Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum „a crescut” livingul unui apartament mic din București, cu ajutorul luminii și transparențelor

Designist 28 februarie

(Foto: Interiology Design Studio)

Bine, o să spui că e doar o iluzie vizuală. Și o să ai dreptate. Nu, spațiul nu a crescut deodată, ca-n basme, doar s-a folosit de soluții simple ca să-și fructifice plusurile, să-și camufleze minusurile și să facă loc pentru o bibliotecă, spații de expunere pentru suvenirurile din călătorii și o canapea care exista deja acolo. Lăsăm dormitorul deoparte și ne concentrăm azi doar pe zona de zi (living, dining și bucătărie), care însumează 36 mp din totalul de 58 mp ai apartamentului, zonă pe care au amenajat-o arh. Alexandru Bucur și Roxana Doboș (Interiology Design Studio).


Delimitează fără să separi

Bucătăria este delimitată fizic, dar integrată vizual în spațiul livingului printr-o casetă vitrată. Transparența sporește luminozitatea apartamentului, pune deoparte bucătăria și toate miresmele ei, dar nu creează senzația unei suprafațe micșorate nici în living, nici în mini-bucătărie.

De vitraje s-a echipat echipa Arcade Doors.

Dacă te încântă soluția, folosește-te de “vitrina” camerei pentru mici surprize scenografice: un sticker decorativ care să se întrevadă prin peretele transparent, o piesă de mobilier într-o culoare statement sau picioarele metalice ale mesei de bucătărie, care, văzute dinspre living, au și o componentă decorativă, ca în povestea noastră (elementele metalice sunt fabricate de Mihai Manda).

Faianța vine de la Venis, iar blatul de granit este Typhoon Bordeaux. 

Folosește transparențele oriunde găsești ocazia: de pildă, în dining 

Creează laitmotive

Bancheta cu picioare de fag și șezut din plută vine de la Ubikubi.

“Punctul slab al spațiului original: dispunerea pe lungime a zonei de zi, fragmentată de stâlpi și grinzi. Pentru a distrage atenția de la acestea, am propus ca laitmotiv diagonala. Aceasta apare în micile detalii ale amenajării: pe pardoseală (linia dintre gresie și parchet), în designul pantofarului din hol, care se aliniază la diagonala gresiei, la grila caloriferelor”, ne-a povestit arh. Alexandru Bucur.

Ca urmare, păstrează coerența amenajării repetând elementele grafice și desenează delimitări subtile, care să nu fragmenteze spațiul.


Scandinav și transparent ≠ rece (dacă ai grijă)

După ce am lăudat atât transparențele, trebuie să îți dăm și cealaltă față a monedei: dacă le folosești, s-ar putea să creezi un spațiu mai rece (tot vizual!) decât plănuiai, mai ales dacă dublezi totul cu mult alb și elemente de design nordic-scandinav. Nu uita, deci, să echilibrezi balanța cromatică și să adaugi materiale naturale, care să infuzeze căldură și confort: țesături moi, ratan, lemn de nuc, piele, grejuri, bejuri sau un accent tonic, pe care să-l reproduci pe parcursul amenajării.

Fotografii: prin Interiology Design Studio

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult