Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Complicii hoților – puși șefi ai pazei

Cristian Tudor Popescu -

Înmărmuritoare nerușinarea cu care gen. Ciucă își folosește poziția de prim-ministru pentru a împiedica, cu ajutorul neprecupețit al Justiției, verificarea de către CNADTCU a sesizărilor de plagiat la adresa tezei sale de doctorat – scriam cu ceva timp în urmă. Decizia de suspendare a efectelor sesizărilor a fost luată de judecătoarea Tudor Ionela, de la Curtea de Apel București, pe baza motivului că, dacă li s-ar da curs, „s-ar destabiliza țara”. După care, sesizările au fost omorâte de tot, anulate, de judecătorul Iosif Marius, tot de la CAB, care a cuvântat așa: „Analiza individuală și independentă de către membrii legal desemnați în cadrul comisiei CNADTCU trebuie să aibă în vedere situația concretă, care să permită o apreciere documentată, obiectivă, argumentată. Această analiză va fi, din perspectiva unui specialist, cunoscător al domeniului în care a fost elaborată teza de doctorat, iar nu o simplă apreciere generală, în abstract, parțială, ieșită din context, trunchiată, pe baza unor texte alese de jurnalist”. Apoi, mintenaș, judecătorul Iosif a plecat în pensie, cu 21.885 lei/lună, după cum informează G4Media. 

Din nou, deci, cheremul fără argumente: „apreciere generală, în abstract, parțială, ieșită din context, trunchiată”. Dar, judecătorul a zbârcit-o lăsând deschisă calea verificării tezei lui Ciucă de către CNADTCU, pe care o consideră o instituție legală, independentă, specializată și, pe cale de consecință, necesară.

Păi, nu e bine, și-a zis gen. Ciucă.

Nu știu ce cuvânt să mai scriu pentru ce se întâmplă acum. Liberalul rerevopsit Cîmpeanu, ministrul Educației, a trecut la soluția finală, clară și sigură: desființarea CNADTCU prin noua lege a Educației. Potrivit căreia, acuzațiile de plagiat vor fi verificate chiar de către universitățile care au acordat doctoratele. Teatru grotescomic – complicii hoților sunt puși șefi ai pazei! Căci cine sunt principalii vinovați pentru îngroparea prestigiului universitar din țara asta într-un maldăr de plagiate? – comisiile de doctorat ale universităților, în special cele kaki și albastre, în frunte cu coordonatorii...

Și, chiar dacă, prin absurd, o universitate ajunge să-și invalideze propriul doctor, decizia nu e efectivă, căci ea trebuie să fie trimisă în Justiție de către ministerul Educației. Și acolo, vor decide judecătorii, nu specialiștii CNADTCU, în cazul, să zicem, unui plagiat în matematică – adică, exact pe dos de ce susținea mai sus judecătorul Iosif, protejându-l pe gen. Ciucă.

Dar obiectivul acestei manevre e mai larg decât spălarea premierului. E vorba de toți politicienii, militarii, polițiștii etc., care urmează a nu mai fi deranjați de contestări ale titlului de doctor, CNADTCU fiind, de bine, de rău, singurul organism care mai retrăgea niște diplome din rezerva strategică de doctori-copiști a nației. Ca o ultimă tușă de comedie neagră, sau, mai exact, gri-șobolan, ministrul Cîmpeanu ne anunță că sesizările depuse până acum vor fi soluționate totuși de CNADTCU, în vreme ce Parlamentul îi rezolvă dizolvarea. Adică, analizați cu pistolul la ceafă, stimabililor! 

Victima „colaterală” a operațiunii speciale prilejuite de gen. Ciucă va fi împingerea într-un ridicol și mai adânc decât este a doctoratului. Subiect de bășcălie în România și de dispreț în afară.

Dacă ar fi după mine, după cum nu e, da, să se desființeze CNADTCU, primesc, dar, totodată, să se desființeze și instituția doctoratului, care se dovedește nesustenabilă la nivelul moral și etic al României.

Ceva, totuși, pot să fac: să trag cu praștia în tanc. Îndată ce noua lege va fi adoptată, nu voi mai permite a-mi fi menționat titlul de doctor în prezentările și discuțiile publice, precum și în biografia profesională. Nu am de gând să accept rușinea de a fi coleg cu dr. Ciucă și compania.

P.S.

Într-un glas cu Antena 3, Realitatea TV, România TV, Digi 24 tace mormânt în legătură cu acest subiect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult