Sari la continut
alt

Ioana Lixandrucheck icon

Ioana Lixandru are studii de licență și masterat în Administrarea afacerilor cu predare în limba engleză şi este membru al Camerei Consultanţilor Fiscali din România.

Cu o experienţă vastă în fiscalitate, a lucrat în mari companii de consultanţă, în prezent fiind încadrată în Departamentul de Taxe al CROWE România.


Articole publicate check icon

articol audio
play icon mic icon oameni prin București

Deși nu a crescut cota de impozitare, sarcina fiscală pentru salarii a crescut în ultimii doi ani prin eliminarea sau reducerea unor facilitați fiscale din anumite sectoare, introducerea unui plafon global pentru ca anumite beneficii salariale să fie considerate neimpozabile și să nu se includă în baza contribuțiilor sociale, introducerea contribuției de sănătate pentru anumite beneficii, pentru care se datora doar impozit pe venit, și impozitarea integrală a altor beneficii. (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon constructii - Bucuresti - Foto MoiraM/ Alamy / Alamy / Profimedia)

În peisajul economic românesc, promulgarea Legii nr. 296/2023 continuă seria de modificări semnificative care vizează angajații și angajatorii deopotrivă. Publicată în Monitorul Oficial pe 27 octombrie 2023, această lege schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii cheie, cu efecte începând cu noiembrie 2023. Foto: Alamy/Profimedia

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon microîntreprindere

În centrul atenției cu privire la modificările făcute Codului Fiscal prin Ordonanța 16/2022, au fost modificările cu privire la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și, în special, introducerea condiției ca o microîntreprindere să realizeze venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale.

Citește mai mult

PFA - getty

Remarcăm și o modificare pozitivă introdusă anul acesta, respectiv perioada în timpul căreia o persoană fizică autorizată (PFA) desfășoară activitate economică, în anumite condiții, reprezintă vechime în specialitate. Foto: Getty Images

Citește mai mult