Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum facem să intrăm în America fără viză

Cristian Tudor Popescu---

Drept răspuns la scurgerea, sau mai degrabă incontinența, a trei înalți responsabili ai administrației Trump, Vance, Hegseth, Waltz, în urma căreia au apărut în spațiul public replici politico-militare între aceștia, Trump a atacat la persoană publicația The Atlantic și pe redactorul-șef, numindu-le „un magazin în desființare” și un „ciudat”. A urmat imediat un supliment de insulte de la ministrul Apărării Hegseth, precum și minciuna că „discuțiile nu au conținut elemente secrete”. Cu calm, The Atlantic a publicat secvențe cât se poate de clare, indubitabile, care descriu când, unde și cum vor avea loc bombardamentele americane asupra rebelilor Houthi din Yemen. Nu numai America nemaga, o lume întreagă râde de cei trei măgârlani. Care, însă, pot face o lume întreagă, și România, să plângă. Și care nu vor fi trimiși în justiție pentru divulgarea tâmpească de date militare strict secrete.

 De ce? Pentru că Trump tocmai instituie, în până ieri cea mai mare democrație a lumii, justiția perfectă. Toate problemele și controversele judiciare din SUA sunt rezolvate simplu și eficient. Justițiabilii americani se împart în doar două mari categorii: cei care sunt pe placul regelui Trump și cei care nu sunt. Primii nu vor fi judecați niciodată, orice ar comite. Sau, dacă totuși se întâmplă să fie condamnați, îi grațiază regele. Ceilalți, oameni și țări, vor fi hăituiți și jecmăniți și pentru ce n-au făcut.

Vremea în care președintele SUA Bill Clinton dădea din colț în colț în fața anchetei procurorului Kenneth Starr și comisiilor senatoriale în cazul Monica Lewinsky sună ca un basm de-acum un veac.

De când Washingtonul ne-a impus din nou vize, politicieni și jurnaliști nu fac decât să se întrebe cum să ne punem bine cu Trump. Nimeni nu spune că ce vine acum peste noi din America sunt amatorismul abject, agresivitatea hrăpăreață și prostia la scară planetară. Prin urmare, iată niște soluții:

1. Să fie dat afară ministrul de Externe Hurezeanu care a avut îndrăzneala să răspundă măgăriilor lui Musk la adresa României, fiind amenințat pe loc cu demiterea de premierul Ciolacu. A doua zi după asta, ni se va da pomană, cum zice Trump, ridicarea vizelor.

2. Să-i dăm ceva lui Trump. Numai să știm dacă și ce vrea, că până acum nici n-a rostit numele România. Am putea să-l cadorisim cu un pământ rar, niscai artizanat geto-dac sau niște milioane de dolari taxă de protecție, că astea îi plac. Întrebarea e de unde, că bugetul e cuțit la os, cum ne anunță ministrul de Finanțe Barna.

3. Să iasă președinte Ponta, să joace golf cu Trump și să-l lase să câștige, cum a zis.

4. Să iasă președinte Simion și să dea turul doi înapoi, cum a zis.

5. Să ne oferim să fim noi al 51-lea stat al SUA, dacă tot nu vrea Canada. Ce credeți, ne ia Trump?

6. Să facă și România politica Ungariei lui Orban. Adică să înjure constant Bruxellesul, să bage bețe în roate Uniunii Europene, să se ploconească în fața lui Putin și Trump. Dacă suntem dușmanii UE și lacheii Kremlinului, poate îi vom fi simpatici lui Trump.

Ar mai fi una: România să dea dovadă de ceea ce tot plimbă prin gură românoșii, adică demnitate, și să împărtășească soarta Europei, ce-o fi scris și pentru noi, de e pace, de-i război. Eu, unul, mă simt onorat să trăiesc sau să mor ca român european, nu român american. Dar, dacă spun asta, nu pot fi decât un soroșist plătit. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult