Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene recunoaște căsătoria homosexuală a unui cetățean român. Iată ce comunică României instanța europeană

cuplu Adrian Coman si Claibourn Hamilton

(Sursa foto: News.ro)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis azi că România trebuie să recunoască căsătoria unui cuplu format dintr-un cetățean american și unul român. Căsătoria dintre Adrian Coman si Claibourn Hamilton a fost încheiată în Belgia.

În noiembrie 2017, Curtea de Justiţie a UE a discutat cazul lui Adrian Coman şi Clai Hamilton care cer recunoaşterea în România a căsătoriei oficializate la Bruxelles în 2010, potrivit News.ro. Ei au contestat prevederea din Codul Civil românesc care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. Cazul a fost relatat şi de New York Times, care citează opiniile unor jurişti conform cărora decizia CJUE va avea un mare impact în ceea ce priveşte drepturile persoanele de acelaşi sex de a trăi şi munci liber în UE.

„Termenul soți, în sensul directivei privind dreptul la liberă circulație, trebuie interpretat astfel încât să includă și soții de același sex. Adrian și Clai au câștigat astăzi o decizie importantă - statul român va fi obligat să le acorde dreptul să locuiască împreună în România ca soți”, anunță marți Asociația Accept pe pagina de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine lor!

  Ca noua, barbat american si femeie romanca, nu ne-au acceptat dosarul pentru drept de sedere pentru ca nu aveam certificat de casatorie romanesc, inainte de a plati amenzi si amenintari de deportare.

  Nu e ca statul roman nu recunoaste casatorii intre persoane de acelasi sex oficiate in alte state, statul roman nu recunoaste nici casatorii hetero oficiate in alte state Europene. Nu frate, tre' sa te duci la sediul Starii Civile din sectorul/judetul de domiciliu,, sa te vada statul Roman la fata, ca ai stat 2h ca sa afli ca mai stai 45 de zile, timp in care cele 90 de zile expira....

  Ma bucur mult pentru ei, nu numai pentru ca sunt o familie, ci pentru ca mi-as dori ca statul roman sa se comporte ca un mecanism inteligent.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Era şi normal. Se uită că DREPTUL INTERNAŢIONAL PRIMEAZĂ ÎNAINTEA CELUI LOCAL. O victorie frumoasă şi un pas către o societate normală.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Era si normal, ce? Articolul manipuleaza de fapt. Curtea nu obliga Romania sa recunoasca casatoria respectivilor, din contra, confirma dreptul statului roman de refuza sa recunoasca casatoria respectiva. Ce a obtinut reclamantul e un drept de sedere, derivat din dreptul de libera circulatie, curtea constatand tocmai faptul ca acordarea respectivului drept unui cetatean american pe o perioada mai mare de trei luni, chiar daca e casatorit cu o persoana de acelasi sex, nu aduce atingere institutiei casatoriei din Romania, asa cum e definita de Codul Civil.
   • Like 0
  • @ Ventidius
   Drept de sedere pe care NU poate sa il obtina daca nu este casatorit cu un cetatean roman.
   • Like 1


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult