Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Codul fiscal 2016 și bunurile sau serviciile pentru care se aplică cota de TVA de 5%

În umbra mult mediatizatei reducerii cotei de TVA de la 24% la 20% drept cotă generală, se regăsesc în noul Cod fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016 mai multe vânzări de bunuri și prestări de servicii pentru a căror achiziție vom plăti, în calitate de cumpărători finali, cote reduse de TVA, în procent de 5% sau 9%.

Din perspectiva acestor vânzări cu o cotă redusă de TVA, trebuie să amintim faptul că unele produse sau servicii erau comercializate cu aceste cote reduse de TVA și în baza actualului Cod fiscal, dar pentru câteva dintre acestea se remarcă o scădere substanțială a taxei, anterior facturându-se cu cotă de 24%. În articolul de astăzi analizăm pentru ce bunuri vom plăti de la anul o cotă de TVA de 5%, iar în perioada următoare vom analiza și bunurile sau serviciile facturate cu cota de 9%.

Pentru ce bunuri și servicii se va aplica cota de TVA de 5% în anul 2016?

În anul 2016, pentru vânzările de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate în principal publicității, se aplică această cotă redusă. În anul 2015, aceste bunuri se vând cu cota TVA de 9%. Potrivit cutumelor în domeniul TVA, reglementate de obicei prin normele de aplicare la Codul fiscal pentru facturarea cu cota redusă publicitatea nu trebuie să depășească jumătate din conținutul cărții.

Tot cu această cotă redusă de TVA se vor factura serviciile constând în accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții, evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografice. Între acestea, se remarcă reducerea cotei de TVA pentru accesul la evenimentele sportive, ce se facturează în anul 2015 cu o cotă de TVA de 24%.

Trebuie să amintim faptul că facturarea accesului la evenimentele culturale se face cu o cotă de TVA de 5%, dacă acestea nu sunt organizate sub egida Ministerului Culturii. În acest sens, ne referim la orice eveniment cultural, mai mult sau mai puțin cu scopul îmbogățirii cunoștințelor cognitive pentru participanți - evenimente la care se pot încadra de exemplu - concertele de muzică, indiferent de gen sau de interpreți.

Dacă aceste evenimente culturale sunt organizate sub patronajul Ministerului Culturii, accesul la aceste evenimente se va factura în regim de scutire de TVA. Desigur, nu Codul fiscal va culturaliza această țară însă măcar se vede un semnal.

Ce sunt locuințele sociale? Din perspectiva TVA!

Pe această listă a cotei reduse de TVA de 5%, regăsim și vânzarea de locuințe sociale, la care chiar dacă pare peiorativ acest termen „sociale”, condițiile sunt strict fiscale și nu reflectă deloc case sau apartamente strâmte sau modeste.

Astfel, reprezintă o locuință socială în viziunea noului Cod fiscal pentru care se va aplica o cotă de TVA de 5%, locuințele noi ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) suprafața utilă a acestei construcții este de maximum 120 metri pătrați; desigur, dacă ar fi să ne raportăm la majoritatea blocurilor din cartierele rezidențiale ale Bucureștiului, observăm că sunt un număr semnificativ de apartamente cu o suprafață mai mică decât suprafața maximă posibilă a unei locuințe sociale;

b) terenul aferent locuinței sau cota parte indiviză aferentă acestei locuințe sociale nu poate să fie mai mare de 250 metri pătrați;

c) prețul de cumpărare exclusiv valoarea TVA este mai mic de 450.000 lei. Din punctul de vedere al valorii, observăm o majorare în favoarea cumpărătorului persoană fizică a prețului de achiziție a locuinței sociale față de suma maximă din anul 2015 în valoare de 380.000 lei. Desigur, dacă ne raportăm la un curs mediu de 1 euro = 4,5 lei, observăm că valoarea maximă de achiziție a acestei locuințe sociale este de până într-o sumă de 100.000 euro, preț destul de generos pentru achiziția de locuințe în contextul pieței imobiliare din ziua de astăzi.

Cine poate fi cumpărătorul unei astfel de locuințe?

Poate să achiziționeze o locuință socială facturată cu cota de TVA de 5%, orice persoană fizică sau orice familie al cărui membru de familie nu a mai achiziționat o altă locuință socială, facturată cu o cotă redusă. Practic, observăm că ai dreptul o singură dată în viață să achiziționezi o locuință cu o cotă redusă, în acest sens persoanele fizice având obligația să dea o declarație notarială. Declarația notarială va fi predată constructorului ca document justificativ pentru facturarea cu cota redusă de TVA.

Autoritățile fiscale nu au introdus restricții privind cetățenia sau rezidența fiscală a cumpărătorilor, astfel aceștia pot fi atât români, cât și rezidenți în alte state membre, dar și cetățeni din state din afara Comunității Europene.

Dragi cititori, dacă sunteți în situația de a decide achiziția unei locuințe și optați între o locuință veche, deja folosită și achiziția unei locuințe noi, pentru aceasta din urmă, merită să faceți analiza fiscală a cumpărării unei locuințe sociale din perspectiva TVA, facturată cu o cotă de TVA de 5%. Prețul plătit la constructor se întoarce în circuitul economic și va recompensa și alți participanți la procesul economic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poate ca articole precum cel de mai sus, factuale, informative, concise, la obiect, nu incita la dezbateri la fel de mult precum luarile de pozitie pe asa-numitele problematici controversate ("issues"). Ele au insa o valoare reala de informare si trebuie incurajate. Multumesc pentru efort, Adrian. Articol foarte util, atat practic, cat si pentru o educare generala a publicului.
  • Like 1
  • @ Marian Luncasu
   Multumesc frumos. O zi excelenta.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult