Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Au mai tăiat un cap al unui om care și-a făcut treaba

Ionut Lupu

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Vă amintiți cum a fost demis secretarul de stat Mihai Iulian Dodu, pe 28 decembrie 2023?!

L-a demis Marcel Ciolacu din funcție pentru că era cel care i-a respins cererea de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989. A fost îndepărtat și nimeni nu a protestat pentru el. Eu am scris un text. Au scris și alții. A contat cât frecția la piciorul cu proteză al tatei.

Marcel Ciolacu a rămas revoluționar, a rămas prim-ministru și se visează președinte.

Cum să ajungi președinte de țară, când ai mințit ca să obții certificat de revoluționar la Buzău?! Cum? 

Aflu acum că a fost demis Ionuț Lupu, din funcția de director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Zic că motivul demiterii este întârzierea plății subvențiilor. Așa o fi...

Dar eu îmi amintesc o poveste în care s-au aliniat instituțiile statului, cum zic astrologii că se aliniază planetele favorabile pe cer, când îți merge bine, pentru a transforma stufărișul din Deltă în pășune, în beneficiul fiului lui Paul Stănescu.

...Anul trecut, Parlamentul României a transformat stufărișul Deltei Dunării în pășune. Rapid s-au dat toate actele necesare ca exploatarea stufului să poată fi subvenționată de stat cu fonduri europene. Oameni cu putere de decizie au transformat mlaștini în pășuni. Ministerul Agriculturii a hotărât că stuful poate fi folosit ca furaj pentru animale, deși orice țăran român știe că animalele nu mănâncă stuf. Totul, totul s-a făcut în mare viteză pentru ca două firme ale fiului lui Paul Stănescu să ia 5 milioane de euro subvenții din fonduri europene.

Și după atâta muncă a ministrului Agriculturii, și după atâtea legi schimbate, când să vină banii, Ionuț Lupu pune stop și declară că a utiliza stuful în hrana animalelor e o discuție hilară și că Delta nu poate produce furaje de calitate. Explică omul că sunt multe nereguli legat de acest dosar de subvenție și trimite control la APIA Tulcea. Comisia Europeană a început o anchetă, care este în desfășurare.

...

Ionuț Lupu a fost demis ieri. E omul care a sesizat măgăria cu transformarea stufului în furaje și a mlaștinilor în pășune... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • storo check icon
  E doar unul dintre ultimele abuzuri ale statului roman, ``pentru ca poate``...sirul lor e mult prea lung pt a fi mentionat aici - probabil ca nici serverele Google nu sint in stare sa le tina socoteala.... Intrebarea este `` ce mai astepti ca sa emigrezi intr-o tara civilizata? Razboiul bate la usa ( la usa TA), nivelul de trai scade lunar, educatia nu exista, justitia e o gluma,numarul specialilor creste zilnic, etc iar astia se cearta pe ciolan, in timp ce grija pt cetatean ...``ia mai da-l incolo de cetatean, ce treaba avem noi cu el ?? `` asa ca....daca Statul , pardon statul cu `´s`` mic, n-are nici o treaba cu cetatenii sai, de ce cetatenii ar avea vreo treaba cu statul lor ?? De ce sa nu-i lasam sa se ciuc-ciolaseasca intre ei iar noi sa ne vedem de viata noastra intr-un loc civilizat ?
  Citeam ca erau reduceri la valize pe ceva site....
  • Like 0
 • Nicu check icon
  "Totul, totul s-a făcut în mare viteză pentru ca două firme ale fiului lui Paul Stănescu să ia 5 milioane de euro subvenții din fonduri europene."
  Se impun câteva precizări:
  1. Subvenția APIA este constituită din fonduri europene (50%) și guvernamentale restul.Deci firmele acelea nu încasau doar bani europeni ( unii încercau s-o dreagă-lasă dom'le , bine că le iau banii celor de la UE !) ci și bani din bugetul național.
  2. Prima tranșă de 50% , corespunzătoare fondurilor europene a fost plătită și guvernul a primit suma de la UE.
  Problema este cu tranșă a doua , pentru care nu are banii .
  Cutuma era ca aceasta să fie plătită până la 31 decembrie.
  Așa că , evident , dl. ministru minte . Motivul demiterii directorului APIA este cel descris de dvs.
  • Like 2
 • Deci concluzia este ca;
  ---Ce se naste din Pisica sosreci manaca , Adica ce se naste din psd- ,bani furati si multi le trebuie ,Desi acest Domn Ionut Lupul ar fi de la PNL ,Bun ,Dar ce pazesc ,politicienii pnl-istii ? Nu apra colegii lor cu atat mai mult cu cat acest Domn chiar este un bun profesinist si corect a sesizat nereguluile la tim si acolo unde trebuie !!
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult