Foto: Guliver Getty Images
Observăm pretutindeni atenționări cu privire la consumul de grăsimi, sare și zahăr.
Ca medic, văd mereu recomandări de alimentație, de la banalele mesaje pe televizor privind evitarea sării, zahărului și grăsimilor în exces, până la subțirelele sfaturi scrise pe scrisorile medicale care îmi trec prin mâini. Sigur, acel puțin e mai bine decât nimic, dar lucrurile sunt încă foarte discutabile în domeniul nutriției, fie că vorbim de recomandări pentru oameni considerați sănătoși sau pentru cei deja purtători de anumite diagnostice.
Revenind la mesajele cu sarea, grăsimile și zahărul, această triadă malefică inserată în societatea noastră care doar aici are probleme (ironie), trebuie să știm că sarea face rău variabil, mai ales la cei cu probleme cardiace sau renale, dar mecanismele fiziopatologice nu sunt mereu valabile: un hipertensiv poate face puseu tensional după o saramură, altul nu.
Referitor la grăsimi, mai ales cele animale, și aici lucrurile se bat de multe ori cap în cap: unii le interzic, alții le recomandă, fără să le asocieze neapărat cu ateroscleroza, dacă vreți un exemplu. Nivelul crescut de grăsimi din sânge nu înseamnă obligatoriu ateroscleroză, dacă nu există și alte fenomene care să dicteze depunerile în pereții vaselor. Trebuie însă să fim prudenți și să îmbrățișăm moderația și aici, dar fără să cădem în paranoia. La un moment dat, clinicienii cu studii în nutriție interziceau untul; au revenit apoi și au recomandat untul ca aliment ce poate fi consumat (desigur în doze echilibrate), chiar The New York Times având pe o copertă „Eat butter.” cu poza unui calup de unt. În fine, groaznica triadă se termină cu zahărul și aici avem multe de discutat.
Zahărul nu lasă loc de discuții: te ucide într-un mod perfid, ținându-te captiv, măcinându-te puțin câte puțin, alterându-ți nervii, vasele de sânge, organele. Este cu mult așezat deasupra grăsimilor sau sării, fiind responsabil de cele mai grele afecțiuni cardiovasculare (un diabet zaharat va accelera cumplit ateroscleroza; este considerat chiar echivalent de infarct miocardic). Zahărul poate fi privit ca un drog și ar trebui evitat la orice vârstă, la orice moment al zilei. Obezitatea la copii devine o problemă tot mai prezentă și este în esență o tragedie. Atenție, chiar și băuturile cu zero zahăr cresc riscul cardiovascular, așa că nu vă lăsați păcăliți. Societatea a dat un mare greș aici și încă persistă în greșeală: marile companii livrează produse cu conținut foarte crescut în zahăr și sunt răspunzătoare în mare măsură de statisticile actuale privind majoritatea afecțiunilor. Lucrurile ar trebui reglementate mai aspru, cu fonduri luate din accize și direcționate către conștientizarea riscurilor, prevenție primară încă de la vârste mici.
Ca oameni care dețin în vârful corpului un organ minune capabil să judece și să aleagă, putem decide ce e mai bine pentru noi, evitând produsele binecunoscute, evitând dulciurile și alte alimente care sunt foarte bogate în zahăr și care duc rapid la acumulare de țesut adipos, la probleme de sănătate, la stimă de sine scăzută, la lupte interminabile cu kilogramele în plus, la întreținerea unor cercuri vicioase care afectează creierul și inima, fizic și metafizic, precum și celelalte organe.
Migrarea către îndulcitorii artificiali sau înlocuitorii naturali poate să păcălească, pentru că nerespectarea unei moderații și-n acest segment va conduce la aproximativ aceleași riscuri de diabet, boli vasculare, afecțiuni cardiace.
O alimentație sănătoasă înseamnă legume multe, câteva fructe, puțină carne albă, pește, evitarea preparatelor bogate în zaharuri (aici intră și fresh-urile din fructe), evitarea pe cât posibil a băuturilor carbogazoase, chiar și a acelora care au îndulcitori artificiali. O prăjitură sau un suc pot fi consumate fără probleme la anumite ocazii, fără a deveni obicei.
Cheia pentru o viață sănătoasă stă în alegeri înțelepte și în păstrarea unor acțiuni ancorate în bun simț și-n respect pentru propria persoană, cu moderație în toate.
Articol publicat pe site-ul autorului, Leapșa de sănătate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Deci, să vedem câți din 10:
- Alexl - ?
- Emanuel Ciobanu - ?
- DeLaMunte = ?
- Victor66 - ?
- Gabi Stainer - ?
- Bogdan Tabarcea - ?
- Victorin Borsciov - ?
- סילביו רוסו - ? (aici am făcut copy-paste precum premierul)
- Alex - ?
- Marius - ?
Mulțumesc anticipat!
Am 2 mese pe zi si 20 de ore fara mancare.
Raportul caloric este 5-75-20.Proteinele trebuie consumate cu moderatie.
Am slabit 20 Kg, ma simt superb, mai ales creierul nu mai am nevoie de cafea (inainte aveam nevoie de 2 pe zi la servici)
Singura problema au fost 3-4 zile in care m-am adaptat la consumul de ketone(grasimi) dar dupa mi sa schimbat viata.
De ce nu se recomanda acest regim este simplu: pentru ca 80% din industria alimentara ar da faliment. Asa ca industria plateste studii dupa studii ca sa contrazica. Sunt 10 de doctori care spun acest lucru si isi pierd slujbele.
Cel mai bun argument pentru acest tip de dieta este simplu: ganditi-va cum au mancat oamenii sute de mii de ani inainte de aparatia agriculturii (acum aprox. 10000 de ani)
Ultra maratonistul de top Zach Bitter are acesta dieta. Are recordul de 12 ore alergare (peste 163 Km)
Argumentele stiintifice sunt numeroase:
- insulina si mai ales rezistanta la insulina care nu se detecteaza decat prea tarziu (diabet, alzeiheimer, etc.)
- cholesterol nu este o problema ci LDL (asa zisul colesterol rau, care de fapt nu e cholesterol ci transportator de cholesterol) care in prezenta zaharului se oxideaza si se prinde de vasele de sange.
HDL (asa zisul colesterol bun) creste in regimul keto(low-carb)
- glucoza are un comportament oxidant si inflamator fata de ketone (rezultat din grasimi). Arderea ketonelor este mult mai "curata".
- zaharurile au acelasi efect ca drogurile/alcohol/tigari de asta le vrem din nou dupa putin timp (genereaza dopamina, endorfine si serotonina)
Pentru mai multe informatii un site bun este cel din australia https://lowcarbdownunder.com.au (au si you tube in care explica stiintific tot)
de asemenea acest doctor din US Dr. Eric Berg care explica multe fenomene pe youtube.
Poți să consumi cât zahăr vrei dar ai grijă să rămâi normoponderal.
Zahărul nu produce nicio boală; nu te ”macină”, nu îți ”alterează” nervii și vasele de sânge. Bine că nu zice că e otravă! Acesta e un limbaj-sperietoare folosit inclusiv pe bloguri care nu au altă misiune decât discreditarea metodei științifice. Iată-l acum împrumutat de (încă) un medic român. Ei cred că dacă se aliniază la acest trend anti-zahăr și pro grăsime demonstrează că sunt la curent cu cele mai noi descoperiri științifice. Dar eu așa identific superficialitatea și dorința unora de a fi ”la modă” în mediul online. Deh, nu ai destui cititori dacă scrii aceleași texte prăfuite despre colesterol și grăsimea saturată.
”Despite the continuing concern regarding fructose’s unique metabolic effects, which stems from low-quality ecological studies, animal models and select human studies, the highest level of evidence from systematic review and meta-analysis does not support a direct causal relationship with cardiometabolic disease. Using the totality of the highest quality evidence from controlled feeding trials, we demonstrate that fructose-containing sugars can lead to weight gain, increase in cardiometabolic risk factors and disease only if it provides the excess calories. When the calories are matched, fructose-containing sugars do not appear to cause weight gain compared to other forms of macronutrients including complex carbohydrates, fats and protein, and in low doses fructose might even show benefit. Prospective cohort studies, which provide the strongest observational evidence, have shown an association between fructose-containing sugars and cardiometabolic risk including weight gain, cardiovascular disease outcomes and diabetes only when restricted to SSBs (n.m. sucuri îndulcite) and not for sugars from other sources. In fact, the harmful effect of SSBs is likely driven by a collinearity with an unhealthy lifestyle as SSB drinkers consume more calories, exercise less, smoke more and have a poor dietary pattern.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174149/
Desigur, industria carnii o ţine ca gaia-maţul ca zaharul e de vina, cand de fapt produsele de provenienta animala sunt cauza bolilor cardiace, obezitatii, diabetului, dementei, Parkinson, aterosclerozei, artritrei etc.
Poti manca zahar cu polonicul si nu te ingrasi si nici nu vei face diabet, dar daca te apuci sa devorezi cozonaci, ca tot a fost Craciunul zilele acestea, sa nu te astepti la o sanatate de fier. Paradoxal nu de la zahar faci diabet: sunt oameni carora nu le plac dulciurile si totusi au diabet. Industria carnii va spune in acest caz ca e din cauza vinului pentru ca e dulce, iar pentru cei care nu consuma nici alcool si nici bauturi dulci mai mult sau mai putin carbogazoase, atunci de vina este... mostenirea genetica.
Altfel spus, nu scapi de ce ti-e scris, cu conditia sa mananci "cu moderatie" produse de provenienta animala, sa nu sufere industria de profil.
https://www.youtube.com/watch?v=PylynyT-IFw&t=47s
Bobul de grau are per 100 g 14.6g fibre si peste 70g amidon (care e tranformat in glucoza)
Fructoza creste foarte mult trigliceridele din ficat si nu e buna.
Grasimea creaza satietate si te saturi repede
Mananca iarba, niste peste cand e eclipsa dar in rest stai numai cu fundul in masina, parcheaza la maxim 5 metri de destinatie caci mersul strica pantofii si mira-te de praful depus pe aceeasi masina fara sa te gandesti ca si plamanii tai e la fel iar o parte de produs chiar de tine.
Imi place ca recomandati indulcitorii artificiali in locul celor naturali, ba chiar si bauturile carbogazoase (cu artificiali, bineinteles). Sigur sunteti doctor? Caci e prima oara cand pe cineva sa recomanda cola in loc de suc de portocale. Ma rog, probabil e din cauza ca la noi nu gasesti aproape deloc sucuri de fructe obtinute direct (in afara celor de mere). In alta ordine de idei, daca vrei sa eviti zaharurile, nu mai bine bei apa?
Atingeti tangential subiectul slabei calitati a produselor alimentare din Romania dar o aruncati pe marile companii. De parca tot astea pun zahar in mustarul de Tecuci sau mai stiu eu ce alta mazga galbena cu aroma de mustar si cu ingrediente mai multe ca o prajitura.
Mananca iarba, niste peste cand e eclipsa dar in rest stai numai cu fundul in masina, parcheaza la maxim 5 metri de destinatie caci mersul strica pantofii si mira-te de praful depus pe aceeasi masina fara sa te gandesti ca si plamanii tai e la fel iar o parte de produs chiar de tine.
Imi place ca recomandati indulcitorii artificiali in locul celor naturali, ba chiar si bauturile carbogazoase (cu artificiali, bineinteles). Sigur sunteti doctor? Caci e prima oara cand pe cineva sa recomanda cola in loc de suc de portocale. Ma rog, probabil e din cauza ca la noi nu gasesti aproape deloc sucuri de fructe obtinute direct (in afara celor de mere). In alta ordine de idei, daca vrei sa eviti zaharurile, nu mai bine bei apa?
Atingeti tangential subiectul slabei calitati a produselor alimentare din Romania dar o aruncati pe marile companii. De parca tot astea pun zahar in mustarul de Tecuci sau mai stiu eu ce alta mazga galbena cu aroma de mustar si cu ingrediente mai multe ca o prajitura.
Toata industria alimentara e problema nu doar marile companii. Cei mai mici sunt uneori mai avizi de profit.