Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bătălia cu șoferii drogați și beți nu e pierdută

 Drogurile în școli – problemă de siguranță națională, în fine pusă în CSAT de Iohannis. Se discută despre testarea în masă a elevilor. Premierul Ciolacu propune ca minorii depistați pozitiv cu substanțe interzise să nu mai poată obține carnet de conducere la 18 ani. A fost nevoie de atâtea nenorociri ca să se trezească conducerea de partid și de stat că trebuie făcut ceva.

În ce privește șoferii adulți drogați, „bătălia e pierdută”, ne-a adus la cunoștință ministrul de Interne Predoiu. Adică, simplilor cetățeni nu le rămâne decât să pună mâinile pe piept și să aștepte să fie uciși. 

 Bătălia nu e pierdută, deoarece bătălia nici n-a început. Pentru că măsurile care ar trebui luate sunt limpezi și la îndemâna legislatorilor:

1. Oricărei persoane prinsă în circulația auto cu o concentrație alcoolică de peste 0,8 g/l în sânge sau/și sub influența drogurilor să i se confiște mașina (indiferent cui aparține) și să i se interzică pe viață a mai deține un carnet de conducere. Plus consecințele penale actuale.

2. Orice persoană care produce un accident cu unul sau mai mulți morți, aflându-se la volan sub influența drogurilor sau/și băuturilor alcoolice, să fie încadrată juridic la capitolul OMOR CALIFICAT, cu condamnare la închisoare 15-20 de ani sau pe viață. Este cât se poate de justificat: insul în cauză intră în trafic beat sau/și drogat prin proprie voință, știind foarte bine că în felul ăsta poate omorî oameni. Aidoma unui terorist care se duce într-un local public având asupra lui o bombă. Dacă tot e vorba de siguranța națională.

Politicienii nu vorbesc despre asta pentru că le e teamă că pierd voturi. Dumneavoastră ce ziceți, stimați cititori, ar pierde sau nu capital electoral guvernanții dacă ar promova astfel de legi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult