Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Economia şi viitorul preşedinte american

După şapte ani de creştere economică debilă, o refacere incompletă după ultima criză şi o reducere semnificativă a venitului mediu anual al cetăţenilor din clasa de mijloc, pentru care mulţi acuză politica economică a prezentei administraţii, economia apare ca un factor de primă importanţă în orientarea preferinţelor electorale.

Ca şi în celelalte subiecte de interes major, siguranţa naţională, terorismul, imigraţia şi rolul Statelor Unite în lume, viziunea economică şi propunerile candidaţilor diferă mult atât între democraţi şi republicani, cât şi între mulţii candidaţi la preşedenţie din tabăra republicană.

Pentru Bernie Sanders, totul s-ar putea rezolva prin măsuri drastice împotriva bogaţilor, pe care el îi priveşte ca pe nişte duşmani şi cărora vrea să li se adreseze – dacă ar ajunge preşedinte – prin intermediul unei adevărate lupte de clasă.

Este o societate nedreaptă şi imorală, spune el, cea în care cea mai mare parte a avuţiei (adică a profitului) nou create merge la 1% din populaţie. Inegalitatea economică nu poate fi rezolvată decât prin atacarea rădăcinilor ei.

Foto: Guliver Getty Images/ Bernie Sanders, senator independent din statul Vermont, candidat prezidenţial al partidului democrat

Şi – după senatorul independent autointitulat democrat socialist – soluţiile sunt creşterea continuă a sistemului de asigurări sociale, cu sporirea accesibilităţii lui, taxarea mai mare a bogaţilor care sunt datori să contribuie cu o parte mai mare, deci mai corectă, la nevoile sociale şi o nouă taxă pe tranzacţiile financiare din Wall Street. Băncile mari trebuie desfiinţate şi înlocuite cu bănci mici, locale, infrastructura trebuie refăcută, sindicatele trebuie încurajate, toate colegiile trebuie să fie gratuite, guvernul trebuie să introducă măsurile de corectare a climei, acordurile internaţionale trebuie revizuite ca să fie în avantajul muncitorilor americani şi asigurarea sănătăţii trebuie declarată un drept al tuturor.

După unii analişti economici, implementarea tuturor măsurilor preconizate de Sanders ar creşte cheltuielile statului cu 18 trilioane de dolari. Bugetul guvernului federal pentru anul 2015 a fost de 3,8 trilioane de dolari şi datoria naţională a depăşit 18 trilioane de dolari.

Pentru Hillary Clinton, stimularea economiei trebuie să înceapă cu ridicarea veniturilor clasei de mijloc, având în vedere că, în ultimii ani, venitul anual al unei familii medii a scăzut cu 1.300 de dolari.

Ea s-a opus în anul 2015 reducerii taxelor individuale şi este acum în favoarea reducerii numai pentru clasa de mijloc, în timp ce venitul „celor bogaţi” (adică cei care au un venit anual pe familie de peste 250.000 de dolari) trebuie taxat mai mult. Clinton susţine că întreprinderile mici trebuie să primească o reducere a taxelor. Cum şi ea este în favoarea creşterii cheltuielilor sociale, implicit este pentru ridicarea taxelor pe capital şi a taxelor întreprinderilor mari, deşi nu spune asta. Pentru întreprinderile şi companiile care îşi transferă sediul şi activitătile în alte ţări, Hillary Clinton propune o „taxă de ieşire”.

Pentru Hillary Clinton, stimularea economiei trebuie să înceapă cu ridicarea veniturilor clasei de mijloc, având în vedere că, în ultimii ani, venitul anual al unei familii medii a scăzut cu 1.300 de dolari.

Tot după ea, trebuie creat un fond naţional de 350 de miliarde de dolari, care să fie destinat studenţilor. Şi ea, ca şi Bernie Sanders, vrea mari investiţii în refacerea infrastructurii, alocarea de fonduri mai mari în cercetarea ştiinţifică şi în învăţământ. Nu s-a calculat la ce creştere totală a cheltuielilor va duce planul lui Clinton, dar nu poate să fie departe de cel al lui Sanders. Cei doi candidaţi democraţi au expus planuri economice asemănătoare şi conform filozofiei partidului lor. Concepţia economică democrată a fost rezumată în trecut prin lozinca taxează şi cheltuieşte!, dar cum de mai mulţi ani, guvernul cheltuie cu mult peste veniturile lui, lozinca a fost actualizată la taxează, împrumută şi cheltuieşte!

În sondajele de opinie naţionale, Hillary Clinton continuă să conducă detaşat cu 54% faţă de Bernie Sanders 39% (Fox News 4-7 ianuarie 2016), dar în primul stat unde se vor ţine preliminarii, Iowa, diferenţa a ajuns numai de 3 procente (Clinton 48% şi Sanders 45%). În al doilea stat unde vor avea loc preliminarii, New Hampshire, Sanders conduce cu 50 la 46%. Prezicerile sunt că în cele două state fosta secretară de stat apare mai vulnerabilă decât oricând şi asta este legat de ultimele dezvăluiri despre situaţia e-mail-urilor ilegale, anchetate de FBI. Apare că din corespodenţa folosită de Hillary Clinton pentru mesajele legate de activitatea la departamentul de stat, peste 1.300 erau strict confidenţiale şi cu caracter secret. Hillary a declarat în repetate rânduri că astfel de mesaje nu au fost transmise pe canalele neoficiale. Mai mult, un subaltern a dat o declaraţie că a fost instruit de şefa departamentului să şteargă menţiunea strict secret de pe mai multe mesaje şi să le transmită pe canalele neprotejate. Aceasta este o ilegalitate care se poate solda cu o sancţiune mai drastică decât o corecţie pe linie administrativă şi viitorul politic al candidatei apare legat de riscul ca FBI, la completarea anchetei, să o pună sub acuzare.

Din grupul care conduce în campania pentru titlul de candidat al partidului republican, cei doi senatori, Ted Cruz din Texas şi Marco Rubio din Florida, sunt în favoarea unui nou amendament constituţional care să interzică propunerea şi aplicarea unui buget guvernamental anual mai mare decât veniturile din taxe. Cu aceasta, ei apar ca partizanii ideii că datoria naţională trebuie împiedicată să crească, dar nu oferă şi soluţii pentru reducerea ei. Mai radical decât ceilalţi, ca de obicei, Donald Trump afirmă că e timpul ca politicienii să atace problemele economice critice direct, nu să le dea doar târcoale. 

Foto: Guliver Getty ImagesHillary Clinton, fostă senatoare a statului New York, fostă secretară de stat, 67 de ani, autointitulată democrată progresivistă, candidată prezidenţială a partidului democrat.

El propune ca cei care au o avere mai mare de 10 milioane de dolari să fie taxaţi, o singură dată, cu 14,25%. Suma rezultată, de minimum 5,7 trilioane, ar fi vărsată la fondurile de plată a datoriei naţionale şi va reduce cu 200.000 de miliarde plata anuală a dobânzilor pentru datoria naţională, care ar scădea de la 18 trilioane la circa 12 trilioane. Prin aceasta, ca şi prin alte măsuri economice, economia ar fi relansată şi creşterea din primul an va fi de 35%. Noile sume de bani vor ajuta la refacerea fondurilor pentru asigurări sociale, pentru sănătate şi pentru refacerea şi modernizarea forţelor armate, ca şi la reducerea continuă a datoriei externe.

Trump mai propune alte măsuri radicale, care sperie politicienii din ambele partide. El este pentru taxarea cu 25% a tuturor produselor importate din China şi cu 35% a celor importate din Mexic, chiar dacă ele sunt ale companiilor americane. O astfel de sugestie este, desigur, de natura protecţionistă, dar el susţine că alte ţări – şi mai ales China şi Mexic – profită din relaţia cu USA şi sunt ele însele protecţioniste. În plus, China ar practica o politică financiară care dezavantajează toţi partenerii ei comerciali, dar afectează cel mai mult balanţa de plăţi a Statelor Unite.

Trump mai vrea să atragă la conducerea economiei şi finanţelor cei mai talentaţi oameni din Wall Street, să anuleze sistemul de reformă Obamacare şi să stimuleze businessul intern, cu generarea unui mare număr de slujbe în ţară. În domeniul imigraţiei, el este pentru atragerea forţei de muncă calificate şi a talentelor prin imigraţie legală şi pentru controlul total al imigraţiei ilegale.

Toţi trei, Cruz, Rubio şi Trump se opun Parteneriatului economic transpacific (TPP), aşa cum se opun şi cei doi democraţi. Acordul multinaţional din acest tratat a fost puternic susţinut de echipa Obama şi este extrem de favorabil marilor companii transnaţionale şi ţărilor din Extremul Orient.

Criticii lui Trump, cei mai mulţi în linie cu ideile şi opţiunile celor care decid în partidul republican, susţin că aplicarea unei politici economice ca cea propusă de Trump, va duce la un haos internaţional şi va afecta economia întregii lumi. Şi mai alarmaţi arată a fi cetele de lobbyşti de la Washington, pe care Trump îi ignoră complet şi de la care nu primeşte nicio contribuţie, spre deosebire de toţi oponenţii lui. Un preşedinte Trump ar fi unul care ar ţine închise uşile Casei Albe pentru cei care trăiesc din influenţarea legislatorilor în favoarea marilor companii şi a altor ţări.

Situaţia republicanilor în cele două state care se pregătesc de apropiatele preliminarii arată astfel: în Iowa, unde se vor ţine alegeri pe data de 1 februarie, Cruz conduce cu 28%, urmat de Trump cu 24% şi Rubio 13%. Trump reapare la conducere în New Hampshire, cu 30%, iar ordinea urmăritorilor lui se schimbă: Rubio 14%, Christie 12% şi Cruz numai 10%.

Aceste cifre se vor schimba sigur săptămâna viitoare, căci o nouă dezbatere televizată a candidaţilor republicani este programată joi 14 ianuarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce-mi place poporul roman - nu contează despre ce țara ( USA , Germania , Norvegia ) este vorba , romanul le știe pe toate fără ca măcar sa fi călcat pe acolo . Cel mai bun exemplu comentariile unora de pe aici - deh romanul le știe pe toate in general , da nimic in particular .
    • Like 0
  • O extremă pare să un fel de nuvelă semnată de Karl Marx. Cealaltă este ca Socialismul Englez din 1984. Când te uiţi la Star Treck nu pare ceva posibil mai degrabă în comunismul celui dintâi? Super articolul!
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Mda, ideea este ca Bernie Sanders propune toate schimbarile astea... care insa se aplica deja in mai toata Europa. Cum e posibil ca cea mai bogata tara din lume sa nu-si permita sa aiba educatie gratuita (nu completa, pt ca nu inchide nimeni toate universitatile de prestigiu private) sau asigurari de sanatate? Este foarte clar ca in Statele Unite firmele mari au scapat de sub control, este un capitalism salbatic, care prin faptul ca poate sponsoriza campaniile politice controleaza toate masurile. Discutia actuala legata de regimul armelor, de verificarile la cumparare este foarte clara. Americanii vor covarsitor reglementarea vanzarilor, chiar si membrii NRA sunt 75-80% in favoarea unor masuri de control.... si totusi niciun republican nu e de acord, NRA-ul lupta din toate puterile impotriva masurilor. De ce? sunt platiti de companiile producatoare de armament. Chestia asta se intampla in toate domeniile... sunt la un pas acum sa interzica sindicatele in intregime in firme private, o nebunie.

    Nu degeaba Sanders si Trump sunt pe val, amandoi sunt anti-sistem, cu diferenta ca Trump este un fanfaron imbecil (cred ca e cel mai potrivit cuvant). A dus toata discutia electorala la un extremism incredibil. Omul nu se pricepe la nimic, nu are niciun plan concret si nici nu-i pasa pt ca oricum castiga. E ridicol. Oricum, spuneati de un sondaj de ieri, ei bine dintr-un sondaj de astazi, Sanders deja conduce cu 49-44 in Iowa. O ia pe urmele lui Obama, diferenta la nivel national e in continua scadere, deja devine foarte clar ca o sa fie o cursa finala intre Trump si Sanders. Cursa pe care Sanders o s-o castige fara nicio problema, pt ca programul lui si el ca om poate sa atraga masiv dintre votantii republicani (cum a facut-o si in statul lui).

    Concluzia? Sanders viitorul presedinte SUA (daca nu cumva se intampla ceva cataclismic in campanie)
    • Like 4
    • @ Bayard
      check icon
      Nu exista "educatie gratuita", de undeva tot trebuie platita. Asigurari de sanatate exista, doar ca sunt private. Majoritatea americanilor au asigurare de sanatate, prin lege orice angajator cu mai mult de cativa angajati trebuie sa ofere asigurare de sanatate angajatilor sai. O sa ajunga comunistul Sanders presedinte in SUA cand mi-oi vedea eu ceafa, dar dvs puteti sa sperati.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Sigur, nu e gratuita, dar este platita de stat... pentru varfuri. Inteligenta este una din cele mai mari resurse ale unei tari, este ridicol sa o irosesti... O tara nu-si permite sa irosesca oameni cu potential doar pt ca nu-si permit o educatie. Oricum, da, e greu de crezut, insa asta este tendinta, ca Sanders o sa ajunga presedinte :)). Si eu mor de ras, ca in Statele Unite sa ajunga un socialist presedinte, cand pt ei cuvantul suna la fel de rau ca nazismul :)).

      Oricum, ar trebui sa va masurati cuvintele, sa numiti pe un om care are niste masuri populare comunist este ridicol. Pai in cazul asta, politicienii de pe la noi ce mai sunt??? Stalin ce era? Acum vorbind serios, Sanders nici nu stiu daca ar fi numit de stanga daca ar veni cu planul asta de masuri prin Europa.
      • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      Toata lumea poate sa isi permita educatie in SUA. Stiti cati studenti merg la scoala si muncesc in acelasi timp pentru a-si plati studiile? Foarte multi. Nu e o mentalitate proasta, multi parinti isi obliga copii sa munceasca in loc sa le plateasca toate cheltuielile. Sigur ca in Romania un astfel de model nu e sustenabil pentru ca nu sunt locuri de munca pentru acei tineri, insa in SUA sunt locuri de munca. Usor usor insa se aluneca spre ideea ca totul trebuie sa ti se ofere gratis, ca intreaga tara are responsabilitatea sa te sustina pe tine. Cu cat statul se implica mai mult , cu atat fiecare isi pierde mai mult din libertatea individuala. Pe de o parte primesti educatie "gratis", pe de cealalta te inrobesti si mai mult la stat prin taxe si impozite. In loc sa tot mareasca taxele pentru a implementa tot felul te programe "gratuite", mai bine sa-si scoata mana din buzunarul cetateanului si atunci isi va putea plati fiecare singur si educatia si sanatatea, fara interventia statului. Sigur ca depinde de perspectiva, insa din punctul meu de vedere pe fundalul politicii de dreapta americane Sanders tinde spre comunism prin masurile pe care le propune pus .
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Oricine poate face scoala??? Pai daca nu ma insel, in media un an scolar te costa in Statele Unite 35-40.000 de dolari. Cum poti spune ca toti isi permit?? Sigur, oricine se poate imprumuta... dar ce te faci ca dup-aia esti obligat sa iti platesti facultatea vreo 10-15 ani??? De fapt asta e una din cele mai mari probleme ale lor... toti tinerii sunt ingroziti de treaba asta, nu pot sa-si piarda slujba sub nicio forma, oricat de proasta este. Oricum, nici eu nu sustin sa fie facultatea gratis pt toata lumea, ci pentru un anumit procent din cei cu adevarat buni ... asa cum e intr-un sistem sanatos.
      • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      Te inseli, in medie taxele de studiu la o facultate de stat pentru rezidenti ai acelui stat sunt de 9500 de dolari pe an. Salariul minim in SUA este $8/ora, deci un loc de munca full-time (2000 de ore) asigura un venit brut de $16000, din care se poate plati lejer macar jumatate din taxa de studiu, daca nu toata. Numai sa vrei si se poate. Sigur ca daca te duci la facultate privata o sa platesti 40 de mii pe an. Pentru acel procent din cei cu adevarati buni exista burse de studiu care acopera ori partial ori integral taxele de studiu.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Mda, suma pe care o dai tu este valabila pentru community college... care sincer sunt o gluma, e ca si cum te-ai duce la o privata de la noi. Ideea este, daca esti student crezi ca mai poti lucra o norma intreaga? Nu. Asa ca ramai de fapt cu 8000 de dolari pe an din care trebuie sa te si cazezi, sa si mananci etc... pt ca nu cred ca sunt incluse in pret, cei 9500/an fiind valabili doar pt oamenii care chiar traiesc in statul ala. Oricum, in momentul asta nici nu merita sa faci un colegiu din asta, e o diploma inutila.... deci ca sa faci pe bune ceva, trebuie sa mergi la o facultate privata. Unde suma este peste 30.000/an. Oricum, nu vreau eu acum sa sustin un sistem de gratuitati, mai ales considerand in ce stat de asistati traim. Nu, e normal sa-ti platesti scoala, dar asta doar daca traiesti intr-un stat sanatos, cu o clasa mijlocie puternica.... atunci bursele le poti acorda doar celor foarte saraci, ca restul se descurca. Nu cred ca e cazul americii.
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Mi se pare ca nu ai nici o tangenta cu realitatile din SUA si vorbesti din ce ai auzit. Ma intreb si eu, pe ce baza emiti judecati din astea , ca sunt o gluma, ca nu merita, ca e diploma inutila etc. Nici nu era vorba de community college, care sunt doar un pas intermediar catre o diploma de 4 ani, ci de universitatile de stat. Media pe an la NCSU de exemplu este de $8,500/an. Si da, aproximativ 75% din studenti studiaza in acelasi stat in care au rezidenta, deci marea majoritate beneficiaza de taxa redusa. 80% dintre studenti muncesc cel putin 20 de ore pe saptamana, de multe ori in restaurante unde se fac bani buni din tips. Multi muncesc 40 de ore. Daca nici in SUA nu e clasa de mijloc puternica inseamna ca nu e nicaieri.
      • Like 0
  • Daca nu gresesc, de la WWII incoace de 2 ori s-a intamplat in istoria SUA ca oamenii sa voteze un presedinte nou din acelasi partid ca si cel anterior: odata la democrati in 1964, cand Lyndon B Johnson l-a urmat pe Kennedy si odata la republicani in 1988, cand George HW Bush l-a urmat pe Ronald Reagan.
    Pana-n 8 Noiembrie este mult, insa cred ca democratii ar avea nevoie pe langa campanii, bani, strategie si de o conjunctura critica, ca votantii sa-i mai acorde 4 ani la carma tarii dupa cei 8 ani ai democratului Obama...
    Pe de alta parte, aceasta conjunctura (nu neaparat critica) poate fi faptul, ca poporul american de azi este prea prost sa-l voteze pe Trump. Dobitocii aia de exemplu care cred ca salariul minim trebuie marit prin lege si nu prin productivitate. Retarzii care cer 15 dolari pe ora pentru a pune un sandwich pe o tava si nu inteleg, ca prin munca lor ei nu produc mai mult decat ce primesc momentan, si nu ofera mai mult nici clientului si nici companiei decat o maimuta bine antrenata. De asemenea prea multi asistati sociali au drept de vot, din pacate pentru Trump, si americanii sunt prea politically correct pentru viziunea omului de afaceri.
    • Like 3
    • @ Szilárd McGregor
      EMG24 check icon
      Se vede clar că ești corespunzător modelului de suporter tipic al lui Donald Trump. Un „trumpenproletar”, ca să folosesc un termen care a început să fie utilizat peste Ocean. Apelezi la jigniri absolut inutile, fără măcar a lua în calcul faptul că o creștere a salariului minim ar contribui, chiar și modest, la reducerea inegalităților sociale din SUA, încurajând totodată consumul și astfel contribuind la buna funcționare a economiei americane. În al doilea rând se vede limpede că te-ai născut prea târziu, poate că societatea germană a anilor treizeci ai secolului trecut ți s-ar fi potrivit mai bine, pentru că în momentul în care spui că prea mulți asistați sociali au drept de vot demonstrezi că ești în totalitate incompatibil cu valorile pe care se bazează un regim democratic. Iar la final când vorbești de viziunea omului de afaceri, comentariul tău începe să semene cu o replică dintr-o comedie neagră. Păi printre altele viziunea asta conține și proiectul interzicerii dreptului de a intra pe teritoriul Statelor Unite oricărei persoane de confesiune musulmană. Poate că în curând vom afla că omul de afaceri va propune deportarea tuturor musulmanilor în Madagascar.
      În concluzie, și eu cred că la alegerile din această toamnă SUA se poate confrunta cu o conjunctură critică. Aceea ca mulți dintre cetățenii ei să gândească la fel ca tine.
      • Like 0
    • @ EMG24
      check icon
      Inegalitatile sociale se rezolva prin munca si educatie, nu prin pomeni. Daca ai ajuns la 30-40 de ani si tot la salariul minim ai ramas, inseamna ca acolo ti-e locul. Nu trebuie sa fie egal in nici un fel unul care a investit sute de mii de dolari si ani de zile de munca in propria educatie cu unul care prajeste hamburgeri. Fiecarui cetatean i se ofera posibilitatea sa-si croiasca propriul destin, fiecare pe munca sa. Unii isi croiesc o viata decenta, altii o viata buna, altii o viata luxoasa, altii urla toata viata ca nu le mai ajunge salariul minim. Cat despre votul asistatilor sociali, zicala este "no taxation without representation", e de discutat daca poate ar trebui sa se aplice si invers, "no representation without taxation".
      • Like 1
    • @
      EMG24 check icon
      Mereu am considerat că argumentele pe care le folosiți ar fi valide în condițiile în care fiecare individ ar porni în viață de pe poziții egale, beneficiind de aceleași resurse. Atunci într-adevăr am vorbi de o competiție în care meritele personale ar reprezenta criteriul de departajare. Însă în realitate nu se întâmplă și nu se va întâmpla niciodată așa, și tocmai de aceea e nevoie de intervenția statului, prin măsuri ca fixarea unui salariu minim sau acordarea de beneficii sociale. Aceste intervenții nu reprezintă o pomană. Ele sunt necesare pentru a oferi oricărui cetățean șansa de a avea acces la servicii de educație și sănătate de calitate, șansa la un nivel de trai decent.
      Nu am spus nicio secundă că cetățenii trebuie să aibă venituri egale, dacă aș spune asta ar însemna că sunt comunist, și nici eu și nici Bernie Sanders nu suntem nici pe departe comuniști. Ceea ce îmi doresc să văd este o reducere a inegalităților sociale, nu o nivelare a acestora.
      Referitor la ultima chestiune, eu cred că orice încercare de a elimina drepturile politice ale unui individ, în absența unei hotărâri judecătorești în acest sens, reprezintă o amenințare la fel de mare la adresa democrației ca și îndemnurile comuniste de ridicare la luptă pentru instaurarea dictaturii proletariatului.
      • Like 1
    • @ EMG24
      Nu sunt economist deci nu as vrea sa va corectez, dar imi imaginez ca daca la hamburgerist i se mareste salariul la 15 dolari, atunci ala care pana acum lucra in mina sau in constructii pentru 15 dolari ori va vrea si el/ea marire, de la 15 la...25, ori va spune: "Pe naiba mai lucrez in constructii, in canicula si in frig, cand pot sa am aceeasi salar lucrand intr-un fast-food!" Si atunci unde ajungem: ori la marirea incontrolabila a somajului, ori la marirea incontrolabila a muncii la negru. Eu ma ghidez dupa parerile economistului Milton Friedman. Poate-mi spui vreun economist laureat cu premiul nobel care nu-i de acord cu Friedman. As vrea sa-l ascult si pe el, sa am o parere cat mai obiectiva.
      Cat despre tine, daca te emotionezi si vorbesti despre jignire (cand de fapt eu n-am zis ca fastfoodistii sunt maimute ci munca lor poate fi facuta si de o maimuta, si parerea asta mi-o mentin in continuare) si ma compari cu un nazist, da, imi dau seama si eu cam ce fel de persoana si personaj esti. Un liberal de stanga. Asta faceti voi, liberalii de stanga: daca cineva e de alta parere, strigati nazist si ati si rezolvat problema.
      Iar despre utima parte, eu as lega dreptul de vot atat de contributie sociala cat si de nivelul de IQ. Ah, ca nu-i democratica? Pai...ar fi timpul sa inventam ceva mai bun decat democratia, ca aparent de la grecii antici incoace nu ne folosim capul deloc. O zi buna!
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      EMG24 check icon
      Dacă vorbim de economiști laureați ai premiului Nobel, ți-aș recomanda să-i citești și pe Joseph Stiglitz și Paul Krugman. Referitor la jigniri, ai folosit etichete ca „dobitoci” și „retarzi”. Chiar dacă ideile tale mi se par prostești, eu nu îmi permit să folosesc asemenea etichete la adresa ta, pentru că nu te cunosc, nu îți știu povestea de viață, nu știu ce fel de experiențe sau lecturi îți alimentează aceste opinii.
      Și da, cred că din punct de vedere al aversiunii față de democrație ești comparabil cu un nazist sau un comunist. Propunerile tale de a limita dreptul la vot în mod arbitrar nu ne-ar ajuta să evoluăm, ci ne-ar arunca înapoi în secolul XIX.
      • Like 1
    • @ EMG24
      check icon
      Sa stiti ca fiecare individid porneste in viata exact cu aceleasi resurse: un cap, doua maini, doua picioare. De acord ca fiecare trebuie sa aiba sansa la un nivel de trai decent, insa nu sunt de acord ca fiecare are dreptul la un nivel de trai decent. Fiecare are dreptul la ce produce prin propriile forte. Si eu imi doresc sa vad o reducere a inegalitatilor sociale, insa prin munca si educatie, nu prin luatul de la cel care munceste si datul de pomana la cel care nu munceste.
      • Like 0
    • @
      EMG24 check icon
      Faptul că te naști cu un cap, două mâini și două picioare nu îți garantează accesul la o educație care să te formeze ca om sau la servicii de sănătate de calitate. Propriile forțe la care vă referiți depind de mediul social în care te naști. De aceea statul trebuie să intervină prin redistribuirea de avuție. În rest sunt și eu de acord că lipsa muncii nu trebuie în niciun caz încurajată. La fel cum nu trebuie încurajată nici munca pe 2 lei, așa cum făcea ministrul nostru de finanțe.
      • Like 1
    • @ EMG24
      Aveti grija, ca astfel de idei de "redistributie" au ucis mai multi oameni decat nazistii, cruciatii si teroristii la un loc.
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      EMG24 check icon
      Modalitatea de redistribuire pe care o susțin eu nu a ucis pe nimeni. Principalul instrument de a o pune în practică este taxarea progresivă, care este în vigoare, printre altele, în state precum SUA, Franța, Germania, Danemarca sau Suedia. Nu și în România, din păcate.
      • Like 0
  • Samsara check icon
    Eu ţin cu Bernie Sanders, pentru că evident este un candidat anti-sistem. Şi chiar dacă şansele sale sunt minime.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult