Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Apartamentul unor bucureșteni cu viziuni mai scandinave

La prima fotografie, pare un apartament de bloc tratat corect. Apoi, dacă te uiți cu atenție, descoperi elemente pe care noi le numim “sclipitoare”. Adică atunci când ești în căutarea unei soluții și vii nu doar cu o rezolvare neașteptată a funcției, ci și a formei. O amenajare în care forma urmează coerent funcțiunii și lucrurile se leagă frumos, simplu, fin, scandinav.


Totul în 77 de metri pătrați, în București, în apartamentul unei tinere familii care crede într-o abordare mai degrabă minimalistă a locuirii. Autorii amenajării, care s-a încheiat la finalul acestei veri, sunt arhitecții de la CRAFTR (arh. Cătălin Sandu și arh. Andrei Butușină), cu care noi am mai stat de vorbă acum vreun an, cu ocazia deschiderii biroului lor din București (îți spune ceva viralul Life Edited?). Partea de renovare și execuția mobilierului custom made sunt semnate de Fronte.

Opt luni mai târziu, îți prezentam un apartament semnat de ei, care sigur le-a fost ghid celor care locuiesc în spații mici – nu degeaba este unul dintre cele mai citite articole de pe designist.ro.

Revenind la subiectul nostru de azi, fiecare zonă a locuinței ne-a oferit ocazia a cel puțin unui “Nota bene!”, așa că le luăm pe rând, de la 1 la 5.

1. Apartament cu window seat

Zona ferestrei din living a devenit un spațiu de depozitare, mică zonă de lucru și zonă de contemplat/citit meditat, cu window seat. Prin dublarea peretelui exterior, spațiul nu pierde la capitolul luminozitate și nu ai senzația că dulapurile te copleșesc sau că micșorează spațiul, pentru că au ales MDF alb și un design foarte simplu pentru fronturi. Zona perforată de jos maschează, așa cum bănuiești, radiatorul, dar să nu crezi că partea de sus este și ea perforată doar de dragul coordonării designului, pentru că acolo se ascunde aparatul de aer condiționat. Smart, nu?


2. Comodă TV cu rol de banchetă la nevoie

O serie de compartimente cu sertar formează o comodă TV, care devine o minicanapea, dacă într-o seară se lasă cu mai mulți invitați. Iar dacă vrei să fie comodă și atât, no problem: pernele de deasupra lor se pot strânge și ascunde în interiorul sertarelor.

3. “Fir roșu” cu lemn de pin și țevi de fontă vopsite

Unui designist adevărat îi place mult albul. Dar nu spune “NU!” elementelor din lemn, care vor “încălzi” spațiul, și nici celor câteva pete de culoare, care vor da ceva contrast. Ne place ideea ușii culisante din lemn de pin, care separă holul de bucătărie, aceeași esență de lemn regăsindu-se în mai multe zone ale casei, chiar și în baie.Corpul de iluminat din bucătărie este identic cu cel din living, adaptat doar ca dimensiune, pentru a menține amenajarea într-un ton simplu și unitar. Este un cadru din țevi de fontă, vopsite turcoaz pastel, pe care sunt suspendate firele textile cu becuri decorative. Picioarele micuței tejghele de bar sunt coordonate cu elementul de pe plafon ca într-o rimă îmbrățișată.

 


Confecțiile metalice din țevi, mufe, coturi, teuri și flanșe din fontă devin un cuier superoriginal, nordic style.

4. Perete-accent

Apartamentul are două dormitoare, iar în cel matrimonial, peretele comun cu livingul a fost tratat ca accent, fiind acoperit cu plută. Am văzut plută de cumpărat în câteva DIY-uri (noi suntem fani Hornbach), fie sub formă de dale, fie rulată, la sul. Ne-a plăcut și soluția neconvențională găsită pentru aplice, arată cool și e budget – asta vă spunem din proprie experiență, pentru că a folosit-o și Elis în garsoniera cu leagăn și canapea galbenă

Aceeași idee, de perete-accent, a fost pusă în aplicare în dormitorul copilului: un tapet geometric, colorat. Poți realiza un pattern similar și cu vopsea lavabilă. Lampa este Unfold, de la brandul finlandez Muuto.

5. Lemn în baie

Și ce dacă e umezeală în baie, să însemne asta că în acest spațiu lemnul este strictly forbidden? Dacă e tratat corespunzător, va rezista în timp, ca să nu mai zicem că, indiferent dacă îl vei înlocui sau nu la un moment dat, niște ani de zile de confort vor face “să se amotizeze” investiția în schimbare. Ne place combinația de alb+lemn+gri, iar aplica montată pe o consolă IKEA ne amintește că baia corespunde dormitorului matrimonial 


Fotografii: Andrei Mărgulescu

Acest articol a fost preluat de pe designist.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un design utilitarist, dar nu la maximum de potential. Ca forma e vorba si de gusturi. Mi se pare ca e exact ca mancarea scandinava - fara sare si piper.
  Oricum acest tip de aranjament nu mai este demult ceva chic sau diferit. Avem Ikea care ne decoreaza apartamentele in masa.
  Cu toate ca nu ma impresioneaza exemplul de fata, mi se pare un articol util, si ar fi binevenita o astfel de serie despre design interior.
  • Like 0
 • Un articol binevenit fiindca difuzeaza cultura "locuintei" da explicatii care vor putea sa duca la o intelegere adica la o alegere mai critica ,mai buna a spatiilor mai modeste,utilizarea mobilei in acel spatiu si asezarea estetica a ei. In speta,in cultura noastra acest mod scandinav nu este prea apreciat...
  Se remarca mai ales prin functionalitate, cum exact se gandeste majoritatea scandinavilor.Mana,bratul e mare ,hm....sufletul mai mic...iertare,pararea mea e numai o parere extrem de minoritara..Cunosc Scandinavia (Suedia,Finlanda) si am fost in vizita (mare lucru) la scandinavi mai propasiti.E bine,apartamentele lor prezinta alta mentalitate.Tablourile -mai ales de pictori englezi-la globetroteri si pictori meridionali acopera peretii dand o caldura intrinseca...
  Lipsa covoarelor e explicabila .
  IKEA-ul este suedez.
  • Like 1
 • check icon
  Dacă familia e tânără, atunci principala menire e să se reproducă, așa că orice detaliu care să-i incomodeze ar fi inutil.
  Eu când văd scândurile de dușumea cum converg spre sursa de lumină formată de cadrul ferestrei mă gândesc la tablourile lui Van Gogh sau alt impresionist. Designist - ăsta e un cuvânt nou?
  Țevile de fontă se folosesc la canalizare, pentru conducte de presiune se utilizează doar fitingurile din acest material.
  • Like 0
 • Lucy check icon
  O soluție bună pentru un apartament mic, elimina senzația de claustrofobie. Totuși, neajunsul major este lipsa spațiului de depozitare. Nu vad un walk-in closet (sa fiu in ton cu pasiunea autoarei pentru romgleză). O familie cu un copil adună o mulțime de lucruri, oricât ai aplica minimalismul si la haine, încălțăminte, jucării. Si carti - unde sunt?
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult