foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Atunci când încercăm să explicăm ascensiunea bruscă a unui guru practicant al misticismului new age și al pseudoștiinței facem o mare greșeală dând vina doar pe „analfabeții” și „inculții” care nu știu ce votează și care se fanatizează de dragul acestui Mesia.
Cred că o bună parte din aderența la delirul CG vine dintr-o zonă educată, chiar cu studii universitare, dar care a ales calea imposturii psihologice. Știm cu toții cât s-au înmulțit în ultimii ani comunitățile de numerologie, astrologie, chiromanție; dar în același timp s-a umplut țara de traineri, coachi, consilieri, călăuzitori, îndrumători spirituali, dezvoltatori personali care au devenit antreprenori de succes prin fraudă intelectuală și prin exploatarea nevoii reale de sens a oamenilor.
Am citit de curând că o doamnă, absolventă a unei prestigioase facultăți de psihologie din România, face terapie cu îngeri. Această terapie e un amestec exploziv, dar atât de seducător, nu-i așa, între nevoia de iubire, imaginile de sinteză de pe pinterest, meditații online, rugăciuni, oracole, mesaje divine și dialoguri cu arhanghelii.
Exemplele de acest fel sunt nenumărate pe piața exploatării nemiloase a fragilității și a naivității umane. Nu insist asupra necesității și urgenței cu care Colegiul Psihologilor din România trebuie să intervină pentru a limita acest haos de pe piața pseudo-psihologică din România.
Și nici nu spun că toți clienții și maeștrii acestei piețe sunt iubitori de guru CG. Spun doar că inflația de pseudoștiință spirituală care sufocă azi societatea românească a pregătit vreme de mulți ani terenul pentru venirea printre noi a unui asemenea guru, Mesia, înger, arhanghel sau cum îi mai spun oamenii. Că zi după zi, an după an, se picură în mintea oamenilor iluzia că delirurile parapsihologice și vorbirea cu apa, cu pietrele, cu natura, cu îngerii e pe bune, că așa te vindeci, că așa intri în conexiune cu divinul, cu Absolutul, cu cea mai bună versiune a ta. Atunci când sunt atâtea persoane care plâng la vederea sau atingerea acestui nou Iisus, când mulțimile intră în transă în prezența lui, putem fi siguri că asemenea persoane sunt de mult cliente ale „științelor spirituale”, care se întind de la horoscoape și tarot, trecând prin numerologie, până la terapia cu îngeri.
Și mai putem fi siguri de un lucru: milioane de oameni sunt pe cale să renunțe la orice formă de raționalitate logică, științifică sau tehnică, pentru a se arunca în brațele unor „raționalități alternative”, mistice, spiritualiste (căci ce altceva este „trezirea în conștiință”, dacă nu un afront față de orice știință, mai ales față de psihologie?), adică în brațele unei iraționalități contagioase, care se alimentează cu unde, vibrații, energii, bateri de aripi ale îngerilor și alte surse alternative de energie.
Vin vremuri grele pentru cei care mai cred în virtuțile științei. E timpul traficanților de sentimente și al speculanților de energii. Noii băieți deștepți din energie vin din zona generos și indecent numită „dezvoltare personală”, o piață ofertantă, nelimitată, unde clienții sunt gata să plătească oricât pentru a afla cât de nedezvoltați sunt și pentru a lucra la creșterea lor spirituală sau pentru a fi aproape de acești noi Mesia. Sau măcar de un înger al lui.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
S-ar părea însă că Marele Blond își dă seama că povestea se apropie de sfârșit..
Se resemnează cu rolul de iepure pentru Simion, el rămânând eternul prim-minstru,. Restul e butaforie..
Acum, "maestrul combinațiilor" este în elementul său, numai elucubrații, lansate de un "incult enciclopedic" dovadă că "prostia e democratica, la fel ca moartea și boala." Nu alege arealul sau persoana, există pur și simplu.
CG este doar provocat sa abereze tot mai mult, nu e contrazis, decât ca să accentueze tâmpenia scoasă pe gură.
Iar "universitarii" care emit, la rândul lor, idei trăsnite, fie doresc sa apară în prim plan cu ceva, orice o fi, fie întăresc ideea că, "dacă ai fost student mediocru, nu vei ieși cadru universitar savant, doar diploma nu este de ajutor pentru creier."
Am în text câteva citate, unele aproximative, din Radu Paraschivescu.
Iar "maestrul combinațiilor" e din Ilf și Petrov - Vițelul de aur.
Ion Cristoiu îi seamănă doar într-o privință, lui Ostap Bender, exploatând vastul rezervor de prostie şi imbecilitate pe care democrația noastră îl oferă celor îndrăzneți.
Subliniez , deoarece exista in - opinia larg raspandita faptul ca studiile universitare creeaza inerent o cultura generala solida . Fals.
Surprinzator -( sau nu...) -conform tuturor studiilor de sondaj recente (si am vazut dealtfel cat de fiabile sunt ...) , ponderea sustinatorilor declarati CG cu studii superioare depaseste 42% ( ?). Fix ce spune autorul in articol -ce parere aveti despre Homeopatie -pt.acest „proces” nu există o explicație satisfăcătoare, fiind doar o rămășiță pseudoștiințifică din epoca alchimiei, când noțiunile de germeni sau molecule nu erau cunoscute sau înțelese. Descoperirile ulterioare teoriei lui Hahnemann, cum ar fi dimensiunea atomilor (Loschmidt, 1865) sau sinteza ureei (Friedrich Wöhler, 1828) au adus lămuriri mai clare.
O soluție atât de diluată cum e o doză homeopatică nu mai conține nici măcar o moleculă din substanța inițială dincolo de diluția 11 centezimală, deci nu mai poate avea efecte terapeutice. Susținătorii homeopatiei au emis ipoteza existenței unei „memorii” a apei, ipoteză susținută inițial de rezultatele unui studiu publicat în jurnalul Nature, dar care nu a putut fi confirmată când alți cercetători au încercat să repete experimentul.
Va suna cunoscut -? Memoria apei , aurul diatomic , samd ... Problema este ca aceasta pseudo-stiinta alchimica este acceptata si incurajata - mai mult sunt medici care afiseaza cu mandrie pe pereti absolvirea unor cursuri de specialitate in domeniu ...(?)
Fara a minimaliza - efortul depus pt absolvirea unor studii universitare este este imens -dar asta nu garanteaza decat ca absolventul a parcus acest traseu -si poate ,, este un bun profesionist in domeniul de activitate ( ceea ce ne dorim )
Practic nu e timp ...de aici o mare doza de naivitate ..ma refer la Real
Exceptie fac cei- care stiu ,cunosc prin natura studiului si aleg sa faca terapie cu ingeri ,,,,monstruos .
Ps. - o intrebare retorica evident - nu ar fi fost mai bn sa existe obligativitate a votului ? Astfel se asigura o majoritate covarsitoare , fara dubii , a optiunii electoratului ! Asa cum era ea - proasta /buna ( sper ) - dar indubitabila !
Observ