Cutărică „s-a ales cu dosar penal”. Ați auzit propoziția, prefabricatul ăsta verbal, de nenumărate ori în știrile TV, în legătură cu anchetarea a tot felul de infractori. De aceste alegeri, expresia se umple cu un contrasens superior: „S-a ales cu dosar penal – adică s-a ales primar, deși avea dosar penal”.
Suporterii primarului C. Cherecheș de la Baia Mare, care a câștigat alegerile cu 70% aflându-se în arest sub acuzația de luare de mită în formă continuată, au deschis o sticlă de șampanie Magnum. Lichidul țâșnind până în tavan, subsemnatul l-am văzut ca pe un mare jet urinar, o micțiune cu boltă venind de mai presus peste lege.
Ce spun concetățenii noștri care și-au votat primarii penali? Mesajul lor sună așa: noi ne uităm la serialul Anticorupția și ne place. E ca-n filme. Dar când anticorupția asta nu mai e doar la televizor, când vine la noi în oraș, în sector, când sare la rubedeniile sau pretenarii noștri, nu ne mai place.
Și atunci, folosim, în mod sincer și pervers, votul, arma democrației, împotriva legii și moralei.
Realegerea primarilor penali arată ca o boală autoimună. Voturile, anticorpii ținuți a proteja organismul social de microbii umani pătrunși în funcții, atacă înseși organele vitale ale acestuia.
Ce ne interesează pe noi că unul ca Cherecheș e cercetat pentru luare de mită? O fi luat, dar a și dat, la oameni, o duceam bine cu el. Și câtă vreme eu, cetățean, sunt satisfăcut material, cât n-am goluri în burtă și în buzunar, o lege morală în mine nu poate decât să-mi facă greață, iar la cer nu ridic ochii decât ca să văd cum e vremea.
Mai are vreun rost să explici ceva unui om care gândește așa? Sunt tot mai convins că nu, dar încă mai încerc, ca Neață Prostu`.
Lege înseamnă voturile a multe generații din poporul român în timp și din devenirea umană.
Senatorul John McCain, o mare personalitate a politicii americane, declara recent, întrebat fiind cum ar funcționa Statele Unite cu un președinte „penal”, ca Donald Trump: „Cred că instituțiile guvernamentale ar împiedica pe cineva care caută să-și depășească puterile constituționale. Avem un Congres. Avem Curtea Supremă. Nu suntem România”.
Ce înseamnă Congres, Curtea Supremă? Înseamnă Legea, gândită în timp și închegată de generații de americani pentru generațiile următoare. Legea este deasupra poporului trăitor într-un anume an pe un teritoriu, ea asigură stabilitatea unei națiuni indiferent de puterea votului, care, iată, ar putea aduce și un Trump la Casa Albă.
În România, ne transmite domnul McCain, e pe dos: Legea și instituțiile ei nu contracarează accidentele democrației, votul poate duce la aberații morale și legale.
Ceea ce e destul de trist: până ieri, eram, pentru majoritatea americanilor, țara anticorupției legendare și capitale, țara lui Dracula, a lui Țepeș – acum suntem țara lui Cherecheș.
P.S.
„Ipoteza funambulescă” a „înmuierii” PNL față de criteriile de integritate și anticorupție, pe care dl Ovidiu Raețchi îmi transmite că a formulat-o, am interpretat-o într-un sens nedorit de dânsul pentru că a fost nefericit construită stilistic. Mă bucur să aflu că dl Raețchi nu aprobă așa ceva, întrucât pozițiile dânsului de până acum mi s-au părut singulare și salutare în cadrul PNL. Îi doresc succes în lupta cu izâna din PNL.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp