Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dr. Vlad Romanescu: „Nu poți avea o populație sănătoasă, fără a face prevenție”

Philips Sonicare

Ana are 58 de ani și de câțiva ani nu își mai găsise un loc de muncă. Deși își dorea cu ardoare să muncească, la un moment dat renunțase să își mai caute. Din cauza lipsei danturii, potențialii angajatori o refuzau fără să stea la prea multe discuții.

La un moment dat, Ana a aflat că pe strada Baba Novac o policlinică oferă servicii gratuite de stomatologie pentru persoanele fără venituri. Chiar dacă la început a privit cu suspiciune un asemenea ajutor nesperat, și-a făcut curaj și a mers la clinică. Trebuia să își găsească neapărat un loc unde să lucreze și era convinsă că, dacă și-ar rezolva serioasele probleme cu dantura, șansele de a reuși ar crește.

La Policlinica Socială Baba Novac, proiect al Fundației Inovații Sociale Regina Maria, femeia a beneficiat, timp de câteva luni bune, de tratamente stomatologice complexe, iar la final de o proteză dentară. Totul gratuit. În sfârșit, putea din nou să zâmbească cu încredere și să își caute un loc de muncă, fără teamă că, din cauza aspectului exterior, va fi din nou respinsă.

Ana este una dintre cele 3.000 de persoane din categoria celor vulnerabile care sunt tratate anual în cadrul Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

Dr. Vlad Romanescu, medic de familie și director medical al Fundației Inovații Sociale Regina Maria, spune că la serviciile clinicii sociale pe care o coordonează apelează multe persoane fără venituri, oameni fără adăpost, cu sănătate precară. Policlinica socială le asigură acestora, gratuit, servicii de medicină internă, cardiologie, ginecologie, dermatologie, imagistică, laborator, suport psihologic, stomatologie.

Toți cei 17 medici care muncesc la clinica socială sunt voluntari. Oameni cu suflet mare, ce dedică o parte din timpul lor liber pentru a ajuta semeni în nevoie.

Unul dintre cele mai accesate servicii medicale la Policlinica Socială Baba Novac este cel de stomatologie. Majoritatea pacienților clinicii și-au pierdut dantura aproape complet. 

„Din cauza lipsei educației sanitare, lipsei posibilității de a avea o alimentație cât de cât sănătoasă, lipsei igienei, acești oameni au reale probleme de sănătate stomatologică. Singurii cu care reușim să facem prevenție sunt copiii acestor beneficiari. Pentru că în general adulții vin cu probleme dentare în fază destul de avansată și ne rezumăm, de cele mai multe ori, la rezolvarea problemelor, după aceea facem pentru ei proteze”, explică dr. Vlad Romanescu.

„Domnul doctor, dacă mă puteți ajuta, eu aș vrea foarte mult să lucrez”

Medicul consideră cazul Anei unul aparte, pentru că femeia s-a arătat de la început extrem de nerăbdătoare să își termine tratamentele dentare, ca să își găsească mai repede un loc de muncă.

„Inițial, această doamnă de 58 de ani a venit la noi și ne-a spus: «Dle doctor, dacă mă puteți ajuta, eu aș vrea foarte mult să lucrez». Din această grupă de vârstă sunt foarte mulți beneficiari. Comparând-o cu unii tineri care au venit la noi și nu aveau această voință de a lucra, dumneaei, de fiecare dată când venea la consultație, spunea: «Dle doctor, când se termină lucrările? Că vreau să mă angajez, nu mai pot, vreau să mă angajez». Am ajutat-o și, în câteva luni, am reușit să îi rezolvăm problemele stomatologice”, povestește directorul medical al clinicii.

La o săptămână după ce a terminat cu lucrările dentare, s-a angajat vânzătoare la un magazin, cu carte de muncă. „Fericirea ei a fost imensă. Era atât de bucuroasă, încât nu știa cum să ne mulțumească. Această doamnă și-a schimbat pe lângă starea de spirit și expresia feței. A venit apoi la noi să ne spună că este bine, să ne întrebe ce mai facem, că ea lucrează în continuare. În situații similare sunt și oameni cu studii superioare care, dintr-un motiv sau altul, ajung într-o situație efectiv disperată”, a povestit dr. Vlad Romanescu.

Servicii medicale gratuite, pentru persoane fără venituri

Policlinica Socială Baba Novac este dedicată asistenței medicale integrate pentru persoanele fără venit, fără asigurare medicală iar, în multe cazuri, fără adăpost. În ultimele luni, policlinica a început să acorde servicii medicale și persoanelor cu venituri reduse, pentru care prețurile la stomatologie, de exemplu, sunt modice.

Din 2010, persoanelor excluse social le este facilitat accesul la servicii medicale de calitate, gratuite, în mod necondiționat. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții atât a beneficiarilor direcți, cât și a familiilor acestora. Țelul final – integrarea socială a acestor oameni.

„Scopul nostru nu este de a ajuta permanent pe cineva care se va complace într-o stare de genul acesta, ci scopul nostru este ca acești oameni să se integreze social. Am avut surprize foarte plăcute și am observat că lucrul acesta a dat roade. Sunt oameni care nu au lucrat niciodată cu contract de muncă, într-un mediu cât de cât civilizat, care își găsesc un loc de muncă”, punctează dr. Vlad Romanescu.

Și pentru că prevenția este esențială, medicii stomatologi de la clinică încearcă să îi învețe pe copiii celor ce vin aici cum se face corect periajul dinților, ce beneficii ar avea o igienă orală făcută cum trebuie. La policlinică, copiilor din familii vulnerabile le sunt oferite produse pentru igienă – pastă de dință, periuțe, apă de gură.

„Încercăm ca acești copii, când vor fi mari, să aibă o dantură sănătoasă, să nu le fie rușine să meargă la un interviu, de exemplu. Noi ne dorim să le dăm o mână de ajutor acestor oameni, ne dorim enorm să îi reinserăm social. O parte dintre ei, mergând să acceseze un loc de muncă, au fost refuzați din cauza lipsei danturii. S-a întâmplat asta o dată, de două ori, s-au descumpănit și au renunțat să mai meargă. Vrem ca micuții să nu trăiască aceleași sentimente ca părinții lor”, spune medicul.

O periuță Philips Sonicare = o donație către Fundația pentru Inovații Sociale Regina Maria

Oricine poate ajuta în această perioadă, cu un gest simplu, ca mai multe familii din medii defavorizate să aibă acces la tratamente stomatologice de calitate la Policlinica Socială Baba Novac. 

Fiecare periuță Philips Sonicare cumpărată în perioada decembrie 2020 – martie 2021 reprezintă o donație către Fundația pentru Inovații Sociale Regina Maria. Cei ce vor cumpăra o periuță Philips Sonicare se vor bucura că pot să aibă grijă de cei dragi, dar și de cei care au nevoie să acorde atenție îngrijirii sănătății orale și nu au posibilitatea să facă asta.

„Nu poți avea o populație sănătoasă, fără a face prevenție. Acești copii și adulți din mediile defavorizate sunt cei la care ajunge foarte greu sau nu ajunge niciodată noțiunea de prevenție, prevenția în ce privește sănătatea orală. Philips acum pune o cărămidă, aprinde o scânteie, dă un exemplu la ceea ce trebuie făcut și de unde trebuie început. Totul în medicină, indiferent că e vorba de stomatologie, medicină generală, sau altă ramură, trebuie început cu prevenția. Dacă începem cu prevenția, vom constata că afecțiunile ulterioare vor fi mai puține. Ascensiunea socială a acestor oameni va fi cu totul altfel, nu vor mai avea probleme de integrare. Un zâmbet poate schimba o viață ”, punctează dr. Vlad Romanescu.

Prin campania #facesofjoy, Philips susține accesul la tratamente stomatologice și la îngrijirea sănătății orale pentru oamenii din medii defavorizate, fără venituri, serviciile fiind oferite de clinicile sociale ale Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult