Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cum luptă bucureștenii împotriva bazaconiilor?

FruFru

Acum 15 ani, nu existau alternative sănătoase la raft, iar mâncatul sănătos era o adevărată provocare. Mai ales pentru că bazaconiile au prostul obicei de a se ascunde pe unde nici nu te aștepți, de la dressinguri de salate și până la limonade. Sigur, mai sunt și ocaziile când știi în ce te bagi: fie că-i sandvișul ăla plin de sosuri greu de identificat sau dulciurile alea pe care încerci să le eviți, uneori pur și simplu se întâmplă și nu ești nici de departe singura persoană care trece prin asta.

Dar dacă vrei să te îndrepți înspre o viață mai sănătoasă și #fărăbazaconii, noi, cei de la FRUFRU, am creat produsele perfecte care să te susțină: cu ingrediente naturale care să îți ofere aportul nutrițional necesar și cu dorința sinceră de a face bine. N-a fost simplu să intrăm în magazine cu produse fresh care au 2 zile termen de valabilitate, nici să găsim producători de ingrediente cinstite și curate sau ambalaje sustenabile și sigure, dar luptăm zi de zi cu tot felul de bazaconii, ca ție să-ți fie mai simplu să mănânci bine și nutritiv.

Am întrebat, împreună cu Ariel Constantinof, 33 de bucureșteni ceva foarte simplu: „Ce ai mâncat ieri?” Răspunsurile au fost de toate felurile - de la „clasica supă de vineri seară” și „pulpe de pui la cuptor” până la „o pizza quattro stagioni urmată de o pizza diavola” sau „popcorn și caramele”. Apoi am mers mai departe si am vrut să aflăm de ce mănâncă oamenii ce mănâncă. Iar aici am primit răspunsuri care mai de care mai revelatoare: e mai rapid, nu-mi place să gătesc, e mai ieftin, se face și se livrează imediat - acestea sunt cele mai citate „motive” din spatele alegerilor făcute.

Ce ni s-a părut nouă cel mai interesant este că toți cei implicați au vorbit despre cum și-ar dori să trăiască mai sănătos. Ba mai mult, dintre cei întrebați, cei mai mulți chiar ne-au povestit despre cum își doresc să mănânce mai echilibrat sau chiar fac acest lucru. De la „sunt genul de om care gătește zilnic, pentru că-mi place și știu ce pun în mâncare” sau „trebuie să te reorientezi spre tine și spre sănătatea ta” și până la „pizza e sănătoasă, dar nu dacă mănânci 15 pizza pe zi”.

Bucureștenii vor să mănânce sănătos, dar fie nu știu cum, fie nu știu de unde, fie au senzația că le-ar mânca foarte mult timp cu pregătiri și gătit. Așa că ne-am hotărât să-i provocăm să facă primul pas în lupta cu bazaconiile, indiferent de ce formă (sau gust) au ele, și să venim în sprijinul lor cu mâncare pentru orice ocazie: fie mic dejun, prânz, cină sau gustarea de după-masă.

La FRUFRU, ne aprovizionăm zilnic cu peste o tonă de fructe și legume proaspete, pe care le pregătim la cele mai înalte standarde de calitate, folosind practici sustenabile, pentru ca oricine să se poată bucura de un stil de viață sănătos. Și din acest motiv tot zboară Yogofiber Blue Spirulina, supe de morcovi cu ghimbir și Fresh bowl falafel prin cadru. Și pe cât de ușor apar în video, pe atât de ușor pot fi comandate de pe frufru.ro sau ridicate dintr-o Cooperativă FRUFRU.

Și dacă vrei să mănânci ceva cald, noua gamă de produse gătite ca la mama acasă o să-ți meargă direct la suflet în zilele acestea reci. Musacaua cu carne de mangaliță, cartofii gratinați cu sos quattro formaggi și ratatouille cu rondele de dovlecei, numai bune de încălzit și savurat la cină.

Iar pentru a face mâncatul sănătos să fie și mai la îndemână, de acum bucureștenii pot comanda de pe frufru.ro cu livrare expres. Mai exact, produsele preferate #fărăbazaconii vor fi la ușa ta în mai puțin de două ore, la timp pentru a te bucura de masă. Livrarea rapidă este valabilă în București și în tot județul Ilfov, iar produsele disponibile pentru livrare sub două ore sunt marcate pe site.

Dacă nu ai reușit în ianuarie să ocolești bazaconiile, dă-ți o șansă în februarie și începe cu pași mici. Nu ești singurul care duce această bătălie. Iar dacă vrei să vezi cu ce alte bazaconii se luptă bucureștenii, nu trebuie decât să te uiți la acest clip!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    La nivelul declarativ toata lumea doreste sa manance sanatos, sa faca miscare, sa mediteze sau sa se roage, sa tina postul, sa fie o persoana mai buna in general, INTOTDEAUNA sa fie altceva decat este in realitate, macar la nivel aspirational.
    Insa realitatea este alta...
    Oricum success in afacerea Dvs. Produsele si retele par delicioase
    • Like 0


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult