Noul CEO Telekom România, numit la conducerea operațiunilor locale în decembrie 2015, vorbește într-un interviu pentru Republica.ro despre mediul de afaceri românesc, folosirea tehnologiei și a internetului de mare viteză în business-ul de la noi, dar și despre concentrarea unor operațiuni ale Deutsche Telekom la noi în țară, având în vedere numărul mare de specialiști IT&C. În ce privește concurența acerbă de pe piața operatorilor de telefonie și internet, Miroslav Majoros nu se ferește să spună că este imposibil ca prețurile să meargă, la infinit, în jos.
Ați fost numit Chief Executive Officer al Telekom România în decembrie 2015. Ați avut mai bine de două luni la dispoziție ca să vă faceți o imagine în ce privește echipa din România. Cum vi se par colegii și ce părere aveți despre țara în care veți munci?
În primul rând, nu am avut, din păcate, timp să călătoresc. Am fost cea mai mare parte a timpului aici, în București și am fost la Brașov. Dar în București am vizitat, cred, toate sediile Telekom și sunt multe. Am întâlnit mii de oameni, am stat de vorbă cu ei. Din punctul de vedere al Telekom, cred că este o echipă foarte puternică. Oamenii sunt foarte educați, au experiență, cred că este o bază foarte bună pentru coperare și cred că este o echipă puternică. În ceea ce privește țara, în ceea ce privește orașul, vă puteți imagina că îl văd dimineața în drum spre birou și seara la întoarcere. Am acum un apartament, dar în weekend-uri am șansa să văd orașul, îmi place foarte mult și mă plimb foarte mult. Vine primăvara și totul va fi verde. Dar dinamica de aici,... și acest lucru este foarte interesant de comparat cu alte țări, totul este foarte dinamic. Oamenii sunt dispuși să accepte schimbarea, iar acest lucru este foarte bun, și pentru țară, și pentru afacere. Personal, sunt impresionat și sunt bucuros că am acceptat provocarea și că sunt aici.
Ați absolvit Facultatea de Electronică și Informatică din Bratislava și ați învățat management la Harvard și Stanford. Cum veți folosi potențialul României și numărul mare de specialiști români în IT?
Aș vrea să îi promovez foarte mult. Văd că există jucători importanți la nivel global care au baze aici, au centre de date aici, au operațiuni aici. Cred că are sens să promovăm această capacitate în cadrul Deutsche Telekom Group. După câte știți, Deutsche Telekom Group are planuri mari în ceea ce privește crearea unei rețele mari la nivel european, în care operațiunile să fie centralizate în anumite țări și vom putea folosi, să sperăm, România pentru unele dintre aceste operațiuni.
România are o piață de servicii de telefonie și internet unică, unde competiția este acerbă. Ce părere aveți despre strategia scăderii prețurilor în paralel cu creșterea calității serviciilor 3G, 4G. Vă așteptați la surprize pe piață?
Când suntem într-o afacere în care prețurile scad în continuu, cu siguranță va interveni o ruptură. Pentru că este imposibil să scazi la infinit prețurile și, firește, spațiul este foarte limitat. Dacă plătești un euro pentru ceva, iar cineva vine cu 90 de cenți, nu are sens să schimbi. Firește, dacă plătești 100 de euro și cineva vine cu 90 de euro, acest lucru este puțin diferit. Cred că deprecierea prețurilor, pe termen mediu, nu va fi atât de importantă. Pentru că dacă toată lumea va merge pe un nivel similar ar prețurilor scăzute, clienți nu vor lua decizia să schimbe operatorul pentru o diferență minimă de tarif, de câțiva cenți. Firește, nu vorbesc despre necesitatea de a face investiții, cu toții trebuie să investim în tehnologie, cu toții trebuie să investim în rețea, dar cu prețuri foarte mici acest lucru este foarte dificil de obținut. Din punctul meu de vedere, al companiei mele, trebuie să ne concentrăm pe ceva diferit. Trebuie, bineînțeles, să avem prețuri rezonabile, competitive, dar trebuie să ne focusăm pe serviciile dedicate clienților. Serviciile pentru clienți vor fi o idee centrală pentru noi, și clientul trebuie să știe clar ce primește pentru prețul plătit. Are servicii rapide, servicii de încredere, aceasta este zona pe care trebuie să îmbunătățim și acest lucru îl vom face. Pentru că există un potențial de îmbunătățire în serviciile pentru clienți.
Împărtășiți opinia pe care am auzit-o în domeniul dvs. că Guvernul, prin instituțiile sale, ar trebuie să intervină în politica de prețuri?
Aceasta a fost o situație diferită (n.r. în România), uneori chiar dominantă. În multe domenii, autoritățile de reglementare au intervenit într-un fel care este evident în majoritatea țărilor europene, iar România este singura excepție din UE. În cea mai mare parte, piața telecom nu este reglementată. Am avut un cadru de reglementări care ne împiedica să creștem în anumite zone și lăsa spațiu competitorilor noștri. Dar aici situația este diferită, piața este foarte competitivă, prețurile sunt foarte jos și nu cred că Guvernul ar trebui să intervină în prețuri în acest sens. Cred că ar fi foarte bine dacă Guvernul ar interveni în ceea ce privește calitatea infrastructurii, pentru că ceea ce vedem este greu de menținut în viitor. Cred că infrastructura, din punct de vedere al calității, ar putea întâmpina dificultăți. Chiar dacă aveți internet foarte rapid aici, fiabilitatea nu este poate atât de bună pe cât ar fi, dacă rețelele ar trece pe sub pământ. Strategia și predictibilitatea modului în care se face infrastructura în România, indiferent de domeniu, ar trebui să capete atenție. Nu este vorba numai de noi, cred că toți jucătorii ar trebui să observe aceste lucruri.
Cum vedeți consumul de internet mobil? Probabil că ați văzut cel mai recent studiu al ANCOM care spune că utilizatorii din România consumă în medie 167 MB pe lună. Vă aștepțați la o creștere?
Mă aștept la o creștere explozivă. Dacă vorbiți de 167 MB, trebuie să luați în considerare că 50% dintre clienții noștri au smartphone-uri, restul dintre ei au telefoane vechi cu viteză foarte limitată și abilitate foarte limitată de a folosi date. Dacă vă uitați la utilizatorii de smartphone, în special la cei care folosesc 4G, consumul este mult mai mare, de ordinul GB. Este o prăpastie foarte mare între cei care utilizează telefoane vechi și cei care au telefoane noi, cu 4G. Pe măsură ce vom avea din ce în ce mai mulți clienți care își vor schimba telefanele vechi cu smartphone-uri, iar smartphone-urile devin din ce în ce mai ieftine, și nu vorbesc despre vârfuri – iPhone, Samsung, LG, dar de cele mai ieftine, vom vedea o creștere uriașă. Dacă te uiți la statistici, chiar folosirea de date mobile crește cu zeci, sute de procente, dar este încă o parte mică în comparație cu consumul de date prin rețele fixe, în special prin cele de fibră optică. Să consumi sute de giga nu este ceva neobișnuit, mai ales dacă folosești aplicații multimedia. Acesta este principalul motor al consumului și nu cred că datele mobile vor înlocui pe moment acest lucru. Poate în viitor, da. Firește că va crește foarte mult consumul de date mobile, firește că oamenii vor folosi tablete cu ecrane mai mari, firește că vor folosi aplicații TV, mobile TV.
Intenționați să investiți în rețeaua de fibră optică?
Da și am decis că pentru noi, calea de a ne diferenția este să oferim conținut foarte atractiv. Avem Premier League, avem Liga Campionilor, avem UEFA. Este, firește, o investiție majoră și o faci, indiferent de cât clienți ai. Așadar, trebuie să ne creștem reach-ul și trebuie să ne creștem numărul de clienți pentru ca această investiție să fie justificată și o vom face în următorii ani pentru a le permite clienților noștri să folosească aceste servicii în mod adecvat.
Veți investi mai mult în conținut?
Am făcut acest lucru, am investit mult și vom continua să o facem. În conținut sportiv mai ales.
Sunteți CEO al Telekom România. La ce oră vă treziți dimineața?
De obicei la 6.30.
Care este dispozitivul dvs. preferat?
Dispozitivul meu electronic preferat este pick-up-ul meu analogic.
Cât de des vă folosiți telefonul în timpul unei zile?
Telefonul meu este mereu pornit. Încerc să fiu politicos, să nu îl folosesc în timpul discuțiilor, dar uneori trebuie să fac acest lucru. Folosesc telefonul tot timpul.
Este vreun lucru care nu vă place sau pe care îl urâți la România? Traficul auto, de exemplu.
Traficul ar putea fi îmbunătățit, din nefericire este ceva care vine la pachet cu marile orașe. Dacă mergem la Paris, la Budapesta, la Londra, la Varșovia, la București, este același lucru. Din nefericire, trebuie să trăim cu aces lucru.
Este mediul de business din România mai bun decât cel din alte părți?
Este un pic diferit, dar există multe lucruri standard, sunt prezente aici companii multinaționale, suntem în Uniunea Europeană, așa că regulile sunt în esență aceleași.
Cum vi se par oportunitățile pe care le oferă România pentru afaceri?
Cred că există mai multe oportunități decât în altă parte. În primul rând, această țară va crește, sunt convins de acest lucru, mai repede decât restul Europei. Îmi place atitudinea românilor. Bineînțeles că sunt multe probleme, dar până acum am văzut că oamenii caută soluții. Firește că unii se plâng din când în când, dar cei mai mulți vin cu soluții. Nu se gândesc: „ce mi se va întâmpla?" Ci caută rezolvări ale problemelor. Acest lucru este foarte important. Un alt aspect pe care l-am mai spus: chiar dacă știm că avem una dintre cele mai bune și rapide conexiuni la internet, acest internet nu este folosit în mediul de afaceri. Am văzut statisticile, România este pe ultimul loc în UE la folosirea internetului în business. Cum se poate? Aveți acoperire peste tot, aveți rețea 4G în mai mult de 70% din suprafața țării, aveți rețea din fibră optică, milioane de clienți conectați și nu folosiți internetul pentru afaceri? Cum se poate? Cred că aceasta, de exemplu, este o mare oportunitate.
Care este cauza acestui fenomen, unde ar putea fi problema?
Probabil nimeni nu a profitat de această ocazie, nimeni nu a încercat să o promoveze. Cu siguranță, oamenii foarte educați folosesc internetul, dar nicăieri în lume nu ai un procent de 5-10% care conduce acest curent. Acest curent trebuie condus de mase, de mase de utilizatori și cred că acesta este lucrul pe care trebuie să îl realizăm.
Veți avea o strategie specială pentru mediul de afaceri?
În urmă cu mulți ani, când discutam de ce nu se dezvoltă e-businessul, ne plângeam că nu aveam infrastructură. Acum avem infrastructură. Atunci care este motivul? Există o susținere a Guvernului? Aceasta este întrebarea. Ce se întâmplă cu semnătura electronică? Putem folosi semnătura electronică în tranzacțiile din România? Mă tem că nu. Sunt multe lucruri care trebuie să se întâmple, pentru face ca această oportunitate uriașă să se transfrme în realitate.
Poate că un alt motiv pentru care afacerile nu folosesc tehnologia este frica de a externalizea serviciile?
Ar putea fi un motiv. Dar cred că și legislația, nu sunt 100% sigur, trebuie să analizez acest lucru, cred că nici legislația nu susține de la un capăt la altul acest proces. Nu e vorba doar de afaceri, ci și de instituțiile statului. Nu e nevoie să-ți părăsești locuința, ca să îți înregistrezi mașina, să înregistrezi că te-ai mutat dintr-un loc în altul. În plus, vorbim despre mobilitatea forței de muncă. Nu cred că România este cea mai mobilă țară, în care oamenii, dacă au o oportunitate mai bună în Cluj sau în Brașov își împachetează pur și simplu lucrurile și pleacă. Trebuie să facem ca acest lucru să se întâmple și cred că internetul poate face această perspectivă posibilă.
Miroslav Majoros a preluat oficial funcția de CEO al operațiunilor Telekom în România în ianuarie 2016. A studiat Electronică și Informatică la Universitatea din Bratislava. A urmat programe educaționale de management la Stanford Graduate School of Business și Harvard Business School.
Telekom România planifică investiții de 180 de milioane de euro în 2016, în principal pentru extinderea rețelelor de 3G/ 4G și fibră optică. Compania țintește 2 milioane de clienți în gospodării acoperite de rețeaua FTTH (fiber to the home) până la sfârșitul anului. Deutsche Telekom are, la nivel mondial, peste 150 de milioane de clienți, pentru servicii mobile, 30 milioane de linii fixe, 17 milioane linii broadband.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dacă ieși 10 km din oraș vezi străzi întregi cu copii care se dau pe bicicletă, oameni care joacă fotbal sau care pur și simplu au un băț în mână si se întind și stau la soare.
Dincolo de dealurile Facebook-ului , Candy Crush-ului, TV-ului ,PC-ului în general, stă o lume perfectă care se vede de peste tot, doar din fața calculatorului NU.
Noi îi numim pe aia țărani, dar ce fac ei e ceva extrem de natural, snobii dau bani pentru așa ceva, ca să fie pentru câteva zile în locul lor...
Acolo încă netul nu a ajuns, acolo poți fii fericit și dacă dai cu bățul într-o baltă, nu ai nevoie de ceas, pentru că există soarele, nu ai nevoie de telefon, pentru că si asa nu ai semnal, la marginea drumului stau fântânile cu apă rece, gratis, ele așteaptă să fie servite.
Pe ulițele satului te simț ca într-o povestire de-a lui Creangă unde vezi gâștele cum se plimbă pe mijlocul drumului, unde nu există timp, pentru că cifrele nu au atât de mare importanța, e ca într-o scriere de-a lui Eckhart Tolle: Viata e acum, azi, aici, prezent.
Lumea visează la o astfel de lume, care defapt există, și nici nu e chiar atât de departe, dar mulți dintre oameni nu merg la sate, și când merg, în loc să privească câmpurile în gol, preferă să se ghideze după navigație, sa asculte muzică, să mânce semințe....
La noi în zonă sunt locuri fabuloase, logic nu in oraș, unde e plin cu țigani și cu "propagandiști" , cu spirite Însetate după cifre, după următoarea șmecherie, cum să-i prostim pe oameni ca să le luăm banii, că sa plecăm apoi în natură, dar nu pe gratis...
Omul nu mai știe să aprecieze valoarea, decât prin bani si cifre.
La noi în zonă sunt niște trasee de bicicletă că mulți ar da bani frumoși... cifre, sume, averi, ar veni lumea și din Australia să facă o coborâre prin pădurile munților Călimani, dar nu vine nimeni, pentru că nimic nu e promovat, chiar nici noi nu mergem.
Veniți fraților, veniți până este, nu veniți cu camere, laptopuri, telefoane, tablete și desacralizați natura, și așa ce se întâmplă acum acolo e jaf total, se taie pomii cu vagoanele,
Dacă nu mergeți acum, atunci când?
Dacă veniți, haideți pe jos sau cu bicicleta și o să simțiți ce bine e, măcar pentru câteva ore, să vedeți ce frumos e când nu vă sună nimeni și nu vă uitați după fiecare like, share și sunteți pentru o clipă liberi.
p.s - Și eu sunt un sclav al acestei mașini de pe care scriu acum, dar vai cât ma lupt în fiecare zi, să scap, și atunci am să dispar!