Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Din culisele unei dezbateri finale celebre: Sebastian Lăzăroiu povestește cum l-a păcălit echipa lui Băsescu pe Geoană cu pozele de la Vântu

Sebastian Lazaroiu

„Geoană putea să câștige alegerile din 2009, dacă reușea să evite o dezbatere cu Traian Băsescu. Cred că câștiga, pentru că avea un avans considerabil”, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu, care a făcut parte atunci din echipa de campanie a lui Traian Băsescu. 

În emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Lăzăroiu a spus că, atunci când e vorba de dezbateri electorale, sunt multe lucruri care nu țin de democrație, ci de strategia pe care o are fiecare candidat pentru a câștiga alegerile. 

În 2009, Mircea Geoană nu avea niciun interes să se întâlnească într-o dezbatere cu Traian Băsescu. „În turul 2, Geoană luase un avans bunicel. Staff-ul lui de campanie nu îi recomanda dezbaterea și pe bună dreptate. Era sinucigaș să ieși cu Băsescu în dezbatere”, a povestit Lăzăroiu.

În cele din urmă Geoană a acceptat întâlnirea, care a fost programată pentru miercuri. Potrivit lui Lăzăroiu, Băsescu și echipa lui aveau însă interesul ca aceasta să aibă loc joi, pentru a o lega de prinderea lui Nicolae Popa la Jakarta și de Sorin Ovidiu Vântu. 

Lăzăroiu l-a sunat mai întâi pe Ponta, iar apoi pe Hrebenciuc, temându-se ca aceștia să nu sesizeze capcana. Însă, povestește el, Viorel Hrebenciuc a crezut că alta este miza din spatele mutării: că flacăra violet, ajutorul ezoteric pe care Traian Băsescu îl primea prin Aliodor Manolea, avea putere mai mare joia. 

„Până la urmă l-am sunat pe Viorel Hrebenciuc, de atunci a plecat povestea cu flacăra violet. Era destul de ezitant, mă temeam că o să i se pară că era ceva suspect că noi mutăm de miercuri,  joi. Și într-adevăr, Hrebenciuc a simțit că e ceva, dar a crezut că era altceva. Mi-a spus: Spune-i șefului tău, e ok, o facem joi, dar știu de ce. E vorba de flacăra violet și joia. Eu am rămas mască, că nu știam ce vrea să spună. Parcă vorbeau doi cardinali pe holurile de la Vatican. Era de fapt povestea cu Nicolae Popa care venea în țară, pentru că miercuri urma să se anunțe capturarea lui Nicolae Popa în Jakarta.  Măcar ca să putem vorbi de Nicolae Popa. Și Vântu a intrat în panică și l-a chemat pe Geoană la el acasă”, spune Sebastian Lăzăroiu.

Joi dimineață, au apărut în tabloide pozele cu Mircea Geoană acasă la Sorin Ovidiu Vântu. Întrebat dacă acestea au fost făcute de paparazzi la comanda echipei lui Băsescu, Lăzăroiu nu a negat. „Toată lumea face lucrurile astea. Un candidat în campanie e urmărit tot timpul”, a spus el.

Echipa lui Traian Băsescu avea însă o problemă: paparazzo-ul făcuse niște poze neclare, din care nu se distingea clar chipul lui Mircea Geoană. „Am vorbit noi, în stafful de campanie. Aveam niște poze făcute, căutam cadre în care să se vadă Geoană... Erau foarte prost făcute. Era și întuneric, erau făcute în ușă”, își amintește Lăzăroiu. Atunci, echipa lui Traian Băsescu a hotărât să răspândească zvonul că ar exista și un film. „Singura posibilitate era să spunem este că există și un film. Că atunci el nu va mai putea să nege, dacă știe că există nu film, Nu a existat niciun film”, a declarat Lăzăroiu. 

„El a recunoscut atunci, putea să nege. Era foarte relaxat pentru că avea 56% în sondaje. Dacă ei nu aveau 56% și aveau 52% nici nu ar fi acceptat dezbaterea. Nimeni nu a scăpat viu dintr-o dezbatere cu Băsescu. Mircea Geoană pe atunci era o marionetă a unor moguli. Era un moment care trebuia să îl coste foarte mult pe Geoană, dar el nu și-a dat seama că avea să îl coste atât de mult. S-a gândit: am 56%, pot să și recunosc că am fost acolo. Dacă mă întrebați pe mine, cel mai mult a lovit atunci în cei 350.000 de păgubiți, plus familiile lor, de la FNI. Oamenii ăia nu uitaseră că și-au piedrut agoniseala de o viață. În acel moment s-a asociat cu Vântu”, a spus Sebastian Lăzăroiu.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la 14:00.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ....mdaaaa ! din pctul meu de vedere Geoana a gresit ezitind sa dea un raspuns prompt ! eu , in locul lui, ii dadeam lui Basescu fix peste nas, spunindu-i ca DA, m-am intilnit cu Vintu care m-a chemat sa-mi dea dovezi in legatura cu intilnirile d-tale cu el in parcare ! dar, a pierdut momentul si a mormait ceva , dar deja Basescu marcase punctul ! ....dar, nu cred ca a contat prea mult aceasta dezbatere....oricum, oamenii erau deja hotariti pe cine or sa puna stampila ! " Ciuruitul " a venit din partea diasporei care a votat foc cu foc si secunda cu secunda , metoda care a constituit si minunea cistigarii alegerilor din 2014, cind au aparut din neant aproape 2 Milioane de alegatori mai spre inchiderea urnelor !.....naravuri grele, ce sa mai zic si tare mi-e ca vom mai asista la astfelde " minuni " !
  • Like 0
 • Basescu e din prototipul apreciat de romani: golanas, cu replici de dat spontane, atent la micile defecte si la dat vina pe altul si iute la mazilit altii ca doar celalalt e de vina.
  Geoana nu a avut niciunul din atuurile astea. Poate usor mai aratos ca si asta conteaza la romani (tineti minte sloganul pro Petre Roman de la Apaca? :D ) . Dar Geoana nu a avut nici calitatile necesare de a fi presedinte (nu ca Basescu le-ar fi avut) -amandoi la fel de rau politic si organizatoric si plini de greseli si coruptie. Ghinion, nu avem politicieni curati de top, si care sa fie si pe gustul nostru, superficial...
  • Like 0
 • L-a dus capul si pe Base numai la drăcovenii. Da' si Geoana, infantiiiiiil...
  • Like 3
 • #Votez check icon
  Cam asta a fost Basescu si camarila lui: niste cocalari ordinari, care au inselat asteptarile multora !
  Acum, aceeasi camarila (putin cosmetizata, p'aici, pe'colo, prin locurile ne-esentiale) ne propune un presedinte PORN ! (pentru cine nu stie, e vorba de afisul electoral total imbecil, al #liberalilor #progresisti, citit pe verticala: Pentru O Romanie Normala)
  Urmeaza "strigatul de lupta" cu "nu vrem bani, nu vrem valuta..." Nu stiu cine o sa joace rolul lui Petre Roman, pentru ca a imbatranit, saracu...
  Oricum, cine vrea un presedinte PORN, trebuie sa fie #REZISTENT/A...pana la capat !
  • Like 0
  • @ #Votez
   #Donez: una cutie Seroquel, cat mai sunt șanse de recuperare, grăbiți-va
   • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult