Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce e în spatele și ce e în fața măcelăriei Hamas

Atacul Hamas asupra Israelului este un act masiv de terorism ucigaș, dar unul și mai mare de terorism sinucigaș. 

În spatele măcelăririi și răpirii civililor, tineri, femei și copii, atât israelieni, cât și turiști din SUA și Europa, pot fi Iranul – nemulțumit de cursul spre normalizare al relațiilor Israelului cu țările arabe, în primul rând Arabia Saudită – și Rusia: un alt focar de conflict sângeros reduce presiunea asupra războiului dus de Putin împotriva Ucrainei cu metode similare, omorârea țintită a civililor. Dar Iran și Rusia sunt departe în spate. În fața acestor atrocități dincolo de uman, și aproape, se află palestinienii din suprapopulata Fâșie Gaza.

Știți cum arată Gaza? Ca o adunătură de Ferentari și Rahove în deșert. În Gaza nu crește nimic, nu există agricultură, nici industrie, orașele sunt niște aglomerări de blocuri jupuite și murdare, cu gunoaie covor printre ele. În schimb, vezi circulând peste tot vehicule negre 4x4 cu mitraliere montate pe ele.

Energia electrică, apa, combustibilii, alimentele, toate vin din Israel. Palestinienii din Gaza trec granița, se duc să muncească pe teritoriul evreiesc și cară acasă de acolo sarsanale cu alimente și produse de uz curent.

Gaza este un bolnav uriaș, hrănit și ventilat artificial de evrei.

Ca în aceste condiții să te năpustești asupra simplilor israelieni, exterminându-i într-o veselie, înseamnă și să-ți condamni propriii conaționali. Pentru extrema dreaptă, reprezentată de cinicul fără scrupule Netanyahu, puternic contestat prin uriașe demonstrații cetățenești, atacul Hamas vine mânușă, la fel ca pentru Iran sau Rusia. Cu siguranță, amenințarea rostită de el, că vor trece Gaza prin foc și sabie, va fi pusă în practică. Este deja.

Dincolo de orice socoteli politice internaționale, cu cuțitele cu care i-au ucis pe tinerii dansatori și cântăreți la Festivalul de la granița Israel-Gaza, asasinii Hamas au retezat tuburile aparatelor din Israel care țineau Gaza în viață. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult