Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Femeia din Piață

Femeia din Piață

Mă uit de minute în șir la femeia din Piață. Am văzut-o la Euronews, probabil imaginea surprinsă de Octav Ganea, de la Inquam Photos, a fost preluată și de alte media străine. Ea spune o poveste despre noi. Este atâta revoltă în protestul ei mut, este atâta indignare în privirea plânsă, în colțurile gurii lăsate în jos, în trupul ei zgribulit, fragil ca o lumânare...

În noaptea geroasă de marți spre miercuri, într-o țară în care propriul Guvern ne-a stins lumina ca să ne opereze mai bine la buzunare, oamenii din Piață au aprins în tăcere lumânări.

Cu adevărat, tupeul lor, al celor care au premeditat acest atentat la ideea de justiție, este paralizant. Orice om cu bun simț și cu rușine se simte dezgustat de spargerea de țară de la miezul nopții. Unii au plâns descurajați. Alții își caută - of, a câta oară? - altă țară. Câțiva, câteva mii, au ieșit azi noapte în stradă să aprindă lumina. Se încăpățânează să creadă că se mai poate trăi în țara asta în care hoții și complicii lor au ajuns democratic la putere.

„...Lașilor” scrie pe cartonul femeii. Femeia aceasta este mai demnă și mai curajoasă decât toată masa Guvernului. Trei puncte de suspensie unde fiecare își poate scrie cu propria revoltă povestea celei mai negre zile a democrației din România, după mineriada lui Ion Iliescu. Alăturați imaginea acestei femei cu cea a ministrului Iordache după ședința de Guvern. Un ministru „al Justiției” care a executat hoțește în Guvern ordonanțele lui Liviu Dragnea, la finalul ședinței în care se discuta bugetul; acest șperaclu al lui Liviu Dragnea a lucrat cu atâta fereală, că nici măcar nu a băgat proiectele pe ordinea de zi suplimentară; iar după ce au dat spargerea, toți au șters-o rapid din Guvern pe ușa din spate, cu mult înainte să ajungă primii oameni revoltați la porțile Palatului. Mă așteptam ca măcar o singură ființă din sala aceea în care s-a dat rușinosul act de amnistie a borfașilor, o singură ființă să redevină om. Să spună public și tranșant că nu se poate o asemenea sfidare la adresa cetățenilor cinstiți din România. Că ideea de dreptate și ideea de justiție nu pot fi frânte prin dictate abuzive date în interesul unui singur om. Că-l dezgustă rânjetul lui Liviu Dragnea, care a pus tot Guvernul să-și asume o porcărie doar ca să-l scape pe el de pușcărie. Că nu poate fi părtaș la o asemenea rușine. Că-și dă demisia.

În această dimineață, tac toți ascunși în subterane. Așteaptă noaptea și pe complicii lor să-i spele în prime time, să le justifice acțiunile, să convingă populația că e spre binele ei ca hoții să stea afară.

Este clar că acest Guvern nu mai reprezintă interesul public. Pe femeia din Piață - România noastră - cine o reprezintă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stau și mă gândesc la o vorbă spusă de batrânii noștri, "vai de ea țară ce și-a omorât propriul conducator"!
  Stau și mă întreb, de ce s-a vărsat atâta sânge în 1989, de ce au rămas părinți înlăcrimați si case fără mame, fără tați, de ce se vorbește cu mândrie la orele de istorie de Mica Unire a domnului nostru Al.I.Cuza, de Unirea de la 1927 de regele Ferdinand, să nu mai spun de prima unire a lui Mihai Viteazul, de ce au luptat acesti oameni pentru intregirea neamului românesc, de ce plâng unii basarabeni după mama Românie, de ce avem atâta cultură frumoasă și o țară extraordinar de frumoasă, de ce suntem țară creștină, de ce avem copii frumoși și inteligenți care ne fac mândri că suntem români, de suntem atât de norocoși și totuși atât de ghinioniști, de ce suntem atât de bogați și totuși atât de săraci?
  Am plâns când România a pierdut Basarabia, am plâns când România a pierdut Nordul Bucovinei, de ce nu plângem când am ajuns de râsul lumii? De ce nu alegem schimbarea și unii din noi mai cred masiv în PSD?
  România, învață să previi, nu să tratezi, învață să fii cinstită, invață să îți înveți stră, stră, strănepoții că nu te-am iubit și amcrezut in tine in zadar, învață să te schimbi și învață-ne că schimbarea începe prin a ne schimba pe noi, mi-ar fi rușine să să le povestesc nepoților mei că suntem un popor care a căzut pradă hoților de la putere, mi-ar fi rușine să mai vãrs o lacrimă...
  • Like 6
  • @ Iuliana Alexandra Axinte
   ''Stau și mă gândesc la o vorbă spusă de batrânii noștri, "vai de ea țară ce și-a adus la loc dictatorii "! ... ''
   • Like 1
 • Și ce-o să facă atâția români care vor sa se intoarca acasă?Acasă unde?În calabalâcul din tara? Asta-i Romania noastră?După atâta suferință,frig și foamete,asta este plata?Lăsați armele jos(ura și orgoliu)și îngenuncheați pentru poporul român și tara Româneasca. Ca-ci numai așa vom birui,,
  • Like 2
 • Noi plecam ca. Jste sclavi peste hotare, lasandu-ne tara si familiile aici pentru ca derbedeiinastiansa ne fure dandu-ne si o palma peste fata si scuipandu-ne totodata! Nu m-ar mura deloc sa ne fi vandut rusilor deja, ca prea multa obraznicie i
  La acest Dragnea si cateii PSD.
  • Like 0
 • Singurătatea la tine acasă

  Doua cuvinte definesc ce se întâmplă în România: Doliu național.

  Sunt plecata din tara de ani buni, dar familia, prietenii și sufletul îmi este acolo. Oricât de dureros ar fi dorul de țară, destul unei persoane dragi, nimic nu se simpatic cu singurătatea de acasă. Sa te simți umilit, furat, scuipat în fața, înjunghiat în somn pe la spate de cei care au datoria prin lege să te apere, sa iti reorezinte dreprurile, să îți ofere un trai mai bun ție și copiilor tăi.
  • Like 1
 • Am plecat din Romania anilor 94 de scirba cumetriilor , combinatiilor si de mizeria morala care crestea ca o pinza de paianjen in jurul nostru. Dupa 23 de ani , in care am tot sperat ca ma voi intoarce intr-un loc mai bun , imi dau seama ca am gresit. Nu am vazut o specie care sa-si distruga viitorul proriilor copii cu o incapatinata consecventa precum generatia parintilor nostri . Mutilati de comunism si inraiti de vesnica minciuna si manipulare a vechilor si noilor predicatori cu ochi vicleni si obrazuri groase. Stiu ca nu e vina lor , dar totul are o limita. Ne condamnam copii la exil sau la umilinta frimiturilor aruncate cu dispret de Dragnea si cei asemenea lui. Aici nu este vorba de stinga sau dreapta , de PSD sau alt partid. Este vorba de hoti , lichele si combinatori care vor sa va fure viata voastra si a copiilor vostri. Daca in acest ceas , nu se poate intelege ca totul a fost facut dupa un plan bine stabilit inca inainte de alegeri , atunci nu cred ca e mare lucru de facut. Daca exista un roman caruia sa nu-i fie rusine de acest semidoct pus Ministrul Justitiei , atunci nu cred ca e mare lucru de facut. Acesta este respectul lui Dragnea pentru voi, cei care l-ati votat. Numele lui este Florin Iordache. Domnilor Profesori de la Facultatea de Drept din Craiova, voi cei care i-ati dat diploma , sa fiti mindri ! Eu am avut sansa sa pot oferi copilului meu un alt mediu. Dar daca as fi in Romania de azi si m-as uita in ochii copilului meu , n-as putea trai cu asa rusine !
  • Like 6
 • Suntem atât de mulţi care ne-am dorit aseară să fim în faţa guvernului, dar suntem foarte departe şi situaţia nu ne permite să ajungem acolo sau într-un oraş mare. Guvernanţii susţin că protestatarii sunt doar 100 000. Suntem de fapt mult mai mulţi la sate: departe, tăcuţi, nevăzuţi.
  • Like 7
 • Oameni buni,
  Aceste scursuri ale societății, numite PSD, NU înțeleg altceva în afara de forță. Sunt comuniști înrăiți și asta au făcut de o viata.
  TREBUIE RĂSPUNS CU ACEEAȘI MONEDA, altfel va fi în van.
  Galeriile de fotbal sa dea startul și ii vom urma !! JOS hoția!!!
  • Like 1
 • Am discutat cu diferite persoane apropiate astazi, si ne-am pus intrebarea:

  DE CE S-A AJUNS AICI?

  Pentru ca pensionarii si bugetarii sunt slabi la minte si au votat PSD strict pentru promisiunile electorale? Pentru ca au votat fara sa se gandeasca de fapt cine o sa urmeze la conducere, si fara nici o informatie clara despre un posibil viitor prim-ministru?

  Nu, nu cred ca de fapt acesta este motivul principal al situatiei de astazi. Nu poti da vina pe altul astazi pentru ce nu ai facut tu ieri. Sper ca acum mai mult decat toate, sa invatam din greselile facute in perioada aceasta, si sa ne intre bine in cap ca daca vrem rezultate diferite, trebuie sa facem actiuni diferinte. Sa incepem si noi sa gandim in sfarsit pe termen lung, sa fim uniti si unitari ca si comunitate.

  Astazi din punctul meu de vederere, este mult mai important sa intelegem ce am gresit, ca sa fim siguri ca nu vom mai face si in viitor la fel.

  Dragnea, PSD si ceilalti infractori cum au venit asa si vor pleca, la un moment dat. Dar ROMANIA va ramane mereu! Doresc tuturor romanilor numai bine si multa putere de lupta!

  • Like 4
 • cred ca a inceput, revolutia alba/ fara ong isti ,securisti si alti agitatori ,pacat ca nu au iesit pe 11 ,,,dar nu ma lamentez ca o baba din vox populi a lui patraru ,e bine ca insfarsit,vedem fata nevazuta a,romaniei cu carte ,contrastand cu hidosenia si incultura psd alde si televiziunile inprastietoare cu rahat
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult