Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Benzina a trecut de 5 lei, Tăriceanu spune că ni se pare: „Eu n-am văzut nicio scumpire la carburanți”. ROBOR-ul crește, ratele cresc, Tăriceanu: „Eu, personal, slavă Domnului, nu am credite”

Călin Popescu Tăriceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că prețul carburanților nu a crescut în urma introducerii supraaccizei, deși la unele stații benzina a trecut de 5 lei litrul, iar o nouă scumpire este așteptată de la 1 octombrie, când se introduce a doua parte a accizei la carburanți.

Tăriceanu i-a contrariat pe jurnaliștii care i-au pus întrebări legate de acest subiect. Pe ziarista care i-a semnalat scumpirea a întrebat-o dacă are mașină. „Eu n-am văzut nicio scumpire la carburanți”, a spus Tăriceanu, care a început să o chestioneze pe jurnalista care îi adresa întrebări.

„Conduceți? Aveți mașină?”

Când aceasta i-a răspuns că nu, președintele Senatului a conchis triumfător: „Ei, vedeți, eu conduc și diferența e între stații, nu că am mărit noi acciza”. Tăriceanu a adăugat apoi că sunt diferențe mari între prețurile practicate de rețelele de distribuție și că aceasta este economia de piață.

Când un ziarist a dorit să-i dea un exemplu concret de scumpire a benzinei la aceeași stație, președintele Senatului a replicat: „Ce să vorbim? Nu-mi dați exemple, pentru că eu nu pot să verific ce spuneți dvs. Nu mă interesează, eu vă cred, duceți-vă la 5 stații din București și o să vedeți prețuri diferite. Duceți-vă în afara București și o să vedeți”.

Factual: Se poate lesne observa o creştere semnificativă a prețului carburantului

Factual a analizat afirmațiile președintelui Senatului și a ajuns la concluzia că acestea sunt false. 

Cu toate că preţurile au variat uşor pe parcursul lunii, concomitent cu o creștere ușoară a prețului barilului de petrol, se poate lesne observa o creştere semnificativă a prețului carburantului.

Dragnea: „Va fi bine”

Șeful PSD, Liviu Dragnea, împărtășește opinia, de altfel, lui Tăriceanu în ceea ce privește prețul carburanților. „În cele din urmă, va fi bine", a spus acesta citat de Digi24.

Mădălina Dobrovolschi, despre Călin Popescu Tăriceanu: „Domnia sa pare pur și simplu rupt de realitate”

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a reacționat după afirmațiile șefului Senatului în legătură cu prețul carburanților. 

„Și încă o observație, dacă îmi permiteți, referitoare la declarațiile domnului Tăriceanu. Domnia sa pare pur și simplu rupt de realitate, chiar de realitatea economică, ceea ce este foarte straniu pentru un fost prim-ministru. De exemplu, dânsul ne spune senin că prețul carburanților a rămas neschimbat după introducerea accizei. Domnule Tăriceanu, cred că adevărul îl puteți afla foarte simplu întrebând orice român, orice cetățean, care a cumpărat combustibil în aceste zile și care a trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar”, a spus Dobrovolschi într-o declarație de presă.

Tăriceanu: „Slavă Domnului, nu am credite”

Una dintre întrebările adresate de către jurnaliști lui Călin Popescu Tăriceanu a vizat și creșterea indicelui ROBOR, care a ajuns la 1,46%, în condițiile în care în urmă cu două săptămâni era de 1%. Acest lucru a dus la creșterea dobânzilor la creditele în lei. La această întrebare Tăriceanu a replicat: „Eu, personal, slavă Domnului nu am credite. În viața mea ca întreprinzător am avut multe nopți de nesomn.”

Ministrul Energiei: Nu sunt șofer, nu cunosc prețul carburanților

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat într-o conferință de presă că nu știe dacă prețul carburanților s-a majorat în ultima vreme. 

„N-am carnet, nu sunt șofer. Sincer, nu alimentez și nu cunosc prețul", a spus Petcu, citat de Agerpres.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pai asta e același personaj grotesc care înainte de criza economică din 2008 aplica același “ program economic “ cu măriri salariale pt bugetari și asistați sociali , după care au venit alți care au trebuit sa scoată castanele din foc . De fapt asta fac și acum iar șmecheria merge pt ca majoritatea populației e analfabeta financiar și așteaptă mai totul de la guvern și al de sus .
  • Like 2
 • "Oamenii" sunt pe lângă subiect . Vor bani,taxe,accize,impozite șamd . Doar la asta se gândesc și nicidecum in sensul in care sa crească economia ca sa poată sa ceara. Într-un cuvânt ,vai mama noastră ! Niciodată nu o sa înțeleg de ce in conducere ajung cei aleși sau mai bine zis cei care se aleg și nu cei competenti , acei oameni care au studii și care înțeleg modul de creștere și funcționare al unei tari! Păcat!!!
  • Like 1
 • Fără un pic de bun simt se mint pe ei însăși și totuși ei cred ceea ce spun ,,ca le este bine dar asta nu este minciuna " dar numai lor Parlamentarilor : salarii bonusuri și nemaivorbind pe pensiile nesimtite;
  Bravo tovarăși le aveți cu stilul vostru!
  Pana când v-om rezista???
  • Like 2
 • tariceanu mai uita sa isi ia pastilele, d-aia uneori vorbeste gura fara el si spune tot felul de chestii (pe care el chiar le crede, sincer. doar ca nu sunt practice, dpdv politic). si de cand e omul asta in guvern, intr-o forma sau alta, numai el si udmr, daca mai era si tigan, intelegeam, ca e acolo sa reprezinte minoritatea...dar el e tigan doar la suflet!
  • Like 2
 • check icon
  Pai astia-s complet relaxati...ieri am vazut o replica de zile mari din partea unui pesedist intrebat cum comenteaza anuntatele scumpiri la gaze si energie electrica...ioan catalin nechifor a afirmat ca cresterile salariale din sanatate si invatamant le vor acoperi...apoi au bagat pauza pentru publicitate!Care cresteri?Cele din legea salarizarii amanate pentru anul viitor?Cele ce vor compensa trecerea platii contributiilor de la stat la angajat?
  Sa traim bine...daca meritam!
  • Like 2
 • Daca nu il afecteaza pe el, nu exista.
  • Like 4
 • check icon
  daca ne gandim la familia traditionala, atunci, poate ca in constitutie trebuia trecut un articol :
  "persoanele fara copii nu pot ocupa functii de conducere de la nivel de sef ce comisie parlamentara in sus, inclusiv guvern, consilieri prezidentiali si presedentie."
  ceva-mi spune ca acestor persoane pe care Dumnezeu nu ingaduie sa cresca copii, le lipseste ceva, ceva mai mult decat familia traditionala, ceva sentimente, ceva experiente umane, poate o anume multumire interioara, o mandrie interna, ... ceva ... ceva ce nu poate fi exprimat ... dar sigur ca nu poti fi OM, daca nu ai "sadit" un "pom" ...
  precis ca Tăriceanu nici nu mai stie in ce tara traieste, el stie numai cine este .... fata lui ne spune din fiecare por ca cei care nu au garda spp sunt niste viermi care-i viciaza existenta inutila ...
  • Like 0
 • Este buna gluma spusă de Tăriceanu(l), dar cu ce ocazie a mers el la pompagii ?
  • Like 2
  • @ Negru Vrgil
   Scumpirile astea la energie ,carburanti si desigur alimente,ma rog cresterea inflatiei fac parte din programul de guvernare si stati sa vedem ce surprize " placute" ne mai rezerva alesii nostrii.
   • Like 0
 • Declaratia lui e foarte buna. In sensul ca le scade si mai mult credibilitatea si imaginea in fata oamenilor.
  In rest, o gasca de jepcari...o stim cu totii.
  • Like 3
 • Fanariotul ăsta ne minte in față încercând sa ne convingă ca ceea ce spune el e adevărul, nu ceea ce trăim noi zi de zi. Domnule Tăriceanu empatia dvs. nu ține de foame romanilor care au credite.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult