Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cu drag, din Cluj: „Mamă, schimbă canalul, nu e lovitură de stat! Suntem doar noi, copiii tăi, care n-am plecat încă...”

Elefanți

Mamă, tată, doamna profesoară, nu e lovitura de stat! Suntem noi, copiii voștri, care la 35-40 de ani încă n-am plecat din țară. Vrem să mai rămânem. Nici noi nu știm de ce. Profesori, medici, ingineri, designeri, economiști, programatori... ne-am încăpățânat să rămânem. Uitați-vă la noi, uitați-vă apoi la ei, la TV, și uitați-vă din nou la noi: pe cine credeți?

Pancartele le-am făcut noi, că ne duce capul. Nu ni le-a dat nimeni. Doar patru la număr, ca n-am vrut să cheltuim mai mult, am sperat să fie de ajuns. Și-așa a și fost: oamenii au înțeles din prima – „Atenție la elefanți!” – cele două ordonanțe de urgență privind modificarea legilor din domeniul penal, care ar urma să legitimeze abuzul în serviciu și hoția cu plafon.

S-au apropiat cu un zâmbet larg ca să-și facă poze, să vorbim sau să împrumute pancartele pentru o bucată de drum.

Oameni frumoși, senini și fermi, cu copii de mână, în brațe, pe umeri. Pe fețele unora o umbră de îngrijorare: „Chiar așa s-a ajuns? Da’ chiar nu se mai poate. Au promis ceva si acum fac cu totul altceva.” „Păi trebuia să ieșim. Ca altfel ce ne facem? Trebuie să facem ceva! Pentru copiii noștri.” „Pentru copiii noștri” se auzea vocea altei mămici dintr-un grup alăturat unde se discuta, la fel, despre de ce am ieșit.

Cel mai mult m-au impresionat oamenii în vârstă. Erau puțini, dar străluceau în mulțime. Erau cei care, grație nu știu cărei forțe, au rămas drepți și senini, și prezenți, și articulați. M-am apropiat de doi dintre ei, soț și soție, să-i întreb cum de au venit în piață, că mama și tata n-ar fi venit. Cum de au înțeles ce se întâmplă și n-au pus la îndoială necesitatea de a ieși să protesteze împotriva trecerii celor două ordonanțe? „Nu vă este teamă, nu aveți rețineri? Ai mei ziceau ca poate nu e așa sigur (ce-o mai fi însemnând și asta) să ieși în stradă la protest.” „Frica? Doamne ferește! Dar de ce să ne temem? Când venim aici cu bun simț. Și pentru corectitudine. Da’ cum?” „Noi știm că într-o democrație sănătoasă oamenii mai ies și în stradă ca să se opună abuzurilor, pe lângă că merg la vot. Că doar niciun vot nu poate legitima furtul sau abuzul in serviciu. Când ai votat pentru ce-ai votat? Democrația nu înseamnă că cei care au obținut un vot majoritar au dreptul să facă orice. Adică să acceptăm corupția ca normală?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt o mama de patru copii, dupa'89 am facut parte din grupul huliganilor si golani, nu eram platita uneori mergeam si cu copilul de nici doi ani, acum a venit randul tinerilor frumosi pentru ca generatia mea nu a putut schimba nimic, dar credetima mama mea nu o pot in nici un fel sa o fac sa vada realitatea, imi plange inima, muncesc in alta tara , si e foarte trist cand parinti nostri pare ca au un micro cip in favoarea celor care ne-au vandut tara dar si pe noi, nu stiu nu mai am cuvinte, va multumesc
    • Like 1
  • ma simt onorata sa fac parte din aceasta comunitate!




    • Like 1
  • Un individ, Alfred, a scris și despre experiența politica a celor mai în varsta si-mi vine sa rad, în același timp să-i contest atitudinea tipic pesedisti, ex comunistă, actual cel mai hoț partid, cu cei mai jegosi politicieni, cu cei mai naivi, inculți susținători, orbi la tot ce se petrece în viața lor.Nu am putut sa scriu, decât în această manieră, fiind prea dezgustat, de tot ce se întâmplă rău în țara lui pontacus, dracnea și bombonel.
    Nicicând, cei în vârstă, n-au știut să aleagă, decât calea cea mai scurtă, către un kg de zahar, o sticlă de ulei, un pachet de orez și o portocala.Calea s-a numit fsn mai întâi, apoi s-a ajuns la formula ce ne-a distrus viețile, chinuindu-ne
    • Like 0
  • Pana la urma, pentru ce protestați?
    Poate ca va era dor si, pe vremea lui Ciolos, nu aveati voie!
    Cu ce va ajuta moartea lui Adamescu si inchiderea afacerilor romanesti?
    Romania nu e Ukraina! Daca stiti o singura guvernare de drrapta buna, sa-mi spuneti si mie!
    • Like 0
    • @ Puiu Paraschiv
      Nu are legatura. Am protestat pentru reducerea furtului din banul public. Pentru corectitudine si transparenta.
      • Like 2
  • Am fost din todeauna impotrva PSD .Sper sa reusim sa-i dezintegram
    • Like 1
  • Pe voi, dragii mei din piata, nu va cred! Pe parintii vostri ii inteleg! Ei vor ceva acum, imediat, pentru ca nu mai au timp de planuri pe termen lung. Ei au trait deja 30 de ani de comunism, 20 de ani de tranzitie dureroasa si basism si 10 ani de criza economica. Pentru ei unul ca Ciolos de la care nu primesc nimic niciodata fiindca, bineinteles, tara trebuie sa isi directioneze bugetul amarat intotdeauna catre investitii si niciodata pentru protectie sociala, este total respingator. De ce va revolta asta? Vi se pare firesc sa se sacrifice numai ei? Vi se pare ca voi, tinerii, daca sunteti mai scoliti, mai informati, cu lefuri mai mari, trebuie sa aveti drepturi suplimentare fata de un pensionar? Deloc! A venit si vremea voastra sa faceti unele sacrificii! Fiindca ati facut scoli pe banii lor, ati primit alocatii din munca lor, ati avut un acoperis deasupra capului si o bucata de paine pe masa datorita lor, ati apucat varsta asta datorita grijii pe care v-au purtat-o. Va mai amintiti de termeni demodati ca respectul sau recunostinta? Atunci de ce ii faceti prosti, inculti, usor de manipulat? Tinerii din piata s-au gandit vreodata ca populatia asta pasiva si batrana are mai multa experienta de viata? Ca are mai multa rabdare sa asculte ambele parti? Ca au invatat sa se fereasca de radicalism, de fanatism, de cântecul de sirenă al marilor puteri, ca inteleg mai profund rostul unor valori traditionale care voua vi se par a nu fi cool si trendy? Asa ca deocamdata nu cred ca trebuie sa va fie lasata tara pe mana. Nu fiindca nu ati avea idealuri frumoase si energia de a le urmari, ci pentru ca nu demonstrati inca suficienta impartialitate, echilibru emotional, empatie si rabdare. Si in general, desi sunteti foarte buni profesionisti, sunteti analfabeti functionali cand este vorba despre politica!
    • Like 2
    • @ Alfred Vasilescu
      Asa este, Alfred, inteleg ce spui. Imi doresc pentru parintii nostri tot ce e mai bun. Pe langa cativa lei in plus la pensie imi doresc si sa stiu ca atunci cand ma duc cu ei la medic au parte de o buna ingrijire, ca in spital au parte de ingrijiri competente si nu se face rabat de la calitate doar pentru ca unii fac afaceri. Imi doresc ca atunci cand ei, parintii nostri dragi, merg pe la diverse institutii sa nu fie umiliti sau purtati pe drumuri de incompetenta cuiva care a fost pus pe post doar pentru ca e ruda cuiva. Si sa stii ca oamenii care au fost la protest nu s-au revoltat impotriva protectiei sociale, n-a fost vorba de asta. Partea cu a avea mai multa rabdare sa ascultam ambele parti chiar mi-as dori sa o vad mai des si sa o exersam cu totii. Asa putem creste in intelegere, impreuna. Multumesc.
      • Like 4
    • @ Ligia Cremene
      "Tinerii frumosi" sunt atat de inteligenti si democrati incat nu pot accepta faptul ca votul lor este egal cu al parintilor lor ! Parerea de sine un pacat vechi cat lumea le induce ideea falsa ca este imposibil ca votul lor sa nu fie de cel putin 3=4 ori mai valoros decat al parintilor lor ! Mai studiati cuvintele demos si cratos care compun notiunea de democratie ! Vad adesea cum se calculeaza procentul absolut cu care s-au castigat alegerile si majoritatea in Parlament , in aceeasi logica cat reprezinta in procente absolute masa protestatarilor de 20 000 din toata tara , 0 virgula cat ?! :)
      • Like 0
    • @ Alfred Vasilescu
      Ce nu inteleg eu cum de aceasta populatie cu experienta de viata nu-si da seama ca acei bani in plus la salar sau pensie sunt de fapt plata tacerii lor, este ca o mita data acelora care se multumesc cu acel ,, ne-au dat'' fara sa-i mai intereseze de politica devalizarii nationale. Si toti acesti bani politicienii ii numesc protectie sociala, Doamne cata parsivitate.
      • Like 2
    • @ Alfred Vasilescu
      nu esti credibil, pentru ca nu recunosti ca cei cativa lei dati in plus la pensie(plus care sincer este o mizerie) se vor topi in cresterea de preturi, devalorizare, crestere de dobanzi. De ce vor fi toate acestea? Pentru ca nu se fac investitii!!!!!!! nU esti credibil cand vii cu manipulari de genul:" Atunci de ce ii faceti prosti, inculti," nu s-a intamplat asta in strada. In schimb minunt de minut aceste jigniri sunt la posturile....A3 si RTV Nu esti credibil pentru ca afirmi ca cei care au iesit la proteste sunt radicali si fanatici. Nu cei care ies la proteste, ies duminica, iar de luni-vineri aduc bani in bugetul tarii(un buget de care cativa insi isi bat joc). Cei care ies la proteste muncesc mai mult de 8 ore si nu fac niciodata "punte" cu o alta zi libera. Poate sunt analfabeti functionali cand este vorba de politica, dar asta nu este un defect, este o calitate.
      • Like 2
    • @ Marius Cazacu
      Din pacate cei de la putere sunt atat de diabolici incat nu recunosc ca au sustinerea a cel mult 18% din platitorii de taxe. Iar "tinerii frumosi" nu au cerut caderea guvernului, au cerut sa nu devenim o tara a infractorilor, hotilor...
      • Like 3
  • Am ajuns sa vedem adevarata fata a lui dragnea si minciunile din campania electorala.dar si tineretul este de vina ca nu au participat la vot si atunci nu au ce sa mai comenteze.
    • Like 0
    • @ Maleta Viorica
      La vot am fost. Oricum atunci nu era vorba de modificarea codurilor penale.
      • Like 2
    • @ Maleta Viorica
      Adevarata fata a lui dragnea si minciunile din campania electorala erau la lumina zilei inca...din campania electorala :).
      • Like 0
    • @ Maleta Viorica
      N umai repetati faza cu votul! Cu dreapta:USR+Pnl au votat peste 2,5 milioane iar in strada au iesit undeva pe la 30.000. Cand vor iesi in strada peste 2,5 milioane de oameni vorbim de cei care nu au iesit la vot dar au "tupeul" sa iasa in strada
      • Like 0
  • Eu chiar nu mai inteleg nimic. Când e vorba sa mergeți la vot, nu mergeți. Dar dacă e vorba de iesit in stradă, iesiti.
    Oare treaba asta nu se putea face cand era timpul lui, pentru a nu se ajunge la proteste?
    • Like 1
    • @ Gabriela Popa
      La vot am fost.
      • Like 0
    • @ Ligia Cremene
      Asa e, trebuia sa iesim masiv la vot. Dar spiritul civic si datoria fata de cetatea si tara ta ne-a fost mult timp denaturat, mai ales noua, celor din generatia de mijloc. Si poate ca nu am reusit sa transmitem ce trebuie copiilor nostri. Dar acesti tineri duc lupta cea mai grea, aceea cu ei insisi, pentru a rezista, pentru a schimba in bine, pentru a-si construi un sistem de valori morale si civice corecte si active. Si in lupta lor, ne trag si pe noi dupa noi, sa nu ne lase in plata Domnului. Pentru asta merita admiratia si sprijinul si recunostinta noastra.
      • Like 0
    • @ Magda Creosteanu
      Cred ca e prea multa declamatie in frazele astea. Daca va simtiti trasa de tineri, e problema dumneavoastra. Sunt tineri si tineri, asa cum sunt batrani si batrani. Oameni si oameni. Incercati sa ne spuneti ca au un spirit civic prometeic? S-a vazut asta la alegeri. S-a vazut si la cum se organizeaza (unii) in gasti facebookiste. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca cei care au iesit in strada, au citit cu totii Proiectul Ordonantei de Urgenta. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca toti au inteles despre ce e vorba. Prea multi specialisti in probleme juridice. Tinerii sunt frumosi, sunt admirabili, sunt trimbulinzi. Asa cum au fost si alte generatii de tineri. Nu trebuie sa ii facem mai eroi decat sunt. Mai pot primi lectii de la noi. Si, ceea ce putem sa ii invatam, ceea ce ar trebui sa ii invatam este respectul fata de opinia si alegerea celorlalti. Sa ii invatam sa fie un popor , nu o gașcă. Sa le educam rabdarea de a asculta si alte pareri. Asta nu se invata pe facebook.
      • Like 0
    • @ Gabriela Popa
      este matematica: cei acre au iesit in strada au mers si la vot: au iesit in strada 30.000-40.000 de oameni, iar cu USR+PNl au votat peste 2,5 milioane de alegatori
      • Like 0
    • @ Marius Clotan
      expresia "gasti facebookiste" este tot o lectie pe care sa le o tinem celor tineri? Faza cu cititul Proiectului Ordonantei de Urgenta este o manipulare. De ce pentru ca motivatia nu sta in picioare: aglomeratia din puscarii. De ce nu sta in picioare? Pentru ca prin ordonanta se elibereaza 2000-2500 de puscariasi, iar surplusul de puscariasi este pe la 8000-9000. Trebuie sa luam in calcul ca 50% din cei eliberati prin ordonanta se vor intoarce dupa gratii in 6 luni. Si te asigur ca am inteles ce inseamna dezincriminarea "conflictului de interese"-
      • Like 1
  • Iti multumesc, Ligia!
    • Like 2
    • @ Magda Creosteanu
      Ti-am scris mesaj pe FB. Ma bucur ca ai aparut. Vorbim. Multumesc.
      • Like 0
    • @ Magda Creosteanu
      Multumesc, Magda. Imi amintesc de tine. Nu am stiut ca tu ai facut poza asta, imi pare rau. Mi-a trimis-o un prieten din grupul nostru si am crezut ca a facut-o el, nu am luat-o de pe net. Remediez. Regret neintelegerea. Multumesc.
      • Like 1
    • @ Ligia Cremene
      Eu iti multumesc, Ligia, nu pentru ca ai adaugat autorul, ci pentru faptul, cu mult mai multa greutate, ca nu te-ai suparat si ti-ai pastrat deschiderea. Atitudinea ta e o lectie pentru mine. Iar atacul meu exagerat. Imi cer scuze.
      • Like 1
    • @ Magda Creosteanu
      Multumesc, Magda. M-ai impresionat si tu, prin faptul ca ai fost dispusa sa privesti si altfel si sa continui dialogul. Iti multumesc. Iar poza ta e pur si simplu minunata!
      • Like 0
  • De ce se chinuie sa dea legea gratierii? Mai bine ar desciinta constitutia si democratia , sa ia dreptul la vot cetatenilor e totuna nu ? Cum spun ei ca suntem un stat democrat si ca se lupta ce cei corupti cand din ceea ce fac ei nu reiese ca suntem un stat cu dictatori si ei fac doar ce vor ei ? Coruptii intra in arest prin usa din fata si ies pe cea din dos.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult