Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Fabulosul periplu al lui Marius Ciobanu, absolventul de Teologie care le construiește locuințe londonezilor

Marius Ciobanu

„Mica Românie din Sudul Londrei”. Acesta este subiectul mesajului primit în urmă cu două zile de la Marius Ciobanu, un antreprenor român stabilit în Marea Britanie în toamna lui 2012: un video de câteva secunde cu români rezidenți în Regat, îmbrăcați în port național și cântând „Deșteaptă-te române”, într-o biserică din Sudul Londrei. Priviți filmarea. Și parcurgeți, preț de câteva minute, cu ochii și cu mintea, povestea suceveanului Marius Ciobanu.

„Am avut un periplu fabulos”. Așa începe discuția cu Marius Ciobanu, 34 de ani, unul dintre cei peste un milion de români rezidenți în Marea Britanie. Absolvent de Teologie la Iași, cu master în Relații Publice și Comunicare, are astăzi propria afacere în Londra, construind spații comerciale, hoteluri și locuințe private. În urmă cu zece ani însă, visa la altceva: să-și cumpere o cameră Black Magic (n.r., aparatură profesională de filmat) și să-și dezvolte o altă mică afacere – o spălătorie ecologică.

„Doi ani de zile am încercat să-mi găsesc locul pe aici, prin Londra, lucrând la compania unui unchi de-al meu în domeniul construcției. Speram că voi salva suficienți bani pentru a permite expansiunea businessului de la Iași pe care l-am făcut cu niște dragi colegi. La vremea respectivă lucram în media”.

Transmisiuni live de spectacole teatrale susținute de Naționalul ieșean și concerte de muzică bizantină cu unul dintre cele mai cunoscute coruri de muzică religioasă din România, Byzantion, de la Iași, în care cânta.

Așa era viața lui Marius Ciobanu înainte de a veni în Anglia. Astăzi are aici o familie, o afacere și 30 de oameni care lucrează pentru el: „Am reputație bună”, spune. Nu i-a fost ușor să răzbească, iar primii doi ani în Londra au fost grei. A început ca vopsitor: „Lucram la timpul respectiv cu 50 de lire pe zi, 250 pe săptămână, o mie pe lună. Abia ajungeau să plătesc o chirie decentă și ceva cheltuieli”. 

În Anglia a cunoscut-o pe Amy, care în timp i-a devenit soție și împreună au astăzi doi copii: Eva Victoria și George. Relația și apariția primului copil i-au schimbat planurile.

„În momentul acela nu eram hotărât ce va trebui să fac. Știam că trebuie să mă întorc acasă, că eu acasă eram destul de bine, cântam, aveam o afacere. Niciodată nu m-am gândit că voi rămâne în Anglia. Dar a fost o decizie care m-a pus cu picioarele pe pământ”.

Acasă i-au rămas prietenii, cei din grupul Byzantion, ale căror concerte le urmărește în continuare, de la distanță, însă: „Probabil asta este una dintre micile plăceri. Când mi-e dor de casă mă uit pe facebook. Pun mâna pe telefon și îi sun: Măi, băieți, ce mai faceți? Ce evenimente ați mai reușit să organizați pe acasă? Pe cine mai aduceți din afară? Simt că acolo mi-ar fi fost și mie locul”.

Povestește că îi lipsesc întâlnirile de acasă cu băieții, repetițiile și berea de după repetiții, ori tensiunea de dinainte de spectacol. I se face dor de muzică, dar și mai dor de una dintre surorile lui, rămasă în România: „Are trei copii și sincer să vă spun în acești zece ani ne-am văzut de șapte-opt ori. Ne vedem foarte mult pe cameră, dar e diferit.

Într-un fel mă doare să văd că ea a rămas acasă singură. Tot timpul când are probleme sună la noi dar ne simțim neputincioși și câteodată ajutorul financiar nu este suficient. Probabil că asta mă macină când e vorba de soră: efectiv să o iau în brațe”.

În 2018, Marius Ciobanu și-a deschis propria firmă de construcții în Londra, în care a început cu doi angajați. Astăzi are în echipă 30 de oameni, majoritatea români, dar și englezi, albanezi, greci și bulgari. Îi vizitează zilnic și se bucură când are cu cine să schimbe o vorbă ca acasă. Îmbrățișarea și vorbitul românește îi lipsesc tânărului antreprenor: „Acasă engleză, la magazin engleză, la muncă engleză, engleză peste tot”.

Ca să-și audă limba ascultă muzică atunci când e la volan spre joburi, așa cum își numește construcțiile din portofoliu. Iar în drum spre casă își sună mama, stabilită și ea în Londra. Îi separă două ore, dacă e să măsori în timp petrecut în trafic: „În fiecare seară noi avem video call și așa vorbim, depănăm amintiri și ne sfătuim”.

Acasă îl așteaptă Amy și cei doi copii ai lor, Eva, de 6 ani și George, de patru luni. Recent i-au făcut celui mic botezul odată cu ceremonia lor de nuntă. De la evenimente a lipsit sora lui Marius din România, asistent pe secția Covid a Spitalului Județean Suceava. S-a îmbolnăvit cu o săptămână înainte și nu a mai avut cum să ajungă în Anglia, așa că a văzut nunta și botezul online: „Am avut un live streeming și am văzut-o în lacrimi de multe ori, abia m-am putut abține. Nu a reușit să vină și asta ne-a frânt așa un pic pe toți”, povestește Marius.

La nuntă tradițiile, muzica și mâncarea au fost combinate: recepție britanică, palincă,

vin românesc, muzică românească, hore: „A fost foarte frumos. Prea scurt”. Și fără o soră alături. Aceeași soră care lunar le trimite rudelor din Londra pachete din România: mere, brânză, vin..

Se va întoarce Marius Ciobanu acasă, în România?

„Eu sper, la un moment dat, dacă nu de tot cu siguranță voi încerca să am o legătură mai strânsă. Am primit niște oferte de colaborare, de afaceri, și poate și așa voi mai constrâns să ajung mai des pe acasă”.

Până atunci însă pregătește pentru o vacanță în țară, alături de familia soției care ar vrea să vadă România sălbatică și peisajele ei.

Marius Ciobanu știe că prezentul lui, familial și profesional, e în Anglia alături de Amy și de copii, care sunt prinși în sistemul educațional britanic. Are securitate emoțională și financiară, dar - spune el - „nu se știe niciodată”. Undeva e speranța: „Eu sper. Eu sper să ajung acasă cândva. De tot”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    Frumoasa povestire de viata, a unui OM care ,s-a convins ca, teologia este ceva gol -sec, si ca , ce faci concret este mult mai util ptr OM decat povesti goale de continut si sarlatanii..
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult