Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Breaking news: După o lungă așteptare, Simona Halep și-a aflat, în sfârșit, pedeapsa în cazul de dopaj: a fost suspendată din tenis pe o perioadă de 4 ani

Simona Halep - US Open

Foto: Profimedia

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani, ca urmare a testului pozitiv cu roxadustat de la US Open 2022. Anunțul a fost făcut de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA), care a precizat că decizia a fost luată un tribunal independent, stabilit de Sport Resolutions. 

Tribunalul s-a întrunit pe 28 şi 29 iunie 2023 la Londra, pentru a audia martori şi experţi atât din partea ITIA, cât şi din partea Simonei Halep.

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale programului anti-doping. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic aparținând Simonei Halep.   

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină prelevată de Halep la 29 august 2022 la US Open

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă, se arată în comunicatul ITIA.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de "opinia puternică" unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia "dopajul probabil" a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. 

Decizia nu este definitivă. Simona Halep poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), notează Gazeta Sporturilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult