Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Chef Nicolai Tand: „Nu trebuie să dăm agitației de sărbători o importanță mai mare decât sărbătorii în sine”

Chef Nicolai Tand

photo icon Heineken Festive Podcasts Sursa: Heineken

Nicolai Tand a spus „da” provocării Heineken®, care te invită să vorbești despre provocările de care ai avut parte în perioada sărbătorilor și pe care ai reușit să le transformi în amintiri care îți aduc, și în prezent, zâmbetul pe buze. Perspectiva este fresh și optimistă și face parte dintr-o poveste de Crăciun cu un final fericit: Provocările de sărbători sunt deja parte din tradiție. Primește-le cu bucurie!

Și în urma acestei provocări, am mers mai departe și am realizat un interviu pentru a afla mai multe detalii despre perioada de sărbători și tradițiile la care Nicolai Tand încă ține, an de an.

Mulți nu știu că Chef Nicolai Tand a copilărit pe Valea Izei, unde spiritul Crăciunului se simțea de la prima până la ultima casă.

„Cea mai frumoasă amintire pe care o am este starea din perioada respectivă, atmosfera care punea stăpânire pe casa noastră și pe satul nostru. Într-o comunitate unită, sărbătorile se simt altfel. Bărbații terminau treburile de pe lângă casă, aduceau și tăiau lemne, făceau curat în curți, în timp ce femeile se puneau pe gătit și pe copt. Simțeai Crăciunul de la prima, până la ultima casă din sat”. 

Gătește și astăzi multe dintre rețetele de atunci, pentru rudele și prietenii cu care își petrece mereu sărbătorile. Cât despre obiceiul cel mai drag pe care l-a păstrat, acesta este colindatul.

„De 40 de ani am aceiași prieteni la colindat”

„Eu merg la colindat de când eram prunc. Ne adunam o gașcă mare și începeam de la casa cu numărul 1 și luăm tot satul la rând. Era absolut genial. Atâtea povești am adunat, atâtea momente faine, așteptam tot anul seara de Ajun. Ei bine, chiar și acum, după 40 de ani, am aceiași prieteni cu care merg la colindat și cu care mă întâlnesc de fiecare dată de Crăciun atunci când merg acasă. Și am rămas cu același obicei – mergem la colindat de la unul la altul, iar la final ne strângem la una dintre case și ne bucurăm de un Heineken, povestind de întâmplările pe care le-am mai pe parcursul anului.”, spune chef Nicolai Tand.

Nicolai și-a renovat casa din Maramureș și se simte norocos că poată să petreacă acolo sărbătorile cu familia și prietenii.

„Agitația din perioada sărbătorilor este, până la urmă, parte din tradiție. La fel și provocările.”

Este adevărat, nu fiecare moment de sărbători este idilic, pentru că uneori agitația pregătirilor poate deveni copleșitoare. Febra cumpărăturilor, traficul blocat și viteza cu care trebuie să jonglezi printre activități pentru ca bradul să fie împodobit, casa curată și mâncarea gătită, pot fi copleșitoare.

„Agitația asta cred că există peste tot, doar că în oraș atinge alte proporții. Este, până la urmă, parte din tradiție. Ce mi se pare important este să nu ajungem să îi dăm o mai mare importanță decât sărbătorii în sine… Îmi place să văd mereu partea plină a paharului și cred că, dacă te încarci cu lucruri negative, atragi lucruri negative. Dacă ești nervos sau supărat nu înseamnă că vei rezolva mai repede lucrurile. Eu încerc mereu să țin cont de treaba asta.”, completează Nicolai.

„Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am împodobit din nou bradul.”

Recent, Nicolai Tand a spus da provocării Heineken® și a vorbit, într-un podcast, despre cum a depășit cu umor provocările de sărbători care ar fi putut să strice magia acestora.

Dialogul său cu Cătălin Striblea poate fi ascultat pe Spotify. Tot pe această platformă o puteți asculta și pe Monica Bârlădeanu, care vorbește, la rândul său, despre provocările amuzante prin care a trecut. Monica Bârlădeanu povestește cum a ajuns să schieze într-un costum de două ori mai mare, de un roz fosforescent iar Nicolai Tand, își amintește cum a zis, la un moment dat, într-o emisiune TV, că face cei mai buni cozonaci, dar a eșuat când a încercat să îi demonstreze soacrei acest lucru.

Au existat însă, de-a lungul timpului, și alte incidente.

„Nu știu cum stă treaba prin alte case, dar la mine există un incident care s-a repetat în câțiva ani. M-am trezit cu bradul căzut în mijlocul casei. Pentru simplu fapt că stativul nu era bine ancorat, bradul s-a prăvălit cu totul. Globuri sparte, bomboane căzute, ace de brad… am râs, le-am strâns pe toate, am făcut din nou pomul și aia a fost. Important e că toată treaba s-a încheiat cu porții zdravene de râs și voie bună. Și asta este foarte bine. Pentru că, sărbătorile fac parte din tradiție și trebuie să le primești cu bucurie!”, încheie Nicolai Tand.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Elevi în curtea școlii

Ce (mai) înseamnă săptămâna de „școala altfel” pentru elevii români? Dar „săptămâna verde”? Ce ar trebui să însemne ele în mod ideal, dar și în mod concret? Cum ați organiza dvs, stimați cititori, aceste două programe educative pentru elevi? Cum le văd realmente și decidenții politici de azi, din Educație, care le-au moștenit de la cei de ieri? Iată câteva întrebări, pe care se pare că nu ni le punem suficient de serios și responsabil.

Citește mai mult

Dorin Dobrincu

E nevoie de o igienă a democrației. Și ea nu poate fi gândită în afara cunoașterii istoriei. Pentru că, oricât de des ați auzi asta, ideea e totuși adevărată: cine nu învață lecțiile istoriei e condamnat să le repete. Într-un moment ca acesta, în care regimurile autoritare și discursurile radicale sunt în ascensiune peste tot în lume, predarea lucidă a istoriei recente devine esențială. Coordonarea manualului de „Istoria comunismului din România”, introdus ca disciplină obligatorie în 2025, este mai mult decât un proiect editorial — e o încercare de a-i învăța pe tineri libertatea, prin cunoașterea prețului pierderii ei. Istoricul Dorin Dobrincu explică în acest interviu acordat în exclusivitate platformei Republica de ce memoria nu e doar un exercițiu al trecutului, ci o condiție pentru a nu repeta greșelile care au pus în genunchi o societatea întreagă. Care s-a salvat singură, dar cu prețul sângelui.

Citește mai mult

Vegeterra

Etica muncii e sfântă pentru dl. Szocs Jozsef: „Degeaba ai pământ dacă nu îl muncești”. De altfel, în zonă puține suprafețe de teren zac necultivate. „Pe aici nu prea sunt pământuri lăsate pârloagă”.

Citește mai mult
sound-bars icon