Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Autodenunțul lui Becali: „El scrie și eu câștig zile”. Cele 6 fețe bisericești care și-au pus obrazul pentru deținuți

Lista fețelor bisericești care au girat „lucrările științifice” scrise de pușcăriași cuprinde șase nume. ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului – primul preot urmărit penal de DNA și care a semnat un angajament cu Securitatea - ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, alături de alți preoți au fost coordonatorii cărților scrise după gratii.

Între cei girați de preoții profesor se numără Gigi Becali, care a recunoscut recent că nu el a scris cartea, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, un preot ce făcea trafic cu etnobotanice, un fost lider al PNL şi apoi al PLD Bistriţa-Năsăud, precum și unul dintre autorii jafulului de la Banca Transilvania, sucursala Cluj, de acum aproape șapte ani, care a furat echivalentul a 70.000 de euro. Acesta din urmă a fost inițial condamnat la 17 ani, apoi pedeapsa i-a fost redusă la 10 ani, ca în final să aibă de ispășit 3 ani de închisoare. A ieșit după 7 luni, la finele anului trecut.

Republica.ro v-a prezentat listele cu editurile și cadrele didactice universitare care au sprijinit, din 2007 până astăzi, publicarea a sute de cărți scrise de deținuți. Datele au fost puse la dispoziție de Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Republica.ro.

În urmă cu câteva zile, Republica.ro lansa un Apel pentru desființarea Uniunii Scriitorilor din Pușcării, prin care cerea eliminarea portiței legale prin care deținuții scapă mai repede de închisoare dacă scriu „lucrări științifice”. Nu mai puțin de 20.000 de oameni au distribuit demersul nostru împotriva imposturii.

Peste 400 de cărți scrise de deținuți au apărut în ultimii trei ani, cu scopul de a le aduce autorilor lor reduceri ale pedepselor. Această situație a fost posibilă cu ajutorul profesorilor universitari care girează cărțile scrise în pușcării.

La fiecare carte considerată lucrare științifică, unui deținut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă.

• Preot prof. univ. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost coordonatorul științific pentru una dintre cărțile scrise după gratii de Gigi Becali, finanțatorul Stelei și două „lucrări științifice” realizate de Gabriel Bucică, un preot condamnat pentru trafic cu etnobotanice.

Gigi Becali, condamnat în iunie 2013, pentru dare de mită, la 3 ani și 6 luni și eliberat pe 3 aprilie anul trecut, a scris sub coordonarea înaltei fețe bisericești cartea „Muntele Atos, patria ortodoxiei”, potrivit datelor de la Ministerul Justiției. În realitate, finanțatorul Stelei a recunoscut recent la B1TV că nu el este autorul cărților, spunând că el doar a copiat ce a scris îndrumătorul său.

Foto arhiepiscopiatomisului.ro

"Noi am speculat legea și ne-am creat un mic avantaj. Cred și eu că nimeni nu poate scrie 10 cărți de unul singur. Dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu profiți ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar. El o scrie, iar eu, fără să scriu, sunt coautor. Astfel, legea îmi scade 30 de zile din pedeapsă. Eu nu am darul scrisului. Îl chem pe coordonator la pușcărie și îi povestesc. El scrie și eu câștig zile. Până schimbă Parlamentul legea, eu am câștigat zile”, a spus Becali la B1TV.

Gabriel Bucică, preot la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a fost acuzat de trafic de etnobotanice după ce a livrat colete cu astfel de substanţe liderului unei grupări de traficanţi din Vaslui. El a fost condamnat în iunie 2013 și are de ispășit o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

Lucrările scrise de deținuți și coordonate de preot prof univ Teodosie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și totodată Arhiepiscop al Tomisului, sunt:

- „Muntele Atos, patria ortodoxiei”, autor George Becali, editura Saeculum I.O. 2014

- „Legea Mozaică în lumina Noului Testament”, autor Gabriel Bucică, editura Ex Ponto

- „Importanța familiei după legea mozaică”, autor Gabriel Bucică, editura Ex Ponto

ÎPS Teodosie a fost primul ierarh urmărit penal de DNA pentru fapte de corupţie, mai exact pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. După audierea la DNA, ÎPS Teodosie a declarat că este vorba despre un dosar în care a mai fost cercetat pentru ca ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta, potrivit Mediafax. Avocata arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat că ÎPS Teodosie nu este vinovat. În decembrie 2014 ÎPS Teodosie a fost scos de sub urmărire penală de către DNA. Pe de altă parte, în 1987 tânărul pe atunci Macedon Petrescu a semnat un agajament cu Securitatea, având numele de cod „Mache” .„A fost un gest de patriotism, un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să urmăresc pe cineva“, a explicat „Mache”.

• O altă înaltă față bisericească, IPS prof univ dr Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a coordonat științific o altă carte a lui Gigi Becali – „Iubirea milostivă și mântuitoare”.

Publicarea cărții a cărui valoare științifică a fost girată de ÎPS Streza i-a redus pedeapsa cu 30 de zile lui Gigi Becali. Cartea a fost redactată în 13 zile și a fost publicată la editura Saeculum I.O 2014, potrivit datelor de la Ministerul Justiției.

Foto oradesibiu.ro

* Preotul prof univ Ioan Stancu, Facultatea de Teologie din Pitești a fost coordonatorul lucrării „Sufletul în viziunea Sfinților Părinți”, autor Iova Valentin, un deținut condamnat în octombrie 2014 la 2 ani și 10 luni pentru complicitate la delapidare.

Același preot a coordonat și lucrarea „Credința, calea spre mântuirea omului contemporan”, autor Iova Valentin, publicată la editura SITECH/Craiova.

Despre preotul Ioan Stancu, fost prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă de la Universitatea din Pitești până în 2011, presa locală scria în 2014 că are un dosar de informator al Securității.

• O față bisericească a girat și pentru una din cărțile lui Relu Fenechiu. Fostul ministru al Transporturilor, care ispășește o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul”, a scris anul trecut două cărți. Una dintre ele – „Itinerarii duhovnicești în județul Iași” – îl are drept coordonator științific pe preotul prof Vasile Nechita, de la Universitatea Ovidius Constanța.

Fenechiu a fost acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

* Preot dr Florin Bozântan, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca, este coordonatorul lucrării „Biruință în suferință” pe care Sabin Ilieși, fost lider al PNL şi apoi al PLD Bistriţa-Năsăud, a scris-o în pușcărie.

Foto eparhiaclujgherla.ro


Ilieși a fost condamnat în iunie 2014 la 3 ani și 6 luni de închisoare. După un an, el a fost eliberat, la câteva săptămâni după finalizarea cărții.

Procurorii l-au acuzat pe Sabin Ilieşi de două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi folosirea influenţei în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriu procurorii au arătat, printre altele, că în perioada octombrie – noiembrie 2005, când era consilier judeţean PNL, Sabin Ilieşi a pretins în faţa unui administrator de firmă că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa-Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. 

Preotul prof univ Mihai Himcinschi, de la Universitatea 1 Decembrie Facultatea de Teologie Ortodoxă – Alba Iulia a fost coordonator al lucrării „Iertarea în Hristos din perspectiva Noului Testament”, autor Dan andrei Hosu, condamnat la 3 ani pentru tâlhărie calificată.

Hosu a fost eliberat în decembrie 2015, la șapte luni după condamnare. Lucrarea a fost publicată la Editura Reîntregirea.

Dan Andrei Hosu este unul dintre cei doi tineri implicați în jaful de la Banca Transilvania, sucursala Cluj, în februarie 2009, de unde au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro, lovind paznicul cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Instanța supremă le-a redus în mai 2015 pedeapsa de la 10 ani, cât stabilise Curtea de Apel Cluj, la 3 ani.

Magistraţii ICCJ au decis în mai 2015 ca din pedeapsa de trei ani să fie scăzută perioada în care cei doi tineri au fost reţinuţi şi arestaţi, respectiv 19 ianuarie 2010 - 5 mai 2011.

În primă fază, procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj, instanţă care, la jumătatea lunii martie 2012, l-a condamnat pe Andrei Hosu, la 17 ani de închisoare cu executare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce prelată are preasfintitul din poză după el...Lungimea oricărei înjurături cu dzei și grijanii ar părea perfect justificată aici..incredibil..
    • Like 0
  • Samsara check icon
    Lista feţelor bisericeşti...Ce-mi mai plac listele astea, apar precum ciupercile după ploaie şi sunt exact ca denunţurile făcute (contemporan) la DNA. Este o atmosferă irespirabilă de delaţiune şi o incredibilă densitate a duşmaniei şi a urii.
    • Like 2
  • Oare Sfântul Sinod al BOR va avea ceva de zis în legătură cu aceste înalte fețe bisericești? Care poate ar trebui să răspundă și penal pentru aceste fapte?
    • Like 1
  • Dan check icon
    Din cate stiu, in Ro s-a stabilit prin lege ca munca in folosul comunitatii incalca dreturile omului... Oare??? Inseamna ca atunci cand Dumnezeu l-a "pedepsit" pe Adam sa munceasca pentru a trai a incalcat drepturile omului?
    • Like 0
  • Ar fi foarte interesant un interviu cu profesorii Teodosie și Streza (titlul de IPS nu cred că-l mai merită).
    • Like 0
    • @ Marius Vladimir Diacu
      Nu l-au meritat niciodata, Teodosie fiind sursa "Mache" a Securitatii, dar deh, probabil ca deciziile definitive ale CNSAS sunt motiv de promovare in BOR. Cat despre Streza, individul e ocupat sa cumpere masinute de 60.000 euro, pentru ca nu-i asa, cand esti "INALTPREASFINTIT" e greu sa te deplasezi pe jos si 5 minute, iar banii vin usor...
      • Like 1
  • fanel check icon
    Ca bine le-ai zis fete bisericesti. Nu mai sunt preoti daca se scad la un nivel atat de josnic. Asa sa ramana doar fete pana cand vor gasi taria credintei sa se caiasca pentru tampeniile pe care le fac.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult