Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene recunoaște căsătoria homosexuală a unui cetățean român. Iată ce comunică României instanța europeană

cuplu Adrian Coman si Claibourn Hamilton

(Sursa foto: News.ro)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis azi că România trebuie să recunoască căsătoria unui cuplu format dintr-un cetățean american și unul român. Căsătoria dintre Adrian Coman si Claibourn Hamilton a fost încheiată în Belgia.

În noiembrie 2017, Curtea de Justiţie a UE a discutat cazul lui Adrian Coman şi Clai Hamilton care cer recunoaşterea în România a căsătoriei oficializate la Bruxelles în 2010, potrivit News.ro. Ei au contestat prevederea din Codul Civil românesc care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. Cazul a fost relatat şi de New York Times, care citează opiniile unor jurişti conform cărora decizia CJUE va avea un mare impact în ceea ce priveşte drepturile persoanele de acelaşi sex de a trăi şi munci liber în UE.

„Termenul soți, în sensul directivei privind dreptul la liberă circulație, trebuie interpretat astfel încât să includă și soții de același sex. Adrian și Clai au câștigat astăzi o decizie importantă - statul român va fi obligat să le acorde dreptul să locuiască împreună în România ca soți”, anunță marți Asociația Accept pe pagina de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bine lor!

    Ca noua, barbat american si femeie romanca, nu ne-au acceptat dosarul pentru drept de sedere pentru ca nu aveam certificat de casatorie romanesc, inainte de a plati amenzi si amenintari de deportare.

    Nu e ca statul roman nu recunoaste casatorii intre persoane de acelasi sex oficiate in alte state, statul roman nu recunoaste nici casatorii hetero oficiate in alte state Europene. Nu frate, tre' sa te duci la sediul Starii Civile din sectorul/judetul de domiciliu,, sa te vada statul Roman la fata, ca ai stat 2h ca sa afli ca mai stai 45 de zile, timp in care cele 90 de zile expira....

    Ma bucur mult pentru ei, nu numai pentru ca sunt o familie, ci pentru ca mi-as dori ca statul roman sa se comporte ca un mecanism inteligent.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Era şi normal. Se uită că DREPTUL INTERNAŢIONAL PRIMEAZĂ ÎNAINTEA CELUI LOCAL. O victorie frumoasă şi un pas către o societate normală.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Era si normal, ce? Articolul manipuleaza de fapt. Curtea nu obliga Romania sa recunoasca casatoria respectivilor, din contra, confirma dreptul statului roman de refuza sa recunoasca casatoria respectiva. Ce a obtinut reclamantul e un drept de sedere, derivat din dreptul de libera circulatie, curtea constatand tocmai faptul ca acordarea respectivului drept unui cetatean american pe o perioada mai mare de trei luni, chiar daca e casatorit cu o persoana de acelasi sex, nu aduce atingere institutiei casatoriei din Romania, asa cum e definita de Codul Civil.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Drept de sedere pe care NU poate sa il obtina daca nu este casatorit cu un cetatean roman.
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult