Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Iarna în România: școli închise, pietoni care merg pe carosabil și haos la metrou

Zăpadă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Iarna închide autostrăzi, drumuri naționale, școli, universități și creează haos la metrou. În timp ce pe rețelele de socializare apar imagini cu Capitala sub nămeți, primarul Gabriela Firea dă asigurări că Bucureștiul nu e blocat.

Drumuri

A2 Bucureşti - Constanţa, A4 Ovidiu - Agigea şi A3 Bucureşti - Ploieşti, dar și drumuri naționale din 11 județe au fost închise miercuri din cauza zăpezii și a viscolului, relatează News.ro

Județele unde sunt drumuri naționale blocate sunt Constanța, Tulcea, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Buzău, Vrancea, Ilfov, Giurgiu Prahova. Potrivit Digi24, judeţul Brăila este izolat, toate drumurile naţionale şi judeţene fiind închise din cauza viscolului şi a ninsorilor abundente.

Aici puteți vedea informații actualizate despre starea drumurilor

Transport feroviar și aerian  

Un număr de 80 de trenuri au fost anulate în sudul și estul țării. Din cauza ninsorii și a viscolului se circulă cu restricții de viteză pe regionalele București, Craiova, Galați și Constanța.

De pe aeroportul Otopeni nu a mai decolat niciun avion între 6 și 8:30 dimineața din cauza ninsorii extrem de puternice, a declarat pentru News.ro, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.

Școli 

Din cauza vremii nefavorabile, școlile sunt închise în județele Ilfov, Constanța, Olt, Călărași, Ialomița, Argeș, Vrancea, Brăila, Buzău și în municipiul București. Universitatea din București și-a suspendat cursurile în zilele de 11, 12 și 13 ianuarie 2017.

Mesajul lui Firea: Stați în case!

Aproximativ 30 de autoturisme au rămas blocate în zăpadă, pe drumul dintre localităţile constănţene Nicolae Bălcescu şi Dorobanţu, iar șeful DSU Raed Arafat spune că în timpul nopţii au fost cel puţin 97 de intervenţii pentru deszăpezirea vehiculelor, scrie News.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a spus transmis bucureștenilor să evite să iasă din casă până la ora prânzului. „Liniile RATB sunt funcţionale. Avem 770 de autobuze, 250 de tramvaie. Am suplimentat parcul RATB cu 30% pentru a face faţă. La 11.oo specialiştii spun că ninsoarea se va mai potoli, dar va ninge până la prânz. Bucureștiul nu e blocat. Se poate circula cu RATB-ul. Dacă nu trebuie să ajungă urgent oriunde să renunţe la calătorie măcar până la prânz, pentru că atunci se va putea interveni mai eficient, nu doar pe bulevarde, ci si pe secundare. În sectorul 5 a fost o situație mai dificilă. Acoperișul fostei fabrici de bere s-a prăbuşit. Am luat măsuri. S-a împrejmuit zona, s-a oprit circulaţia - am avut două linii deviate. Nu e pericol”, a declarat Firea, citată de Digi24.

Bucureștiul în imagini

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată mijloace de transport în comun blocate din cauza zăpezii și oameni care merg cu greu prin nămeți spre serviciu.

Foto: Facebook Lucian Mîndruță. Bucureșteni, în drum spre stația de metrou

Foto: Facebook Teo Postelnicu. București, 5 dimineața

Foto: Facebook Teo Postelnicu. Dimineața, în București. Pietonii merg bulevard, pe acolo unde ar trebui să circule mașinile.

(Foto Facebook/Vlad Petreanu) - Aglomerația de la metrou

(Foto Facebook /Xenia Croitoru)

(Foto: Facebook/ Bogdan Suditu) - Ice Age

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gy check icon
    Astazi bucurestenii s-au pierdut cu Firea.
    • Like 0
  • check icon
    Metroul bucureștean este oricum subdimensionat (așa a fost de la bun început) la Unirea (tunelul) și la Victoriei (trecerea pe cele două niveluri). Vremea rea îl face subdimensionat și în alte stații, deoarece proiectantul a făcut volume mari, dar pe verticală, nu pe orizontală, neștiind (presupun) că oamenii nu zboară, ci merg. Sar peste faptul că, practic, persoanele cu handicap locomotor nu pot folosi metroul (mai ales pe asemenea vreme), iar persoanele cu copil mic în cărucior chiar trăiesc aventuri în metro. Este iarăși o situație persistentă de cînd s-a făcut metroul, iar nesimțirea administrației acestei instituții („metroul merge, dom’le, ce mai vrei?” etc.) face ca, de fapt, situația să se schimbe prea puțin cu acele lifturi (folosite abuziv și de persoane care nu ar trebui să-l folosească).
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult