Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Consiliul Investitorilor Străini: Cele mai multe dintre efectele economice negative sunt rezultatul deciziilor publice

oameni pe stradă - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa.

„FIC și întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii și ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea. Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piață, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România”, se arată într-un comunicat al FIC.

Investițiile masive anticipate de guvernanți se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâștigată, sunt de părere reprezentanții investitorilor străini. 

Conform concluziilor celui mai recent indice de percepție privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018 încrederea este la un nivel scăzut. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a acuzat joi seara, la Antena 3, că majorarea inflației este generată și de „aceste companii cu capital străin” care au majorat prețurile când au observat că s-au mărit „veniturile românilor”. Dragnea a invocat „zvonuri” care spun „că și în alte zone se lucrează la fel, la asigurări, la bănci. „Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi”, a spus președintele PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult