Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cum „negociază” România marea miză a SUA: gazul din Marea Neagră

offshore

(Foto: Guliver/Getty Images)

Legea offshore, de care va depinde în mare măsură încasarea la bugetul de stat al României a unor sume care se măsoară în miliarde de euro, în următorii 10-20 de ani, și în același timp și viitorul nostru energetic, figurează pe lista proiectelor care ar urma să fie votate de parlamentari în sesiunea extraordinară din această vară.

Acesta a fost de altfel și unul dintre subiectele abordate acum două săptămâni de emisarul președintelui Donald Trump la întâlnirea de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

„Cred că, din perspectiva română, (ca România – n.r.) să devină exportator de gaze naturale este una entuziasmantă nu doar datorită impactului în Europa, ci şi datorită locurilor de muncă şi investiţiilor pe care le-ar aduce României. Evident, urmărim îndeaproape evoluţiile, sperăm ca Parlamentul să adopte o lege a offshore-ului care să încurajeze investiţiile prin mecanismele legate de taxe şi prin modul în care este structurată. Cred că, pe termen lung, soluţia pentru România va fi să creeze, în mod sistematic, un mediu în care resursele sale să susţină securitatea energetică europeană în mod larg”, a afirmat luna trecută, la Cotroceni, Wess Mitchell, asistent al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice.

În februarie proiectul legii offshore a fost adoptat de Senat, iar în prezent se află în Camera Deputatilor, la Comisia de industrii și servicii. În discuție sunt mai multe prevederi legate de taxarea companiilor petroliere.

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă și fost director al Romgaz, a explicat recent pentru Ziare.com că în lipsa legii offshore, nicio societate nu poate hotărî dacă începe sau nu să exploateze gazul din Marea Neagră. 

Dumitru Chisăliță spune că dacă adoptarea legii este amânată prea mult, contractele de concesionare către companiile occidentale ale perimetrelor din Marea Neagră riscă să expire. La rândul lor, companiile ar putea renunța la intenția de a exploata, nemulțumite de neseriozitatea statului. Ceea ce ar deschide calea Gazprom către gazul românesc.

Fostul șef al Romgaz este de părere că forma adoptată de senatori nu este una tocmai fericită, pentru că statul român riscă să își exporte o resursă prețioasă, ieșind în pierdere, pe termen lung. Chisăliță avertizează că dacă exploatarea resurselor de gazelor naturale descoperite în Marea Negră se va face irațional, peste mai puțin de 20 de ani România își va epuiza zăcămintele de gaze naturale. 

Exxon și OMV Petrom au anunțat în 2012 că au descoperit în Marea Neagră resurse de gaze care ar putea asigura necesarul de consum pentru mulți ani. Producţia ar putea ajunge la 6,3 miliarde de metri cubi pe an, a declarat luni, Richard Tusker, lead country manager al ExxonMobil România, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, potrivit Agerpres. Cantitatea înseamnă mai mult de jumătate din producţia actuală a României. 

Richard Tusker a arătat că decizia finală de investiție în exploatarea resurselor din Marea Neagră depinde de mai mulți factori. 

„Dar voi spune la ce ne uităm ca să luăm această decizie. În primul rând, Marea Neagră reprezintă o provocare, fiind vorba de ape adânci. Apoi trebuie să înţelegem cum reglementările vor afecta investiţia noastră. Trebuie să ştim sigur că avem un cadru fiscal predictibil şi stabil. În al treilea rând, este vorba de accesul la pieţe. Trebuie să găsim pieţe, unde să vindem gazul. Deci avem nevoie de infrastructură în România, precum şi de interconectări. Şi pentru acestea este necesară o legislaţie stabilă. Iată la ce ne uităm când analizăm decizia finală de investiţii", a punctat Tusker, citat de Agerpres.

Departamentul de Stat al SUA: „Gazul românesc din Marea Neagră reprezintă o sursă de energie promiţătoare, dar încă neexploatată”

Tot despre legea offshore se menționează și într-un comunicat de la finele lunii trecute emis de Departamentul de Stat de la Washington.

„Gazul românesc din Marea Neagră reprezintă o sursă de energie promiţătoare, dar încă neexploatată, care ar consolida pieţele energetice şi securitatea energetică în întreaga regiune. Urmărim îndeaproape evoluţiile pe măsură ce Parlamentul şi Guvernul României elaborează legislaţia care va stabili cadrul fiscal şi de reglementare stabil pentru companiile energetice, ca ele să investească în dezvoltarea acestei resurse. Sursele şi rutele de livrare diverse fac posibil ca energia să fie disponibilă la cel mai bun preţ pentru toţi şi ca niciun furnizor să nu poată utiliza energia pentru a constrânge consumatorii din punct de vedere economic sau politic”, au transmis oficialii americani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum să negocieze ? Tot aşa cum am negociat şi Bechtel-ul şi Petrom-ul şi toate celelalte contracte cu ,,partenerii" noştri. Mai luăm o țeapă ,normal.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult