Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce nu-l canonizează BOR pe Rege. „E o propunere care, prin îndrăzneala ei, cred că l-ar face pe rege să aibă un sentiment de jenă”

Regele Mihai I al Romaniei

Foto: Guliver Getty Images

Regele Mihai I al României a fost ultimul monarh uns în biserică, în tradiția bizantină. Acest fapt îi conferea un statut special în biserică: avea dreptul să intre în altar prin ușile împărătești, precum un ierarh, avea dreptul să stea lângă patriarh în tronul din stânga, avea dreptul să înmâneze la instalarea unui ierarh cârja episcopală, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române în emisunea „În fața ta” de la Digi24.

Însă Biserica Ortodoxă nu ia în calcul ideea canonizării, a spus el. Ideea a apărut după ce fostul șef al Casei Regale a solicitat acest lucru.

„O cerere de canonizare primită de biserică este ceva foarte rar. Biserca se autosesizează când e vorba de personalități religioase, asta se întâmplă în general după foarte mulți ani de la moartea persoanei respective, ani în care se acumulează o evlavie populară, un cult în jurul personalității respective, ceva care crește din zona poporului, care frecentează mormântul, care se roagă. Au fost cazuri în istorie de monarhi extraordinari care au făcut și minuni, care au atras atenția poporului. În acest caz concret, Biserica nu poate lua în considerare o asemenea solicitare, o canonizare nu se declanșează după adunarea unui număr de semnături, nu se declanșează în legătură cu o persoană care, evident, a fost exemplară din punct de vedere moral, civic, dar nu putem transfera aceste lucruri din sfera politică, religioasă, în sfera publică”, a afirmat Bănescu. 

„Este o propunere cu totul prematură, care nu înseamnă desconsideraeea regelui E o propunere care prin îndrăzneala eo cred că l-ar face, dacă ar mai fi trăit, pe rege să aibă un sentiment de jenă, pentru că niciodată nu s-a gândit la el însuși ca la o persoană sfântă”, a adăugat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu îl rog,pe bunul Dumnezeu,să-l ierte pe fostul rege neîncoronat al României,Mihai I,pe care şi eu ,ca şi Traian Băsescu,pe care nu l-am votat niciodată,trădător al intereselor României şi poporului român,prin lovitura de stat de la 23 august 1944 şi abdicarea de la 30 decembrie 1947,care a fost un act de voinţă,pe baza unei înţelegeri anterioare.Oare cei peste 130.000 militari români laţi prizonieri de ruşi,imediat dupa 23 august,pentru că regele lor nu i-a avertizat,îl văd ca pe un om moral ,cu dragoste de popor? Majoritatea au murit în prizonierat,uitaţi de regele decorat de ruşi cu Ordinul Pobeda! Regaliştii ştiu, că Statul Român i-a plătit fostului rege Mihai,10.000 dolari SUA,lunar,până în 1986? Sau nu vor să ştie?Ştiu,că regele lor a semnat Declaraţia de la Budapesta,printre alţi trădători,gen Macovei Monica,prin care se recunostea că Transilvania nu e pământ românesc?Să fim raţionali,să vedem şi părţile bune şi pe cele rele,atât în privinţa regelui(regalităţii),cât şi a comunismului!Etc.
    • Like 0
  • Pentru ce să fie canonizat? Prin ce a ieșit in evidență? Prin nimic. Chiar nu are nici un merit. Toate "meritele" atribuite sun vorbe goale, lingușeli, după huiduieli și alungări. Totul este o ipocrizie in cel mai specific mod dâmbovițean. Ti se face silă.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult