Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Disoluția autorității și învierea de Paștele Cailor

CTP--

 Cu mai mult de 20 de ani în urmă formulam o sintagmă: disoluția autorității. Mi se pare groaznic că și astăzi nu pot să descriu în alte cuvinte ce se întâmplă în România.

Printr-o manevră, care ar fi mai bine să fie un act comis cu rea intenție, presiunea oxigenului în instalația camionului ATI de la spitalul V. Babeș a crescut până la linia roșie, blocând alimentarea cu oxigen a 8 oameni aflați în stare gravă. 3 au murit deja. Dacă n-a fost omor cu premeditare, atunci e mai rău: un cretin, un dement, un incompetent plasat cine știe cum la butoane, a făcut-o în neștire.

Reprezentantul firmei de ventilatoare, care trebuia să le depaneze, a refuzat uite-așa!, deși i s-a oferit tot echipamentul de protecție, să intre în tir, zicând că îi e frică să nu se infecteze. După care, s-a cărat.

Cum sunt posibile astfel de comportamente? Simplu, pentru că inșii respectivi știu că vor păți te miri ce și mai nimic din partea unor autorități slabe, confuze, contradictorii, obsedate de imaginea lor în piață, de câștigul politic.

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la Piatra Neamț, din noiembrie, soldat cu morți?

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la M. Balș din ianuarie , soldat cu morți?

Va da cineva socoteală pentru imaginile de coșmar ale bolnavilor evacuați în asalt, în noapte și frig, pe tărgi, din spitalul Foișor? Nu, deoarece nu permite încârligarea cozilor partidelor din coaliția la putere.

Și atunci? La ce grad credeți că a ajuns disoluția autorității?

Cum să nu-și bage picioarele în soarta suferinzilor inși ținuți să facă o treabă, când știu că nu vor fi pedepsiți?

Cum să se teamă careva de răspundere și consecințe, când ministrul de Interne al României declară fără să clipească: „Atunci când te îmbolnăvești în România, trebuie să ai încredere mai întâi în Dumnezeu și apoi în sistemul de sănătate”?

Luând lumină de la dl Bode, nu ne rămâne decât să înțelegem că toți cei uciși de prostia, ticăloșia și nepăsarea autorităților vor învia la relaxatele Paștele Cailor + 1 Mai decretate de guvern sau, cel mai târziu, la Înălțarea promisă de premierul Cîțu pentru 1 iunie.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dle CTP, autoritatea suferă din ... lipsă de autoritate pretutindeni. În pandemia asta nenorocită ce spui azi mâine nu mai e valabil si asta a condus cam peste tot la o neîncredere în autorități. Cum acestea fac și greșeli (cea de la Foișor a fost din lipsă de planificare) neîncrederea n-are altceva de făcut decât să sporească.
  Da, vinovații ar trebui să plătească. Unu, boală cronică românească, vânătoarea de vinovați dar FĂRĂ a ne gândi la remedierea deficiențelor, capul lui Moțoc vrem și atât. OK, cum plătesc și ce pui în loc? Vreun Beuran ori pe Sorina Pintea?
  Sunt oameni slabi și oameni incompetenți. Însă nu toți. Evident, o înlocuire a celor incompetenți se cere. Ori a celor care acum nu fac față. Problema e alta: cauzele sunt profunde și dificil de detectat și remediat chiar în vremuri normale. Dar vremurile nu-s deloc normale. Pe timp de război însă nu repari case și nici nu zugrăvești. Abia poți face spitale de campanie (spitalul din China construit în câteva zile e o mare excepție). Nici de dușmănii politice nu-i loc. Fabrici arme, te aperi și faci front comun împotriva dușmanului. Iar războiul ne-a luat, cum altfel, prin surprindere.
  Apropo, la firma aia de ventilatoare cei de la mentenanță și intervenții n-o fi fost vaccinați? Ori nu-s suficient de "esențiali"?

  • Like 2
  • @ Delia MC
   Când crapă ceva, s-ar putea să-ţi dai seama că şi portarul este esenţial. Este ce aţi sesizat şi dumneavoastră: lipsa de planificare şi, aş completa, de prevedere.

   Înlocuirea incompetenţilor cu persoane competente... este cam complicată atât timp cât în deciziile "tehnice" se amestecă politicul. Îmi amintesc de Ilie Şerbănescu, numit, pentru vreo şase luni, ministru al Reformei în guvernarea CDR. Omul, cu doctoratul în economie, ştia exact ce trebuie să facă, însă când a început să-şi pună ştiinţa în aplicare, politrucii au tras frâna de mână. QED!
   • Like 2
 • Nu stiu de ce ar fi mai slaba autoritatea acum , decat in trecut . E drept ca pe vremea PSD era usor de gasit un Acar Paun si aruncat la haita de caini. Cred ca justitia asa oarba schioapa cum este, trebuie sa-si faca treaba. Dar nu ministrul gaseste vinovati , ci justitia mai ales cand este vorba de cazuri penale. Esenta tuturor acestor intamplari este aceeasi: la firul ierbii sunt multi PSD-isti si fiecare da la gioale cum poate . In aceste rastimp avem o coalitie care functioneaza greu pentru doua motive: Primul , PNL este plin de banditi si oportunisti care in esenta au acelasi interes , sa nu reformeze un sistem care este de foarte multi ani vaca lor de muls . Acestia nu sunt foarte diferiti de PSD-isti ca mentalitate , doar sunt un pic mai sensibili la aparente. Al doilea motiv este ca tabara USR-PLUS nu are ce-i trebuie sa razbeasca in politica de Dambovita. Vlad Voiculescu este un naiv si cred ca un om onest si noua nu ne plac naivii chiar daca priceputi si bine intentionati. E drept , nu se poate compara cu Nicusor Dan care este de admirat in dexteritatea pe care o are . Ceea ce nu mi se pare realist este ca vrem schimbare si democratie, dar cautam lideri dupa tiparul Viktor Orban sau Adrian Nastase.
  • Like 2
 • Tehnicianul a procedat cam cum au făcut cadrele medicale când a apărut covidu’. El a refuzat să-și facă treaba . Cadrele medicale, ce să vezi, exact la fel. In plus și-au dat și demisia pentru că nu se-așteptau să se confrunte cu oameni bolnavi. Bine, pe parcurs s-au mai făcut niște reglaje pe plan material și parcă nici covidu’ nu mai era așa periculos. Hai să fim sănătoși , scapă cine poate.
  • Like 1
 • Pe vremea „ailaltă” circula un catren „patriotic”:

  Dai în mine, dai în tine,
  Dai în fabrici şi uzine,
  Dai în şcoli, laboratoare,
  Dai în clasa muncitoare!

  Exact, la fel, identic şi aidoma se întâmplă lucrurile şi în zilele noastre. Toată România este o încuscreală şi o cumetreală. Singura diferenţă este că „înainte” fura nepedepsită numai nomenklatura, astăzi numai cine nu vrea nu fură. Iar dacă ştie „tabla împărţirii” fură liniştit până la adânci bătrâneţi. Dovadă că ceea ce a spus dl Popescu acum douăzeci de ani, este valabil şi astăzi şi va fi valabil şi peste alţi douăzeci de ani.

  Înainte de a sări la gâtul reprezentatului firmei de ventilatoare, care „a refuzat uite-aşa!” să intre în tir, de teamă să nu se infecteze, până a-l transforma într-un nou acar Păun, ar trebui să vedem ce prevede protocolul încheiat de firmă cu spitalul şi, pe cale de consecinţă, ce este scris în fişa postului. A ţi se oferi un costum de protecţie, nu înseamnă, neapărat, că ştii să-l foloseşti; a făcut vreun instructaj în acest sens persoana respectivă? Sunt doar două întrebări din cele multe pe care ar trebui să ni le punem sau la care autorităţile vor trebui să găsească răspunsuri înainte de a acuza pe cineva. Deci... ai grijă cu securea aia, Eugen!
  • Like 4
  • @ Dragoş Anghelache
   O! Ummagumma! Ce vremuri frumoase! Nu ca acum, nebune.
   • Like 0
 • Tehnicianul prezent intamplator acolo nu a "dorit" - zice Arafat - sa intre in tir pentru ca probabil si-a dat seama imediat ca treaba e murdara si a evitat ca apoi sa fie el acuzat ca nu a facut manevrele corecte.
  • Like 1
 • Cel care a umblat la reglarea presiunii oxigenului nu poate fi banuit ca nu stia sa citeasca cifrele de pe manometru, sa vada ca e peste 6. Oricat de cretin ai fi, poti cunoaste totusi cifrele sub 10.
  • Like 0
 • E adevărat ca "tehnicianul" care a provocat dezastrul a încercat să se facă dispărut, iar acum este asistat de un corp de avocați extrem de scumpi, pe care el singur nu și i-ar putea permite? Deci... miroase a premeditare criminală.
  • Like 0
 • Grav este ca reprezentanul firmei care trebuia sa asigure mentenanta nu apartinea "de stat " ci de "privat " . Calitatea umana pare sa nu mai existe
  • Like 0
 • Aveți perfectă dreptate , nu îmi vine să cred că după atâta suferință , atâtea restricții sunt destul de mulți oameni lași care nu au curajul să repare o defecțiune ( că până la urmă despre asta e vorba ) , "reprezentant al firmei de mentenanță " , extraordinar , oare acest " om" care a luat salariul luni de zile pentru a asigura buna funcționare a acestui utilaj , nu are nici un fel de mustrare de conștiință? Cum de s-a putut defecta o instalație în funcționare de care depinde viața unui concetățean aflat în imposibilitatea de a supraviețui fără ajutorul acestui utilaj și fără că el să aibă o alternativă de salvare gândită de autorități ?,Un plan B , apoi C trebuie să existe , oare cei de la ISU de ce nu s-au gândit la acest aspect? Bolnavii intubați sau conectați la aparatele de oxigen practic de fiecare dată când se ivește o problemă au șanse relativ scăzute de supraviețuire , iar guvernanții noștri o dau cu Dumnezeu în sus , Dumnezeu în jos , in loc să caute mijloace și planuri care să rezolve problemele apărute în această criză sanitară , iar cu trecerea timpului ea devine din ce in ce mai morală.
  • Like 0
 • Urmăresc comentarii referitoare la fel de fel de probleme,mai mari sau mai mici, și ma întreb când va apare regretul și speranta unei DICTATURI!
  • Like 0
  • @ Coussinou
   Delia MC Delia MC check icon
   A apărut deja.
   Oamenii uită repede. Pentru unii era mai bine înainte că aveau de lucru, că era disciplină, etc. Realitatea e că retrospectiv se vede distorsionat, aspectele negative se estompează iar cele pozitive primează. Chiar dacă e vorba NUMAI de faptul că erau ...tineri.
   Iar unii exploatează exact asta. Se postează poze din școala de odinioară, străzi lejere, femei frumos îmbrăcate. Iar lumea zice oooo, respect, alea vremuri! Dar ceea ce nici o poză nu surprinde dar se ghicește, ochiul atoate-văzător și brațul ( de fier) protector al "tătucului ". Ori dacă vreți, Big Brother.
   Mă tem, se vrea ca unii, cu cât mai mulți cu atât mai bine, să dorească din nou brațul protector al unui tătuc. Ori măcar să nu se opună. Atunci am vedea epoca (mâinii ) de fier reloaded. Eu zic, să aibă grijă ce-și doresc fiindcă ar putea să se îndeplinească. Iar ieșire din, nu există.
   • Like 6

Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult