Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cătălin Buliga, Directorul de Tehnologie al Vodafone, dezvăluie cum va arăta revoluția 5G în România pentru utilizatorii obișnuiți de smartphone și pentru companii

Cătălin Buliga

Vodafone a testat, în premieră pentru România, tehnologia 5G. În timpul unui concert, Luca (un tânăr artist cu emoții mari) a reușit să urce pe scenă alături de Adrian Despot, deși fizic se afla la câțiva kilometri distanță. Experimentul a semănat cu o teleportare din Star Trek și demonstrează unde se poate ajunge cu ajutorul comunicației mobile. Omul care a stat în spatele hologramei live vorbește pentru Republica despre revoluția 5G, „gaming în timp real cu rezoluții grafice mari, direct de pe smartphone sau tabletă, incursiuni 3D cu utilizarea ochelarilor dedicați, filmate în timp real de o persoană aflată în alt loc“. 

Ce este Danubius NOC, cum se vede viitorul prin ochii lui Cătălin Buliga, Technology Director Vodafone România, dar și cât de aproape este integrarea UPC în operațiunile Vodafone, aflăm într-un interviu acordat platformei Republica.

Care sunt ingredientele de bază ale experimentului care a „teleportat“ un artist pe o scenă?

Principalul ingredient într-un astfel de experiment a fost însăși tehnologia 5G. Aceasta asigură viteze de date mobile mari, de peste 1Gbps, dar și întârzieri foarte mici în transmisia datelor, de ordinul milisecundelor. Acest aspect e necesar în orice experiment desfășurat în timp real. Pe lângă toate acestea, a fost nevoie și de echipament holografic de înaltă rezoluție.

Ce e cel mai greu de făcut pentru a face o transmise de date la un asemenea nivel?

Efortul principal a constat în a realiza un lanț de comunicație între două puncte. În sala concertului live se afla formația, iar studioul în care era Luca se situa la câțiva kilometri distanță. A fost nevoie de mai multe tehnologii foarte noi pe care le experimentam pentru prima dată (5G, echipamente holografice profesionale). A fost foarte provocator, dar și foarte interesant. Foarte multă tehnologie nouă. Ne-a plăcut enorm.

Sunt un utilizator simplu, cu un smartphone pe care-l folosesc în fiecare zi. Ce-mi va aduce 5G în viața de zi cu zi?

5G aduce viteze de date foarte mari (de ordinul Gbps) și latențe foarte mici. Cu aceste două ingrediente se poate vorbi de comunicare de viteza mare, în timp real. Imaginați-vă gaming-ul în timp real, cu rezoluții grafice mari, direct de pe telefon sau tabletă sau utilizând device-urile 5G mobile ca element de conectare la rețea.

Incursiuni 3D, cu utilizarea ochelarilor dedicați, filmate și trimise live de o persoană aflată în alt loc. Ne putem imagina multe scenarii care necesită „real time” și bandă largă. Realitatea augmentată este un alt exemplu. Practic, hologramele în timp real devin posibile la fel ca în experimentul Vodafone 5G.

Ok. Sunt o companie: ce-mi va aduce 5G?

O bandă/ viteză mai mare de acces la internet și latență mică. Într-un mediu mobil, radio. Automatizare, control de la distanță, monitorizare video de înaltă rezoluție de la distanță, prin mediul radio, birou mobil. Sunt multe scenarii de utilizare care nu au putut fi implementate până acum din cauza latenței în transmisia de date ce nu permitea elementul de „timp real”.

Câți oameni lucrează în companie la departamentele tehnice pentru a oferi semnal permanent clienților, la o calitate înaltă?

Vodafone este o companie multinațională care operează în foarte multe piețe. Modelul nostru organizațional este unul orientat spre competență și expertiză, în care o echipă de specialiști pe un anumit domeniu deservește mai mult decât o țară. Ei pot fi localizați fizic în Romînia sau în altă țară. Vorbim despre ingineri și experți Vodafone aflați în diverse țări. În România, avem un centru de monitorizare și operare, denumit Danubius NOC (Network Operations Center) ce asigură monitorizarea și operarea rețelelor Vodafone din 10 țări, inclusiv rețeaua națională.

Dacă v-ați uita de sus la toată infrastructura tehnică asamblată și instalată în România, de la intrarea pe piața locală, cum ați descrie imaginea?

Mii de celule radio (2G/3G/4G/4.5G și în curând 5 G), fiecare dintre acestea asigurând semnal radio într-o arie adiacentă, conectate prin agregare la anumite HUB-uri. La rândul lor, acestea sunt conectate prin conexiuni redundante către punctele de intrare în core-ul rețelei, care la rândul său este conectat la centrul rețelei. Elemente centrale ale rețelei sunt redundante, atât din punct de vedere fizic (mai multe locații), cât și din punct de vedere logic (module software ce pot rula automat și dinamic pe mai multe medii fizice de procesare). 

Cât net mobil se folosește pe minut în România - în rețeaua Vodafone- chiar în timp ce vorbim? Ce stă în spatele performanței rețelei? Pentru mine, abonat/ user e important să se încarce repede clipul de pe Youtube, să pot urca repede pe Instagram un filmuleț, să pot să fac videocall cu prietenii care-s la munte.

Când vorbim de performanța rețelei mobile, ne referim în primul rând la asigurarea unui nivel optim de calitate în toată aria de acoperire a acesteia. Odată asigurat acest nivel care permite utilizatorilor să aibă sesiuni de voce sau de date mobile fără întreruperi și la un nivel de calitate care să asigure o experiență bună, putem vorbi de arii cu viteze de date mai mari, cu potențial de rețea mai avansat sau cu tehnologii de ultimă oră. Investim constant în cele două aspecte despre care vă spuneam mai devreme, iar inginerii noștri fac eforturi deosebite pentru a asigura o experiență de rețea optimă pentru utilizatori.

Cât e hardware/ cât e software în rețeaua Vodafone?

E foarte greu de spus care este proporția hardware versus software. Tehnologia a evoluat, hardware-ul a devenit un element de procesare standard, în timp ce software-ul nu mai are o dependență de un anumit hardware specific. Vorbim de virtualizare, de module software care rulează în mod dinamic și automat pe elemente de procesare hardware standard. Însă un lucru este cert: software-ul devine din ce în ce mai important pentru viitor și avem nevoie de cei mai buni programatori.

Schimbăm registrul. Anul trecut, Vodafone anunțat că dorește preluarea companiei UPC, iar conducerea anunța că una dintre prioritățile pe 2019 este integrarea UPC. Care este stadiul acestui proces de integrare?

Anul trecut, Vodafone a anunțat intenția de a prelua compania UPC România, însă această tranzacție așteaptă aprobarea Comisiei Europene. Un răspuns privind aprobarea este așteptat pe 9 iulie 2019. Pana la aprobarea Comisiei, nu putem vorbi de un proces de integrare, ci doar de pregătiri premergătoare și firești pentru un astfel de moment.

Mișcarea a avut un rol strategic, acela de a oferi servicii fixe și mobile în același pachet. Aveți deja pregătite oferte de acest fel?

În acest stadiu, ne pregătim intens pentru a spune bun venit în familia Vodafone atât angajaților UPC, cât și clienților săi. Până la aprobarea de către Comisia Europeană, nu putem vorbi despre oferte comerciale.

Ce înseamnă pentru un om tehnic (de la începuturile Vodafone) să pregătești integrarea echipamentelor/ circuitelor/ infrastructurii tehnice?

Oferă o satisfacție deosebită, aceea de a face parte dintr-o echipă tehnică de elită și de a fi la curent cu noile tehnologii și inovații din domeniul IT&C.

Cum arată UPC din punct de vedere tehnic? Ce are UPC și nu are Vodafone, ce are Vodafone și nu are UPC?

Pot menționa că cele două companii sunt complementare din punct de vedere tehnologie și din punct de vedere competențe. Vodafone vine cu un bagaj de tehnologie și competențe pe comunicațiile mobile, în timp ce UPC vine cu un bagaj de tehnologie și competențe pe comunicațiile fixe. Dar, așa cum spuneam, integrarea nu poate avea loc decât după aprobarea tranzacției de preluare de către Comisia Europeană.

Cătălin Buliga, Directorul de Tehnologie al Vodafone România, este absolvent al Colegiului Național Militar din Constanța și al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Secția Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. El s-a alăturat echipei Vodafone pentru prima oară în anul 1998, ca inginer NOC (Network Operations Center). Ulterior, după 10 ani petrecuți alături de prima rețea mobilă digitală din România, acesta a deținut mai multe funcții în cadrul Liberty Global, printre care și pe cea de CTO al UPC România și UPC Ungaria. În 2015, Cătălin Buliga s-a reîntors în echipa Vodafone unde, din 2016, coordonează o echipă de sute de ingineri care asigură în permanență dezvoltarea și calitatea rețelei, eforturi recunoscute de către P3 Communications și în 2019, prin certificarea de cea mai bună rețea de date mobile din România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mai bine v-ati revizui politica cu clientii pentru ca , pe langa abonamentele banditesti si hotiile la portare, ati facut in asa fel incat oamenii sa renunte la incercarea de a mai intra in legatura cu oamenii vostri ce ar trebui sa fie la dispozitia lor pentru ca nu pot trece de 'Chatbot"-ul idiot!
  • Like 0
 • care sunt studiile care atesta siguranta acestor unde pentru oameni si care este siguranta unui mediu sufocat de radiatii 1G, 2G, 3G, 4G plus celelalte deja existente. Ce doze maximale sunt admise si cum sunt controlate pentru a nu pune in pericol fiinta umana care are celule vii incarcate electric toate si toate transmisiile nervoase se fac prin depolarizarea membranelor neuronale?
  • Like 2
 • cromium check icon
  Verizon si supravegherea la un alt nivel sa traiasca!
  https://www.youtube.com/watch?v=mJHvSp9AKYg
  https://www.youtube.com/watch?v=Rq5aRcI3914
  • Like 0
 • Mai bine ati face sa aveti acoperire in toata tara pe actualele tehnologii. Sunt zone in care semnalul este vai mama lui si voi va ganditi la cai verzi pe pereti
  • Like 1
 • Tehnologie foarte periculoasa pentru sanatate/viata, aveti bunul simt sa vorbiti despre aceasata? sau doar bani sunt obiectivul vietii dv?
  • Like 2
 • La fel cum viteza unui convoi va fi egala cu viteza celei mai lente nave din convoi asa va fi si cu mult prea trambitatul 5G. Actualul 4G nu are acoperire buna in orase mari iar 3G de la tara se blocheaza fie nori fie soare cu o frenezie rara. Vorbesc de Orange si Digi ca la Vodafone am renuntat de ani buni datorita celor enumerate mai sus.
  • Like 2
 • Yrmi check icon
  Dar....despre efectul absolut distrugator asupra fiintelor umane al tehnologiei 5G are curajul sa discute vreun mare sef al oricarei retele de telefonie mobila?
  • Like 5
 • FFFFFFacem pariu ca nici dupa "revolutia" 5G Vodafone si restul penibilitatilor de operatori nu vor avea acoperire completa in marile orase?
  Nici acum nu au. Cand le zici ca esti dupa pertea, te pun sa iesi pe balcon sa prinzi semnal.

  Asta revolutie.
  • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   Tehnologia 5G distruge neuroni produce leziuni cerebrale
   Este gravă situația se cunoaște dar nu știu de ce se accepta Va fi afectată toată lumea și animale păsări și unele plante Dar pe cine interesează ? Puii meu bani sa uasă NU ?
   • Like 4
  • @ Bogdan Storm
   Tehnologia 5G distruge neuroni produce leziuni cerebrale
   Este gravă situația se cunoaște dar nu știu de ce se accepta Va fi afectată toată lumea și animale păsări și unele plante Dar pe cine interesează ? Puii meu bani sa uasă NU ?
   • Like 1
 • Proiecția hologramei a fost un "publicity stunt" ieftin, dacă o să cautați pe net puteți afla ca trucul a fost folosit prin alte țari când s-a lansat 4G.
  • Like 1
 • catalin check icon
  Altă reclamă fără a fi pusă bulina de publicitate. Mie îmi place DIGI și Orange și Telekom. Nu îmi place Vodafone!
  • Like 2
  • @ catalin
   GabiC check icon
   exact!
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult