Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Curtea de Justiție a Uniunii Europene recunoaște căsătoria homosexuală a unui cetățean român. Iată ce comunică României instanța europeană

cuplu Adrian Coman si Claibourn Hamilton

(Sursa foto: News.ro)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis azi că România trebuie să recunoască căsătoria unui cuplu format dintr-un cetățean american și unul român. Căsătoria dintre Adrian Coman si Claibourn Hamilton a fost încheiată în Belgia.

În noiembrie 2017, Curtea de Justiţie a UE a discutat cazul lui Adrian Coman şi Clai Hamilton care cer recunoaşterea în România a căsătoriei oficializate la Bruxelles în 2010, potrivit News.ro. Ei au contestat prevederea din Codul Civil românesc care împiedică recunoaşterea căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex încheiate în străinătate. Cazul a fost relatat şi de New York Times, care citează opiniile unor jurişti conform cărora decizia CJUE va avea un mare impact în ceea ce priveşte drepturile persoanele de acelaşi sex de a trăi şi munci liber în UE.

„Termenul soți, în sensul directivei privind dreptul la liberă circulație, trebuie interpretat astfel încât să includă și soții de același sex. Adrian și Clai au câștigat astăzi o decizie importantă - statul român va fi obligat să le acorde dreptul să locuiască împreună în România ca soți”, anunță marți Asociația Accept pe pagina de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bine lor!

    Ca noua, barbat american si femeie romanca, nu ne-au acceptat dosarul pentru drept de sedere pentru ca nu aveam certificat de casatorie romanesc, inainte de a plati amenzi si amenintari de deportare.

    Nu e ca statul roman nu recunoaste casatorii intre persoane de acelasi sex oficiate in alte state, statul roman nu recunoaste nici casatorii hetero oficiate in alte state Europene. Nu frate, tre' sa te duci la sediul Starii Civile din sectorul/judetul de domiciliu,, sa te vada statul Roman la fata, ca ai stat 2h ca sa afli ca mai stai 45 de zile, timp in care cele 90 de zile expira....

    Ma bucur mult pentru ei, nu numai pentru ca sunt o familie, ci pentru ca mi-as dori ca statul roman sa se comporte ca un mecanism inteligent.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Era şi normal. Se uită că DREPTUL INTERNAŢIONAL PRIMEAZĂ ÎNAINTEA CELUI LOCAL. O victorie frumoasă şi un pas către o societate normală.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Era si normal, ce? Articolul manipuleaza de fapt. Curtea nu obliga Romania sa recunoasca casatoria respectivilor, din contra, confirma dreptul statului roman de refuza sa recunoasca casatoria respectiva. Ce a obtinut reclamantul e un drept de sedere, derivat din dreptul de libera circulatie, curtea constatand tocmai faptul ca acordarea respectivului drept unui cetatean american pe o perioada mai mare de trei luni, chiar daca e casatorit cu o persoana de acelasi sex, nu aduce atingere institutiei casatoriei din Romania, asa cum e definita de Codul Civil.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Drept de sedere pe care NU poate sa il obtina daca nu este casatorit cu un cetatean roman.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult