Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Planul fără mască al Chinei: infiltrarea regimului de la Beijing în Occident anunță un nou război rece

Trump - Xi Jinping

Foto: Guliver Getty Images

Până la sfârșitul anului trecut, înaintarea triumfală a Chinei către poziția de lider economic al lumii părea de neoprit.

La fel erau succesele ei de mari proporții în a deveni partenerul multor țări din Africa, Asia și America Latină, cărora le acordase credite importante, cu perspectiva unor beneficii de viitor drept răsplată.

Și în Europa pătrunderea influenței Chinei a avut succese: băncile și companiile chineze au devenit furnizori, constructori, creditori și cumpărători de terenuri, porturi, bănci și întreprinderi.

Începând cu anul 2013, inițiativa liderului chinez cunoscută sub numele de Belt and Road Initiative (BRI), care constă în legături stabilite pe uscat și pe mare de China cu mai mult de șaptezeci de țări din lume, a mers din succes în succes, părând că va estompa marea realizare din trecut numită Drumul Mătăsii, din care este inspirată.

Pe lângă mătase, BRI este și un drum al multor produse industriale, al computerelor, medicamentelor, pieselor de schimb, al șantierelor care construiesc drumuri, aeroporturi, căi ferate, poduri, unități industriale și rețele de telefonie.

Noul drum al mătăsii este o rețea de stabilire a puterii chineze asupra lumii și nu puțini au numit inițiativa președintelui chinez o formă deghizată de neocolonialism.

Creditele, forța de muncă, tehnologia, construcțiile de obiective importante promise, sau făcute, pentru țările care nu au capacitatea să le facă singure pune bazele unei subordonări economice vaste și de lungă durată.

La toate dezavantajele posibile se adaugă faptul că în țările în care se infiltrează, China insistă să se introducă sistemul ei de comunicare 5G, ceea ce îi va da posibilitatea de a spiona eficient întreaga țară.

China - angajați

Ca să ajungă în această fază, forța conducătoare din Republica Populară China a schimbat strategia de la aceea a unui stat comunist bazat exclusiv pe teoriile marxist leniniste (conducere și planificare centralizate, întreaga economie sub controlul statului, desființarea proprietății private), la un tip nou în lume, sistemul economic dublu comunisto-capitalist, cotrolat strâns și condus autoritar de partidul comunist chinez.

Această alegere a adus Chinei nu numai propria bunăstare, dar și acumularea unor averi uriașe, cu care se finanțează dezvoltarea proprie și expansiunea mondială.

Evenimentele de la începutul anului 2020 și mai ales pandemia COVID 19 au schimbat lucrurile și au modificat radical viziunea lumii despre marea putere asiatică.

Între obiectivele politicii externe americane din perioada imediat următoare intră decuplarea de China și stoparea creșterii ei economice și militare.

Sunt economiști care au exprimat opinia că, la gradul de integrare cu economia chineză la care s-a ajuns, va fi foarte greu sau imposibil pentru Statele Unite să iasă din „mariajul" care s-a consolidat în aproape trei decenii.

Pe de altă parte, voci influente spun că Statele Unite trebuie să reducă dependența de industria chineză, pentru propriul beneficiu și pentru rațiuni de securitate națională.

În ziua de 7 iulie 2020, directorul FBI Christopher Wray a făcut public un raport despre activitatea de spionaj și hacking a Chinei, care afectează sectoare de primă importanță din Statele Unite.

El a spus că în ultimii zece ani, spionajul chinez a crescut cu 1.300% și că agenția pe care o conduce deschide la fiecare zece ore un nou dosar de investigație pentru o companie chineză sau pentru cetățeni chinezi.

Circa jumătate din cele peste 5.000 de dosare în lucru sunt legate de spionajul chinez din economie, sectorul militar și cercetare a spus Wray.

„Cea mai mare amenințare pentru sistemul de informații și proprietatea intelectuală din Statele Unite, care se răsfrânge direct asupra economiei și indirect asupra securității naționale, vine din partea Chinei", a spus directorul FBI. 

Procurorul general William Barr a criticat companiile americane ca studiourile de la Hollywood, Disney, Sisco, Microsoft, Google, Apple, Yahoo devenite „pioni ai Chinei", pentru favorizarea competitorului chinez care „urmărește îndepărtarea USA din poziția de lider al lumii" (www.theguardian.com 16 iulie 2020).

În zilele următoare sunt așteptate declarațiile secretarului de stat Mike Pompeo, care se va adresa ultimelor probleme acute generate de China prin camuflarea pentru o lungă durată a epidemiei cu coronavirus, prin manevrele militare prin care vrea să obțină controlul regiunii din partea sudică a Mării Chinei și prin intervențiile antidemocratice brutale din Hong Kong.

Toate acestea face parte din ofensiva politică și diplomatică declanșată de guvernul american, care intenționează să facă publice agresiunea chineză și metodele incorecte folosite pentru atingerea poziției de „superlider mondial" la care aspiră.

Liderul partidului comunist chinez și „președintele pe viață" Xi Jinping a spus, la o conferință a partidului chinez din anul 2017, că lumea „intră într-o nouă eră" și că „Republica Populară Chineză va trece în centrul scenei mondiale".

Un conflict al Chinei cu președintele american, autor al lozincii „America mai întâi", pare inevitabil și va duce probabil la un război rece al generației actuale.

De durată și de gravitate încă greu de anticipat.

Ce se poate prezice este că strategia relației cu China va deveni una din temele principale ale campaniei de alegeri prezidențiale americane și ale dezbaterilor dintre cei doi candidați. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  In sfarsit un articol al lui Martin cu care măcar in parte pot fi de acord și unde îl linge in fund pe Trump in mod mai decent. Da, China devine o provocare, nu sunt convins de modul cretinoid in care Trump încearcă sa rezolve problema asta - adică făcând din China un nou “imperiu al raului” in lupta cu care americanii ar trebui sa se regăsească strâns uniți in jurul conducătorului iubit. Totuși maimuța portocalie oricât de maimuța o fi ea, pune problema pe tapet și asta e bine. Pe de alta parte, exista riscul ca aceasta problema sa fie discreditata tocmai din cauza ca e ridicată de Trump. Sper ca cei cu putere de decizie in Apus sa poată sa discearnă între imbecilismele făcute de Trump zilnic și rarele ocazii in care spune ceva mai cu cap. Ma amuza faptul ca acum, ca e vorba despre China, FBI-ul e citat ca și sursa de încredere, iar când a fost vorba despre matrapazlâcurile lu’ Trump cu Rusia, FBI-ul era “mâna Socialiștilor”. Și încă o treaba interesantă, ia fiți atenți cine sunt “pionii Chinei” - tocmai companiile technologice care nu au acceptat pana acum sa ii ridice osanale deșănțate liderului suprem.
  • Like 0
 • Eu nu înțeleg de ce autorului i se pare nefiresc, ba chiar revoltător, că țara cu cea mai mare populație din lume, și cu importante resurse naturale, să aibă și cea mai mare economie.
  Dacă chinezii de rând nu trăiesc în sărăcie cruntă, atunci companiile chineze au vânzări mai importante pe piața locală decât în SUA.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Pentru ca acea tara se afla in intregime sub controlul unui regim periculos, ale carui teluri nu au nici o treaba cu chinezii de rand, care nu sunt altceva decat niste unelte. Scopul regimului chinez este sa isi impuna controlul asupra lumii si sa o modeleze dupa chipul si asemanarea sa. Asta nu ar fi o chiar atat de mare problema daca China ar fi o tara normala. Dar nu este. O lume dominata de China va fi o distopie totalitara in care vom trai cu totii ca sclavi.
   • Like 2
  • @ Ventidius
   Paul check icon
   Exact, și Trump are grija sa dinamiteze cu politica sa tembela relația transatlantica, adica exact construcția internațională care ar fi putut sa țină China in șah.
   • Like 0
  • @ Paul
   Politica tembela fata de China e cea care s-a dus pana acum, adica de compromis total pana la capitulare fara lupta. O alianta e inutila, ba chiar nociva daca aliatii tai nu sunt dispusi sa lupte alaturi de tine, ba chiar fac jocul adversarilor. Ori majoritatea aliatilor europeni au parut mai dispusi sa se alinieze alaturi de China impotriva Americii decat invers, cel putin pana de curand. Politica lui Trump macar a rupt macar aceasta traditie a menajarii Chinei, repunand in discutie relatiile comerciale cu aceasta. Importanta militara aliatilor europeni in acest confict este oricum secundara, esentiale raman Japonia, Coreea de Sud si Taiwanul, eventual si Australia.
   • Like 0
 • Buna ziua. As putea considera acest editorial ca fiind obiectiv,impatial,doar daca s-ar fii exprimat in egala masura parerea ca mecanismele economice de subjugare a economiilor tarilor slab dezvoltate,al Chinei,seamana izbitor de mult cu strategia S.U.A ;
  Pana atunci ,cu regret,mi se pare ca este ...inca o idee conspirationista ( ca si asa e la moda zilele astea).
  Cu respect
  • Like 0
 • doar ințeleptul de trump si republicanii ne mai pot salva!
  • Like 0
  • @ Lucian Baciu
   Prima conditie pentru a rezolva o problema este sa accepti ca o ai. Daca toti ceilalti prefera sa o ignore, trebuie sa te multumesti cu ce ai. De fapt, asta e si motivul pentru care Trump a fost ales. Pentru a rezolva probleme neplacute pe care ceilalti refuzau cu indarjire sa le ia in seama. Ca doar nu pentru personalitatea lui placuta.
   • Like 1
 • Extrem de important, e vorba de o schimbare gigantesca de forte....oare nu e prea tarziu? Lacomia a facut ca vestul sa-i ajute practic pe chinezi in a se dezvolta imens si a evolua tehnologic, iar potentialul ei uman, numerologic vorbind e coplesitor...ganditi-va cati chinezuti pusi pe pacalit lumea!
  • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   China e gigantica dintotdeauna, ceea ce nu e neaparat un avantaj. China, la fel ca toate statele gigantice are vulnerabilitatile ei, care sunt pe masura ei. E prea greoaie si se adapteaza greu la schimbari. Comertul ei este impresionant dar tocmai pentru ca e unidirectional si se bazeaza pe pretul de dumping, e foarte vulnerabil. Preturile produselor chinezesti sunt mici pentru ca taxele sunt mici. Dar pot fi foarte bine si foarte mari. Spre exemplu pretul tigarilor ar fi foarte mic fara taxe, 50 de centi pe pachet. Cu taxe este de 5-10 euro si nu mai este ieftin deloc. Si toate tigarile ieftine de alta data au disparut, pentru ca cine ar cumpara Carpati la pret de tigara de lux? La fel se poate intampla si cu comertul chinezesc si cu produsele sale ieftine. Comertul Chinei depinde exclusiv de bunavointa tarilor importatoare, care sunt dezavantajate clar de acest comert, si care ii pot pune capat orcand, numai sa vrea.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult