Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Iarna în România: școli închise, pietoni care merg pe carosabil și haos la metrou

Zăpadă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Iarna închide autostrăzi, drumuri naționale, școli, universități și creează haos la metrou. În timp ce pe rețelele de socializare apar imagini cu Capitala sub nămeți, primarul Gabriela Firea dă asigurări că Bucureștiul nu e blocat.

Drumuri

A2 Bucureşti - Constanţa, A4 Ovidiu - Agigea şi A3 Bucureşti - Ploieşti, dar și drumuri naționale din 11 județe au fost închise miercuri din cauza zăpezii și a viscolului, relatează News.ro

Județele unde sunt drumuri naționale blocate sunt Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău, Vrancea, Ilfov, Giurgiu Prahova. Potrivit Digi24, judeţul Brăila este izolat, toate drumurile naţionale şi judeţene fiind închise din cauza viscolului şi a ninsorilor abundente.

Aici puteți vedea informații actualizate despre starea drumurilor

Transport feroviar și aerian  

Un număr de 80 de trenuri au fost anulate în sudul și estul țării. Din cauza ninsorii și a viscolului se circulă cu restricții de viteză pe regionalele București, Craiova, Galați și Constanța.

De pe aeroportul Otopeni nu a mai decolat niciun avion între 6 și 8:30 dimineața din cauza ninsorii extrem de puternice, a declarat pentru News.ro, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.

Școli 

Din cauza vremii nefavorabile, școlile sunt închise în județele Ilfov, Constanța, Olt, Călărași, Ialomița, Argeș, Vrancea, Brăila, Buzău și în municipiul București. Universitatea din București și-a suspendat cursurile în zilele de 11, 12 și 13 ianuarie 2017.

Mesajul lui Firea: Stați în case!

Aproximativ 30 de autoturisme au rămas blocate în zăpadă, pe drumul dintre localităţile constănţene Nicolae Bălcescu şi Dorobanţu, iar șeful DSU Raed Arafat spune că în timpul nopţii au fost cel puţin 97 de intervenţii pentru deszăpezirea vehiculelor, scrie News.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a spus transmis bucureștenilor să evite să iasă din casă până la ora prânzului. „Liniile RATB sunt funcţionale. Avem 770 de autobuze, 250 de tramvaie. Am suplimentat parcul RATB cu 30% pentru a face faţă. La 11.oo specialiştii spun că ninsoarea se va mai potoli, dar va ninge până la prânz. Bucureștiul nu e blocat. Se poate circula cu RATB-ul. Dacă nu trebuie să ajungă urgent oriunde să renunţe la calătorie măcar până la prânz, pentru că atunci se va putea interveni mai eficient, nu doar pe bulevarde, ci si pe secundare. În sectorul 5 a fost o situație mai dificilă. Acoperișul fostei fabrici de bere s-a prăbuşit. Am luat măsuri. S-a împrejmuit zona, s-a oprit circulaţia - am avut două linii deviate. Nu e pericol”, a declarat Firea, citată de Digi24.

Bucureștiul în imagini

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată mijloace de transport în comun blocate din cauza zăpezii și oameni care merg cu greu prin nămeți spre serviciu.

Foto: Facebook Lucian Mîndruță. Bucureșteni, în drum spre stația de metrou

Foto: Facebook Teo Postelnicu. București, 5 dimineața

Foto: Facebook Teo Postelnicu. Dimineața, în București. Pietonii merg bulevard, pe acolo unde ar trebui să circule mașinile.

(Foto Facebook/Vlad Petreanu) - Aglomerația de la metrou

(Foto Facebook /Xenia Croitoru)

(Foto: Facebook/ Bogdan Suditu) - Ice Age

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gy check icon
    Astazi bucurestenii s-au pierdut cu Firea.
    • Like 0
  • check icon
    Metroul bucureștean este oricum subdimensionat (așa a fost de la bun început) la Unirea (tunelul) și la Victoriei (trecerea pe cele două niveluri). Vremea rea îl face subdimensionat și în alte stații, deoarece proiectantul a făcut volume mari, dar pe verticală, nu pe orizontală, neștiind (presupun) că oamenii nu zboară, ci merg. Sar peste faptul că, practic, persoanele cu handicap locomotor nu pot folosi metroul (mai ales pe asemenea vreme), iar persoanele cu copil mic în cărucior chiar trăiesc aventuri în metro. Este iarăși o situație persistentă de cînd s-a făcut metroul, iar nesimțirea administrației acestei instituții („metroul merge, dom’le, ce mai vrei?” etc.) face ca, de fapt, situația să se schimbe prea puțin cu acele lifturi (folosite abuziv și de persoane care nu ar trebui să-l folosească).
    • Like 0


Îți recomandăm

Diabet

În România, 1.785.300 de persoane milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani au diabet, în fiecare an 19.000 de oameni sunt uciși de această afecțiune. Sunt cifrele seci din spatele unui suferințe care afectează viețile a 1 din 10 adulți români și, totodată, viețile familiilor acestora, în contextul în care la nivel mondial 1 din 11 oameni suferă de diabet. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Om de afaceri

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

Citește mai mult

Copil cu steag

Marea majoritate a celor care au fost complici sau au participat la represiunea participanților la Revoluția din 1989 au ocupat imediat după '90 funcții importante în servicii și structuri ale statului, astfel încât interesul lor ca aceste detalii să nu fie descoperite a fost absolut vital, susține istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, într-un interviu acordat Republica.ro. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență erau scutite. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult