Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Codul fiscal 2016 și bunurile sau serviciile pentru care se aplică cota de TVA de 5%

În umbra mult mediatizatei reducerii cotei de TVA de la 24% la 20% drept cotă generală, se regăsesc în noul Cod fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016 mai multe vânzări de bunuri și prestări de servicii pentru a căror achiziție vom plăti, în calitate de cumpărători finali, cote reduse de TVA, în procent de 5% sau 9%.

Din perspectiva acestor vânzări cu o cotă redusă de TVA, trebuie să amintim faptul că unele produse sau servicii erau comercializate cu aceste cote reduse de TVA și în baza actualului Cod fiscal, dar pentru câteva dintre acestea se remarcă o scădere substanțială a taxei, anterior facturându-se cu cotă de 24%. În articolul de astăzi analizăm pentru ce bunuri vom plăti de la anul o cotă de TVA de 5%, iar în perioada următoare vom analiza și bunurile sau serviciile facturate cu cota de 9%.

Pentru ce bunuri și servicii se va aplica cota de TVA de 5% în anul 2016?

În anul 2016, pentru vânzările de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate în principal publicității, se aplică această cotă redusă. În anul 2015, aceste bunuri se vând cu cota TVA de 9%. Potrivit cutumelor în domeniul TVA, reglementate de obicei prin normele de aplicare la Codul fiscal pentru facturarea cu cota redusă publicitatea nu trebuie să depășească jumătate din conținutul cărții.

Tot cu această cotă redusă de TVA se vor factura serviciile constând în accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografice. Între acestea, se remarcă reducerea cotei de TVA pentru accesul la evenimentele sportive, ce se facturează în anul 2015 cu o cotă de TVA de 24%.

Trebuie să amintim faptul că facturarea accesului la evenimentele culturale se face cu o cotă de TVA de 5%, dacă acestea nu sunt organizate sub egida Ministerului Culturii. În acest sens, ne referim la orice eveniment cultural, mai mult sau mai puțin cu scopul îmbogățirii cunoștințelor cognitive pentru participanți - evenimente la care se pot încadra de exemplu - concertele de muzică, indiferent de gen sau de interpreți.

Dacă aceste evenimente culturale sunt organizate sub patronajul Ministerului Culturii, accesul la aceste evenimente se va factura în regim de scutire de TVA. Desigur, nu Codul fiscal va culturaliza această țară însă măcar se vede un semnal.

Ce sunt locuințele sociale? Din perspectiva TVA!

Pe această listă a cotei reduse de TVA de 5%, regăsim și vânzarea de locuințe sociale, la care chiar dacă pare peiorativ acest termen „sociale”, condițiile sunt strict fiscale și nu reflectă deloc case sau apartamente strâmte sau modeste.

Astfel, reprezintă o locuință socială în viziunea noului Cod fiscal pentru care se va aplica o cotă de TVA de 5%, locuințele noi ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) suprafața utilă a acestei construcții este de maximum 120 metri pătrați; desigur, dacă ar fi să ne raportăm la majoritatea blocurilor din cartierele rezidențiale ale Bucureștiului, observăm că sunt un număr semnificativ de apartamente cu o suprafață mai mică decât suprafața maximă posibilă a unei locuințe sociale;

b) terenul aferent locuinței sau cota parte indiviză aferentă acestei locuințe sociale nu poate să fie mai mare de 250 metri pătrați;

c) prețul de cumpărare exclusiv valoarea TVA este mai mic de 450.000 lei. Din punctul de vedere al valorii, observăm o majorare în favoarea cumpărătorului persoană fizică a prețului de achiziție a locuinței sociale față de suma maximă din anul 2015 în valoare de 380.000 lei. Desigur, dacă ne raportăm la un curs mediu de 1 euro = 4,5 lei, observăm că valoarea maximă de achiziție a acestei locuințe sociale este de până într-o sumă de 100.000 euro, preț destul de generos pentru achiziția de locuințe în contextul pieței imobiliare din ziua de astăzi.

Cine poate fi cumpărătorul unei astfel de locuințe?

Poate să achiziționeze o locuință socială facturată cu cota de TVA de 5%, orice persoană fizică sau orice familie al cărui membru de familie nu a mai achiziționat o altă locuință socială, facturată cu o cotă redusă. Practic, observăm că ai dreptul o singură dată în viață să achiziționezi o locuință cu o cotă redusă, în acest sens persoanele fizice având obligația să dea o declarație notarială. Declarația notarială va fi predată constructorului ca document justificativ pentru facturarea cu cota redusă de TVA.

Autoritățile fiscale nu au introdus restricții privind cetățenia sau rezidența fiscală a cumpărătorilor, astfel aceștia pot fi atât români, cât și rezidenți în alte state membre, dar și cetățeni din state din afara Comunității Europene.

Dragi cititori, dacă sunteți în situația de a decide achiziția unei locuințe și optați între o locuință veche, deja folosită și achiziția unei locuințe noi, pentru aceasta din urmă, merită să faceți analiza fiscală a cumpărării unei locuințe sociale din perspectiva TVA, facturată cu o cotă de TVA de 5%. Prețul plătit la constructor se întoarce în circuitul economic și va recompensa și alți participanți la procesul economic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate ca articole precum cel de mai sus, factuale, informative, concise, la obiect, nu incita la dezbateri la fel de mult precum luarile de pozitie pe asa-numitele problematici controversate ("issues"). Ele au insa o valoare reala de informare si trebuie incurajate. Multumesc pentru efort, Adrian. Articol foarte util, atat practic, cat si pentru o educare generala a publicului.
  • Like 1
  • @ Marian Luncasu
   Multumesc frumos. O zi excelenta.
   • Like 1


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult