Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cât de sănătoasă este trecerea la ora de vară?

Ora de vară

Foto: Guliver Getty Images

Martie este luna în care trecem la ora de vară, în ultima duminică a ei. Am făcut asta mereu și ne-a intrat în automatism, dar probabil nu ne-am întrebat suficient nici de ce o facem, nici dacă schimbarea e sănătoasă pentru noi.

Organismul ieșit din iarnă se poate lovi de astenia de primăvară, care are ca substrat principal un dezechilibru central. Astenia de primăvară este o coroborare de factori și stări. În primul rând, creierul pare acoperit în atmosfera iernii, apăsat, privat de soare și interacțiune amplă cu natura vie. Revenirea cere un anumit timp, mai ales că primul contact cu lumina, temperatura mai mare, presiunea atmosferică schimbată poate crea dezechilibre centrale. Secreția de melatonină este mai scăzută iarna, iar venirea primăverii generează o lipsă de adaptare eficientă a acestei secreții.

După șocul rotației sezoniere, omul intervine și împinge artificial ziua până mai târziu, acțiune inventată pentru a mări productivitatea și a face economii energetice. În realitate, primele zile de după această schimbare pot fi foarte grele, iar perturbarea somnului cu scoaterea forțată a unei ore a tras semnale serioase de alarmă; un studiu efectuat în Finlanda a arătat risc mai mare cu 8% de AVC (accident vascular cerebral) imediat după trecerea la ora de vară.

Somnul este crucial pentru sănătate și modificările brușce în ritmul circadian pot însemna perturbări dramatice pentru unele categorii de oameni. Același studiu a găsit că pacienții cu cancer (ei au oricum risc mult mai mare de a face accident ischemic cerebral) înregistrau un risc cu 25% mai mare de a face evenimente embolice centrale imediat după schimbarea orei, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani aveau un risc cu 20% mai mare pentru același tip de eveniment (când spunem ischemie, ne referim la cheag de sânge care face blocaj).

Un alt studiu ceva mai vechi a găsit că în zilele de luni și marți de după schimbarea orei există cu 10% mai multe evenimente coronariene. Un eveniment coronarian acut înseamnă de regulă infarct miocardic.

Se pare că se petrec și mai multe accidente rutiere³ în primele zile care urmează schimbării orei. Rata de depresii este și ea mai mare, coroborând schimbarea sezonieră cu intervenția asupra timpului convențional.

Pentru toate modificările naturale (tranziție sezonieră) sau impuse de om (schimbarea orei), un program riguros de somn este important. Alimentația diversificată, în doze moderate, înseamnă sănătate. Exercițiile fizice și expunerea la soare ajută enorm. Înainte de schimbarea orei în luna martie, se recomandă pentru câteva zile trezirea cu o jumătate de ceas mai devreme, ca organismul să se adapteze lin.

Aproximativ 70 de țări folosesc schimbarea orelor.

Există o propunere UE de a se renunța la ora de vară. Această propunere a fost discutată și la noi, ridicată la fileu chiar de către Ministerul Sănătății. Nu e o dorință a vreunei persoane anume care s-a gândit să mai facă o modificare, ci este o propunere cu studii riguroase în spate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.

Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • propunere pe placul putorilor. e modul sigur in care iti pierzi timpul aiurea intr-o zi. ai ajuns acasa si deja se lasa seara. eu as renunta la ora de iarna. ca efectul e tot ala (nu mai trebuie saa te "adaptezi"
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    Numai ineptii! Citim studii si nu gandim catusi de putin...
    Cum sa ne afecteze schimbul fusului atat de dramatic precum spun unii si altii? Pai sportivii ce calatoresc mult (gen Halep) ar fi murit deja la cate adaptari are de facut.
    Sotia mea este din Serbia si merg relativ des acolo. Au alta ora si evident, cat stau acolo (de obicei peste weekend), mananc la alte ore, adorm la alte ore si nu am nevoie de zile sa ma adaptez. Nu mi le-ar oferi nimeni!
    De asemeni, tineretul chefuieste minim 1 seara pe saptamana (stiu nenumarati care ies in oras de mai multe ori) si in consecinta adorm mult dupa ora "obisnuita" si nu au nici o problema cu asta. Pur si simplu s-au adaptat la acest stil de viata.
    Cat despre lumina... lucrurile se vor adapta de la sine, nu e nevoie de politicieni tampiti sa decida pentru noi. Pur si simplu nu ma intereseaza cat spune Dragnea cat e ceasul! Daca schimba oficial si renuntam la trecerea la ora de vara/iarna, atunci firmele isi vor adapta singure programul: le vor spune angajatilor sa vina mai devreme vara. E o chestiune economica (consum energetic) si politicul ar trebui sa ne mai scuteasca. Daca va uitati la TV, au orele de difuzare diferite vara fata de iarna... oare de ce? Ca a venit unul ce nu are ce face sa spuna ca se adapteaza greu? Parerea mea!
    • Like 2
  • Nu ora de vara este cauza depresiilor ("asteniei de primavara"), etc.
    Aceste probleme sint datorate departarii oamenilor de Dumnezeu, sint probleme separate (importante) care nu au legatura cu ora de vara (sau cu alimentatia sau cu tot felul de alte cauze (din lumea materiala) pe care cred unii ca le-au gasit).

    La ora de vara nu se poate renunta pentru simplul motiv ca nu te poti trezi vara (ca sa mergi la lucru) la 3 ore dupa ce a rasarit soarele iar iarna inainte cu 3 ore de rasaritul soarelui. :D
    In trecut, la tara, trecerea de la ora de vara la ora de iarna si invers se facea treptat, oamenii nu se uitau la ceas cind sa se culce, se uitau daca s-a facut sau nu intuneric (se culcau odata cu gainile :D) si se trezeau dupa rasaritul soarelui (tot odata cu gainile :D).
    • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Ce treaba are o chestie pur laica cu Dumnezeu?
      Sunt (nu "sint") alte probleme legate de religie care trebuie rezolvate.
      • Like 0
  • Eu aş renunța la ora de iarnă.
    • Like 1
  • Citez:
    ''Aproximativ 70 de țări folosesc schimbarea orelor.
    Există o propunere UE de a se renunța la ora de vară. Această propunere a fost discutată și la noi, ridicată la fileu chiar de către Ministerul Sănătății. Nu e o dorință a vreunei persoane anume care s-a gândit să mai facă o modificare, ci este o propunere cu studii riguroase în spate. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.''
    Cred ca se vor intampla urmatoarele: vom avea de la 5 dimineata 2 ore de lumina inutile pana plecam la serviciu si seara vom avea o ora de lumina mai putin, ceea ce reduce din timpul alocat familiei, copiilor, casei, gradinii etc. Si asta pentru 6 luni, nu cateva zile in care organismul se acomodeaza la trecerea la ora de vara.

    Oare cele 70 de tari care folosesc ora de vara gresesc sau cei care egalizeaza nevoile cetatenilor din Finlanda cu ale celor din Romania?

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/finlanda-vrea-ca-ue-sa-renunte-la-ora-de-vara-818234
    • Like 0
  • Interesant, n-am știut că s-au făcut și studii statistice vis-a-vis de această schimbare de oră.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult