Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

CTP, despre filmarea făcută de pompieri la Colectiv și ascunsă până azi: O imagine zguduitoare a unei Românii lipsite de apărare

„Văzând asa ceva, un simplu cetățean simte că are mai multe șanse de supraviețuire dacă e aruncat gol în jungla ecuatorială, decât dacă e pus într-o situație critică periculoasă în România”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24, după ce Libertatea a făcut publice imaginile filmate de un subofițer de pompieri la locul tragediei de la Colectiv, în octombrie 2015. Imaginile au fost ținute ascunse până azi, potrivit jurnaliștilor de la Libertatea.

„Eu nu am uitat ieșirea dlui Raed Arafat de atunci. Dl Raed a fost preocupat să ne spună că intervenția de salvare a decurs impecabil și că infecții nosocomiale sunt si spitalele din Occident, când i s-a atras atenția asupra acestui pericol.

Raed Arafat încerca să ascundă din discurs, de atunci, ceea ce s-a întâmplat. Tot ce am văzut nu pot să închid decât în această frază: o imagine zguduitoare a unei Românii lipsite de apărare.

Văzând asa ceva, un simplu cetățean simte că are mai multe șanse de supraviețuire dacă e aruncat gol în jungla ecuatorială, decât dacă e pus într-o situație critică periculoasă în România”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Nu pot să fac un comentariu închegat la ceea ce am văzut, nu pot decât să adaug observații așa cum mi-au venit în minte în timp ce vedeam și revedeam acest film.

Un pompier deschide un oblon al mașinii de pompieri, se uită înăuntru și îl închide la loc. Căuta ceva ce nu era acolo. După care o ia spre dreapta, se răzgândește și o ia spre stânga.

Diverși inși umflați în uniformă, care arată cu degetul sau arată drumul, așa ca Ceaușescu sau Kim Ir-sen, cu mișcări de braț, încolo și încoace.

Un ins în civil, spilcuit, mai în vârstă, la costum cu cravată, dă mâna cu un șef de la pompieri printre morți.

O grămadă de oameni în uniformă au știut despre ce s-a întâmplat aici. Nu este vorba doar de responsabilii oficiali de la ISU și IGSU, în cap cu Raed Arafat. E vorba de toți oamenii, cel puțin cei în uniformă, de aici care au participat la acest spectacol de carnagiu medieval și care 4 ani de zile au purtat asta în minte și suflet - dacă au așa ceva - fără să scoată un cuvânt.

M-au zguduit și pe mine paleții de lemn cu care se cară marfa la mall pe care au fost cărati unii dintre răniți. E posibil ca transportarea pe un astfel de suport să îl omoare pe omul respectiv, dacă are o fractură sau rană gravă.

Toți oamenii în uniformă par niște impostori travestiți dintr-o operetă neagră, nu pare că sunt ceea ce vor să fie. Se învârt ca niște găini cu capul tăiat. Incredibil câți inși vorbesc unii cu alții, comentează în această situație, fără a contribui cu nimic la operațiunea de salvare.

Raed Arafat însuși vorbește la telefon, stă la 10 metri de ieșirea groazei, acolo unde zac oamenii morți și răniți, stă cu spatele și vorbește la telefon. E prezent acolo, unde mor oameni si el vorbește la telefon. Ca și Oprea, minte mică. Vorbesc la telefon, în loc să, în special Arafat, care era executiv acolo, în loc să încerce să organizeze ceva în haosul acela pe care îl vedea foarte bine cu ochii lui. El se întoarce cu spatele și vorbește la telefon.

Piedone se uită pur și simplu ca râma în piatră. Ăsta nici nu vorbește la telefon, se uită în stânga și dreapta.

Am mai observat ceva: nicio persoană cu atitudine medicală corectă în toată această bulibășeală sângeroasă, nimeni care să facă o resuscitare, să ia un puls, cum spunea Cătălin Tolontan. Toți se comportă ca niște cărători de materiale.

Și pe mulți dintre ei îi cară cum pot civili, în vreme ce pompierii dezbat, au un simpozion aici. O targă pe roți, o targă standard profesionistă, pentru a purta astfel de cazuri, goală, este împinsă dintre ușa clubului în partea cealaltă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Nicolae Bănicioiu este arestabil pe loc”

Întrebat despre posibilitatea ca aceste imagini să nu fi fost văzute de Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, jurnalistul a subliniat că acest lucru este imposibil.

„Este imposibil să nu fi văzut aceste imagini. Aceste imagini sunt oficiale, nu sunt filmate de un amator, sunt imagini oficiale pe procedură, care au fost predate de cel care le-a filmat pe scară ierahică şi acolo s-a oprit. Cui să le predea? La ISU şi la IGSU, că de acolo aparţine acest ofiţer care a filmat. Dar Arafat are un tupeu fenomenal”, a declarat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a făcut referire la afirmaţiile lui Raed Arafat din 2015 când spunea că totul a fost impecabil, iar infecţii nosocomiale sunt şi în spitalele din Occident.

Potrivit gazetarului, e posibil ca aceste imagini să nu fi ajuns la Parchetul General.

„Primul lucru era să fie blocat accesul organelor de justiţie la aceste imagini, asta era prima grijă a celor în cauză – ISU, IGSU, pompierii care erau acolo, Raed Arafat, Oprea şi alţii, era firesc ca aceste imagini să nu ajungă la organele de justiţie”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Referitor la atitudinea lui Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății la momentul tragediei din Colectiv, care a refuzat să vină la audieri, Cristian Tudor Popescu a afirmat că acesta e „arestabil pe loc”.

„Cum să vină Bănicioiu, când este un criminal? Este un criminal dovedit, nu are a veni decât ca să fie audiat şi apoi reţinut, pe declaraţiile făcute atunci - «avem tot ce ne trebuie să rezolvăm totul în spitalele noastre ». În felul acesta a omorât oameni.

Bănuiesc că va fi adus cu mandat, dacă între timp nu fuge din ţară. Este arestabil pe loc. Poate fi pe loc transformat în reţinut”, a comentat gazetarul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Zobar check icon
  Salut tuturor!
  Sunt un oarecare, republican cf lui Platon; sunt un rămân și un psiholog aflat la a doua noapte alba la rand dupa devoalarea filmului "de sertar" facuta de echipa lui Tolontan. Totusi, in urma studiului incordat al materialului video, contrazic observatia reductionista "nicio persoană cu atitudine medicală corectă în toată această bulibășeală sângeroasă, nimeni care să facă o resuscitare, să ia un puls, cum spunea Cătălin Tolontan."
  Persoana, care este prezenta acolo si la care fac referire nu face parte din echipa costumele goale. Costume goale nu numai de profesionalism, ci si de umanitate..., persoana respectiva pare ca este un civil scapat din iadul Colectivului, fiind un om atat de necesar noua, adica un erou.
  Vezi min. 2:08-2:30; 4:01-4:17; 4:28-4:32; 5:16-5:20; 6:50-6:56.

  Sigur ca pompierii salvatori, jandarmii legii si ordinii, politistii sigurantei si increderii, cu tot cu politrucii care s-au perindat, aratand in imensa majoritate (la un studiu incordat se pot remarca cateva atitudini corecte, inclusiv manevre de resuscitare!) ca niste carpe muiate in urina propriilor incontinente nevolnice cautand sa umple costumele functiilor evident inadecvate, au fost jalnicii figuranti care ne-au adus pe toti inapoi in sentimentul national de rapt si viol constante aflat in suprapunere cu conditia de rămân postdecembrist, sentiment atat de pregnante dupa 18 ianuarie 2017, 10 august 2018, mineriade si cate altele! Acesti figuranti au intruchipat un soi de halucinant actor colectiv desemnat in rol principal, un actor cu sensul profesional principal alibiul sau figuratia tocmai in punctul culminant al actiunii... figuranti cu un sens uman cf psihopatologiei si psihodiagnosticului sociopatia ori psihopatia.

  Noi, poporul rămân, avem nevoie ca scena care se deruleaza la calamitati, dezastre sau situatii dificile, scena in care sunt mult prea multe (uni)forme fara fond - boala noastra seculara, teoria formelor fara fond - sa fie mult mai mult sau, de ce nu?, complet populata cu persoane precum cea atat de greu de reperat pe care am indicat-o.

  Da, domnule CTP, este adevarat ce afirmati, noi suntem de vina! Noi, cu mioritismul si manolismul ancestrale, insa nu doar pentru ca ii punem in functii pe ineptii astia fara fond care ne sfasie si ne conduc la sacrificiul sinelui intru credinta lor ca pot face orice vrea muschii lor!, nu pentru ca de 30 de ani au pus in functiune un sistem de administrare a unui stat care induce in cultura sociala, familiala si individuala haosul, ura pentru celalalt si paranoia in mental; un stat care indiferent de conducatorii politici, provoaca un istoric precum Florin Constantiniu sa isi doreasca din suflet moartea, ca vindecare a rusinii ireparabile si insurmontabile de a trai astfel de vremuri!
  Ci mai ales pentru ca nu reusim deloc in ceva atat de banal: esuam lamentabil in a observa-remarca-admira-promova eroi si actiuni eroice.
  De ce? Poate pentru ca nu sunt senzationale, ci simple, de bun-simt, de primii sapte ani de acasa si, pe alocuri, ca in filmare, blurate; poate pentru ca avem constiinta nationala, familiala si individuala prea scazute, iar cei sapte ani de acasa au fost cam abuzivi si am invatat doar sa supravietuim, iar apoi numai asta vom face, fiind programatii asa.
  Poate pentru ca am invatat prea bine sa ne descurcam, ca urmare a succesului mentalitatii de Dinu Paturica.
  Poate pentru ca avem cultura loteriei, a obtinerii gratificarilor prin metode facile.
  Oricare ar fi motivele, nu parem dispusi, noi, rămânii, adica românii ramasi in abator/ incinerator, nu ceilalti, aflati in exod, sa punem osul la treaba si sa ne inscriem pe coordonate serioase, prin asumarea responsabilitatii, prin bucuria de a face/ participa la munca de zi cu zi, prin cooperare si spirit de echipa.
  Apropo de asta, ca sa inchei, razbate pe undeva spiritul de echipa si solidaritatea sau abnegatia la vreuna din echipele din imagini? S-a facut vizibil in special spiritul de turma si/ sau apartenenta la ceva ce seamana cu un clan care emana dispret suveran, vecin cu flegma, in raport cu platitorul de taxe si impozite care era partial carbonizat, pe caldaram...

  P.S. Scuze pentru incoerente, este trecut deja de ora 5...
  P.P.S. Multumesc pletosului pe care l-am remarcat in filmare pentru ca exista!
  • Like 0
 • raimond check icon
  Se pare ca incepe sa se faca lumina si in acest caz. Procurorii au cerut, si li s-a dat. Dar doar cateva imagini, si acelea numai din interiorul clubului... Deci, daca e asa, e clar: ascundere cu premeditare a unor probe. Pana la 5 ani cu executare.
  • Like 0
 • Marea intrebare e daca filmul a fost ascuns cu intentie acum de ce a putut fi dat? De ce dupa 4 ani in apropierea comemorarii autorul filmarii a decis sa-l dea? Cine l-a oprit sa-l dea acum 4 ani? Cine l-a oprit sa le spuna anchetatorilor babaeti mai e si un film despre tragedie? Daca era ascuns cu intentie era ars topit distrus suportul cu totul si gata. Noi mereu avem situatii de-astea incalcite ciudate suspicioase cu conspiratii si alte scheme. Apoi mi se pare aiurea sa judeci 20 min de film ca fiind toata operatiunea de 5 ore. Sigur ca haosul ramane bulibaseala si necoordonarea dar cand ai atatea victime si incendiu si tot ce faci mai intai? Ganditi-va ca in goana dupa salvarea oamenilor pompierii au urcat in turnuri in 2001 care au cazut cu ei cu tot si daca nici aia n-au proceduri si nu stiu ce fac cine sa stie? Si acolo au fost acuzatii de lipsa de coordonare de haos de mobilizare tarzie etc. Sunt drame omul are limitele lui. Problema e reactia autoritatilor si lipsa de asumare si de explicatii clare. Iar presa forteaza factorul emotional de genul Arafat vorbea la telefon in loc sa care victime aia au aliniat ambulantele sa dea bine in poza pompierii isi faceau selfieuri cu incendiul etc. E normal oare? Si apropo de Tolo Hexi Pharma s-a stins ca o lumanare dupa ditamai focul de artificii. Si cum de vin anumite filmulete si documente la el?
  • Like 0
 • E o Românie fără proceduri, o Românie a descurcăreli , e o Românie așa cum o știm dintotdeauna. Am fost la ANAF, să vedeți acolo harababură, trei funcționare și trei păreri, te ia durerea de cap. Cât despre Arafat CTP se înșală, omul a salvat mii de vieți chiar așa cu un sistem imperfect, a uitat cum era înainte de apariția SMURD, serviciile de urgență erau practic inexistente. Că nu a ieșit ca în SUA sau Germania?!?! Nu avea cum, omul trăiește în România și asta se își pune amprenta dar totuși a creat un sistem pe care nici un român verde nu a reușit să-l facă, fără el mai aveam și acum prăpăditele alea de Salvări care ajungeau la pacienți a doua zi. Înainte de apariția SMURD-ului în caz de accident urcai pacientul în prima mașină, ideea de a suna la Salvare și ăia să mai și vină era o utopie.
  • Like 1
 • 'Toate ce sa vad si par, sunt un vis intr-un vis doar'.
  • Like 1
 • Nu am fost niciodata un adept al teoeriei conspiratiilor, o detest pur si simplu. Nu pot sa nu ma intreba insa; de ce ni se srvesc aceste detalii exact acum in campanie? Sper sa fie o coincidenta, pentru ca ar fi culmea culmilor daca, cineva ar mai incerca se catere politic pe cadavre.
  • Like 1
  • @ Horea Mihaltan
   raimond check icon
   E campanie pentru prezidentiale. Ma mir ca te-ai prins. Nu stiu cati romani stiu in momentul de fata ca ne aflam in plina campanie. Mie mi-e clar: asa isi face campanie Joianis. Deturneaza atentia catre orice altceva, doar sa nu dea socoteala de ceea ce a facut in mandatul sau. Zeama asta lunga cu guvernul Orban in chinurile facerii e aceeasi poveste. Unde e "orice zi in plus cu Viorica e o zi pierduta pentru Romania"? Ca nu se grabesc de loc. Dar chiar de loc.
   • Like 0
 • Asta imi intareste opinia ca administratia româneasca este mai degrabă un loc de nepregatiti si neputincioși decât de corupti. Solutia? Promovarea in functii de comanda/conducere doar prin concurs, fara legatura cu partide si gaști interlope.
  • Like 4
  • @ Marian Androne
   Nume check icon
   Marea majoritate a acestor vajnici aparatori ai cetateanului de rand au fost angajati prin concurs. Numai sefii sunt numiti politic, in general.
   Ar fi bine ca aceste concursuri sa rezolve aceasta problema, dar cred ca "cangrena" a ajuns la os si nu se mai poate face nimic.
   • Like 2
  • @ Marian Androne
   E vorba si de angajati, nu doar de comanda/conducere. M-am uitat cu oroare la film, la sectiunea unde pompierii bajbaie, isi prind echipamentul, pe cand alaturi ranitii sunt transportati de civili. Adrian Despot e in cateva cadre...doamne, omul ala se misca mai rapid si mai empatic cu ranitii decat politistii. La naiba, eu nu as putea lucra cu unu care bajbaie ca o gaina fara cap, am avut asa colegi si mi-am dat seama in cateva zile cu cine am de a face si am gasit solutii in virtutea taskurilor sa ii las deoparte pe ei si sa raman sa lucrez cot la cot cu cei ca mine.
   Aceeasi bajbaiala o vaz si cand merg la politie/sa schimb buletin/anaf/la spital etc etc.
   • Like 5
 • satanae check icon
  Opeatiunea Găina fara Cap. Așa arată statul român de 30 de ani încoace și am știut asta dintotdeauna, dar ne-am făcut că nu vedem, că nu e treaba noastră, că, lasă, poate ne pică și nouă ceva. Putem să dăm vina pe cine vrem - și clar sunt unii mai vinovați decât alții- dar felul cum arată statul ăsta, modul cum se comportă, e oglinda noastră, a tuturor.
  • Like 6
  • @ satanae
   raimond check icon
   Nu a "tuturor". Nu vorbi tu pentru mine. Si sunt sigur ca multi care au plecat din tara mi-ar da dreptate. Chiar si aici in tara am ramas destui care nu suntem in aceasta cloaca a "tuturor". Daca vrei sa zici "majoritatii", ok, dar nu "tuturor".
   • Like 0
 • Nu știu dacă filmarea a fost „predată” sau nu, dar înțeleg că filmarea nu s-a făcut așa că a vrut cineva, s-a făcut pentru că așa este scris în procedurile de intervenție ISU. În acest caz vinovat de faptul că nu a fost inclusă în probatoriul cazului este cel care a întocmit dosarul, nu cine le trece prin cap unor jurnaliști „investigatori” mercenari.
  • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   Nume check icon
   Corect. Senzationalul jurnalistica trebuie sa ramana si trebuie sa le multumim totusi ca au aflat de aceasta inregistrare. Dar apar doua intrebari:
   1. daca este o procedura obisnuita de ce procurorul nu a cerut aceasta inregistrare sau mai mai rau de ce nu stie ca exista asa ceva?
   2. Daca tu, ISU, esti cinstit si corect si vrei sa se afle TOT adevarul, de ca nu ai informat tu oficial procurorul de existenta acestei inregistrari si sa le spui sa trimita cererea?! Ai ceva de ascuns? Sau cand ai vazut inregistrarea ti-ai dat seama ca nu sti sa gestionezi o astfel de situatie - in ciuda declaratiilor sfoaraitoare ca interventia a fost exceptionala?
   • Like 3
  • @ Nume
   tocmai ati ridicat mai multe probleme:
   -filmarea e o procedura obisnuita. Dar nu s-a stiut?
   -daca e o procedura obisnuita, toti ofiterii si superiorii stiu de ea ca exista .
   -au fost atatea declaratii in fatza presei de la ISU. Niciunul nu a zis de procedura standard.
   Acum, sa zica vreunu ca nu a stiut e o minciuna grasa.
   -procurorii de ce nu au cerut? Cererea procuraturii se face nu verbal, ci cu hartii
   -de ce in 4 ani ofiterii nu au dat, de buna voie, procuraturii?
   -din interviul de la Libertatea am inteles ca videoul a circulat in circuit restrans, la cativa ofiteri. Aflam cine a stiut in urmatoarele zile....daca sunt pensionati fortat sau transferati. Sper sa si vorbeasca.
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Oare exista si o astfel de inregistrare si pt 10 aug ?
   • Like 2
  • @ Claudia Olteanu
   raimond check icon
   S-a stiut, s-a cerut, si s-a dat doar cate ceva, filmari din interior. Acundere de probe cu premeditare.
   • Like 1
  • @ raimond
   asta e caz penal: ascundere de probe cu premeditare.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult