Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Franța este noua campioană mondială la fotbal

Franța campioană

Foto: Guliver/Getty Images

Franța a câștigat finala Cupei Mondiale 2018 după ce a învins Croația cu scorul de 4 la 2.

UPDATE Croația marchează cel de-al doilea gol prin Mario Mandzukic.

UPDATE: Kylian Mbappe marchează. Este 4 la 1 pentru Franța

UPDATE: Franța conduce cu 3 la 1 în cea de-a doua repriză, după un gol marcat de Paul Pogba.

UPDATE: Gol din penalty pentru Franța, marcat de Antoine Griezmann.

Foto: Guliver/Getty Images

UPDATE: Croația egalează spectaculos și aduce scorul la 1-1.

Foto: Guliver/Getty Images

UPDATE: 1 la 0 pentru Franța în urma unui autogol al lui Mario Mandzukic.

Foto: Guliver/Getty Images

Știrea inițială

Duminică seară, echipa națională a Croației, o țară cu doar 4,2 milioane de locuitori, va înfrunta echipa națională a Franței, o țară cu 67 de milioane de locuitori, mai bogată, mai fericită, ai cărei cetățeni se bucură de o speranță de viață mai mare și ai cărei tineri fotbaliști au condiții cu mult mai bune de antrenament.

În timp ce Croația are, potrivit FMI, un PIB per capita apropiat de cel al României, în jur de 24.000 de dolari, Franța are un PIB per capita de aproape 44.000 de dolari. Francezii au o speranța medie de viață cu aproape cinci ani mai mare decât a croaților, de 82,7 ani, față de 78 de ani, și ocupă locul 23 în clasamentul mondial al fericirii, în timp ce croații se află pe locul 82.

În plus, Croația este cea mai mică țară care ajunge într-o finală de Cupă Mondială, după Uruguay, în anul 1950. În aceste condiții, finala, care va fi jucată duminică la Moscova, de la ora 18:00, pare un meci între David și Goliat, iar întrebarea pe care și-o pun mulți este cum poate fi explicat succesul neașteptat al croaților.

„Până la Cupa Mondială din 2022, populația Croației ar putea să scadă și mai mult ca urmare a migrației tinerilor aflați în căutarea unei vieți mai prospere în Vest. Ascensiunea echipei în finala din Rusia a stârrnit o dezbatere despre cum a putut o țară atât de mică să producă un număr atât de mare de jucători valoroși. Dar dacă vă așteptați la o poveste plină de emoție veți fi, cel mai probabil, dezamăgiți”, scrie jurnalistul sportiv croat Juraj Vrdoljak într-un articol publicat de BBC.

Deși considerat o chestiune care ține de identitatea națională și un ambasador puternic al țării, sportul este subfinanțat în această țară. 

„Povestea succesului fotbalului croat și al sportului croat în general este mai curând una a realizărilor în ciuda numeroaselor obstacole puse în fața atleților și nu una a unui sistem bine gândit și organizat”, remarcă jurnalistul.

Infrastructura sportivă este în cea mai mare parte precară, investițiile la firul ierbii în fotbal sunt aproape inexistente, iar campionatul croat este dominat de scandaluri de corupție. Jucătorii talentați își părăsesc devreme echipele de club, care, din lipsa banilor, sunt forțate să îi vândă imediat ce ajung la performanțe.

În acest condiții, într-o țară cu foate mulți oameni religioși, succesul forbaliștilor croați este văzut de unii drept o intervenție divină. „Alții vor căuta răspunsuri înt-un soi de predispoziție genetică: croații sunt printre cei mai înalți oameni din Europa și există impresia că au o bază solidă pe care să construiască atunci când vine vorba de genetică. Dar trebuie să ne amintim ceva la care sunt buni croații: să facă lucruri în ciuda obstacolelor”, amintește articolul BBC.

Finala Cue Mondiale 2018 va fi jucată pe stadionul Lujniki din Moscova, dumincă, de la ora 18. Meciul este transmis în direct de TVR 1 și TVR HD.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Hai Franta!Si mai lasati-ma cu puterea credintei si lovitul mingii...chestie de hazard si nimic mai mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult