Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să solicite reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.
Aflați și:
- Cristian Tudor Popescu: CCR dă un ghiont României spre haos
UPDATE: Biroul Electoral Central a decis joi cum va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale. Versiunile scanate ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central şi statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22,00, iar versiunile originale se vor comunica cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16,00.
"Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la Tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, după caz. Totodată, Birourile electorale judeţene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi Birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menţionate, consemnează operaţiunea de desigilare într-un proces-verbal şi asigură verificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule din cadrul secţiilor de votare din aria de competenţă a acestora, exprimate atât prin prezenţa alegătorului la secţia de votare, cât şi prin corespondenţă, unde este cazul, şi comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activităţi", se arată într-un comunicat al BEC.
UPDATE: Prima reacție a Elenei Lasconi, după decizia CCR
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Candidata USR la președinție, Elena Lasconi, a acuzat Curtea Constituțională că intervine în procesul democratic.
„CCR se joacă cu siguranța națională! Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii. Pentru a doua oară CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune președinți la masa verde. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise. România merită mai mult, nu o grupare de politicieni vechi care folosesc instituții strict pentru interesul personal! Sunt aici să apăr democrația și voi face tot ce pot pentru ca aceasta să nu fie călcată în picioare de politicieni corupți”, a scris Elena Lasconi, joi, pe Facebook.
Comunicatul CCR:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00. În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
•
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
În cererea depusă la CCR, Cristian Terheș a susținut că în unele secții de vot s-ar fi mutat voturi de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, ceea ce este ilegal. Amintim că președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat că se retrage din cursa prezidențială și că o susține pe Elena Lasconi, liderul USR, însă buletinele de vot fuseseră deja tipărite, iar numele lui Orban a rămas pe buletinul de vot.
Cealaltă contestație, cea depusă la CCR de către Sebastian Popescu, care a sesizat Curtea în legătură cu campania lui Călin Georgescu, a fost respinsă, pe motiv că a fost tardivă.
Președintele Autorității Electorale Permanente a declarat că este imposibilă renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate în turul 1 al alegerilor prezidențiale în decurs de o zi sau două.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.