Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Chef Nicolai Tand: „Nu trebuie să dăm agitației de sărbători o importanță mai mare decât sărbătorii în sine”

Chef Nicolai Tand

photo icon Heineken Festive Podcasts Sursa: Heineken

Nicolai Tand a spus „da” provocării Heineken®, care te invită să vorbești despre provocările de care ai avut parte în perioada sărbătorilor și pe care ai reușit să le transformi în amintiri care îți aduc, și în prezent, zâmbetul pe buze. Perspectiva este fresh și optimistă și face parte dintr-o poveste de Crăciun cu un final fericit: Provocările de sărbători sunt deja parte din tradiție. Primește-le cu bucurie!

Și în urma acestei provocări, am mers mai departe și am realizat un interviu pentru a afla mai multe detalii despre perioada de sărbători și tradițiile la care Nicolai Tand încă ține, an de an.

Mulți nu știu că Chef Nicolai Tand a copilărit pe Valea Izei, unde spiritul Crăciunului se simțea de la prima până la ultima casă.

„Cea mai frumoasă amintire pe care o am este starea din perioada respectivă, atmosfera care punea stăpânire pe casa noastră și pe satul nostru. Într-o comunitate unită, sărbătorile se simt altfel. Bărbații terminau treburile de pe lângă casă, aduceau și tăiau lemne, făceau curat în curți, în timp ce femeile se puneau pe gătit și pe copt. Simțeai Crăciunul de la prima, până la ultima casă din sat”. 

Gătește și astăzi multe dintre rețetele de atunci, pentru rudele și prietenii cu care își petrece mereu sărbătorile. Cât despre obiceiul cel mai drag pe care l-a păstrat, acesta este colindatul.

„De 40 de ani am aceiași prieteni la colindat”

„Eu merg la colindat de când eram prunc. Ne adunam o gașcă mare și începeam de la casa cu numărul 1 și luăm tot satul la rând. Era absolut genial. Atâtea povești am adunat, atâtea momente faine, așteptam tot anul seara de Ajun. Ei bine, chiar și acum, după 40 de ani, am aceiași prieteni cu care merg la colindat și cu care mă întâlnesc de fiecare dată de Crăciun atunci când merg acasă. Și am rămas cu același obicei – mergem la colindat de la unul la altul, iar la final ne strângem la una dintre case și ne bucurăm de un Heineken, povestind de întâmplările pe care le-am mai pe parcursul anului.”, spune chef Nicolai Tand.

Nicolai și-a renovat casa din Maramureș și se simte norocos că poată să petreacă acolo sărbătorile cu familia și prietenii.

„Agitația din perioada sărbătorilor este, până la urmă, parte din tradiție. La fel și provocările.”

Este adevărat, nu fiecare moment de sărbători este idilic, pentru că uneori agitația pregătirilor poate deveni copleșitoare. Febra cumpărăturilor, traficul blocat și viteza cu care trebuie să jonglezi printre activități pentru ca bradul să fie împodobit, casa curată și mâncarea gătită, pot fi copleșitoare.

„Agitația asta cred că există peste tot, doar că în oraș atinge alte proporții. Este, până la urmă, parte din tradiție. Ce mi se pare important este să nu ajungem să îi dăm o mai mare importanță decât sărbătorii în sine… Îmi place să văd mereu partea plină a paharului și cred că, dacă te încarci cu lucruri negative, atragi lucruri negative. Dacă ești nervos sau supărat nu înseamnă că vei rezolva mai repede lucrurile. Eu încerc mereu să țin cont de treaba asta.”, completează Nicolai.

„Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am împodobit din nou bradul.”

Recent, Nicolai Tand a spus da provocării Heineken® și a vorbit, într-un podcast, despre cum a depășit cu umor provocările de sărbători care ar fi putut să strice magia acestora.

Dialogul său cu Cătălin Striblea poate fi ascultat pe Spotify. Tot pe această platformă o puteți asculta și pe Monica Bârlădeanu, care vorbește, la rândul său, despre provocările amuzante prin care a trecut. Monica Bârlădeanu povestește cum a ajuns să schieze într-un costum de două ori mai mare, de un roz fosforescent iar Nicolai Tand, își amintește cum a zis, la un moment dat, într-o emisiune TV, că face cei mai buni cozonaci, dar a eșuat când a încercat să îi demonstreze soacrei acest lucru.

Au existat însă, de-a lungul timpului, și alte incidente.

„Nu știu cum stă treaba prin alte case, dar la mine există un incident care s-a repetat în câțiva ani. M-am trezit cu bradul căzut în mijlocul casei. Pentru simplu fapt că stativul nu era bine ancorat, bradul s-a prăvălit cu totul. Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am făcut din nou pomul și aia a fost. Important e că toată treaba s-a încheiat cu porții zdravene de râs și voie bună. Și asta este foarte bine. Pentru că, sărbătorile fac parte din tradiție și trebuie să le primești cu bucurie!”, încheie Nicolai Tand.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon