Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce a fost „conservator” la referendumul pentru familie, PSD se transformă „progresist” a doua zi după eșec și anunță un proiect de lege pentru parteneriatul civil

Referendum familie

(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

În acest week-end am stat acasă. Câteva dintre motive le găsiți aici.

Înainte de toate, un pic de aducere aminte și observații.

Referendumul a început că o inițiativă civică apolitică a Coaliției pentru Familie, susținută puternic de către Biserica Ortodoxă Română. Scopul era acela de a strânge suficiente semnături pentru a declanșa procedura de organizare a unui referendum pe tema modificării articolului din Constituție cu privire la căsătorie (cea de la oficiul stării civile, nu cea de la biserică). Au reușit astfel să strângă 3 milioane de semnături, o realizare impresionantă, dat fiind că pentru organizarea referendumului „Fără Penali” s-au strâns în jur de 1 milion de semnături.

În momentul acesta, marea majoritate a partidelor politice au decis să se alăture și ele inițiativei, fie din dorința de a mai câștiga niște voturi la viitoarele alegeri, fie de frica de a pierde voturi în cazul în care s-ar fi declarat împotrivă. Acestea au susținut în mod oficial referendumul pentru redefinirea familiei de la început și până la sfârșit. Nu îmi amintesc să îi fi văzut la acel moment pe reprezentanțîi Coaliției pentru Familie să refuze această susținere pe motiv că le-ar politiza inițiativa cetățenească. Putem deci conchide că au acceptat, fie și în mod tacit, acest ajutor. Singură excepție notabilă a fost Uniunea Salvați România care s-a poziționat clar împotriva referendumului încă de la început.

Câteva observații interesante despre referendum:

1. Homofobia este termenul prin care se definește un „complex de emoții precum anxietatea, dezgustul, aversiunea, furia, stinghereala și frica" pe care le simte o persoană față de un homosexual sau o lesbiană. Ea include, de asemenea, respingerea persoanelor despre care se crede că ar fi gay și a tuturor lucrurilor asociate cu acestea.” – Wikipedia. Dacă te regăseșți în această definiție atunci te superi degeaba dacă cineva te numește homofob.

2. Nu apreciez absolut deloc insultele aruncate de o parte și de alta. Consider că dacă nu poți să aduci argumente logice în mod civilizat, care să-ți susțină punctul de vedere, atunci opinia ta este nulă. Dacă te regăsești în această descriere atunci poate că ar trebui să te gândeșți încă o dată de ce susții acel punct de vedere.

3. Nu apreciez nici ura asta gratuită, care se regăsește în unele persoane, indiferent de cum au votat (sau nu) la referendum. Țin să le reamintesc susținătorilor referendumului care cred în Dumnezeu că religia creștină este una care are la bază toleranța și iubirea față de aproape. Sau au uitat cu desăvârșire de martirii creștini persecutați sau chiar uciși doar pentru că aveau o credință diferită față de majoritatea păgână? Țin să le reamintesc pe această cale și opozanților referendumului că nu poți pretinde toleranță (sexuală) de la alții fără să oferi la rândul tău toleranță (religioasă). Chiar și așa, toleranța mea față de o persoană se oprește în momentul în care se recurge la jigniri și amenințări: întorc și celălalt obraz, dar am doar doi obraji.

4. S-au spus lucruri în spațiul public care nu cred că sunt tocmai adevărate, prea multe pentru a mă referi la toate:

- „Un homosexual nu face copii. Îi cumpără sau îi fură” - Leon Dănăilă, senator PNL. Dacă șțiți pe cineva care cumpără sau fură copii, vă rog să sunați imediat la Poliție. Este un act ilegal și profund imoral indiferent de orientarea sexuală, sau de altă natură, a făptuitorului.

- „Ne vor face copiii homosexuali!” Într-o bună măsură mă apucă râsul de fiecare dată când aud asta. Vă propun un exercițiu de imaginație, dacă dați mâna sau stați de vorbă cu cineva și după aflați că această persoană era homosexuală, înseamnă că veți deveni de asemenea homosexuali? 

- Din câte înțeleg eu (nu sunt jurist) întrebarea de pe buletinul de vot pentru modificarea Constituției este într-o oarecare măsură standard. Așa arată buletinul de vot pentru referendumul din 2003 și așa arătău buletinele de vot pentru referendumul din 2009, ambele presupunând modificări ale Constituției. Merită să menționez că și în 2003 au existat acuzații că formularea întrebării de pe buletinul de vot ar putea fi folosită pentru a modifica Constituția în scopurile guvernanților de la vremea respectivă. Rămâne să ne întrebăm de ce a fost folosită forma din 2003 și nu cea din 2009.

5. Este foarte suspect momentul în care a fost făcut referendumul întrucât toate procedurile necesare au fost finalizate cu destul de mult timp înainte, iar ideea organizării referendumului a fost în spațiul public de cel puțin un an de zile. Spun asta pentru că referendumul a avut loc pe 6 și 7 octombrie, iar pe data de 8 octombrie Liviu Dragnea a început apelul împotriva condamnării la închisoare cu privire la angajările fictive. Și modul de organizare a fost unul neobișnuit, dat fiind faptul că referendumul a fost organizat pe durata a două zile iar Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), în funcțiune la alegerile locale și parlamentare încă din 2015, nu a fost folosit și la referendum. Dată fiind și condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea pentru fraudarea referendumului din 2012, precum și a protestelor masive împotriva guvernului din ultima perioadă, precum și a celor menționate mai sus nu cred că mai miră pe nimeni că o bună parte a românilor cu drept de vot a decis să stea acasă.

Câteva observații după referendum:

1. Consider de-a dreptul penibilă decizia CpF de a denunța implicarea politicului, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor de vot când rezultatul era deja clar pentru toată lumea.

2. Consider la fel de penibilă și acțiunea unor reprezentanți ai BOR de a amenința enoriașii cu scopul de a-i face să meargă la vot.

3. Este de-a dreptul halucinantă ipocrizia celor de la PSD (deși personal cred că termenul adecvat ar fi cel de „prostituție politică”). La nici 24 de ore de la închiderea urnelor de vot ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat luni că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil. „Vreau să vă spun că acest proiect este aici şi este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegii parlamentari.” - Victor Negrescu. Ne spuneți și nouă dacă ați votat la referendum, domnule ministrul? Să înțeleg că fie ați elaborat acest proiect în mai puțin de 24 de ore, fie că de fapt ne luați pe toți de proșți și că puțin vă pasă de fapt atât de susținătorii cât și de opozanții referendumului? Eu unul refuz să intru în jocul vostru pueril, dar trebuie să menționez că cei de la Coaliția pentru Familie se pare că deja au luat-o de bună. Țin de asemenea să-i îndemn pe toți cei care au boicotat referendumul să ignore încă o dată încercările străvezii ale PSD-ului și ale lui Liviu Dragnea de a scinda România, cu atât mai mult cu cât este evident că nicio tabără nu este majoritară și nu va putea obține o asemenea majoritate in următorii ani. Divide et impera cu pâine și circ...

Referendumul s-a terminat, ce-a fost a fost, și este cazul să ne întoarcem la problemele mult mai serioase și mai urgente din România până nu ne cade țară-n cap la fel cum cade tavanul dintr-o școală proaspăt renovată...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cateva precizari: 1. A nu se confunda crestinii, care "au fost persecutati sau chiar ucisi" pentru ca aveau o credinta diferita. Homosexualii au fost intotdeauna descosiderati cel putin. Niste degenerati, orice ar fi si ar face, ca activitati in societate, tot niste degenerati raman. Si da, provoaca scarba si aversiune majoritatii oamenilor "normali". Nu frica. Aceste anomalii umane nu pot provoca si nu au provocat niciodata frica. Dimpotriva, ei au avut frica, din cauza respingerii societatii si a violentelor unora. Azi au devenit, cu sustinere de neanteles din partea societatilor ipocrite, de o obraznicie fara limite.
  Pana una alta ar face bine sa fie mult mai discreti. Istoria a demonstrat-o, in repetate randuri, ca societatea ii respinge. Este acum o conjuctura internationala favorabila lor, dar aceasta va trece.
  2. Nu cred ca este "sanatos" ca un copil sa fie crescut de o "familie" homosexuala, indiferent de conditiile materiale bune oferite. Se stie ca un copil are exemplu in viata, in primul rand, parintii, familia. Deci crescut intr-un asemenea mediu va deprinde obiceiurile "parintilor:. Pe copil cine il intreaba daca vrea? Nu se respecta drepturile copilului. Stiu, de multe ori, din pacate, familiile hetero sunt, la randul lor degenerate, din alte puncte de vedere. Aici este obligatia autoritatilor si a bisericii de a remedia situatia. In loc sa iroseasca banii pe prostii. Sa legifereze cu severitate abuzurile asupra copiilor, abuzurile adevarate, nu faptul ca parintii i-au dat o palma sau l-au pedepsit.
  4. Psd, dragnea, au avut interese meschine. Nu le-a iesit. Dovada ca dragnea vrea acum sa elimine pragul la prezenta la vot. Un condamnat definitiv isi permite, cu acordul unei parti din societate, sa modifice, in avantajul personal, orice lege il deranjeaza.
  5. Biserica a fost partase cu psd dragnea. Au luat teapa. Asa le trebuie. Poate asa vor vedea ca putini mai sunt cei ce tin cont de indemnurile ipocrite ale popilor, acesti paraziti sociali.
  • Like 1
 • O intrebare: ati observat ca termenul de "homofob" nici nu exista in DEX? :D
  De aia autorul a recurs la wikipedia (numai ca acolo poate sa scrie oricine orice :D )
  • Like 0
  • @ Ovidiu Bidian
   Este adevarat, in dictionarul explicativ al limbii romane nu apare termenul de homofob. In schimb in dictionarul Oxford ( echivalentul unui dictionar explicativ al limbii engleze) apare termenul homophobe, care in limba romana se traduce ca homofob. Nu este vina mea ca dex-ul nu tine pasul cu evolutia limbii romane. https://en.oxforddictionaries.com/definition/homophobe
   • Like 1
 • Alien check icon
  Eu imi inchipui alta scena: AltVasile si cu Ietam Cano pocnindu-se reciproc unul cu Biblia si alalalt cu creationismul stiintific. Si fara manusi.
  Iar noi astia mirenii stand pe tusa cu floricelele in mana dand sfaturi. "Vezi ca inca mai misca, f..te-i una cu Geneza! Da-i un obscurantism darwinian de dreapta la operatie!".
  • Like 3
 • ”Homofobia este termenul prin care se definește un „complex de emoții precum anxietatea, dezgustul, aversiunea, furia, stinghereala și frica" pe care le simte o persoană față de un homosexual sau o lesbiană.”

  1) Autorule, de ce ai simțit dumneata nevoia să incluzi această definiție în articolul dumitale? Este vorba cumva de tactica ”bate șaua ca să priceapă măgarul” sau despre ce este vorba?

  2) Definiția este atât de largă și de cuprinzătoare încât oricine – dar absolut oricine – nu susține cu mare entuziasm cauza perverșilor este inclus, în mod automat, în categoria ingrată a homofobilor.

  Ce să mai vorbim despre creștini?! Așa cum nu poate scăpa capra de râie, tot așa nici creștinii nu vor putea scăpa niciodată de acuzația de homofobie. De ce? Este simplu. Iată ce spune Cuvântul lui Dumnezeu (în care un creștin TREBUIE să creadă, în caz contrar nemaiputându-se vorbi de un creștin) despre sodomie:

  ”22 Să nu te culci cu un bărbat cum se culcă cineva cu o femeie. Este o urâciune.
  23 Să nu te culci cu o vită ca să te pângăreşti cu ea. Femeia să nu se apropie de o vită ca să curvească cu ea. Este o mare mişelie.” Leviticul 18:22-23

  Ce este sexul unui bărbat cu un alt bărbat din perspectiva lui Dumnezeu? Este o urâciune!
  Ce este sexul unui om cu o vită din perspectiva lui Dumnezeu? Este o mare mișelie!

  Cât de mare este urâciunea aceasta în ochii lui Dumenzeu? Foarte mare! Atât de mare încât dreptatea divină a inclus-o pe lista scurtă de păcate extrem de grave care merită – nici mai mult, nici mai puțin – pedeapsa cu moartea!

  ”Dacă un om se culcă cu un om cum se culcă cineva cu o femeie, AMÂNDOI AU FĂCUT UN LUCRU SCÂRBOS; să fie pedepsiţi cu moartea, sângele lor să cadă asupra lor.” Leviticul 20:13

  Unii poate că vor obiecta și vor spune că citez din vechiul testament, iar în noul testament lucrurile s-au (mai) schimbat. Nicidecum! Dumnezeu nu se schimbă!!! Noul testament spune același lucru.

  ”28 Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, DUMNEZEU I-A LĂSAT ÎN VOIA MINŢII LOR BLESTEMATE, ca să facă lucruri neîngăduite.
  29 Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,
  30 bârfitori, URÂTORI DE DUMNEZEU, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,
  31 fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă.
  32 Şi, măcar că ştiu HOTĂRÂREA LUI DUMNEZEU, că cei ce fac asemenea lucruri sunt VREDNICI DE MOARTE, totuşi ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac.” Romani 1:28-32

  Nu săriți acum, vă rog, să dați cu piatra în mine! Nu eu am scris Biblia! Nu eu sunt autorul Bibliei! Dumnezeu este autorul ultim al Sfintelor Scripturi.

  ”16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,
  17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” 2 Timotei 3:16-17

  Cum să nu fie creștinul plin de dezgust și scârbă față de un lucru pe care Dumenzeu îl găsește scârbos?! Un creștin nu poate iubi decât ceea ce iubește Dumnezeu și nu poate urî decât ceea ce urăște Dumnezeu. Altfel creștinul nu mai este creștin, ci un lup îmbrăcat în piele de oaie!

  Priviți cu atenție versetele de mai sus. Ați observat de ce lucruri au ajuns plini perverșii lăsați de Dumnezeu în voia minții lor blestemate? Ați observat că în Biblie scrie că sodomiții ÎL URĂSC PE DUMNEZEU?!

  Cum să nu simtă desgust și scârbă un creștin față de cineva care a coborât atât de jos încât a ajuns să-L urască până și pe Dumnezeu (creatorul și susținătorul universului și al omului)?!

  Creștinul îl iubește pe Dumnezeu.

  ”El a răspuns: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta şi cu tot cugetul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Luca 10:27

  Sodomitul dimpotrivă îl urăște pe Dumnezeu. Sunt exact opusul unul altuia! Sodomitul nu poate simți decât repulsie față de creștin (pentru că... creștinul îl iubește pe Acela pe care sodomitul îl urăște). Iar creștinul nu poate simți decât dezgust față de cineva care îl urăște pe Dumnezeu, ființa cea mai dragă și cea mai scumpă pentru creștin (mai scumpă chiar decât propria sa viață).

  Doar un nebun ar încerca să-i împace pe aceștia doi. De ce? Poți să împaci lumina cu întunericul? Poți să împaci adevărul cu minciuna? Poț să împaci dragostea (făță de Dumnezeu) cu ura (față de același Dumenzeu)?!

  ”14 Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau CUM POATE STA ÎMPREUNĂ LUMINA CU ÎNTUNERICUL?
  15 CE ÎNŢELEGERE POATE FI ÎNTRE HRISTOS ŞI BELIAL? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios?
  16 Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Meu”.
  17 De aceea: „IEŞIŢI DIN MIJLOCUL LOR ŞI DESPĂRŢIŢI-VĂ DE EI, ZICE DOMNUL. Nu vă atingeţi de ce este necurat şi vă voi primi.
  18 Eu vă voi fi Tată, şi voi Îmi veţi fi fii şi fiice, zice Domnul Cel Atotputernic.” 2 Corinteni 6:14-18

  • Like 0
 • mike mike check icon
  Pai daca tot devin "progresisti" cei de la PSD, ar face bine sa lase justitia sa-si faca treaba, ar face bine sa nu mai distruga statul de drept, ar face bine sa-si dea demisia din acest guvern si sa aduca Romania inapoi pe drumul ei european. Ar trebui sa acceseze toate fondurile UE si sa aduca Romania in randul lumii si, ca buni "progresisti" in devenire ce sunt ei, sa asculte doleantele societatii pe care o conduc. A, era sa uit, si s-o aduca inapoi si pe Codruta la DNA, pentru ca ne este tare dor de ea.
  Asta inseamna sa fii progresist.
  • Like 0
 • ”Este de-a dreptul halucinantă ipocrizia celor de la PSD (deși personal cred că termenul adecvat ar fi cel de „prostituție politică”). La nici 24 de ore de la închiderea urnelor de vot ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat luni că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil.”

  Poate apa să nu mai ude?! Poate soarele să nu mai încălzească? Poate hiena să nu mai muște? Poate politică să nu (mai) fie curvă???

  Politica se face PE BANI și pentru BANI. Dumnezeul politicii este BANUL, orice altceva sunt doar niște mijloace care duc către BAN... pe principiul machiavelic că scopul scuză mijloacele (!).

  ”Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” 1 Timotei 6:10
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult