Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Iarna în România: școli închise, pietoni care merg pe carosabil și haos la metrou

Zăpadă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Iarna închide autostrăzi, drumuri naționale, școli, universități și creează haos la metrou. În timp ce pe rețelele de socializare apar imagini cu Capitala sub nămeți, primarul Gabriela Firea dă asigurări că Bucureștiul nu e blocat.

Drumuri

A2 Bucureşti - Constanţa, A4 Ovidiu - Agigea şi A3 Bucureşti - Ploieşti, dar și drumuri naționale din 11 județe au fost închise miercuri din cauza zăpezii și a viscolului, relatează News.ro

Județele unde sunt drumuri naționale blocate sunt Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău, Vrancea, Ilfov, Giurgiu Prahova. Potrivit Digi24, judeţul Brăila este izolat, toate drumurile naţionale şi judeţene fiind închise din cauza viscolului şi a ninsorilor abundente.

Aici puteți vedea informații actualizate despre starea drumurilor

Transport feroviar și aerian  

Un număr de 80 de trenuri au fost anulate în sudul și estul țării. Din cauza ninsorii și a viscolului se circulă cu restricții de viteză pe regionalele București, Craiova, Galați și Constanța.

De pe aeroportul Otopeni nu a mai decolat niciun avion între 6 și 8:30 dimineața din cauza ninsorii extrem de puternice, a declarat pentru News.ro, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.

Școli 

Din cauza vremii nefavorabile, școlile sunt închise în județele Ilfov, Constanța, Olt, Călărași, Ialomița, Argeș, Vrancea, Brăila, Buzău și în municipiul București. Universitatea din București și-a suspendat cursurile în zilele de 11, 12 și 13 ianuarie 2017.

Mesajul lui Firea: Stați în case!

Aproximativ 30 de autoturisme au rămas blocate în zăpadă, pe drumul dintre localităţile constănţene Nicolae Bălcescu şi Dorobanţu, iar șeful DSU Raed Arafat spune că în timpul nopţii au fost cel puţin 97 de intervenţii pentru deszăpezirea vehiculelor, scrie News.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a spus transmis bucureștenilor să evite să iasă din casă până la ora prânzului. „Liniile RATB sunt funcţionale. Avem 770 de autobuze, 250 de tramvaie. Am suplimentat parcul RATB cu 30% pentru a face faţă. La 11.oo specialiştii spun că ninsoarea se va mai potoli, dar va ninge până la prânz. Bucureștiul nu e blocat. Se poate circula cu RATB-ul. Dacă nu trebuie să ajungă urgent oriunde să renunţe la calătorie măcar până la prânz, pentru că atunci se va putea interveni mai eficient, nu doar pe bulevarde, ci si pe secundare. În sectorul 5 a fost o situație mai dificilă. Acoperișul fostei fabrici de bere s-a prăbuşit. Am luat măsuri. S-a împrejmuit zona, s-a oprit circulaţia - am avut două linii deviate. Nu e pericol”, a declarat Firea, citată de Digi24.

Bucureștiul în imagini

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată mijloace de transport în comun blocate din cauza zăpezii și oameni care merg cu greu prin nămeți spre serviciu.

Foto: Facebook Lucian Mîndruță. Bucureșteni, în drum spre stația de metrou

Foto: Facebook Teo Postelnicu. București, 5 dimineața

Foto: Facebook Teo Postelnicu. Dimineața, în București. Pietonii merg bulevard, pe acolo unde ar trebui să circule mașinile.

(Foto Facebook/Vlad Petreanu) - Aglomerația de la metrou

(Foto Facebook /Xenia Croitoru)

(Foto: Facebook/ Bogdan Suditu) - Ice Age

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gy check icon
    Astazi bucurestenii s-au pierdut cu Firea.
    • Like 0
  • check icon
    Metroul bucureștean este oricum subdimensionat (așa a fost de la bun început) la Unirea (tunelul) și la Victoriei (trecerea pe cele două niveluri). Vremea rea îl face subdimensionat și în alte stații, deoarece proiectantul a făcut volume mari, dar pe verticală, nu pe orizontală, neștiind (presupun) că oamenii nu zboară, ci merg. Sar peste faptul că, practic, persoanele cu handicap locomotor nu pot folosi metroul (mai ales pe asemenea vreme), iar persoanele cu copil mic în cărucior chiar trăiesc aventuri în metro. Este iarăși o situație persistentă de cînd s-a făcut metroul, iar nesimțirea administrației acestei instituții („metroul merge, dom’le, ce mai vrei?” etc.) face ca, de fapt, situația să se schimbe prea puțin cu acele lifturi (folosite abuziv și de persoane care nu ar trebui să-l folosească).
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult