Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Curtea Constituțională a publicat motivarea în cazul interceptărilor SRI. Ce se va întâmpla cu dosarele aflate pe rol

CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul de Procedură Penală, în baza căruia SRI făcea interceptări în dosare penale. Miercuri, Curtea Constituțională a publicat și motivarea.

Potrivit acesteia, decizia de neconstituționalitate se aplică dosarelor aflate în acest moment pe rol și nu se aplică în cele în care o instanță a pronunțat o hotărâre rămasă definitivă. În cazul acestora din urmă însă, decizia Curții poate servi drept temei de revizuire. 

Totodată, CCR subliniază că serviciile secrete au competențe în domeniul siguranței naționale și nu în domeniul cercetării penale.

Articolul declarat neconstituțional este articolul 142, alineatul 1, care prevede că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”. Din acesta, CCR a declarat neconstituțională sintagma „ori de alte organe specializate ale statului.”

„Pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate", se arată în motivarea CCR. Potrivit judecătorilor Curții articolul declarat neconstituțional permite încălcarea drepturilor la viață privată și de familie și a secretului corespondenței.

Totodată, sintagma „alte organe ale statului ” "nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor", mai precizează Curtea.

CCR mai notează că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția articolului declarat neconstituțional, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Samsara check icon
  Simplu! Procurorii vor trebui să-şi pună fundul la treabă şi să găsesească şi probe, cum e normal, şi nu să se bazeze exclusiv pe interceptări telefonice şi delaţiuni, cum s-a procedat până acum.
  • Like 0
  • @ Samsara
   La câtă corupție și hoție sunt în țara asta ar trebui să importăm procurori....Ce simplu e să dăm indicații....
   Corupția este o chestiune de siguranță națională, nu înțeleg ce e neclar aici.
   • Like 1
 • eu cred ca trebuie sa luam ceva exemple in domeniu de la englezi, americani si mai ales de la nemti ... nu stiu daca cunoaste cineva dar la ac moment germania conduce la nivel de informatii, atat pe intern cat si pe extern, extern in sensul interesele germane (aici intra partea privata a investitiilor) in afara germaniei, posibil ca are 1 milion de contribuitori si 10.000 de evaluatori, activitatea este benevola si se bazeaza pe patriotism, aproximativ 99% dintre politisti actioneaza benevol pe ac directie ...
  • Like 1
 • Bună ziua,

  Ce înseamnă siguranță națională? Siguranța fizică a locuitorilor ei, atât?
  Eu spun că DNA (împreună cu SRI) ne proteja siguranța economică, proteja siguranța respectării prevederilor Constituției, proteja moralitatea colectivă. Siguranța națională. după părerea mea înglobează toate aceste sensuri.

  E un gând. Vă mulțumesc!
  • Like 3
  • @ Marius Ovidiu Criste
   Pai de acolo nu mai ramane decat sa schimbam numele din SRI in Departamentul Securitatii Statului si ne-am intors in timp vreo 30 de ani.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult