Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu: Am aflat că nu există doar covrigi de Buzău. Există și masoni scoțieni de Buzău, cum este domnul Câciu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit în emisiunea „Cap Limpede” despre actualul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, și apartenența sa în trecut la Asociația „Marea Lojă Națională din România” și la Asociația de Administrare a Ritului Scoțian. „Mai întâi am aflat că nu există doar covrigi de Buzău, există și masoni scoțieni de Buzău”, a spus CTP, la Digi24.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Domnul ministru de Finanțe a avut o conferință de presă astăzi anunțând rectificarea bugetară. L-a atacat pe domnul Nicușor Dan, printre altele.

Cristian Tudor Popescu: „Vă spun cum au ajuns informațiile la mine, secvențial. Mai întâi am aflat că nu există doar covrigi de Buzău, există și masoni scoțieni de Buzău, cum este domnul acesta, Câciu. Foarte frumos. Și masonii și covrigii pot să fie niște valori foarte folositoare.

Am avut un episod acum niște ani în urmă. Au venit la mine doi «masconi» din ăștia, cum le spunea pe vremea lui Ceaușescu, când discutau organele despre diverse aspecte cu «trascedentalii» și cu «masconii». Au venit doi inși, parcă-i văz cu ochiul minții. Unul era mai înăltuț și cu o coadă căruntă, strânsă pe ceafă, și celălalt mic și agitat. Au venit la mine la birou, eram la Adevărul atunci. S-au cerut acolo.

«Da domle’, poftiți. – Noi suntem de la masoni. – Cu ce vă pot fi de folos? – Trebuie neapărat ca dumneavoastră să intrați în masonerie, pentru că puteți să faceți foarte mult bine acestui popor și acestei țări intrând în masonerie. – Da, înțeleg ce pot să fac eu, dar masoneria ce poate să facă? De ce să intru în ea? Acum sunt afară. De ce să mă bag în ea? Ca să ce? Poate să scrie masoneria în locul meu articole? Poate să vorbească în locul meu masoneria? Leafă am, nu trebuie să-mi dea masoneria. Am un loc de muncă».

Mi s-a mai spus despre istoricul acestei organizații în România. Ăla micu era agitat și vorbea. Ăstălalt dădea din cap cu o frecvență constantă.

Asta a fost întâlnirea mea cu masoneria, din păcate ratată. Poate dacă intram în masonerie domle’, atunci alta era soarta țărișoarei ăsteia.

Deci, masonul scoțian de Buzău, domnul Câciu. Pe de altă parte, asta este domnul Câciu sau a fost. Nu mai știu dacă este în funcția aia de rit scoțian. Ne spune și ce nu este domnul Câciu. Ne asigură «Eu nu sunt Harap-Alb». Aici o singură întrebare s-ar pune. L-a bănuit cineva vreodată pe domnul Câciu că ar fi Harap-Alb? Eu nu știu. Să fi existat vreo nedumerire, vreo dezbatere în legătură cu calitatea de Harap-Alb a domnului acesta. Dar dânsul ne-a asigurat că nu e Harap-Alb! Bun, e în regulă. Știm ce nu este.

Este o cunoaștere apofatică, negativă, că așa se făcea acum niște secole. Nu reușeau să definească ce este Dumnezeu și atunci au încercat apofatic să-l definească pe Dumnezeu prin negație, ce nu este Dumnezeu. Așa și cu domnul Câciu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dialogul e semnificativ:

    Ce i-au zis masonii lui CTP:

    "Trebuie neapărat ca dumneavoastră să intrați în masonerie, pentru că puteți să faceți foarte mult bine acestui popor și acestei țări intrând în masonerie."

    Tradus: ii spuneau ca francmasoneria e o modalitate ca CTP sa devina un om mai bun si sa faca dupa aceea bine tarii si poporului.

    Ce-l interesa pe CTP:

    "... dar masoneria ce poate să facă? De ce să intru în ea? .. Poate să scrie masoneria în locul meu articole? Poate să vorbească în locul meu masoneria? Leafă am, nu trebuie să-mi dea masoneria. Am un loc de muncă"

    Tradus: CTP vroia sa stie care e partea lui de leu, spaga, cu ce se aplege material.

    Pentru cei care cred ca Francmasonerie e un fel de bau-bau: nu e! E pentru oameni buni care vor sa fie si mai buni si sa faca bine in jurul lor (o gramada de cuvinte legate de "bun" si "bine").

    Dan Prisacaru
    Francmason American si de Rit Scotian si de Rit de York
    • Like 0
  • Nea Caciu este alt specimen de soldat de partid care nu exista fara partidul cel mare si tare . Probabil fara partid, si-ar desfasura activitatea ca si contabil pe la un SRL obscur. Cu masoneria , probabil ca i-o fi zis un amic sa intre la masoni , ca se da ceva ... Ca pe vremea lui Ceasescu cand ne asezam la coada fara sa stim ce se da , poate o fi ulei , poate zahar , poate ceva carne daca esti norocos. Ca sa exprime si mai tare grotescul situatiei domnul Ca+ciu pare o combinatie de Catu si Ciuca respectand ierarhia de partid .
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult