Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Fiecare an, fiecare lună, fiecare zi, fiecare clipă trebuie să conțină recunoștință

Săniuș

Foto: Guliver/Getty Images

Fiecare an, fiecare lună, fiecare zi, fiecare clipă trebuie să conțină recunoștință:

Poate că nici nu ai habar cât de norocos ești. Ai apărut aici și poți, cu trupul și mintea, să iei parte la lucruri incredibile. Primești în dar anotimpurile, fiecare cu deliciile sale; muntele, marea, câmpia, râul, vântul, ploaia, ninsoarea, nisipul. 

Un motan portocaliu cu zâmbet continuu pe chip sau un câine ce merge mereu crăcănat. O strângere în brațe. Un fior al revederii. Un sărut lung. Un peisaj de vis. O carte citită în tren. Simfonia picăturilor de apă într-o toamnă cu gutui la geam. O păpădie ce-și desprinde semințele sub suflul tău sincer. O bunică ce scoate cozonacul din cuptor. Un bunic ce strânge nuci în poală. 

Un copil ce râde în timp ce aleargă spre tine. O masă alături de cei mai buni prieteni. Un vin fiert și trei povești. Un album de fotografii vechi, răsfoit cu încetinitorul. O călătorie. O fugă după autobuz. O așteptare cu sufletul la gură. Emoția unei prime întâlniri. Alergatul prin iarbă cu picioarele goale. Împodobitul bradului. Desfacerea unui cadou. Cada plină cu apă caldă. 

Strângerea unor flori de câmp în cel mai frumos buchet. Scrierea unei poezii. Sentimentul iubirii albe. Privitul apusului și alte lucruri mărunte care contează atât de mult și pe care nu trebuie să le neglijezi niciodată. Să nu uiți cât de norocos și binecuvântat ești, în fiecare zi, că ai onoarea de a te bucura de toate acestea. Să nu uiți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    "trebuie " este formularea/reflexul lingvistic/logic al celui sarac intelectual/spiritual. Cand " trebuie" apare in titlu' , e de a dreptul jale.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    "Nu vedem bine decat cu inima. Esentialul este invizibil pentru ochi." Noi, oamenii, pentru ce si pentru cine suntem cu adevarat responsabili? Trebuie sa fim responsabili pentru ceva sau cineva. Doar acest lucru da un sens vietii.
    • Like 0
  • Dan Doi check icon
    mi-a placut asta
    • Like 0
  • Tot ce ati scris defineste o normalitate a omului cu frica de Dumnezeu. Umil, recunoscator, plin ce pocainta, smerenie, fara lacomie. La capatul opus se vede cumplita realitate a vietii de zi cu zi in Romania. Genul de om lacom si nesatul care nu greseste, nu crede, le stie pe toate, nu asculta, nu vede, nu se implica, nu-i pasa, nu se bucura, nu rade, cauta tapi ispasitori pentru a gasi vinovati, daca nu-i gaseste, inventeaza. Un cumul a toate cele mentonate in plus sau minus. Vai de mama noastra de oameni cu umanitatea pierduta.
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Daca esti asa mare iubitor de Dumnezeu si Dumnezeu este atat de bun si iubitor,spune-mi si mie, te rog, de ce trebuie sa ne temem de El? De ce credinta este mereu asimilata fricii fata de zeul in care crezi? Da-mi un raspuns logic.
      Nu ma intelege gresit,eu nu judec si nu te judec prin prisma faptului ca crezi sau nu in Dumnezeu.
      • Like 0
    • @ Iustin Grama
      corne check icon
      proverbe 8;13
      • Like 1
    • @
      Vanu Vanu check icon
      ti a cerut logica si tu ii raspunzi cu aberatii. Biblia este un paradox evident. Omul asta incearca sa iti demonstreze. Iar tu ii dai, in esenta, apa la moara
      • Like 0
  • D check icon
    Ba o să uităm. Pentru că nu citim poezie ca să ne amintim să observăm lucrurile astea. Timpul nu se mai măsoară în anotimpuri, ci în sesiuni parlamentare și intervalele dintre modificările legislative.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult