Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Complicii hoților – puși șefi ai pazei

Cristian Tudor Popescu --

Înmărmuritoare nerușinarea cu care gen. Ciucă își folosește poziția de prim-ministru pentru a împiedica, cu ajutorul neprecupețit al Justiției, verificarea de către CNADTCU a sesizărilor de plagiat la adresa tezei sale de doctorat – scriam cu ceva timp în urmă. Decizia de suspendare a efectelor sesizărilor a fost luată de judecătoarea Tudor Ionela, de la Curtea de Apel București, pe baza motivului că, dacă li s-ar da curs, „s-ar destabiliza țara”. După care, sesizările au fost omorâte de tot, anulate, de judecătorul Iosif Marius, tot de la CAB, care a cuvântat așa: „Analiza individuală și independentă de către membrii legal desemnați în cadrul comisiei CNADTCU trebuie să aibă în vedere situația concretă, care să permită o apreciere documentată, obiectivă, argumentată. Această analiză va fi, din perspectiva unui specialist, cunoscător al domeniului în care a fost elaborată teza de doctorat, iar nu o simplă apreciere generală, în abstract, parțială, ieșită din context, trunchiată, pe baza unor texte alese de jurnalist”. Apoi, mintenaș, judecătorul Iosif a plecat în pensie, cu 21.885 lei/lună, după cum informează G4Media. 

Din nou, deci, cheremul fără argumente: „apreciere generală, în abstract, parțială, ieșită din context, trunchiată”. Dar, judecătorul a zbârcit-o lăsând deschisă calea verificării tezei lui Ciucă de către CNADTCU, pe care o consideră o instituție legală, independentă, specializată și, pe cale de consecință, necesară.

Păi, nu e bine, și-a zis gen. Ciucă.

Nu știu ce cuvânt să mai scriu pentru ce se întâmplă acum. Liberalul rerevopsit Cîmpeanu, ministrul Educației, a trecut la soluția finală, clară și sigură: desființarea CNADTCU prin noua lege a Educației. Potrivit căreia, acuzațiile de plagiat vor fi verificate chiar de către universitățile care au acordat doctoratele. Teatru grotescomic – complicii hoților sunt puși șefi ai pazei! Căci cine sunt principalii vinovați pentru îngroparea prestigiului universitar din țara asta într-un maldăr de plagiate? – comisiile de doctorat ale universităților, în special cele kaki și albastre, în frunte cu coordonatorii...

Și, chiar dacă, prin absurd, o universitate ajunge să-și invalideze propriul doctor, decizia nu e efectivă, căci ea trebuie să fie trimisă în Justiție de către ministerul Educației. Și acolo, vor decide judecătorii, nu specialiștii CNADTCU, în cazul, să zicem, unui plagiat în matematică – adică, exact pe dos de ce susținea mai sus judecătorul Iosif, protejându-l pe gen. Ciucă.

Dar obiectivul acestei manevre e mai larg decât spălarea premierului. E vorba de toți politicienii, militarii, polițiștii etc., care urmează a nu mai fi deranjați de contestări ale titlului de doctor, CNADTCU fiind, de bine, de rău, singurul organism care mai retrăgea niște diplome din rezerva strategică de doctori-copiști a nației. Ca o ultimă tușă de comedie neagră, sau, mai exact, gri-șobolan, ministrul Cîmpeanu ne anunță că sesizările depuse până acum vor fi soluționate totuși de CNADTCU, în vreme ce Parlamentul îi rezolvă dizolvarea. Adică, analizați cu pistolul la ceafă, stimabililor! 

Victima „colaterală” a operațiunii speciale prilejuite de gen. Ciucă va fi împingerea într-un ridicol și mai adânc decât este a doctoratului. Subiect de bășcălie în România și de dispreț în afară.

Dacă ar fi după mine, după cum nu e, da, să se desființeze CNADTCU, primesc, dar, totodată, să se desființeze și instituția doctoratului, care se dovedește nesustenabilă la nivelul moral și etic al României.

Ceva, totuși, pot să fac: să trag cu praștia în tanc. Îndată ce noua lege va fi adoptată, nu voi mai permite a-mi fi menționat titlul de doctor în prezentările și discuțiile publice, precum și în biografia profesională. Nu am de gând să accept rușinea de a fi coleg cu dr. Ciucă și compania.

P.S.

Într-un glas cu Antena 3, Realitatea TV, România TV, Digi 24 tace mormânt în legătură cu acest subiect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult