Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Disoluția autorității și învierea de Paștele Cailor

CTP--

 Cu mai mult de 20 de ani în urmă formulam o sintagmă: disoluția autorității. Mi se pare groaznic că și astăzi nu pot să descriu în alte cuvinte ce se întâmplă în România.

Printr-o manevră, care ar fi mai bine să fie un act comis cu rea intenție, presiunea oxigenului în instalația camionului ATI de la spitalul V. Babeș a crescut până la linia roșie, blocând alimentarea cu oxigen a 8 oameni aflați în stare gravă. 3 au murit deja. Dacă n-a fost omor cu premeditare, atunci e mai rău: un cretin, un dement, un incompetent plasat cine știe cum la butoane, a făcut-o în neștire.

Reprezentantul firmei de ventilatoare, care trebuia să le depaneze, a refuzat uite-așa!, deși i s-a oferit tot echipamentul de protecție, să intre în tir, zicând că îi e frică să nu se infecteze. După care, s-a cărat.

Cum sunt posibile astfel de comportamente? Simplu, pentru că inșii respectivi știu că vor păți te miri ce și mai nimic din partea unor autorități slabe, confuze, contradictorii, obsedate de imaginea lor în piață, de câștigul politic.

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la Piatra Neamț, din noiembrie, soldat cu morți?

A fost stabilit vreun vinovat, ca să nu mai vorbim de sancționat, pentru incendiul de la M. Balș din ianuarie , soldat cu morți?

Va da cineva socoteală pentru imaginile de coșmar ale bolnavilor evacuați în asalt, în noapte și frig, pe tărgi, din spitalul Foișor? Nu, deoarece nu permite încârligarea cozilor partidelor din coaliția la putere.

Și atunci? La ce grad credeți că a ajuns disoluția autorității?

Cum să nu-și bage picioarele în soarta suferinzilor inși ținuți să facă o treabă, când știu că nu vor fi pedepsiți?

Cum să se teamă careva de răspundere și consecințe, când ministrul de Interne al României declară fără să clipească: „Atunci când te îmbolnăvești în România, trebuie să ai încredere mai întâi în Dumnezeu și apoi în sistemul de sănătate”?

Luând lumină de la dl Bode, nu ne rămâne decât să înțelegem că toți cei uciși de prostia, ticăloșia și nepăsarea autorităților vor învia la relaxatele Paștele Cailor + 1 Mai decretate de guvern sau, cel mai târziu, la Înălțarea promisă de premierul Cîțu pentru 1 iunie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult