Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Atlas și Michelangelo

„Ce-ar fi să primim de la acest Australian Open și darul cel mare, la care nici nu îndrăznesc să mă gândesc – o finală Federer-Nadal!”.

Când scriam aceste cuvinte acum o săptămână, mă făceam vinovat, cum ar zice John McEnroe, de necredință în Domnul Roiger. Nu credeam că Roiger poate trece de Stan Stâncă Wawrinka, nu credeam că poate să-l învingă pe Nadal, cel care l-a rănit de atâtea ori până la lacrimi, cel mai rău, chiar aici, la Melbourne, în finala din 2009.

Doar speranța era pe măsura iubirii mele de Federer...

Și iată-l pe Roiger, la aproape 36 de ani, biruindu-i pe Wawrinka și Nadal în meciuri de 5 seturi. În Era Open, din 1968 încoace, doar australianul Ken Rosewall a fost câștigător de Grand Slam la o vârstă mai mare.

Roiger a făcut-o jucând poate cel mai frumos tenis al său all times. Tenis ofensiv, bazat pe lovituri direct câștigătoare, cu asumarea riscului fără a aștepta greșeala adversarului, servicii as, veniri dese la fileu, încheiate cu voleuri și smeciuri devastatoare. Nenumărate forehanduri biciuite din pumn s-au dus spre 160 km/h, după deplasări la minge cu rapiditatea și grația unei antilope.

Iar reverul cros... – să lovești mai tare și mai în unghi pe backhand cu o mână decât o face Nadal cu stânga lui „înfășurată” sălbatic, care strânge, lovitură după lovitură, ca un piton, asta chiar ține de dumnezeiesc...

Nu l-am văzut niciodată pe Nadal atât de întunecat și resentimentar cum a fost la sfârșit. Arăta de parcă Federer i-ar fi furat meciul. În loc să se bucure, totuși, că a fost parte din această finală mitologică pentru istoria tenisului, după ce și el, și elvețianul, au fost luni de zile ținuți pe tușă de accidentări.

Rafa este cel mai mare apărător din toate timpurile. Și în acest meci a reușit incredibilul – să agațe cu stânga lui cârlig o minge iute, spre care a plecat de la o distanță de 10 m, părând nu om, ci un personaj dintr-un computer game...

Forța și rezistența lui în regim de viteză sunt iarăși unice și de neistovit. Are, probabil, cel mai puternic psihic cu care cineva a ținut vreodată o rachetă în mână. E un colos al efortului de performanță.

Rafael Nadal e Atlas cu Pământul pe umeri, sculptat de Michelangelo...

Dar Roiger Federer e Sculptorul, e chiar Michelangelo!

La cum joacă în clipa de față pe hard, Nadal are șanse apreciabile să câștige încă un titlu pe zgura Roland Garrosului.

Iar Federer... râdea toată lumea când a declarat că vrea să câștige nu doar AO, ci mai multe Grand Slam-uri... Iar acum încă un Wimbledon nu mai pare deloc o glumă.

Dar orice s-ar întâmpla mai departe cu acești doi titani, lumea se împarte de azi în cei care au trăit live finala Federer-Nadal, Melbourne 2017 și ceilalți oameni...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult