Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Chef Nicolai Tand: „Nu trebuie să dăm agitației de sărbători o importanță mai mare decât sărbătorii în sine”

Chef Nicolai Tand

photo icon Heineken Festive Podcasts Sursa: Heineken

Nicolai Tand a spus „da” provocării Heineken®, care te invită să vorbești despre provocările de care ai avut parte în perioada sărbătorilor și pe care ai reușit să le transformi în amintiri care îți aduc, și în prezent, zâmbetul pe buze. Perspectiva este fresh și optimistă și face parte dintr-o poveste de Crăciun cu un final fericit: Provocările de sărbători sunt deja parte din tradiție. Primește-le cu bucurie!

Și în urma acestei provocări, am mers mai departe și am realizat un interviu pentru a afla mai multe detalii despre perioada de sărbători și tradițiile la care Nicolai Tand încă ține, an de an.

Mulți nu știu că Chef Nicolai Tand a copilărit pe Valea Izei, unde spiritul Crăciunului se simțea de la prima până la ultima casă.

„Cea mai frumoasă amintire pe care o am este starea din perioada respectivă, atmosfera care punea stăpânire pe casa noastră și pe satul nostru. Într-o comunitate unită, sărbătorile se simt altfel. Bărbații terminau treburile de pe lângă casă, aduceau și tăiau lemne, făceau curat în curți, în timp ce femeile se puneau pe gătit și pe copt. Simțeai Crăciunul de la prima, până la ultima casă din sat”. 

Gătește și astăzi multe dintre rețetele de atunci, pentru rudele și prietenii cu care își petrece mereu sărbătorile. Cât despre obiceiul cel mai drag pe care l-a păstrat, acesta este colindatul.

„De 40 de ani am aceiași prieteni la colindat”

„Eu merg la colindat de când eram prunc. Ne adunam o gașcă mare și începeam de la casa cu numărul 1 și luăm tot satul la rând. Era absolut genial. Atâtea povești am adunat, atâtea momente faine, așteptam tot anul seara de Ajun. Ei bine, chiar și acum, după 40 de ani, am aceiași prieteni cu care merg la colindat și cu care mă întâlnesc de fiecare dată de Crăciun atunci când merg acasă. Și am rămas cu același obicei – mergem la colindat de la unul la altul, iar la final ne strângem la una dintre case și ne bucurăm de un Heineken, povestind de întâmplările pe care le-am mai pe parcursul anului.”, spune chef Nicolai Tand.

Nicolai și-a renovat casa din Maramureș și se simte norocos că poată să petreacă acolo sărbătorile cu familia și prietenii.

„Agitația din perioada sărbătorilor este, până la urmă, parte din tradiție. La fel și provocările.”

Este adevărat, nu fiecare moment de sărbători este idilic, pentru că uneori agitația pregătirilor poate deveni copleșitoare. Febra cumpărăturilor, traficul blocat și viteza cu care trebuie să jonglezi printre activități pentru ca bradul să fie împodobit, casa curată și mâncarea gătită, pot fi copleșitoare.

„Agitația asta cred că există peste tot, doar că în oraș atinge alte proporții. Este, până la urmă, parte din tradiție. Ce mi se pare important este să nu ajungem să îi dăm o mai mare importanță decât sărbătorii în sine… Îmi place să văd mereu partea plină a paharului și cred că, dacă te încarci cu lucruri negative, atragi lucruri negative. Dacă ești nervos sau supărat nu înseamnă că vei rezolva mai repede lucrurile. Eu încerc mereu să țin cont de treaba asta.”, completează Nicolai.

„Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am împodobit din nou bradul.”

Recent, Nicolai Tand a spus da provocării Heineken® și a vorbit, într-un podcast, despre cum a depășit cu umor provocările de sărbători care ar fi putut să strice magia acestora.

Dialogul său cu Cătălin Striblea poate fi ascultat pe Spotify. Tot pe această platformă o puteți asculta și pe Monica Bârlădeanu, care vorbește, la rândul său, despre provocările amuzante prin care a trecut. Monica Bârlădeanu povestește cum a ajuns să schieze într-un costum de două ori mai mare, de un roz fosforescent iar Nicolai Tand, își amintește cum a zis, la un moment dat, într-o emisiune TV, că face cei mai buni cozonaci, dar a eșuat când a încercat să îi demonstreze soacrei acest lucru.

Au existat însă, de-a lungul timpului, și alte incidente.

„Nu știu cum stă treaba prin alte case, dar la mine există un incident care s-a repetat în câțiva ani. M-am trezit cu bradul căzut în mijlocul casei. Pentru simplu fapt că stativul nu era bine ancorat, bradul s-a prăvălit cu totul. Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am făcut din nou pomul și aia a fost. Important e că toată treaba s-a încheiat cu porții zdravene de râs și voie bună. Și asta este foarte bine. Pentru că, sărbătorile fac parte din tradiție și trebuie să le primești cu bucurie!”, încheie Nicolai Tand.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult
sound-bars icon