Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Exclusiv. Guvernul ia banii din taxa pe viciu de la Ministerul Sănătății și îi duce la bugetul de stat

Eugen Teodorovici

Guvernul intenționează să ia din banii destinați investițiilor în sistemul sanitar și să îi vireze la bugetul de stat. Pe scurt, este vorba de banii din taxa pe viciu care ar urma să nu mai ajungă la Ministerul Sănătății, ci să fie direcționați către bugetul public. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență studiat de Republica.ro.

Până acum banii din taxa pe viciu erau folosiți de Ministerul Sănătății pentru finanțarea unor programe naționale în oncologie, neurologie, diabet, boli rare.

Executivul vrea să direcționeze către bugetul de stat o taxă aplicată pe veniturile din publicitatea la tutun și alcool. „Persoanele juridice care încasează venituri din activități publicitare la produse din tutun și băuturi alcoolice contribuie cu o cotă de 12 la sută din valoarea acestor încasări după deducerea taxei pe valoarea adăugată, care se constituie venituri la bugetul de stat”, se arată în proiectul de ordonanță.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, va prezenta azi, de la ora 18:00, proiectul pentru modificarea Codului Fiscal.

Pe scurt, o parte dintre modificările pe care le pregătește Guvernul:

- Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății publicată în M.OF 652 din 28 august 2015 cu modificările și completarile ulterioare, se completează, după cum urmează:

  • articolele 367-373 se abrogă. (Articolul 367, care se abrogă are următorul conținut: „În scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun și băuturi alcoolice, altele decât vinul și berea, prevăzute în prezenta lege, precum și pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate, se instituie unele contribuții ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătății.”)
  • după art 375 se introduce un articol nou, cu următorul cuprins:

„Persoanele juridice care încasează venituri din activități publicitare la produse din tutun și băuturi alcoolice contribuie cu o cotă de 12 la sută din valoarea acestor încasări după deducerea taxei pe valoarea adăugată, care se constituie venituri la bugetul de stat”

- Disponibilitățile Ministerului Sănătății provenite din încasarea veniturilor aferente contribuțiilor stabilite conform articolului 367 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sănătătii, existente la 31 decembrie 2018, se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al Ministrului Finantelor în 30 de zile  de la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgență.

- Restituirile de sume aferente veniturilor incasate din contributiile stabilite conform art 367 din legea 95/2006 se efectuează de la bugetul de stat conform procedurii de restituire prevăzute de norme metodologice.

- Ordonanta 77/2009 privind organizarea jocurilor de noroc se modifică, după cum urmează: la art 4, după alin (2), se introduc două noi aliniate, cu urmatorul cuprins:

* Prin taxă pe jocuri de noroc se intelege suma de bani percepută direct de la participantii la jocul de noroc de către organizatorii de jocuri reprezentând 10 la suta din suma cu care participanții sunt înregistrați de către organizatori ca fiind participații proprii în bani, indiferent de numărul de participări la jocurile de noroc sau de rezutatul material al participării. 

*Modalitatea de calcul, declarare, reținere și plată a taxei pe jocurile de noroc va fi stabilită prin ordin al președintelui ONJN ( Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc).

(In curs de actualizare) 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raimond check icon
    Da, da, si uite-asa o barba avea, si uite-asa o pieptana... taxele pe viciu se duc in investitii in infrastructura.... of course
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult