Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Disoluția autorității și învierea de Paștele Cailor

CTP--

 Cu mai mult de 20 de ani în urmă formulam o sintagmă: disoluția autorității. Mi se pare groaznic că și astăzi nu pot să descriu în alte cuvinte ce se întâmplă în România.

Printr-o manevră, care ar fi mai bine să fie un act comis cu rea intenție, presiunea oxigenului în instalația camionului ATI de la spitalul V. Babeș a crescut până la linia roșie, blocând alimentarea cu oxigen a 8 oameni aflați în stare gravă. 3 au murit deja. Dacă n-a fost omor cu premeditare, atunci e mai rău: un cretin, un dement, un incompetent plasat cine știe cum la butoane, a făcut-o în neștire.

Reprezentantul firmei de ventilatoare, care trebuia să le depaneze, a refuzat uite-așa!, deși i s-a oferit tot echipamentul de protecție, să intre în tir, zicând că îi e frică să nu se infecteze. După care, s-a cărat.

Cum sunt posibile astfel de comportamente? Simplu, pentru că inșii respectivi știu că vor păți te miri ce și mai nimic din partea unor autorități slabe, confuze, contradictorii, obsedate de imaginea lor în piață, de câștigul politic.

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la Piatra Neamț, din noiembrie, soldat cu morți?

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la M. Balș din ianuarie , soldat cu morți?

Va da cineva socoteală pentru imaginile de coșmar ale bolnavilor evacuați în asalt, în noapte și frig, pe tărgi, din spitalul Foișor? Nu, deoarece nu permite încârligarea cozilor partidelor din coaliția la putere.

Și atunci? La ce grad credeți că a ajuns disoluția autorității?

Cum să nu-și bage picioarele în soarta suferinzilor inși ținuți să facă o treabă, când știu că nu vor fi pedepsiți?

Cum să se teamă careva de răspundere și consecințe, când ministrul de Interne al României declară fără să clipească: „Atunci când te îmbolnăvești în România, trebuie să ai încredere mai întâi în Dumnezeu și apoi în sistemul de sănătate”?

Luând lumină de la dl Bode, nu ne rămâne decât să înțelegem că toți cei uciși de prostia, ticăloșia și nepăsarea autorităților vor învia la relaxatele Paștele Cailor + 1 Mai decretate de guvern sau, cel mai târziu, la Înălțarea promisă de premierul Cîțu pentru 1 iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult