Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Direcția Națională, pentru prima dată în 500 de ani, împotriva Corupției

Stimați cititori și contributori, republicani și monarhiști, ai Republicii.ro, îndrăznesc să spun că trăim momente unice în istoria României.

De aproape 500 de ani încoace, de când domnii Munteniei și Moldovei au început să plătească mucarerul către sultan, adică să se prezinte personal la Istanbul cu șpaga considerabilă care le îngăduia să mai rămână pe tron, corupția intră în fibra istoriei noastre.

Mihai Viteazul a ajuns domnitorul Țării Românești printr-un mix de trafic de influență, mită, credite nerambursate și crimă care stârnește și astăzi admirația bunilor români.

Sub fanarioți, Țările Române devin adevărate turnuri de șpagă, de la Vodă achiziționându-și căftănirea la Înalta Poartă cu o căpiță de bani peșin, până la ultimul zapciu care storcea țăranii ca să-și plătească funcția. 

Mihail Sturza, pe care l-a prins revoluția de la 1848 domn al Moldovei, a binecuvântat construirea a sute de km de drumuri și poduri, a eliberat robii țigani ai domniei, a înființat școli de arte și meșteșuguri, dar a și traficat în neștire, pe bani grei, titluri și funcții, mărind numărul boierilor de la 850, la 3.750.

Cu asta s-a ocupat și Alexandru Ioan Cuza, patronând o colecție impresionantă de atribuiri fără licitație, decrete ilegale, șpăgi luate de la „investitori strategici” străini, în vreme ce reforma statul.

Independența României e consfințită de corupție. Construirea primei rețele de căi ferate, atribuită companiei germane Strousberg, la propunerea lui Carol I, a fost marcată, din 1868, până în 1880, de un lung șir de abuzuri, mită, escrocherii, jaf din bugetul țării. Sub presiunea cancelarului Bismark, statul român este silit să răscumpere până la urmă, în mare pierdere, întreaga rețea feroviară. Câteva zile mai târziu, Germania, Franța și Anglia, recunoșteau, după ani de tergiversări, Independența României.

De mult corupția ucide pe aici. După Primul Război Mondial, au fost încheiate în serie contracte de achiziție de avioane militare vechi și cu defecte din Occident, în urma cărora mulți piloți români și-au pierdut viața, iar intermediarii, între care prințul Carol, viitorul rege, au încasat comisioane grase. Carol al II-lea a fost, probabil, cel mai corupt șef de stat din istoria modernă a României, spre deosebire de urmașul său, Mihai, ultimul rege, care a rămas până la sfârșit un exemplu de cumpătare și demnitate pentru poporul român.

Despre corupție în comunism și în cei douăzeci și ceva de ani de după, n-are rost să mai amintesc.

Deci, și nu e o figură de stil: nu știu cum a fost pe vremea lui Vlad Țepeș, dar în ultima jumătate de mileniu nu a existat pe aceste meleaguri o acțiune anticorupție sistematică, susținută, îndreptată asupra întregului spectru politic-economic-financiar, fără discriminare, așa cum întreprinde acum Justiția română, cu Direcția Națională Anticorupție în prima linie.

Spun că DNA e principala forță de modernizare a României, în sensul că, economisind prin reducerea corupției miliardele de euro pe care țara le pierde, apar banii pentru investiții, stradă, școală și spital. Altfel, a investi în condiții de corupție generalizată, e ca și cum ai băga vitamine într-un organism bolnav de cancer – tumorile sug vitaminele și înfloresc. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De ce trebuie ca majoritarii din parlament,alesi de inconstientii prostimii cu drept de vot,sa sufere de un fel de boala cronica mutanta,derivata din banalii limbrici?De ce trebuie ca ministrul justitiei sa scarpine sistemul judiciar,DNA-ul,pentru a calma boala talharilor din PSD si nu numai?Poate pana la noile alegeri,se vor intampla anumite mutatii si pe unde sunt necesare astfel incat sa li se deschida ochii tuturor obtuzilor,impiedicatilor,aerienilor,in asa fel incat sa apara un parlament mai curat si mai echilibrat,fara lingai in ministere,fara talhari sforari-papusari in capul partidelor.Cu oameni care atunci cand se uita dimineata in oglinda sa nu se intrebe cate compromisuri are pe lista to-do din ziua respectiva,sau mai rau-cu cat i se va ingrosa contul.Visez,nu-i asa?
  • Like 0
 • Romania isi va reveni cu adevarat cind in cartile de istorie se va vorbi despre coruptia generalizata din ultimii 500 de ani. Cind ne vom fi impacat cu trecutul !
  • Like 1
 • Nu i- ti vine sa crezi ca un fost președinte de țara pledează pentru grațierea corupților , când știm ca infracțiunile de coruptie sunt printre cele mai periculoase infracțiuni pentru societate si sunt cele mai greu de probat , sa propui grațierea corupților mi se pare aberant , numai un om care se știe cu " musca pe căciula " propune o astfel de grațiere !
  • Like 2
 • Și eu cetățean român am contribuit la reducerea numărului de parlamentari de la 480 la300 ,și tot 600 au rămas! Sau câți or mai fi! Dracu să-i numere! Ori , mai bine D. N. A.ul!!
  • Like 1
 • Aferim, ce mai tura-vura.
  Câte dintre cuvintele primei mele propoziții sunt moștenirea celor de mai sus? Dacă zicem doua din patru, prin asta confirmând ca ni s-au strecurat și in limba expresiile acelor vremi de învârteli oficiale la rang înalt, nu este oare asta o confirmare ca nu doar in limbaj am moștenit, ci și in narav am nărăvit
  • Like 2
 • Foarte adevărat....
  • Like 0
 • EPPURE, QUI, NIENTE SI MUOVE!...(Si totusi, aici, nimic nu se misca!..)
  Traim intr -o neclintire absoluta, noi cei care am avut indrazneala ca sa ramanem, sa ne fortam destinul. Fixatia noastra este totala. Fara coordonate insa, fara repere, fara trecut si fara viitor. Doar noi, suspendati, in neant. Cu capul in jos dar invesmantati in trufie, in prea multa trufie. Cine -i ca noi? I -am imbrancit pe toti ceilalti si acum, ne -am trezit dintr-o data singuri, in nemarginire. Doar asi. Fiecare, cu universul propriu, fiecare doar pentru sine!... Afara ploua peste valori rasturnate pe caldaram. E chi se ne frega?!...Si cui ii pasa de asta?!...
  In ultimii ani am postat numeroase imagini si am exprimat in mod civilizat zeci de puncte de vedere clare, am facut mii si mii de comentarii pertinente, decente, la alte postari, mai ales din lista mea de prieteni. Toate, in care am incercat sa scot in evidenta adevarul si situatia catastrafala in care ne aflam si mai ales spre care ne indreptam cu pasi repezi: restauratia stalinisto -bolsevica; nici macar restauratia comunista, ar fi un mizilic, ne indreptam direct catre restauratia stalinisto -bolsevica (pentru ca economic, cu fabricile si uzinele in ruina, cu infrastructura distrusa si cu padurile secerate, cu intelectualitatea discreditata, hulita si adesea chiar compromisa, ne aflam in situatia anilor '50!...). Numarul de like -uri primite: rar depasind 8-10, iar comentariile sub 4-5, cel mai adesea, niciun cuvant. Sa dai un like dureaza cateva zecimi de secunda si eu, arareori nu am procedat la acest gest minim de respect fata de cei care au facut efortul de a -si exprima in scris gandurile, opiniile si sentimentele, curajos, pertinent. Suntem un popor anesteziat.... complet dezbinat, incapabil de verticalitate si orb in fata adevarului si valorii autentice, cu un discernamant ce graviteaza in jurul burtii, fara imaginatie, inapt sa faca pasi macar in viitorul apropiat. Nici oamenii de la care ma asteptam mai mult, nu au facut acest minim gest, un simplu like, cel putin ca un minimum de politete, un exemplu mai recent fiind chiar dl Malin Bot, caruia i -am trimis personal zeci de randuri care i -ar fi putut fi de folos ca sa inteleaga si mai bine fenomenul Dragnea si cum aceasta cumplita napasta ar fi putut (si ar mai putea inca) sa fie evitata. Pacat. Traiesc o mare, o foarte mare dezamagire. Uneori, chiar cred ca traiesc o realitate halucinanta, de cosmar, si imi inchipui ca, de fapt, aici este iadul. Iadul adevarat. Si, parafrazandu -l pe Dante Alighieri, as spune mai curand: Voi, che vivete qui lasciate ogni speranza (Voi ce traiti aici, lasati -va parasiti de orice speranta)... Nu mai conteaza nimic.
  • Like 4
 • Este foarte bine , ceea ce face DNA-ul ! Este necesar , dar nu si suficient , pentru eradicarea coruptiei . Lipseste un sistem legislativ , puternic coercitiv , foarte dur , care sa pedepseasca si sa descurajeze potentialii infractori . Exemplu : pentru un act de coruptie , dovedit , pedeapsa sa fie de minim 10 ani . Multi , probabil vor spune ca este o pedeapsa prea mare , inumana , etc. Raspunsul meu , la aceste pseudo argumente, este urmatorul : nu-i obliga nimeni sa faca un act de coruptie . Deci pedeapsa este meritata .
  • Like 5
  • @ Gheorghe Plesnila
   Nu numai sistemul legislativ lipsește. În primul rand lipsește posibilitatea de a trăi decent din muncă. Dacă în istorie Mihai Viteazul nu ar fi plătit peșchesul nu ar fi ajuns domn deoarece nu ar fi fost sprijinit de nimeni, boierii s-au dat cu cel uns chiar dacă știau ca a dat șpagă și trebuie să -și recupereze investiția. Dacă si-ar fi plătit creditorii nu ar fi putut strânge armata cu care sa scape de jugul turcesc. Problema în comunism a devenit de abia după 1980 când trebuia să te descurci cumva în perioada de penurie cronică. Până în 1980 se putea trăi decent din muncă și erai îndrumat încă din școală să urmezi calea dreaptă fiind sprijinit de stat iar corupția era un fenomen marginal. Dar când dispare posibilitatea unui trai decent prin comportament cinstit corupția va izbucni indiferent de metodele de coercitie și de asprimea pedepselor.
   • Like 1
  • @ Rusu Liviu
   Nu înțeleg genul acesta de motivare și refuz sa-l accept, el oferă de decade întregi scuze atât gainarilor mărunți cât și hoților mari, adică îmbuibaților milionari care nu au scuza ca n-ar fi avut de la bun început un trai decent
   • Like 0
  • @ Gheorghe Plesnila
   De acord cu tine.Pedeapsa mare,frica mare.Si daca s-ar recupera si deficiturile prin scoaterea imediata la licitatie a averii vinovatului,rezultatele ar fi si mai bune.
   • Like 0
 • Cu toate ca asa e, coruptia face parte din cultura/specificul nostru national, mi se pare cam riscant sa ne punem nadejdea doar in DNA, care prin natura lui nu se bazeaza pe concepte foarte democratice. In absenta echilibrului intre instituti, premeditat sau nu DNA(ca si alte institutii) poate savarsii abuzuri care n-au legatura cu idealul celor care-si doresc o tara mai buna. Deci un mars de sustinere a DNA e bun, doar completat de actiuni civice permanente care sa schimbe sistemul de valori si prin acesta structura clasei politice si a celorlalte institutii mai mult sau mai putin publice.
  • Like 1
 • Dupa atatea patime cred ca romania insasi este o puscarie.daca cei ce au furat viata romanilor nu ingroapa securea pervesitatii(aplicand lucrarea diavolului:dezbina si condu:)nu vom avea viitor.doamne isuse hristoase iartane ca nu stim ce facem.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult