Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De unde-și face plinul președintele Senatului

Călin Popescu Tăriceanu - mașină (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Cum să nu fie carne la alimentara, tovarăși?” Prim secretarul își suge din măsele ultimele resturi de salam de Sibiu, privind cu dispreț la „viermii” care stau la cozi.

Bogatul nu crede celui sărac și nici îmbuibatul celui flămând. „Cum să nu fie carne la alimentara?” este mai mult decât mirarea Tovarășului care tocmai a servit un mizilic la gospodăria de partid, este disprețul nomenclaturistului din toate timpurile față de mulțimea rufoasă care se înghesuie la tacâmuri. Poporul este prost, el nu are înțelegerea superioară a Tovarășului, el crede că dacă nu vede carnea în galantare aceasta nu există.

O mulțime de oameni i-au umplut azi portbagajul de carne dlui Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta a spus că doar ni se pare că s-au scumpit benzina și motorina. Lume proastă, ce știe ea de economia care duduie, ambalată de programul de guvernare!

Fraza „Eu nu am văzut nicio scumpire la carburanți” pare o frază împotriva evidenței, dar e perfect desprinsă din logica nomenclaturii de dinainte și de după 1989. Dacă Tov. Tăriceanu spune că nu s-a scumpit, trebuie să fii rău intenționat, sabotor, dușman al poporului să îl contrazici. Dacă Tovarășu Dragnea dă asigurări că „va fi bine” la pompe, trebuie să fii binomist, sorosist, acoperit al agenturilor să zici că e rău.

Anunțul dlui Tăriceanu vine la câteva ore după ce benzina a trecut de 5 lei și la câteva zile înainte de o nouă scumpire, cauzată de introducerea celei de-a doua părți a supraaccizei.

Singura politică pe care conducătorii acestei țări au dus-o la perfecțiune este prostirea în față.

Tragic e că o bună parte a populației este preafericită să fie mințită în față. Mulți sunt dispuși să înghită orice, să jure că afară e senin dacă Partidul le spune că e așa, chit că plouă cu spume. Realitatea nu este cea pe care o pot constata ei atunci când merg la piață sau când se duc să alimenteze, ci cea pe care le-o livrează la televizor păstorii lor. Sunt oameni cărora cineva trebuie să le spună cum să respire, altfel ar muri sufocați. Partidul le-a dat nu numai servici, apartament și tacâmuri de pui, pe vechi, sau pensii, salarii și o slujbă la stat din care nu-i scoate nimeni, pe nou, ci și un sens în viață.

Tragic e că mulți dorm liniștiți, convinși fiind că reprezentanții lor lucrează pentru ei. Închid televizorul și visează că apără țara de străini în războaie eroice, iar când se trezesc constată că unii au furat țara de sub ei. Niciodată ai lor, întotdeauna alții.

Nomenclatura și-a continuat, în ultimii 27 de ani, stilul de viață de dinainte de 1989, fiind ținută acolo de o turmă care a votat-o bezmetic. Problema cu țara asta pe persoană fizică este că nu ajunge la toți. Vrei un lac cu o insulă, vrei un râu, o mare, un Retezat, un simplu câmp cu bălării? Te poți pune la coadă, dar adevărul adevărat e că poporul pescuiește prin reprezentanți. Pur și simplu, nu e loc pentru toți. Tragic e că mulți se simt recunoscători că Partidul îi lasă să se uite prin ulucile gardului la masa stăpânilor.

De unde-și face plinul președintele Senatului? Tot de acolo de unde-și face preaplinul președintele Camerei deputaților și toată boierimea care și-a împărțit țara asta pe bucăți.

Din sufletul de slugă al armatei de întreținuți ai statului, care pe piața liberă nu ar trece vreun interviu de angajare.

Din naivitatea celor care cred orbește că Partidul înmulțește pâinea și știucile fără ca ei să facă nimic.

Din analfabetismul funcțional al celor care nu înțeleg, la pompă, că 5-ul de azi este mai mare decât 4,8-ul de ieri.

Și dacă în programul de guvernare ar scrie că Pământul este plat, mulți dintre românii noștri patrioți ar face război cu NASA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pertinent articolul. Reflectă exact realitatea românească.
  • Like 3
 • Cum să ajungă țara noastră tuturor dacă este vândută și străinilor? Toți vor să muște din trupul ei și să o umilească și mai ales guvernul care de 27 de ani o sapă și o taie la rădăcini și pentru efortul depus vrea și pensii speciale, nesimțite!
  • Like 0
 • Felicitări pentru opiniile din articol!
  • Like 3
 • Dacă vorbim de plinul de prostie și îngâmfare, sigur și-l face din mediocritatea rezultatelor la puțina școală absolvită, din viata de taur comunal inclusiv 5 (cinci) căsătorii cu tot tacâmul, din nemernicia lui dusă până a călca în picioare cele mai elementare norme ale bunului simț, făcând pe victima trimițând nu bilețele roz de data asta ci săgeți pline de venin Președintelui României. Acest individ este maximul de ce poate fi mai rău pentru poporul român, un dușman adevărat.
  • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Nu este maximum de rău, dar este un mare rău, prin tot ce face și zice. Este senil. Mereu a fost un tembel, hot și îngâmfat. I s-a urcat la cap ascendența la funcții pe care nu le-a visat. Se dovedește clar ca educația dobândită in familie a fost orientată spre arivism și disprețul celor multi, din toate acțiunile acestui mitocan.
   • Like 4
 • Întrebarea corecta, sau titlul corect ar fi: Cine-i face plinul domnului Tăriceanu?
  • Like 2
  • @ Stan Ioan
   Plinul lui și nu numai al lui il facem noi si cretinii pomanagii care au dat votul pesede-ului si alde-ului.
   • Like 3
 • @ Mr.Oh
  În legătură cu electoratu lui Tăriceanu, am vrut să spun că nu i se potriveşte descrierea din articol potrivit căruia partidul le-a dat servci, apartament, tacâm de pui etc. Statistic vorbind, aceştia se află într-o situaţie socială mai avantajată decât electoratul de bază al PSD. Referitor la nivelul de educaţie, fac precizarea că era mai corect dacă foloseam termenul de ,, instruit" pentru că termenul educat implică şi componenta morală, ceea ce, referitor la acest subiect, nu este cazul.
  • Like 0
 • Mit check icon
  ... oare mai #REZISTăm până la următoarele alegeri?!
  • Like 1
 • florin check icon
  Aha deci aia care se duc la vot sunt o ''turma besmetica''. Dupa aia va plangeti ca ailalti nu merg la vot. Unii au inteles totusi ceva si au plecat.
  Ca sa va fie clar: neneul asta Tariceanu s-a bagat sluga acum multi ani impreuna cu unul Patriciu la altul boier mare cu numele Petre Roman. Si incearca ei sa traga sfori pe la ministerul energiei ca doar nu era sa lase CET-urile de izbeliste.
  • Like 0
  • @ florin
   Că soluția „mergi la vot și anulează-ți-l” e prea complicată pentru tine.
   • Like 0
  • @ florin
   Nu "ăia care se duc la vot" sunt turma de cretini ci doar ăia care viteză, încă, cu partidul înființat de criminalul bolșevic iliescu . Sunt "bezmetici", eu prefer cretini unii și hoți, paraziți eterni ai societății. Numai cu asemenea " calități" poți vota jegurile cate conduc, samavolnic, astăzi țara.
   • Like 1
 • De pe bancheta din spate nu stie, eu stiu ca soferii platesc !
  El e calator din imagine...deci minte.
  • Like 1
 • otheh check icon
  Mie mi-a placut si aia adresata de tov. Tariceanu tov. Iohanis ( alt specimen) cu : Ce faci, domne, iar ai venit cu teme expirate, penali, corupti... ,, pai, normal, astea sunt teme expirate. Romania e sub MCV, doreste sa adere la GRECO, are SNA ( si DNA!) e monitorizata din toate partile, dar coruptia este o tema expirata. In prezent, preocuparea majora a tuturor statelor lumii este lupta impotriva fenomenelor de coruptie. Pana mea! Sa fie la ei ! Dincolo de zidul Berlinului e liniste. Vacile pasc linistite buruieni, cainii scobesc cu ghiara in praf pentru un cap de os putrezit. Girofarul BMW-ului de la senat emana in jurul lui o aura multicolora,asa, ca un mic curcubeu jucaus, care distorsioneaza jegul oraselor si il face mai prietenos. Care e problema? Avioanele decoleaza la minut catre Monte Carlo sau catre Brazilia. Esti bolnav? Pai cine te-a pus? Unii se inghesuie ca soboloanii la Fundeni, intra pe usa si ies prin subsol, la orizontala, altii isi trateaza hemoroizii la Viena. Normal. Pai, altfel, la ce bun revolutia? Cand ati fost obraznici, v-au dat-o minerii la ceafa. Si? Nea Nelu a mai fost ales dupa, inca de 2 ori. Tanti Stela ne voteaza etern. E panteista. Tanti Stela e toti oamenii. Hai, fie, macar majoritatea lor. Si, cu asta, mai comentati? Tanti Stela se duce la Popa sau la Primar si aia ii zic: voteaza bre cu PSD, ca astia sunt oameni de treaba. N-ai vazut ca au facut treaba si inainte de 1989? Bine maica, zice tanti Stela, dar eu vreau sa votez numa cu domnu Iliescu sau cu Petre Roman. Pai voteaza cu Iliescu, ii spune popa. Dar pune stampila pe Dragnea sau pe Tarcieanu, ca-s tot un drac. Si, uite asa, istoria se scrie cu sila pe Dambovita, printre itele incalcite ale pescarilor ametiti. Sare vreun peste de aur? Pa dracu. Baga adanc pana-n mal, ca poate scoti vreun aragaz coclit. S-a scumpit benzina in pompa? Pai votantii PSD-ului vor mai merge inca 1000 de ani de acum inainte cu caruta si se vor incalzi la lumanare. Il doare-n coada pa cal ca iti ingheata tie rezervorul. Cat ai lemne, traiesti. Taiem padurile si punem in locul lor gunoaie menajere. Hai, ba, ca sfaraie micul pe toata Valea Prahovei, omul modern are burta revarsata si chiuie cat il tin maselele. Copiii se pise-n susul raului, femeia spala farfuriile in josul lui. Unii, mai fricosi, au plecat deja. Restul, pleaca si ei. Tot ce auzi e ca vor sa plece. In zece ani o sa vina carutele pana la Arcul de Triumf, iar pescarii o sa dea dupa guvide in Gradina Botanica. Nu e domne nicio coruptie. E starea naturala a natiei.
  • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult