Foto: Chris Emil Janssen / imago stock&people / Profimedia
UPDATE: Ursula von der Leyen a obținut un nou mandat de președintă a Comisiei Europene
Ursula von der Leyen nu a avut o săptămână ușoară în această perioadă, pentru că a trebuit să negocieze intens cu grupurile politice din Parlamentul European votul acestora pentru a fi realeasă în funcția de președinte al Comisiei Europene.
Șefa executivului european are nevoie de o majoritate simplă (361 de voturi din 720) pentru a „promova” acest examen dificil, și pentru moment ea se bazează pe voturile coaliției proeuropene formată din PPE - Partidul Popular European de centru-dreapta, socialiști (S&D) și liberalii din Renew. Pentru a avea o majoritate confortabilă, von der Leyen are nevoie și de grupul verzilor, dar aceștia au pus anumite condiții. Calculele arată că prin votul acestor grupuri, șefa executivului ar trece confortabil pragul necesar, dar cum votul este secret, pot apărea surprize, pentru că nimeni nu știe ce conține votul deputaților depus în urne. Pot exista persoane care spus că o susțin, și în fapt să nu voteze cu ea.
Ținând cont de toate întâlnirile și discuțiile anterioare alegerilor din 9 iunie și a celor de după alegerile europene, dar și de promisiunea coaliției proeuropene, care a promis politic că va rămâne unită împotriva ascensiunii blocurilor de extremă dreapta, nu este încă foarte clară politica sa viitoare privind o serie de domenii și măsurile propuse pentru acestea. Ca atare, von der Leyen trebuie să țină cont de multe „sensibilități” care ar determina o schimbare a votului din forul legislativ, în favoarea sau împotriva ei.
Directiva privind motoarele cu combustie
Decizia de a interzice motoarele cu ardere pentru autovehicule până în 2035 este un mare „cui” în „talpa” șefei executivului european, mai ales că partidul din care provine Ursula von der Leyen în Germania – CDU/CSU și care a susținut-o puternic pentru a fi realeasă, dorește revizuirea legislației. Mai mult în campanie acesta a fost unul dintre subiectele cele mai abordate de reprezentanții săi. În replică, socialiștii germani doresc menținerea interdicției de către viitoarea Comisie Europeană, iar colegii lor liberali au anunțat recent, prin vocea ministrului liberal german al transporturilor, Volker Wissing, că orice refuz de a revizui interdicția ar fi „o fraudă electorală gigantică”. Industria auto din Europa este împărțită în această problemă, puține firme cerând explicit revizuirea interdicției, revizuire prevăzută pentru 2026.
Protestele agricultorilor și sprijinul pentru von der Leyen
Nenumăratele proteste ale fermierilor europeni din prima parte a anului din întreaga Europă, au determinat politicienii europeni, inclusiv deputații europeni, să încerce să găsească soluții pentru a satisface doleanțele acestora. Dar grupurile politice din forul legislativ au și la acest capitol poziții diferite, ceea ce poate influența votul pentru von der Leyen. După cum a scris Euractiv săptămâna trecută, socialiștii, centru-dreapta și liberalii pledează pentru o remunerație echitabilă pentru fermieri și abordarea practicilor comerciale neloiale ca priorități cheie. Verzii/ALE au confirmat, de asemenea, că se așteaptă ca von der Leyen să menționeze aceste aspecte în discursul ei de joi. S&D și-a menținut cerințele privind măsuri de susținere a fermierilor și a politicilor de mediu în agricultură, dar termenii sunt vagi, ei nesolicitând o legislație specifică în acest stadiu, potrivit unor surse socialiste.
Alte teme dificile care atârnă greu sunt conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.
De remarcat că ieri seara actualul comisar socialist Nicolas Schmidt, care a fost cap de listă pentru grupul S&D la alegerile europene, a participat și el la reuniunea grupului unde a fost discutată încă o dată poziția grupului privind votul de azi din plenul PE.
Potrivit unor surse din forul legislativ, există două variante posibile pentru votul de astăzi, fie urmare a negocierilor din această săptămână se consideră că există suficiente voturi în favoarea șefei executivului european pentru a fi realeasă, fie decizia va fi amânată până în luna septembrie, timp în care vor continua negocierile pentru a obține voturile necesare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Jocurile de culise desfășurate imediat după "alegerile" din 9 iunie au spulberat orice pretenții de democrație în UE, s-a demonstrat clar că opinia electoratului nu contează. Nu poți ignora voința unei treimi din electorat nici în numirea candidatului la conducerea CE, nici în alocarea funcțiilor din PE și să mai prezinți încredere. UvdL nu avea ce căuta din nou la butoane după fiasco-ul total din precedentul mandat, iar faptul că a fost băgată din nou la înaintare de PERDANȚII alegerilor decredibilizează din start viitorul CE, este clar că va continua pe aceeași linie demolatoare pentru UE și Europa în general.