Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Bătălia cu șoferii drogați și beți nu e pierdută

 Drogurile în școli – problemă de siguranță națională, în fine pusă în CSAT de Iohannis. Se discută despre testarea în masă a elevilor. Premierul Ciolacu propune ca minorii depistați pozitiv cu substanțe interzise să nu mai poată obține carnet de conducere la 18 ani. A fost nevoie de atâtea nenorociri ca să se trezească conducerea de partid și de stat că trebuie făcut ceva.

În ce privește șoferii adulți drogați, „bătălia e pierdută”, ne-a adus la cunoștință ministrul de Interne Predoiu. Adică, simplilor cetățeni nu le rămâne decât să pună mâinile pe piept și să aștepte să fie uciși. 

 Bătălia nu e pierdută, deoarece bătălia nici n-a început. Pentru că măsurile care ar trebui luate sunt limpezi și la îndemâna legislatorilor:

1. Oricărei persoane prinsă în circulația auto cu o concentrație alcoolică de peste 0,8 g/l în sânge sau/și sub influența drogurilor să i se confiște mașina (indiferent cui aparține) și să i se interzică pe viață a mai deține un carnet de conducere. Plus consecințele penale actuale.

2. Orice persoană care produce un accident cu unul sau mai mulți morți, aflându-se la volan sub influența drogurilor sau/și băuturilor alcoolice, să fie încadrată juridic la capitolul OMOR CALIFICAT, cu condamnare la închisoare 15-20 de ani sau pe viață. Este cât se poate de justificat: insul în cauză intră în trafic beat sau/și drogat prin proprie voință, știind foarte bine că în felul ăsta poate omorî oameni. Aidoma unui terorist care se duce într-un local public având asupra lui o bombă. Dacă tot e vorba de siguranța națională.

Politicienii nu vorbesc despre asta pentru că le e teamă că pierd voturi. Dumneavoastră ce ziceți, stimați cititori, ar pierde sau nu capital electoral guvernanții dacă ar promova astfel de legi?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult