Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Chirurgul Beuran a încercat să stingă focul pus de el însuși

Pe 22 decembrie, la Spitalul Floreasca, unei paciente i s-a dat foc în timp ce era operată. În momentul de față este în stare critică, cu arsuri grave.

Chirurgul Mircea Beuran spune că nu a fost în sala de operație când s-a produs grozăvia. Deputatul USR Emanuel Ungureanu afirmă: „Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că niciunul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat, ceea ce miroase de la o poștă a mușamalizare”.

Corpul de control al ministrului Sănătății, V. Costache, anchetează cazul. Până când aflăm rezultatul, republic acest articol despre prof. dr. Mircea Beuran, căci zic că e bine să știm cu cine avem de-a face.

Prof. univ. dr. Beuran - Elena Ceaușescu la pătrat

Adevărul, 8 octombrie 2003

Din respectul cu totul deosebit pe care îl port breslei medicilor nu am scris până acum despre cazul doctorului Beuran. Am considerat că e vorba despre o împrejurare nefericită, pe care domnul doctor o va lămuri, și că nu este cazul ca un chirurg capabil, un om care salvează oameni, să fie pus la zid pentru o chestiune care nu ține, la urma urmei, de carne și oase, de sânge și suferință, ci de niște hârtii. Că important e faptul că medicul Beuran, oricine le-ar fi autorii, știe ce scrie prin ghiduri și tratate, și ceva pe deasupra, astfel încât poate face bine celor ajunși sub cuțitul lui.

Ce să mai zic însă când comportamentul d-lui Beuran din momentul declanșării scandalului și până acum trece din fals în lamentabil, din lamentabil în penibil și de acolo, luni seara, în emisiunea lui Marius Tucă, în dezgustător? Ce să mai zic când dr. Beuran mânjește sistematic exact ceea ce am încercat eu să nu ating, albul halatului de la capul patului? Iată ce zic: medicul Beuran e chirurg, ministru, dar profesor nu e și nici n-are cum să fie.

Dincolo de ce-a vrut să spună în emisiunea sus-amintită, lucrul cel mai teribil a fost limba în care vorbea "profesorul" Beuran. Mai mult decât agramatisme cu ghiotura: asemantism. Omul pur și simplu nu cunoaște sensurile cuvintelor limbii române. Banii nu se "colecționează" la buget, cum zice de două ori și răspicat să spargă ecranul dl. Beuran, ei se colectează, "ghidurile nu sunt lucruri științifice, sunt lucruri fixe", e de părere omul de știință Beuran, "resuccitarea cardiacă" o fi ceva de mare specialitate, altceva decât resuscitarea de care am auzit și eu, dl. Beuran declară că are de gând să-și "bată cauza" până la capăt, i-aș sugera s-o taie de la început cu bisturiul.

Absolut înspăimântătoare frecvența cu care dl. Beuran își acoperă neputința verbală spunând "lucrul", "lucrurile", de zeci de ori într-un sfert de oră. Nu mai vorbesc de rupturile anacolutice de frază, care îi fac uneori discursul să arate ca un oraș după cutremur. Cum să scrie sau să traducă o carte, de orice fel, în românește, un ins care vorbește așa? Cum predă studenților un ins cu asemenea fracturi de limbă?

Apoi, logica. Tot ce-a spus dl. Beuran se așează sub semnul aberației de gândire pe care Maiorescu o desemna râzând sec cu expresia "Nu e în chestie". Dl. Beuran spune că a vrut să facă din ghidul american "un ajutor pentru medicii tineri" - nu e în chestie, nimeni nu s-a îndoit de utilitatea ghidului. Dl. Beuran spune că "Nu poți trata un caz de apendicită în Franța într-un fel și în România în alt fel" - nu e în chestie, nimeni nu i-a cerut să inventeze un tratament original românesc al apendicitei. Dl. Beuran spune că sunt adaosuri de 600% în comerțul cu materiale medicale - nu e în chestie, chiar dacă e adevărat, decât dacă dl. Beuran a vrut să dea un exemplu de alt tip de furt în medicină decât cel intelectual. Acuzat de furt de text, dl. Beuran spune că e atacat de "caracatiță". Poate de o specie de sepie, că aia dă cu cerneală. "Doctorul Jitea e colegul meu și a tradus un tratat, nu un ghid", spune dl. Beuran când i se reamintește că el însuși a condamnat un alt chirurg pentru plagiat în urmă cu doi ani - cu ce e în chestie faptul că dr. Jitea e coleg cu dr. Beuran, când el a copiat și Beuran l-a terminat? Adicătelea, așa e obiceiul la chirurgi? Și de la ghid la tratat nu mai e plagiat?

În chestie e un singur lucru pe care dl. Beuran se chinuie să-l acopere cu nisipul limbii sale ca pisica propriul ei rahat: identitatea absolută a textului cărții care poartă în capul copertei de față numele lui Mircea Beuran cu cartea a trei autori americani făcuți dispăruți demonstrează că "profesorul" Beuran nu putea decât să știe că nici o propoziție, nici un cuvânt, nici o virgulă din acea carte nu-i aparțin. Că știa sau nu de cartea americană, de "fascicolele" aduse de medicul Gerald Popa, nu e în chestie: Mircea Beuran și-a pus semnătura ca autor pe ceva la care era perfect conștient că n-a contribuit o iotă.

De ce a făcut-o? Ca să-și treacă fără să clipească acest furt în dosarul pentru titlul de profesor. Sindromul Elena Ceaușescu, colega de bancă la limba română cu dl. Beuran: cărți în care n-ai pus vreodată pixul, "colective" de autori, comisii tip Chicos Rostogan și hop! "prof. univ.".

La dl. Beuran lucrurile sunt mai grave: Elena Ceaușescu n-avea nici o meserie, era ignorantă în orice, toate tomurile ștampilate cu numele ei și scrise de alții nu puteau compromite corpul chimiștilor români, care rânjeau cu toții în barbă, în vreme ce dl. Beuran e de meserie medic, e chirurg, și își face de rușine breasla tot zbierând să vină americanii să-l dea în judecată. Savanta Elena Ceaușescu amenința cu "o să v-audă colegii mei". Colegii lui Mircea Beuran chiar au auzit și au decis: nu partidul, nu guvernul, nu poliția, nu parchetul, instanțele medicale cele mai înalte ale țării i-au retras postul didactic pentru furt intelectual. Iar acum, Beuran, de profesie medic, își amenință colegii cu justiția, în vreme ce ministrul de Interne, apărătorul din oficiu al ministrului Sănătății, le mârâie că "armata e lungă"...

Tot ce a reușit să mă convingă chirurgul Beuran e că, dacă ar omorî un pacient printr-o greșeală, ar găsi pe loc o sumedenie de scuze și circumstanțe în care să ajungă să creadă el însuși.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oare cei care erau in sala si au dat foc pacientei sunt printre cei 25 in greva?
  • Like 1
  • @ Ivan Matei
   GabiC check icon
   Evident. Pai fac parte din echipa lui si, mai mult decat atat, daca ”seful” nu mai e- cine le imparte lor dupa buna cuvinta- ”tainul” de dupa operatie?
   Stiu- suna malitios- dar taman am aflat - care-i procedura....
   Operatia se realizeaza ”sub supravegherea titanului” de catre...cine e in echipa, (cica la pacienta arsa ar fi facut-o un învatacel) plus cei de pe langa... ”plicul” ajunge la ”dl. DOCTOR” prin interpusi.interpuse. El isi ia tainul apoi imparte- dupa ”implicare” sau cine stie ce alte ”merite” celorlalti ”partea”.
   Deci? cine ai vrea sa protesteze? Acolo ( ca si in alte spitale- cu siguranta) e un mecanism de zeci de ani- doar n-o sa-l sparga acum te-miri-ce ministru vremelnic- cand ei- TITANII sunt pe aceste meleaguri de pe vremea dacilor...
   • Like 0
 • Domnule CTP cred ca tocmai ati deschis un subiect foarte delicat : cel al obtinerii gradelor didactice universitare ! Ma intreb a nu stiu cata oara ; de ce asa de tarziu se ia in discutie un astfel de subiect ?! Ne va costa enorm aceasta nepasare ! Nu fac referire la cazul “ Floreasca “ sau alt caz anume . In medicina nu trebuie sa asteptam ca situatiile limita sa aduca in discutie problemele sistemului . In medicina avem preventie primara , secundara si tertiara . Cu cat mai bine se face cea primara cu atat mai putine cazuri de preventie secundara si tertiara ! Extrapoland la sistemul medical : profesorii trebuie sa faca preventie primara in primul rand : adica sa - si pregateasca studentii cu simt de raspundere ! In ceea ce priveste : “ ghidurile sunt lucruri fixe “ , trebuie sa va spun ca nu - i chiar asa. Un ghid diagnostic sau de tratament este rezultatul unor cercetari si este ajustabil in finctie de descoperirile in domeniu. Mai detaliat : apare un element diagnostic nou - de laborator , imagistic samd- ghidul se schimba , apar clase / grupe noi de medicamente sau se descopera efecte noi ale claselor existente , ghidul se schimba ! Aceste schimbari sunt destul de dese ! In plus pt aceleasi afectiuni pot fi mai multe ghiduri emise de diverse societati stiintifice.
  • Like 0
 • Vezi? Te-ai luat cu "lupta de clasa"/ Si-ai mancat brotaci degeaba!
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Ceea ce nu înțeleg e de ce dl Beuran o dă cotită. Ba a fost, ba n-a fost. Penibil, lamentabil, fals. Și de ce această tevatură? În sala de operație protagoniștii au roluri diferite: echipa tehnică verifică aparatele, unii pregătesc pacientul iar alții se ocupă de materiale. Cineva n-a citit și n-a respectat instrucțiunile electro-cauterului că nu se folosește împreună cu dezinfectanți inflamabili, etc. Dar asta nu-i treaba chirurgului. El conduce și operează. Altcineva nu și-a făcut treaba. Dacă chirurgul este responsabil abia asta e fals. Medicul trebuie să se concentreze pe actul operator. Și aș mai spune, să se lase de politică.
  • Like 0
 • Groaznic, absolut groaznic, înfiorător!
  Aceasta este selecția resurselor umane după chipul și asemănarea PCR→PDSR→PSD...
  • Like 1
 • Spitalul este dotat cu camere de supraveghere? Daca da, adevarul este foarte simplu de aflat.
  • Like 4
  • @ Florica Sabadas
   Probabil ca nu functioneaza.
   • Like 1
 • Casargoz check icon
  Greșiți de doua ori. E absolut normal sa vorbești asa despre ministrul beuran.
  E absolut ok sa zici asa de declarațiile politice la un show politic. Dar în momentul în care își profesează meseria trebuie sa uitam de politic. Pt. ca asta ne va distruge orice profesionist dacă este atacat politic va pleca., vor rămâne numai incompetenții.
  Ca pitic de gradina am fost plantat câteva luni la Floreasca unde departe de camere și jurnaliști oamenii vorbeau normal fără teama de piticii de gradina.
  Apăruse o lege de 300 de pagini. (norma, hg etc. nu e important)
  Agramatii ăștia a doua zi o știau pe dinafara și discutau din memorie pe articole.
  Iar furtul de proprietate intelectuala pe vremuri.. Nu era scuzabil. Dar când partidul comunist nu dădea o iota pe drepturi de autor..
  Sa va dau un exemplu cu care sunteți familiar: toată automatica românească este rodul a doua colective care au făcut reverse engineering la PDP8. Unii top down alții bottom up.
  E de condamnat furtul intelectual dar sa nu uitam de unde s_a pornit. Tot ceea ce am învățat în facultate era furat 100%
  Desigur vindeam calculatoare în DDR și China dar toată lumea știa ca erau clone..
  Bunul simt ne spune unde sa tragem linia roșie.
  Și trebuie trasa o linie acum. Atacarea profesioniștilor doar pentru delicte de opinie nu aduce profesioniști mai buni. Ci doar guristi mai buni.
  Condamnarea pentru greșeli trebuie făcută, dar nu de la premisa ca sunt psdisti, pnlisti, udmristi, țărăniști sau usristi.
  • Like 5
  • @ Casargoz
   De ce oare opinia dvs. pare a fi emisă fără ca (tot dvs.) să fi reușit să citiți atent articolul lui C.T. Popescu?
   • Like 0
 • Eu cred că sunteți rău intenționat la adresa Somității Sale (iubesc termenul Somitate) și sunt sigur că se va dovedi că somitatea nu se afla în blocul operator și că pacienta se opera singură de capul ei asistată de câteva asistente inconștiente. O să iasă pe modelul maternitatea Giulesti și vor pedepsi vreo asistentă .
  • Like 7
 • mike mike check icon
  Daca nu mori ars intr-un club , mori ars intr-un spital. Seamana cu un "Colectiv".
  • Like 5
 • Când a iesit din vizorul presei, a devenit definitiv profesor, probabil pe baza cărții în cauză.

  Dar este o mare diferență între situații, plagiatul este un act voluntar, ceea ce s-a întâmplat cu pacienta arsă este un accident regretabil
  • Like 2
  • @ Mario Popesco
   Aceasta este Adevarata fata a lui Beuran,care este cunoscut de pe vremea cand era ministru,iar acum un privitor POMPIER cum ard pacientii sub ochii indiferentei lor,a medicilor care mai de care,adica majoritatea covarsitoare "toti o apa si un bisturiu".CTP ului ar trebui toti ceilalti medici sa i multumeasca de tabloul creionat dlui Beuran,
   • Like 2
  • @ Mario Popesco
   „...plagiatul este un act voluntar” Oare?! Și atunci când ai pus un „negru” să-ți scrie teza de doctorat și negrul fură fără știrea ta?! Sau pur și simplu poți să zici că ai găsit printre însemnările tale mai vechi niște hârtii despre care-ai crezut că le-ai scris în momentele tale de revelație?!
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult