Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cristian Tudor Popescu: Am aflat că nu există doar covrigi de Buzău. Există și masoni scoțieni de Buzău, cum este domnul Câciu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit în emisiunea „Cap Limpede” despre actualul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, și apartenența sa în trecut la Asociația „Marea Lojă Națională din România” și la Asociația de Administrare a Ritului Scoțian. „Mai întâi am aflat că nu există doar covrigi de Buzău, există și masoni scoțieni de Buzău”, a spus CTP, la Digi24.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Domnul ministru de Finanțe a avut o conferință de presă astăzi anunțând rectificarea bugetară. L-a atacat pe domnul Nicușor Dan, printre altele.

Cristian Tudor Popescu: „Vă spun cum au ajuns informațiile la mine, secvențial. Mai întâi am aflat că nu există doar covrigi de Buzău, există și masoni scoțieni de Buzău, cum este domnul acesta, Câciu. Foarte frumos. Și masonii și covrigii pot să fie niște valori foarte folositoare.

Am avut un episod acum niște ani în urmă. Au venit la mine doi «masconi» din ăștia, cum le spunea pe vremea lui Ceaușescu, când discutau organele despre diverse aspecte cu «trascedentalii» și cu «masconii». Au venit doi inși, parcă-i văz cu ochiul minții. Unul era mai înăltuț și cu o coadă căruntă, strânsă pe ceafă, și celălalt mic și agitat. Au venit la mine la birou, eram la Adevărul atunci. S-au cerut acolo.

«Da domle’, poftiți. – Noi suntem de la masoni. – Cu ce vă pot fi de folos? – Trebuie neapărat ca dumneavoastră să intrați în masonerie, pentru că puteți să faceți foarte mult bine acestui popor și acestei țări intrând în masonerie. – Da, înțeleg ce pot să fac eu, dar masoneria ce poate să facă? De ce să intru în ea? Acum sunt afară. De ce să mă bag în ea? Ca să ce? Poate să scrie masoneria în locul meu articole? Poate să vorbească în locul meu masoneria? Leafă am, nu trebuie să-mi dea masoneria. Am un loc de muncă».

Mi s-a mai spus despre istoricul acestei organizații în România. Ăla micu era agitat și vorbea. Ăstălalt dădea din cap cu o frecvență constantă.

Asta a fost întâlnirea mea cu masoneria, din păcate ratată. Poate dacă intram în masonerie domle’, atunci alta era soarta țărișoarei ăsteia.

Deci, masonul scoțian de Buzău, domnul Câciu. Pe de altă parte, asta este domnul Câciu sau a fost. Nu mai știu dacă este în funcția aia de rit scoțian. Ne spune și ce nu este domnul Câciu. Ne asigură «Eu nu sunt Harap-Alb». Aici o singură întrebare s-ar pune. L-a bănuit cineva vreodată pe domnul Câciu că ar fi Harap-Alb? Eu nu știu. Să fi existat vreo nedumerire, vreo dezbatere în legătură cu calitatea de Harap-Alb a domnului acesta. Dar dânsul ne-a asigurat că nu e Harap-Alb! Bun, e în regulă. Știm ce nu este.

Este o cunoaștere apofatică, negativă, că așa se făcea acum niște secole. Nu reușeau să definească ce este Dumnezeu și atunci au încercat apofatic să-l definească pe Dumnezeu prin negație, ce nu este Dumnezeu. Așa și cu domnul Câciu”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dialogul e semnificativ:

  Ce i-au zis masonii lui CTP:

  "Trebuie neapărat ca dumneavoastră să intrați în masonerie, pentru că puteți să faceți foarte mult bine acestui popor și acestei țări intrând în masonerie."

  Tradus: ii spuneau ca francmasoneria e o modalitate ca CTP sa devina un om mai bun si sa faca dupa aceea bine tarii si poporului.

  Ce-l interesa pe CTP:

  "... dar masoneria ce poate să facă? De ce să intru în ea? .. Poate să scrie masoneria în locul meu articole? Poate să vorbească în locul meu masoneria? Leafă am, nu trebuie să-mi dea masoneria. Am un loc de muncă"

  Tradus: CTP vroia sa stie care e partea lui de leu, spaga, cu ce se aplege material.

  Pentru cei care cred ca Francmasonerie e un fel de bau-bau: nu e! E pentru oameni buni care vor sa fie si mai buni si sa faca bine in jurul lor (o gramada de cuvinte legate de "bun" si "bine").

  Dan Prisacaru
  Francmason American si de Rit Scotian si de Rit de York
  • Like 0
 • Nea Caciu este alt specimen de soldat de partid care nu exista fara partidul cel mare si tare . Probabil fara partid, si-ar desfasura activitatea ca si contabil pe la un SRL obscur. Cu masoneria , probabil ca i-o fi zis un amic sa intre la masoni , ca se da ceva ... Ca pe vremea lui Ceasescu cand ne asezam la coada fara sa stim ce se da , poate o fi ulei , poate zahar , poate ceva carne daca esti norocos. Ca sa exprime si mai tare grotescul situatiei domnul Ca+ciu pare o combinatie de Catu si Ciuca respectand ierarhia de partid .
  • Like 0
 • profun check icon
  Înțeleg că se citează dintr-o emisiune intitulată „Cap limpede”.

  Dacă dl. Popescu (chiar) nu a înțeles că expresia „nu sunt Harap Alb” a fost folosită de dl. Câciu pentru a spune lumii că nu se consideră vreun alt personaj imaginar înscăunat la „finanțe”, înseamnă că, în respectiva emisiune, „capul limpede” trebuie căutat la celălalt realizator. Sau nu există niciunul, fiind doar o laudă... a la Cîțu.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult