Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Regele Roiger – duel fără pas înapoi cu samuraiul Kei

De mai bine de 15 ani, nu încetez să mă mir în fața acestei minunății numite Roger Federer, de parcă l-aș vedea prima dată.

În ultimele 6 luni, cât n-a jucat din pricina genunchiului, tenisul a fost mai cenușiu fără el. Mă întrebam dacă mai poate să revină, când se apropie de 36 de ani.

Și iată-l învingător, ca scos din cutie, într-o bătălie de 5 seturi, 3 ore și jumătate, cu tânărul și ferocele samurai Kei Nishikori, nr. 5 mondial.

Tenisul japonezului e poate cel mai iute din circuit. Lovește mingea tot timpul foarte devreme și accelerat, cu pregătire scurtă și zvâcnită, un soi de karate cu racheta. Are o deplasare și o elasticitate comparabile cu ale lui Djoković, fiind capabil să returneze înfricoșător de multe mingi ca și pierdute. E un chin să-i faci punct în schimburi de pe fundul terenului.

Am crezut, deci, că Federer va veni de multe ori la fileu, chiar și la intimidare. Ei bine, nu.

Regele Roiger s-a bătut parte în parte cu samuraiul la fiecare capitol. A servit bine Nishikori, Federer a servit și mai bine (24-5 scorul așilor), Kei a lovit decisiv, răspunsul a fost de două ori mai tare (83-42 la winnere), niponul a încercat să ia cu asalt fileul, Roiger n-a dat înapoi, l-a „perforat” cu passinguri de vis, între care unul, cu reverul din alergare, printre stâlpul fileului și scaunul arbitrului, ca în vremurile de aur ale tenisului-artă! După care s-a dus și el în față, reușind să-l depășească pe Kei și la numărul de puncte câștigate la fileu.

L-am văzut chiar scoțând minge după minge la limită, parcă arătându-i lui Nishikori, mai tânăr cu 8 ani, că poate fi la fel de rapid și flexibil ca el.

Încă ceva ce spune mult: Federer a alergat în total doar cu câteva zeci de metri mai puțin decât maratonistul Nishikori...

Nu mai vorbesc de bijutieriile pe care Swiss Maestro ni le-a dăruit în stilul său unic: scurte cu efect la un pas de fileu, smeciuri pe rever inside-out din săritură, forehanduri fulgerătoare, pe care nu le deslușești decât la reluare – dacă nu le-ați văzut, nu știți ce ați pierdut.

În sfertul de finală, Federer îl va întâlni pe fantasticul învingător al lui Murray, stângaciul mânaci Mischa Zverev, care amintește de Laver, Orantes, Vilas, McEnroe... Ne așteaptă un meci al tenisului din toate timpurile...

Și ce-ar fi să primim de la acest Australian Open și darul cel mare, la care nici nu îndrăznesc să mă gândesc – o finală Federer-Nadal!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si eu la asta visez, o finala Feder-Nadal ca in vremurile lor bune! Ne dorim intotdeauna sa reinviem trecutul... Eu mi- as dori si o finala Serena-Venus tot ptr acelasi motiv .Surprize vor mai fi la AO si in acest an!
    • Like 1
  • Trebuie sa-i fim recunoscatori lui Federer ca a dovedit, inca o data, ca Frumusetea si Eleganta pot invinge Pragmaticul, Functionalul si Incrancenarea. O finala Federer-Nadal cu Fed Express invingator ar fi, pt mine, o evadare dintr-o realitate de rahat spre un taram magic. E genul de evadare pe care ti-o ofera o noapte de privit filme de genul Lista lui Schindler, Pianistul sau La vita è bella sau de citit carti precum Muntele Vrajit, Pentru cine bat clopotele, Razboi si pace. E minunat cum, chiar si pt cineva strain de tenis, jocul lui Fed poate misca ceva, crea o oarecare emotie. Nu gasesc o expresie poetica echivalenta in sportul de top actual decat in fotbalul Barcelonei lui Pep. Frumoase articolele Dvs despre tenis si film! Multumesc
    • Like 2
  • Sunt de acord ca prezenta in finala a lui Roger ar fi ceva cu totul special. Cat il priveste pe Rafa...hm.., nu e chiar acelasi lucru. Rafa a fost si este tot un fel de Nole, adica mai mult atletism.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult