Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Catedrala Mântuirii Jandarmului

Sebastian Cucoș

O imagine cât o mie de cuvinte.

Ai spune că declarația de presă a domnului Cucoș a fost făcută din fața altarului Catedralei Neamului, unde inspectorul șef se bate pe un loc în față cu Patriarhul Daniel. 

„N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Sunt mândru de ei“.

Angajații acestei instituții, având ca patroni pe sfinții arhangheli Mihail și Gavril, pun mâna pe pulane, zic repede o rugăciune, se închină, își iau buteliile de gaz lacrimogen, pupă steagul la plecare și merg la luptă. 

Împotriva cetățenilor pe care ar trebui să-i protejeze și care le plătesc salariile lună de lună.

Jandarmeria Română, această instituție a cărei imagine a avut extrem de mult de suferit după reprimarea protestatarilor pașnici în ziua de 10 august 2018, insistă să gafeze public. Arătă că este surdă și oarbă sau se preface că nu aude și nu înțelege nimic din ce i se cere.

Jandarmeria s-a pictat în ultimele zile în câteva culori dubioase, iar tabloul nu inspiră deloc încredere. Niște prieteni aflați la protestele din 10 august îmi spuneau că vineri le-a fost mai frică de purtătorii iresponsabili de armament decât decât de puțini huliganii care aruncă cu pet-uri în forțele de ordine.

Cum arată azi Jandarmeria Română- pe nedrept, pentru că e greu de crezut că toți jandarmii sunt niște brute- din cauza șefilor lor?

O adunătură de indivizi fără discernământ, care golesc buteliile cu gaz în fața oamenilor fără să se gândească la faptul că sunt femei, bătrâni și copii. 

Niște inși care par a face parte din formațiuni paramilitare ce dau jos turiști străini din taxi și-i bat mai întâi, după care îi întreabă cine sunt.

Detașamente de huligani cu uniformă, care înjură femei (și ce doreai, fă, să te f…?- replică dată unei reporterițe care făcea fotografii), agresează jurnaliști cu legitimația la gât și dau cu sete în oameni neînarmați, liniștiți, cu mâinile ridicate.

Cum arată conducătorii Jandarmeriei?

Un individ care vorbește dintre icoane despre jurământ, drapel și ține prelegeri despre unitatea poporului de Centenar, după ce oamenii de sub el și-au făcut datoria și au bătut cetățenii ca pe hoții de cai. A doua zi, după bătaia cruntă, ca într-o veritabilă familie tradițională, jandarmii au dat flori victimelor. 

Un domn în transă care visează că dirijează o luptă, despre care orice om cu bun simț ar spune că nu ar trece testele psihologice.

Niște băieți purtători de cuvânt care mint cu lacrimi cum că o colegă riscă să rămână paralizată de la loviturile primite într-o ambuscadă unde a fost abandonată de ceilalți colegi. Colega e bine, merci. Arma sutrasă nu e de găsit.

Dincolo de toate aceste detalii de imagine cu un impact mediatic catastrofal, Jandarmeria Română are de răspuns la câteva întrebări:

1. Ce tip de gaz a fost folosit în timpul operațiunilor de evacuare forțată de la Pieța Victoria?

2. Ce efective și din ce județe au fost aduse pentru 10 august 2018 în Piața Victoria?

3. Cum au fost împărțite aceste efective?

4. Jandarmii au fost dotați cu arme de război?

5. Cine a coordonat acțiunea de evacuare forțată a permietrului de la Pieța Victoria?

- A fost șeful Jandarmeria Română- @Gheorghe Sebastian Cucos, care apare în fotografii însoțit de purtătorul de cuvânt Marius Militaru?


- A fost individul în alb, care pare a avea grave probleme psihice despre care se speculează că este colonelul Cătălin-Răzvan Paraschiv, comandantul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş?

- A fost peste toți ministrul Carmen Dan, despre care se speculează că a coordonat totul până la 3 dimineața, aflându-se în contact direct și permanent cu șeful PSD?

6. Cine a gândit strategia cu privire la intervenția jandarmilor când a fost înregistrat incidentul cu jandarmerița agresată și rămasă fără armă? De ce a fost abandonată aceasta și colegul ei în mijlocul unui grup violent?

7. Care a fost lanțul deciziei? Cine a sugerat intervenția în forță, cine a ordonat, cine a pus-o în practică?

8. Cine își asumă responsabilitatea/ erorile făcute de Jandarmeria Română în 10 august?

Altfel, în modul în care arată astăzi, Jandarmeria Română e o instituție care trebuie mai întâi exorcizată că a intrat dihonia în ea, psihanalizată, evaluată psihic și fizic pentru a vedea dacă e aptă să apere statul și cetățenii, reformată și nu în ultimul rând trimisă la școală.

Și mai are de trecut un test, cel mai important: testul onoarei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Jandarmeria are o "traditie" de aparat.
  De exemplu cand a efectuat crime la comanda lui Carol II executand opozantii politici care "au incercat sa fuga de sub excorta" fuga fiind bine planificata de jandarmi la cateva grupuri de :fugari" aflati in locuri diferite. Sigur ca erau niste "banditi legionari" si meritau sa moara. Au urmat alte crime "traditionale" si avem astazi jandarmi ce continua traditia de a pune ordinul politic inainte de lege si onoare. Comunismul a adus un "plus" de "competenta" de la Securitatea comunista.
  Ce vrem sa iasa din slugarnicia criminala interbelica unita cu scoala KGB-ista sovietica ?
  Raspuns: Traditia jandarmeriei romane !
  La Centenar tovarasi si "pretini", la Centenar !!!
  • Like 0
 • Mega! Corect și purul adevăr!
  • Like 0
 • Câteva observații:
  De fapt, definiția argotică corectă (pentru bastonul jandarmului) este bulan. Este adevărat, Florin Călinescu a folosit odată în emisiunea lui de la ProTV termenul pulan, dar asta nu înseamnă că este și corect. Că asociați voi cu falusul... asta este altceva. De fapt, inițial a plecat de la înțelesul de picior (a avea bulane, a avea picioare frumoase, cu referire la cele de sex feminin).
  La întrebările puse, eu ți-aș răspunde:
  1. CS, dar chiar nu are importanță;
  2. 1000 jandarmi au fost în total. Din ce județe? Chiar nu are importanță.
  3. Ce relevanță are?
  4. Da
  5. Maiorul Laurențiu Cazan
  6. Maiorul Laurențiu Cazan . De incompetenți, de proști, dar mai ales, din lașitate.
  7. Ne vor spune procurorii.
  8. Nimeni.
  • Like 0
 • Dincolo de orice discuție privitoare la legalitatea și proporționalitatea acțiunilor și mijloacelor utilizate, o concluzie se impune cu certitudine: Jandarmeria a rămas o instituție nereformată, ce nu răspunde rigorilor și necesităților unui stat democratic, membru legitim al lumii civilizate. Și asta se vede din avion; detaliile asupra cărora insistă obsesiv media fiind doar neavenite bruiaje diversioniste, emoțional-manipulatoare, ce escamotează fondul problemei și escaladează conflictul.

  Cât de toxice și de periculoase au fost gazele și proiectilele întrebuințate, cât de violente și de (im)precise au fost loviturile împărțite, cine sunt și ce-au mai făcut oamenii care conduc Jandarmeria - reprezintă aspecte secundare, circumstanțiale. Problema de fond este aceea că jandarmii habar n-au care le sunt atribuțiunile și care le sunt limitele competențelor.

  Șefii instituției par să nu știe că Jandarmeria există și este plătită ca să apere statul ȘI cetățenii, nu statul împotriva cetățenilor. Apărarea instituțiilor statului, asigurarea ordinii și liniștii publice nu primează asupra drepturilor civile contituționale și nu constituie motiv de zădărnicire sau limitare a exercitării acestora decât în situații exprese (stare de război, de urgență ori de necesitate). Procedând altfel, legitimezi un stat autoritar, polițienesc și ignori principiul potrivit căruia statul este în slujba cetățenilor, nu cetățenii în slujba statului. Dar cel mai grav este că, în pofida discursurilor triumfaliste despre legalitate și legitimitate, Jandarmeria s-a comportat ca un organ de represiune armată, o colecție de pristandale exercitând atribuțiuni și acțiuni punitive pe care legea nu i le conferă.

  Indiferent că te-a înjurat, te-a scuipat sau te-a lovit mai înainte, ori că doar filma sau trecea nepăsător pe stradă - cetățeanul care se predă ridicând mâinile nu mai poate fi lovit sub niciun pretext, nici măcar pe timp de război. Da, dacă-l consideri vinovat de ceva - poți să-l legitimezi, să-l ridici și să-l predai organelor de urmărire penală, poți să-l amendezi contravențional, dar nu ai voie tu jandarm să aplici pedepse corporale (și nici măcar să adresezi injurii). Altminteri, ești doar un derbedeu care trebuie urgent îndepărtat din instituție și deferit organelor penale pentru a fi urmărit sub aspectul comiterii infracțiunii de tortură (art. 281 alin. 1 lit. b și alin. 2, C.p.) - pentru care se cade să stai între 3 și 10 ani la pușcărie. Împreună cu șefii tăi care-au dat ordinul „rupeți-le capu’!”
  • Like 3
 • "Lasã tu maicã ce zice eştia dã voi cã sunteţi agramaţi, oligofreni şi paraziţi sociali. Tu fã maicã acolo ce zice domnu' comandant, sã nu te dea maicã afarã cã tu nu şti maicã sã faci nimica altceva. Cã statu-ţi dã maicã şi uniformã şi cascã şi şpreie şi pula-n şi salariu maicã. Statu-ţ dã servici dã domn! Mai te duci, mai baţi pã unu', mai gazezi pã altu' (...) trece luna, vine banii maicã. Dã-i 'reacu de cãpşunari şi dã curve! Vine iei aiceaşea sã sã umfle la uniforma statului. Tu aia reprezinţi maicã! STATU', nu pã toţi coate goale. Pãi cum sã comenteze toate leprele dã prin Spania şi Italea la uniforma statului maicã? Şpreiele şi bulanele pã ei, cã bine a fãcut domnu' comandant când v-a zis sã faceţi ce aţi fãcut. Şi voi aţ fãcut bine c-aţ ascultat maicã! Cã dacã vã dãdea afarã, cine vã mai angaja maicã?" -Preluare de pe pagina de facebook a jandarmeriei romane.
  • Like 1
  • @ Christine Schiller
   dalex check icon
   Nu-i angajeaza nici paznici la un magazin in Vest pentru ca un client care este prins furand intr-un astfel de magazin trebuie retinut fara violenta; prima intrebare pe care o pune politistul chemat de paznicul ce a prins in flagrant un hot este daca hotul are o reclamatie legata de modul in care a intervenit paznicul. La cea mai mica vanataie pe mana hotului cauzata de paznic acesta din urma este reclamat de hot si isi poate pierde serviciul.
   Ce sa caute jandarmul roman cu bulanul si gazele lui pe post de paznic in Vest ?
   • Like 0
 • Victor66 check icon
  Nu le face nimeni psihoanaliza, nu au teste psihologice pe care le trec oricum? Aveti niste idei de-a dreptul rupte de realitate.
  • Like 0
 • Catedrala “manuirii” jandarmului.
  • Like 1
 • Varianta cu carmen dan coordonatoarea represiunii in directă și permanentă legătură cu dragnea pentru a primi dispoziții este foarte plauzibilă. Am convingerea că asta este realitate. Mai ales ca acest individ era direct vizat de protestatari, datorita ticalosiilor la care s-a dedat, in cârdășie cu derbedeii ce-l susțin.Jandarmeria a fost, in toate vremurile, o instituție de represiune împotriva poporului. Nici nu trebuie, ca jandarm, la orice nivel ierarhic, să fii inteligent, cu bun simț să gândești. Trebuie sa fii o brută, gata să împartă lovituri oricui îi iese in cale. Jandarmii nu sunt umani, sunt niste javre asmuțite. Chestia cu participarea la inundații nu impresionează. Ei au de executat, fara cârtire, ordinul pe care il primesc. Atât.
  • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Impresia mea este ca totul a fost executat dupa un plan, inceput chiar cu solicitarea autorizarii mitingului de "un milion" de catre organizatia aceea obscura - condusa pare-se de catre un "fost" pesedist. Respectiva miscare a creat motivele pentru mobilizarea unor forte impresionante, atat ale jandarmeriei - dar si ale DSU (vezi numarul foarte mare de ambulante, pentru un miting ce ar fi trebuit sa fie pasnic). Un articol interesant pe tema planului gasiti aici: http://www.ziare.com/liviu-dragnea/psd/tot-mai-multe-indicii-ca-actiunea-represiva-si-violentele-de-vineri-au-fost-premeditate-la-mai-au-circulat-mesaje-despre-un-plan-vizat-de-liviu-dragnea-1525452
   • Like 0
 • Credinta nu se masoara in catedrale , credinta se masoara in ce faci in fiecare zi si in respectarea decalogului.
  Daca-l intrebi pe Cucos ce inseamna o porunca din decalog, probabil se va uita la tine ca broscoiul la inundatie.
  Catedrala asta inseamna pentru un credincios adevarat la fel de mult precum casa poporului pentru un roman adevarat. Adica nimic...
  Un credincios adevarat ar trebui sa se intrebe in primul rind daca e in regula sa-i conduca un hot , mincinos si trufas ? Chiar mi-ar placea sa-l intreb pe un popa chestia asta ...
  • Like 1
 • Adi check icon
  Hahaha. Ce penibil să pui melodia lui nimeni la sfârșitul articolului.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult