Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Fiecare an, fiecare lună, fiecare zi, fiecare clipă trebuie să conțină recunoștință

Săniuș

Foto: Guliver/Getty Images

Fiecare an, fiecare lună, fiecare zi, fiecare clipă trebuie să conțină recunoștință:

Poate că nici nu ai habar cât de norocos ești. Ai apărut aici și poți, cu trupul și mintea, să iei parte la lucruri incredibile. Primești în dar anotimpurile, fiecare cu deliciile sale; muntele, marea, câmpia, râul, vântul, ploaia, ninsoarea, nisipul. 

Un motan portocaliu cu zâmbet continuu pe chip sau un câine ce merge mereu crăcănat. O strângere în brațe. Un fior al revederii. Un sărut lung. Un peisaj de vis. O carte citită în tren. Simfonia picăturilor de apă într-o toamnă cu gutui la geam. O păpădie ce-și desprinde semințele sub suflul tău sincer. O bunică ce scoate cozonacul din cuptor. Un bunic ce strânge nuci în poală. 

Un copil ce râde în timp ce aleargă spre tine. O masă alături de cei mai buni prieteni. Un vin fiert și trei povești. Un album de fotografii vechi, răsfoit cu încetinitorul. O călătorie. O fugă după autobuz. O așteptare cu sufletul la gură. Emoția unei prime întâlniri. Alergatul prin iarbă cu picioarele goale. Împodobitul bradului. Desfacerea unui cadou. Cada plină cu apă caldă. 

Strângerea unor flori de câmp în cel mai frumos buchet. Scrierea unei poezii. Sentimentul iubirii albe. Privitul apusului și alte lucruri mărunte care contează atât de mult și pe care nu trebuie să le neglijezi niciodată. Să nu uiți cât de norocos și binecuvântat ești, în fiecare zi, că ai onoarea de a te bucura de toate acestea. Să nu uiți.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "trebuie " este formularea/reflexul lingvistic/logic al celui sarac intelectual/spiritual. Cand " trebuie" apare in titlu' , e de a dreptul jale.
  • Like 0
 • mike mike check icon
  "Nu vedem bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi." Noi, oamenii, pentru ce si pentru cine suntem cu adevarat responsabili? Trebuie sa fim responsabili pentru ceva sau cineva. Doar acest lucru da un sens vietii.
  • Like 0
 • Dan Doi check icon
  mi-a placut asta
  • Like 0
 • Tot ce ati scris defineste o normalitate a omului cu frica de Dumnezeu. Umil, recunoscator, plin ce pocainta, smerenie, fara lacomie. La capatul opus se vede cumplita realitate a vietii de zi cu zi in Romania. Genul de om lacom si nesatul care nu greseste, nu crede, le stie pe toate, nu asculta, nu vede, nu se implica, nu-i pasa, nu se bucura, nu rade, cauta tapi ispasitori pentru a gasi vinovati, daca nu-i gaseste, inventeaza. Un cumul a toate cele mentonate in plus sau minus. Vai de mama noastra de oameni cu umanitatea pierduta.
  • Like 1
  • @ Victorin Borsciov
   Daca esti asa mare iubitor de Dumnezeu si Dumnezeu este atat de bun si iubitor,spune-mi si mie, te rog, de ce trebuie sa ne temem de El? De ce credinta este mereu asimilata fricii fata de zeul in care crezi? Da-mi un raspuns logic.
   Nu ma intelege gresit,eu nu judec si nu te judec prin prisma faptului ca crezi sau nu in Dumnezeu.
   • Like 0
  • @ Iustin Grama
   corne check icon
   proverbe 8;13
   • Like 1
  • @ Iustin Grama
   Cronici 19:7
   Acum, frica Domnului să fie peste voi; vegheaţi asupra faptelor voastre, căci la Domnul Dumnezeul nostru nu este nicio nelegiuire, nici nu se are în vedere faţa oamenilor, nici nu se primesc daruri.”

   2 Cronici 19:9
   Şi iată poruncile pe care li le-a dat: „Voi să lucraţi în frica Domnului, cu credinţă şi curăţie de inimă.

   Psalmi 34:11
   Veniţi, fiilor, şi ascultaţi-mă, căci vă voi învăţa frica Domnului.

   Psalmi 111:10
   Frica Domnului este începutul înţelepciunii; toţi cei ce o păzesc au o minte sănătoasă, şi slava Lui ţine în veci.

   Proverbe 1:7
   Frica Domnului este începutul ştiinţei; dar nebunii nesocotesc înţelepciunea şi învăţătura.

   Proverbe 1:29
   Pentru că au urât ştiinţa şi n-au ales frica Domnului,

   Isaia 2:10
   Intră în stânci şi ascunde-te în ţărână, de frica Domnului şi de strălucirea măreţiei Lui! –

   Isaia 2:19
   Oamenii vor intra în peşterile stâncilor şi în crăpăturile pământului, de frica Domnului şi de strălucirea măreţiei Lui, când Se va scula să îngrozească pământul.

   Isaia 2:21
   şi vor intra în găurile stâncilor şi în crăpăturile pietrelor, de frica Domnului şi de strălucirea măreţiei Lui, când Se va scula să îngrozească pământul.

   Faptele apostolilor 9:31
   Biserica se bucura de pace în toată Iudeea, Galileea şi Samaria, se întărea sufleteşte şi umbla în frica Domnului; şi, cu ajutorul Duhului Sfânt, se înmulţea.

   Iov 28:28
   Apoi a zis omului: „Iată, frica de Domnul, aceasta este înţelepciunea; depărtarea de rău, este pricepere.”

   Psalmi 19:9
   Frica de Domnul este curată şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte.

   Proverbe 2:5
   atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu.

   Proverbe 8:13
   Frica de Domnul este urârea răului; trufia şi mândria, purtarea rea şi gura mincinoasă, iată ce urăsc eu.

   Proverbe 9:10
   Începutul înţelepciunii este frica de Domnul; şi ştiinţa sfinţilor este priceperea.

   Proverbe 10:27
   Frica de Domnul lungeşte zilele, dar anii celui rău sunt scurtaţi. –

   Proverbe 14:27
   Frica de Domnul este un izvor de viaţă, ea ne fereşte de cursele morţii. –

   Proverbe 15:33
   Frica de Domnul este şcoala înţelepciunii, şi smerenia merge înaintea slavei. –

   Proverbe 16:6
   Prin dragoste şi credincioşie omul ispăşeşte nelegiuirea, şi prin frica de Domnul se abate de la rău. –

   Proverbe 19:23
   Frica de Domnul duce la viaţă, şi cel ce o are petrece noaptea sătul, fără să fie cercetat de nenorocire. –

   Isaia 11:3
   Plăcerea Lui va fi frica de Domnul; nu va judeca după înfăţişare, nici nu va hotărî după cele auzite,

   Isaia 33:6
   Zilele tale sunt statornice, înţelepciunea şi priceperea sunt un izvor de mântuire; frica de Domnul, iată comoara Sionului.

   2 Corinteni 5:11
   Ca unii care cunoaştem deci frica de Domnul, pe oameni căutăm să-i încredinţăm; dar Dumnezeu ne cunoaşte bine, şi nădăjduiesc că şi voi ne cunoaşteţi bine în cugetele voastre.

   • Like 0
  • @ Ietam Cano
   ti a cerut logica si tu ii raspunzi cu aberatii. Biblia este un paradox evident. Omul asta incearca sa iti demonstreze. Iar tu ii dai, in esenta, apa la moara
   • Like 0
  • @ Radu Mihai
   Dragul meu, dacă pentru ține '' Biblia este un paradox evident.'' - este evident că nu vezi logica. Dar nu e nici o problemă, tot Biblia spune că, copii au nevoie de lapte, pentru că nu pot digera hrană tare. Acel ''Lapte Duhovnicesc'' în cazul nostru.
   Prin urmare dacă analizezi acele versete vei deduce că, acea ''frică' sugerează ''respectul'' care se transpune în teamă ( frică ) de a nu-L supăra, beneficiile care rezultă din aceasta, și aceasta este o atitudine de înţelepciune, de ştiinţă, etc.
   Te sfătuiesc să cauți o biserică evanghelică din zona în care locuiești, unde se studiază Biblia, și să nu iei așa ușor în serios părerile altora, fără a studia personal subiectul ''Biblia'', și evident că atunci nu va mai fi un paradox.
   • Like 0
 • Vorbiți de rămășițele unui Eden de mult pierdut?
  Da, este mai rău și va fi și mai rău de acum înainte.
  2 Timotei Capitolul 3
  1 Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
  2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
  3 fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
  4 vânzători, obraznici, îngâmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu;
  5 având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.
  • Like 1
  • @ Ietam Cano
   Doamne ai mila de noi pacatosii, atat am de spus.
   • Like 1
 • D check icon
  Ba o să uităm. Pentru că nu citim poezie ca să ne amintim să observăm lucrurile astea. Timpul nu se mai măsoară în anotimpuri, ci în sesiuni parlamentare și intervalele dintre modificările legislative.
  • Like 0


Îți recomandăm

Moft Copt

O tartă, un chec, un tort timid. După care a vrut să facă deserturi cu o tehnică puțin mai sofisticată, gen macarons. „Prima dată când am făcut macarons mi-au ieșit. Următoarele 10 dăți nu mi-au mai ieșit”, povestește Răzvan Cărare, fondatorul brandului „Moft Copt”.

Citește mai mult

Gabriel Bebeșelea - credit Foto Ionut Macri

În străinătate se practică discuții ale artiștilor cu publicul, dar înainte de concert, pentru a explica și a susține ceea ce urmează să fie interpretat și concepția muzicienilor despre lucrările prezentate. O perioadă Gabriel Bebeșelea a adus și la Cluj acest concept, dar la un moment dat a realizat că publicul este mult mai dezinvolt după ce ascultă muzica. (Credit foto: Ionut Macri)

Citește mai mult

Gillette

„Mi-a plăcut că au luat o poziție în legătură cu ce înseamnă să fii bărbat azi. Nu poți să fii unul din cele mai mari branduri din lume, să contribui de zeci de ani la definirea imaginii ideale a bărbatului și să nu ai altceva de spus decât că bărbatul trebuie să fie ras fain-frumos”, spune Dan Șendroiu, director de strategie la agenția Friends/TBWA.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Theresa May

În mod normal, o asemenea înfrângere ar fi dus la demisia imediată a oricărui prim-ministru. Nu însă şi a doamnei May, care încă speră, contrar tuturor previziunilor, că va putea convinge UE să-i ofere un acord mai pe placul parlamentarilor britanici. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult