Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ceva rău s-a întâmplat în America în ultimele 60 de zile: cum ne-am trezit în plin terorism intern stârnit de politicieni

proteste george floyd - getty

Foto Guliver/Getty Images

Motto: Acest război nu mai opune radicalii contra conservatorilor, ci asmute socialiștii și anarhiștii împotriva amândurora, liberali și conservatori (Victor Davis Hanson, 22 iulie 2020)

La 58 de zile de la uciderea lui George Floyd și în a 55-a zi de proteste violente care s-au asociat cu incendii, jafuri, răniri, omoruri, distrugeri de proprietăți și de statui, atacuri asupra polițiștilor și mari pierderi economice, mai mulți politicieni de stânga, aleși în funcții de decizie în statele și orașele cele mai afectate, nu văd în aceste fărădelegi nimic anticonstituțional.

În schimb se ascund în spatele Constituției americane atunci când refuză intervenția forțelor federale pentru restabilirea ordinii și legalității.

Într-adevăr, conform Amendamentului Nr. 10, guvernul federal nu are puterea de a interveni într-un stat, chiar pentru motive perfect îndreptățite, decât atunci când statul în cauză îi cere, prin reprezentanții lui (guvernator, congresul statului), să o facă.

Negând caracterul criminal al manifestațiilor și folosind Constituția ca o armă politică, oficialii radicali ignoră interesul poporului și stimulează haosul social, de la care speră să obțină beneficii politice și electorale.

De aproape două luni, lumea întreagă vede cum criminalitatea se dezlănțuie în statele și orașele americane, unde protestele inițiale s-au transformat în insurecții organizate, care amenință viața, proprietatea și siguranța cetățenilor.

Peste 700 de polițiști au fost răniți, dintre care 400 în orașul New York, după ce au fost atacați cu bâte, pietre, coctailuri Molotov, praștii, arme de foc și spray-uri.

Au fost răniți sute de demonstranți, majoritatea prin loviri cu bastoane, sau atacați cu spray-uri și gaze.

Au fost operate peste 15.000 de arestări.

Au murit, în directă legătură cu protestele, 28 de oameni, dintre care 24 prin arme de foc folosite de manifestanți.

Mai mulți civili au fost răniți sau omorâți de proiectile rătăcite, între care o fetiță de opt ani care și-a pierdut viața în Atlanta și un băiețel de patru ani, ucis în pătuțul lui, în orașul Kansas City.

În cele mai afectate orașe, Minneapolis, New York City, Chicago, Portland, Seattle, Atlanta, Washington, Detroit, Philadelphia, Albuquerque, criminalitatea a crescut cu 15-90%.

Furia iconoclastă dezlănțuită asupra monumentelor și statuilor are ca substrat dorința de ștergere a simbolurilor unificatoare ale națiunii și contestarea trecutului prin atacuri de gloată ignorantă și negânditoare. 

Foto Guliver/Getty Images

În acest timp, presa de stânga continuă să pledeze pentru reducerea fondurilor sau chiar pentru desființarea poliției, trecând sub tăcere creșterea rapidă a acțiunilor violente și amenințările directe la viața oamenilor.

Cu i-ar folosi desființarea poliției? Oamenilor care respectă legea sau celor care au nevoie de câmp liber de acțiune?

Ceea ce se petrece în orașele americane sunt acțiuni terorist-anarhiste, dezlănțuite și facilitate de forțe politice, care au interese opuse celor ale națiunii americane.

Încă din primele zile al violențelor, Departamentul de Justiție și Casa Albă au sugerat guvernatorilor folosirea gărzilor naționale sau a agențiilor federale pentru controlul violenței, dar au fost refuzați de reprezentanții statelor New York, Illinois, Minnesota, Pennsylvania, Michigan și Oregon.

Abia zilele trecute guvernatorii statelor Illinois, Missouri și New Mexico au acceptat intervenția agenților federali din agențiile FBI, DEA (Drug Enforcement Agency), ATF (Agenția de control a alcoolului, tutunului și armelor de foc) și Departamentului de Siguranță al Patriei (Homeland Security).

Operațiunea a fost numită „Legenda", în memoria băiatului de patru ani din Missouri, LeGend Taliferro, ucis pe 29 iunie.


Prin această operațiune, guvernul federal va suplimenta cu câteva sute numărul de agenți de la secțiile locale ale agențiilor sus numite, care - împreună cu forțele deja existente - vor coopera cu poliția locală (municipală și de stat), pentru stingerea focarelor de violență.

Foto Guliver/Getty Images

Între timp, manifestațiile violente continuă în Portland, dar primarul Ted Wheeler afirmă că situația este exacerbată de agenții federali, că ei sunt cei care au cauzat violențele și că primăria îi va goni din oraș.

Iar guvernatoarea statului Oregon, Kate Brown, a declarat că agenții federali trebuie dați afară și i-a adresat președintelui Trump mesajul „ia-ți trupele de aici!".

Mai multe lucruri se desprind din experiența celor două luni de violență plecate de la abuzul polițiștilor din Minneapolis.

Mai întâi că amploarea protestelor și a violențelor care le-au urmat, ca și persistența lor, sugerează o organizare extinsă, care folosește fonduri și mijloace mult mai mari decât ar fi cele care ar putea fi disponibile unor izbucniri spontane.

Poliția din mai multe state a raportat că majoritatea celor arestați pentru violențe sunt din alte state și unii dintre ei au dat informații despre cum au fost recrutați.

Apoi, în mai multe orașe și state, intervenția poliției din primele zile a fost foarte reținută, uneori chiar absentă, sugerând că a existat o strategie care să permită timpul necesar intensificării mișcărilor violente.

Pentru multe zile, media de stânga a vorbit numai de „manifestații pașnice", deși toată lumea vedea violența în direct.

Când guvernul federal a sugerat intervenția agențiilor de securitate, intenția a fost imediat taxată de media ca „încălcarea libertății statelor", „abuzul Casei Albe" și intenția de „introducere a dictaturii".

Lori Lightfoot, primărița orașului Chicago, capitala bandelor criminale și a omorurilor zilnice, a afirmat că „în niciun caz nu voi permite trupelor federale să intre în orașul nostru și să comită abuzuri împotriva populației", dar a dat înapoi acum două zile, după ce președintele a publicat scrisoarea direct adresată ei și guvernatorului JB Pritzker, prin care i-a avertizat că vor purta responsabilitatea legală pentru crimele în creștere.

În replică, Donald Trump a spus că orice cetățean din Chicago are, ca toți cetățenii țării, dreptul să trăiască în siguranță și că, dacă autoritățile locale nu sunt capabile să păstreze ordinea, este datoria lui să intervină pentru protecția oamenilor.

De mai multe săptămâni, Statele Unite se confruntă cu trei mari crize naționale: epidemia COVID-19 (care s-a intensificat), problemele de securitate produse de violențele din mai multe state și pierderile economice rezultate din primele două.

Felul cum se vor rezolva acestea nu este pe de-a-ntregul previzibil, cu criza de sănătate încă într-o fază agresivă și cu o refacere economică dorită, dar care va evolua după legile ei, doar parțial manevrabile.

Dar criza socială facilitată, dacă nu chiar încurajată, de politicieni cinici, poate și trebuie să fie stopată cu hotărâre și forță.

Pentru asta e nevoie ca toate vocile responsabile să afirme cu tărie că apărarea vieții și proprietății oamenilor este o datorie consfințită de Constituție și nu poate fi împiedicată prin răstălmăciri scălămbăiate ale codului constituțional.

Articol preluat de pe marginaliaetc.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • @Republica
  Ar fi dragut daca ati putea avea ca si contributori, oameni cu putina impartialitate. Dl Martin sigur nu o are.
  "Furia iconoclastă dezlănțuită asupra monumentelor și statuilor are ca substrat dorința de ștergere a simbolurilor unificatoare ale națiunii și contestarea trecutului prin atacuri de gloată ignorantă și negânditoare. " Nici macar nu am avut curiozitatea sa merg mai departe in articol dupa fraza asta. Pot sa ma uit pe Breitbart daca am placerea sa inghit gogosi de genul asta. Probabil dl Martin se refera la statuile Confederatiei care sigur ii uneste pe americani.
  Ce gluma buna!
  • Like 1
 • Nu e nici o surpriza aparitia acestor conflicte prin prezenta unui clovn incompetent ca presedinte al SUA. De cand a venit politica sa a fost de a dezbina, de a ațăța pe unii impotriva altora, intr-un sir nesfarsit de minciuni, balbaieli si incoerente. Pe plan international sa parasesti de buna voie pozitia de lider mondial echivaleaza cu o tradare a intregii omeniri in conditiile in care era evident cine se va catara in fotoliul lasat gol: China.
  Acest individ a reusit sa duca in zona ridicolului cea mai importanta pozitie de comanda din lume.
  Sa ne asteptam la ce e mai rau.
  • Like 2
  • @ Florin Miron
   Da, aparitia si mai ales alegerea drept presedinte, acestui becali al sua este uimitoare. E clar ca s-au orientat lucrurile catre aceasta nenorocire. Uimitor cum un popor care traieste in democratie de 200 de ani, cu o constitutie simpla si ferma, a facut jocul dusmanilor natiunii americane china cea dezvoltata in totalitate de sua si partial rusia. Daca acest "bastion" se va naruie atunci intreaga societate umana se va narui. Federalizarea se dovedeste a fi o prostie, intentionata. Permite ca anumiti indivizi verosi sa conduca si sa hotarasca spre raul societatii. Prin venirea unui scelerat ca trump, indiferent de rezultatele lui in afaceri - o hotie in realitate - se urmareste distrugerea forteii in lume a sua. Realegerea sa ar fi condamnarea la faliment a societatii si democratiei sua si nu numai. Cam aceeiasi soarta, la nivel dambovitean, ne asteapta si pe noi daca nu vom strivi banda psd alde pro ro. Atentie!
   • Like 2
 • Drama omului alb in USA, tras in jos de revolta sclavilor de pe plantatii.... aaa fabrici si uzine scuze.
  • Like 1
 • Dar despre tratarea abuziva de catre institutiile statului a cetatenilor de culoare nu spune nimeni nimic ? Asta dureaza de sute de ani, nu de 57 zile.
  • Like 4
  • @ Cosmin YO
   Nu este chiar asa. "Oamenii de culoare", alta decat alba, in intreaga lume, au reusit sa "castige" o multime de drepturi si sa diminueze, la maximum, obligatiile, sub stindardul, interpretat, intentionat, gresit al libertatilor omului.. De asta s-a ajuns aici.. Iar la noi, la nivel "dambovitean" se maimutareste/incearca acelasi lucru. Grav este ca autoritatile, unele, alese de toti si oameni cunoscatori ai legilor se preteaza la astfel de jocuri murdare. Abia aceasta stare de lucruri va genera aparitia adevaratei dictaturi. Pentru ca haosul nu se elimina decat cu dictatura. Dramatic va fi ca va fi o dictatura instaurata de rasa galbena. Si stim de ce sunt in stare cuceritorii galbeni. Vom plange amarnic dar va fi prea tarziu si pentru albi si pentru cei inchisi la culoare.. Iar tembelii actuali se vor trezi putin dar vor fi deja inlantuiti. Regretelr vor fi inutile. In cazul asta merge perfect zicala: "schimbarea domnului bucuria nebunului!".
   • Like 1
  • @ Cosmin YO
   Cui nu-i convine , inapoi in Africa ! La gunoi cu aceasta blestemata corectitudine politica ! Negrii , beneficiaza de statutul de cetatean fara sa-si asume responsabilitatile eferente !
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult