Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De la Țepeș la Cherecheș

Cutărică „s-a ales cu dosar penal”. Ați auzit propoziția, prefabricatul ăsta verbal, de nenumărate ori în știrile TV, în legătură cu anchetarea a tot felul de infractori. De aceste alegeri, expresia se umple cu un contrasens superior: „S-a ales cu dosar penal – adică s-a ales primar, deși avea dosar penal”.

Suporterii primarului C. Cherecheș de la Baia Mare, care a câștigat alegerile cu 70% aflându-se în arest sub acuzația de luare de mită în formă continuată, au deschis o sticlă de șampanie Magnum. Lichidul țâșnind până în tavan, subsemnatul l-am văzut ca pe un mare jet urinar, o micțiune cu boltă venind de mai presus peste lege.

Ce spun concetățenii noștri care și-au votat primarii penali? Mesajul lor sună așa: noi ne uităm la serialul Anticorupția și ne place. E ca-n filme. Dar când anticorupția asta nu mai e doar la televizor, când vine la noi în oraș, în sector, când sare la rubedeniile sau pretenarii noștri, nu ne mai place.

Și atunci, folosim, în mod sincer și pervers, votul, arma democrației, împotriva legii și moralei.

Realegerea primarilor penali arată ca o boală autoimună. Voturile, anticorpii ținuți a proteja organismul social de microbii umani pătrunși în funcții, atacă înseși organele vitale ale acestuia.

Ce ne interesează pe noi că unul ca Cherecheș e cercetat pentru luare de mită? O fi luat, dar a și dat, la oameni, o duceam bine cu el. Și câtă vreme eu, cetățean, sunt satisfăcut material, cât n-am goluri în burtă și în buzunar, o lege morală în mine nu poate decât să-mi facă greață, iar la cer nu ridic ochii decât ca să văd cum e vremea.

Mai are vreun rost să explici ceva unui om care gândește așa? Sunt tot mai convins că nu, dar încă mai încerc, ca Neață Prostu`. 

Lege înseamnă voturile a multe generații din poporul român în timp și din devenirea umană.

Senatorul John McCain, o mare personalitate a politicii americane, declara recent, întrebat fiind cum ar funcționa Statele Unite cu un președinte „penal”, ca Donald Trump: „Cred că instituțiile guvernamentale ar împiedica pe cineva care caută să-și depășească puterile constituționale. Avem un Congres. Avem Curtea Supremă. Nu suntem România”.

Ce înseamnă Congres, Curtea Supremă? Înseamnă Legea, gândită în timp și închegată de generații de americani pentru generațiile următoare. Legea este deasupra poporului trăitor într-un anume an pe un teritoriu, ea asigură stabilitatea unei națiuni indiferent de puterea votului, care, iată, ar putea aduce și un Trump la Casa Albă.

În România, ne transmite domnul McCain, e pe dos: Legea și instituțiile ei nu contracarează accidentele democrației, votul poate duce la aberații morale și legale.

Ceea ce e destul de trist: până ieri, eram, pentru majoritatea americanilor, țara anticorupției legendare și capitale, țara lui Dracula, a lui Țepeș – acum suntem țara lui Cherecheș. 

P.S. 

„Ipoteza funambulescă” a „înmuierii” PNL față de criteriile de integritate și anticorupție, pe care dl Ovidiu Raețchi îmi transmite că a formulat-o, am interpretat-o într-un sens nedorit de dânsul pentru că a fost nefericit construită stilistic. Mă bucur să aflu că dl Raețchi nu aprobă așa ceva, întrucât pozițiile dânsului de până acum mi s-au părut singulare și salutare în cadrul PNL. Îi doresc succes în lupta cu izâna din PNL.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alegem ceea ce ne dorim sa fim. Din poporul roman am ramas doar laudatorii poporului roman, un fel de umbra si aia sezoniera.
  • Like 0
 • In analiza numeroaselor articole si comentarii despre "curiozitatile" electorale din Romania cred ca trebuie sa tinem cont de doua aspecte
  1.Legea permite ca asemenea candidaturi sa existe
  2.Este posibil ca votul multora dintre noi sa fie o reactie la asa zisa campanie anticoruptie practicata de DNA,pana in prezent doar un circ TV,intretinut de presa si de "formatorii de opinie" care canta in struna puterii, si de fapt ,acest vot sa reprezinte un vot de blam al activitatii acestei institutii.Pe de alta parte,referitor la extazul care va cuprinde Dle Popescu in fata a ceea ce gandeste dl senator Mc Cain,va reamintesc acea campanie electorala din SUA presedintele Bush a castigat prinre-re-renumararea voturilor pana cand a iesit ce trebuia sa iasa,asa incat sa o lasam mai moale cu "nu santem in Romania"!
  • Like 1
 • Buna seara Republica.Trebuie sa recunoastem ca la aceasta monstruozitate s-a ajuns si cu concursul larg al formatorilor de opinie.Trist dar adevarat.Formatorii de opinie trebuie sa fie in mijlocul problemei,sa simta pulsul maselor si sa actioneze in cunostinta de cauza.Multumesc pentru intelegere .Buna seara truditori ai Republicii.
  • Like 1
 • Felicitari, asta da articol. In realitate, e jale mare in tara asta.
  • Like 0
 • Vazand rezultatul acestor alegeri am realizat ca cea mai mare dorinta a mea ar fi, sa pot obliga electoratul roman sa vizioneze filmul Idiocracy pana cand vor intelege incotro se indreapta Romania. Vi-l recomand cu caldura!
  • Like 1
 • E usor sa dai vina pe masa de votanti pentru ca nu e asa sunt doar o masa de manevra a presei noastre fara de cusur . Cand ai insa procentul de 70% nu mai poti da vina pur si simplu pe turma dezinformata ; de gura-casca ; de capu-n-basca.
  De ce a avut Chereches dreptul de a candida ? De ce legea este permisiva cu infractorii ? Pestele tot de la Bucuresti se impute !
  • Like 3
  • @ Munteanu Radu
   check icon
   @Munteanu Radu , Indiferent dacă legea dă voie,sau nu interzice textual unor penali să participe la alegeri,aici vorbim totuși de morala alegătorilor,care se pare că este egală cu 0 în loc să ia atitudine„.Dacă dvs. nu sunteți pedepsit de lege concret că înjurați pe stradă,vi se pare normal atunci să și faceți asta nestingherit sau propria morală vă oprește totuși să faceți abuz de astfel de manifestări?
   • Like 2
  • @
   La o prima judecata s-ar parea sa aveti dreptate dar pentru ca teoria ramane doar o proectie virtuala , o analiza mult prea simplificata a evenimentului menita doar a ne confirma propria teorie sau mai precis spus propriul cliseu ajuns la grad de axioma ce nu mai poate fi pusa la indoiala dar , pentru ca exista un dar , viata e potin mai complexa .
   Procentul de 70% exprima o vointa puternica , mai mult exprima un puternic vot pentru omul care a demonstrat calitati de lider de bun organizator de bun primar. Mai mult votul exprima revolta locuitorilor impotriva unui sistem juridic in care marile jafuri de multe milioane de euro sunt pedepsite doar cu cateva luni de detentie fara confiscarea averii in timp ce incercarea de a mentine o echipa de handbal constitue o grava infractiune in special in provincie . Exempele le stiti si dumneavoastra.
   • Like 2
 • Iobagul check icon
  Dle Cristian Tudor Popescu, asa cum a comentat si un distins domn, faceti un comentariu lipsit de obiectivitate, sunt sigur, avand "celulele dvs. cenusii" doar din spirit critic pur jurnalistic!
  Stiti la fel de bine ca alti cativa bipezi cu pretentii de obiectivitate, nu multi este drept, ca oamenii au de ales sa nu mearga la vot(semn clar de dispret si protest, de maculare) sau sa voteze un candidat cunoscut(bannere, media, etc.) ori cazul cel mai fericit pe unul care a intreprins actiuni concrete in beneficiul orasului!
  Departe de mine sa apar un corupt, un om prins cu mana scotand mite, asta e alta discutie! Comentez doar DE CE S-A VOTAT un om cu cazier... si explicatia, radacina raului e pentru ca LEGEA A PERMIS! Imi cer scuze pentru caps lock, o fac in beneficiul celorlalti, sa subliniez un fapt, un verb, o luare de pozitie. Daca reglementarile BEC ori ale vreunei legi organice simple nu ar fi permis unui om sa candideze, nu zic in faza cercetarii penale, dar cu orice fel de condamnare(cu suspendare, cu executare) la activ, aceasta discutie nu ar avea loc. De aici imi permit sa va atrag atentia ca ar fi trbuit inceputa discutia. O zi buna!
  • Like 0
  • @ Iobagul
   Dix'n check icon
   Dl Popescu observă foarte bine contextul legislativ actual (să-i zicem Democratic) din România, context pe care îl prezintă subtil, prin dilatarea Timpului, prin transpunerea faptelor din Prezent în Viitor: „Lege înseamnă voturile a multe generații din poporul român în timp și din devenirea umană.” ____ Sunt întru totul de acord! ASTA ÎNSEAMNĂ A TRĂI ȘI GÂNDI ÎNTR-O SICIETATE: N O R M A L Ă! ____ E drept că o minte, mult prea cufundată în istoria pățaniilor vrute și nevrute ale românilor, rar poate depăși pragul Prezentului. Acest mod de gândire are un caracter bulemic, manifestat prin „rumegarea” continuă a faptelor cunoscute ȘI teama de Viitor. ____ Cât despre răul mai mic, ales al distinsului domn, presupun că ar trebui să-l ude ca să mai Crească ;) ... de fapt chiar asta ne sugerează ca să facem cu toții! ____ Eu vă felicit, domnule Popescu, pentru atitudinea consecventă vizavi de „nepotrivirile” societații noastre! Și eu consider că ele vor avea consecințe GRAVE asupra faptelor ce vor urma...
   • Like 2
 • Daniel check icon
  "Legea este deasupra poporului trăitor într-un anume an pe un teritoriu"
  Asa o fi, dar deasupra legii sunt cei ce fac legile si cei ce o aplica in mod arbitrar (uneori fac parte din aceeasi gasca)... de aceea aceasta moralitate "absolutista" (ma mir ca un ateu poate concepe asa ceva) a legii intr-o tara este si a fost intotdeauna relativa.
  • Like 2
 • McCain nu s-a referit la un Trump „penal”, ci la România care nu a reușit să blocheze micile derapaje constituționale ale unui președinte ca Băsescu. Alegerea lui Cherecheș din arest arată că populația deși se bucură de succesele DNA, nu le consideră tocmai justiție, ci mai degrabă o răzbunare. Asta arată câtă dreptate are McCain: problemele noastre sunt în primul rând instituționale. Admițând că DNA-ul face totuși curățenie, politica ar trebui să refacă instituțiile astfel încât ele să nu mai favorizeze corupția, reducând birocrația la minim, eliminând procedurile care produc corupție șamd.
  • Like 3
 • Eu m-am dus intr-o institutie de stat si trebuia sa platim, era o coada si se blocase totul. Le-am cerut sa vina seful sa ne explice de ce se intampla asa de ore in sir, deoarece daca eu gresesc la serviciu “ma escaleaza” la patru niveluri. Seful nu a venit. Dar cineva de la coada (un co-suferind) mi-a spus cu o forma de dispret: “Daca ati fi fost prietena cu directorul, nu va duceati acum in biroul lui direct si nu mai ziceati nimic?” (nimeni altcineva nu zicea ceva). Pai stai asa, ca nu era cazul...Dar am tras concluzia: nu trebuie sa fie corectitudine, dreptate, cine isi bate capul cu asa ceva e privit suspect...e poate ipocrit, idiot?! Defapt in Romania trebuie sa fii destul de abil/a sa patrunzi in “cercul interior” al celor care detin drepturile tuturor si apoi le “servesc” ca privilegii doar unora...Si apoi sa ii votezi, nu?
  • Like 5
  • @ Ligia Marina Enachioiu
   Ăla suferea că nu are acces la director, nu că stăteați cu toții în turmă ordonată! :)))))))))))))) Foaaaaaarte corect, ăsta e Românistanul...
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult